Bugs 4680 #2951 Napisano 28 Grudnia 2024 21 minut temu, Muzzy napisał(-a): W pełni sie zgadzam , do pełni szczęścia jeszcze tylko magnetofon szpulowy . 9 minut temu, egzo18 napisał(-a): Naprawiałem parę szpul revoxa n przyklad b77 . Fajnie to gra. Ale nie dla mnie. Wolę winyl, a doraźne dac i komp Spotkałem się z opinią że szpula jest jeszcze bardziej audiofilska niż winyl. Mocno się ma też grono miłośników kasety. Zastanawia mnie tylko jedno - przecież te nagrania trzeba skądś brać, kasety firmowo nagrane z dawnych lat brzmią dramatycznie, dzisiaj ani na szpulach ani na kasetach nic chyba się nie wydaje więc co - nagrywamy tam dźwięk z CD albo streamingu żeby potem odsłuchiwać z taśmy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6803 #2952 Napisano 28 Grudnia 2024 7 godzin temu, Burns napisał(-a): Dzisiaj słuchawki kosztują 7k, żeby po kilku miesiącach zostać przecenione na 1,5k. To czemu nie "upatrzysz" sobie świetnych słuchawek by je kupić po urealnieniu ceny? Problem leży w uzależnieniu od dążenia do absolutu / gonieniu króliczka ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4020 #2953 Napisano 28 Grudnia 2024 7 minut temu, Bugs napisał(-a): Spotkałem się z opinią że szpula jest jeszcze bardziej audiofilska niż winyl. Mocno się ma też grono miłośników kasety. Zastanawia mnie tylko jedno - przecież te nagrania trzeba skądś brać, kasety firmowo nagrane z dawnych lat brzmią dramatycznie, dzisiaj ani na szpulach ani na kasetach nic chyba się nie wydaje więc co - nagrywamy tam dźwięk z CD albo streamingu żeby potem odsłuchiwać z taśmy? Nadal wychodzą albumy na szpulach. Jest Analog Production, Tape Project, 2xHD i wiele innych mniejszych wytworni. Glownie jazz, blues i muzyka klasyczna. Niestety taśmy nie sa tanie , dobrze tez miec kilku znajomych ktorzy maja duza kolekcje taśm i za opłata udostepnia do zrobienia kopi. Jakośc dzwieku z dobrego magnetofonu szpulowego jest poza zasięgiem plyty winylowej czy cd, nie mowiac juz o streamingu. 21 minut temu, mario1971 napisał(-a): Wspominał, bo to partner Yamahy, ale pod moje skromne potrzeby zaproponował co innego. Mogę także bezpłatnie wypożyczyć sprzęt na 3 dni. Jak wygospodaruję odpowiednią ilość czasu w Poznaniu, wezmę tego Devialet Dione na testy. W zblizonej cenie wybralbym aktywne Kef LS50 + jakis sub np od Rela. W gratisie dostaniesz niezle stero do sluchania muzyki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4680 #2954 Napisano 28 Grudnia 2024 11 minut temu, Muzzy napisał(-a): Nadal wychodzą albumy na szpulach. Jest Analog Production, Tape Project, 2xHD i wiele innych mniejszych wytworni. Glownie jazz, blues i muzyka klasyczna. Niestety taśmy nie sa tanie , dobrze tez miec kilku znajomych ktorzy maja duza kolekcje taśm i za opłata udostepnia do zrobienia kopi. Jakośc dzwieku z dobrego magnetofonu szpulowego jest poza zasięgiem plyty winylowej czy cd, nie mowiac juz o streamingu. Poszukałem - faktycznie coś się wydaje ale bardzo skromny wybór i tak jak piszesz - nie jest tanio, taśma średnio ok. 500 dolarów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9078 #2955 Napisano 28 Grudnia 2024 15 minut temu, Muzzy napisał(-a): Jakośc dzwieku z dobrego magnetofonu szpulowego jest poza zasięgiem plyty winylowej czy cd, nie mowiac juz o streamingu. A to ciekawe. Możesz podać więcej szczegółów? Mnie się zawsze magnetofony szpulowe podobały ze względu na design - niektóre wyglądały odlotowo. Pamiętam że kuzyn miał coś (chyba to polskiej produkcji było), ale nijak nie pamiętam jak to grało. Popytam w rodzinie bo dla samego wyglądu mógłbym sobie to zainstalować. Co do połączenia tv z głośnikami: ja swój sprzęt stereo (Harman Kardon i głośniki JBL) od lat mam połączone z tv i super to gra (tj. super dla mnie). Sprzęt mam tam gdzie telewizor, więc nie było problemu. @mario1971, na czymś chyba słuchasz w domu muzyki, nie możesz tego sprzętu do tv podłączyć? No co ci jakieś soundbary? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 775 #2956 Napisano 28 Grudnia 2024 W winylu im bliżej środka tym bardziej ciacha górę pasma. Tak samo krzywa riaa. Na taśmie tego nie ma. Ale taśma to straszna zabawa. W 90 procentach trzeba sobie z czegoś na tę taśmę nagrać. Nagramy z winyla? Zachowamy jego wady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #2957 Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, mroova napisał(-a): To czemu nie "upatrzysz" sobie świetnych słuchawek by je kupić po urealnieniu ceny? Problem leży w uzależnieniu od dążenia do absolutu / gonieniu króliczka ? Dokładnie, tak to działa i trzebaby temu zapobiegać w sposób jaki opisałeś 55 minut temu, Muzzy napisał(-a): W zblizonej cenie wybralbym aktywne Kef LS50 + jakis sub np od Rela. W gratisie dostaniesz niezle stero do sluchania muzyki. On ma salon 45m2, później będzie dorabianie (dobieranie) bo zacznie ginąć, będzie za mało... Tylko podłogówki Edytowane 28 Grudnia 2024 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4020 #2958 Napisano 28 Grudnia 2024 21 minut temu, egzo18 napisał(-a): W winylu im bliżej środka tym bardziej ciacha górę pasma. Tak samo krzywa riaa. Na taśmie tego nie ma. Ale taśma to straszna zabawa. W 90 procentach trzeba sobie z czegoś na tę taśmę nagrać. Nagramy z winyla? Zachowamy jego wady. nagrywanie czegos z winyla czy cd mija sie z celem. W gre wchodzi tylko oryginalny materiał od taśmy matki, tanio nie jest, dostep cieżki, jednak satysfakcja ogromna. Na ten moment mam kilkanaście taśm i pomalutku powiększam kolekcje. 20 minut temu, Burns napisał(-a): Dokładnie, tak to działa i trzebaby temu zapobiegać w sposób jaki opisałeś On ma salon 45m2, później będzie dorabianie (dobieranie) bo zacznie ginąć, będzie za mało... Tylko podłogówki Ale taki zestaw Kef + Rel zagra i tak glosniej, lepiej i dynamiczniej od tego soundbara. Jezeli salon jest dobry akustycznie i nie ma potrzeby wypelnienia go w calosci dzwiekiem to dadza rade. Sam mam okolo 55m salon, ogarniety akustycznie i na kanapie mialem fajny dzwiek z aktywnych monitorow ktorych uzywam w sypialni. 54 minuty temu, beniowski napisał(-a): A to ciekawe. Możesz podać więcej szczegółów? Mnie się zawsze magnetofony szpulowe podobały ze względu na design - niektóre wyglądały odlotowo. Pamiętam że kuzyn miał coś (chyba to polskiej produkcji było), ale nijak nie pamiętam jak to grało. Popytam w rodzinie bo dla samego wyglądu mógłbym sobie to zainstalować. magnetofon to Studer a807, sprzet uzywany w studiach nagraniowych i rozglosniach radiowych. Taki troche czolg, ale chodzi jak szwajcarski zegarek(ten sam kraj produkcji). Z magnetofonow konsumenckich polecam Revoxa (marka Studera). Mniejsze i przystępniejsze cenowo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70537 #2959 Napisano 28 Grudnia 2024 8 minut temu, Muzzy napisał(-a): nagrywanie czegos z winyla czy cd mija sie z celem. W gre wchodzi tylko oryginalny materiał od taśmy matki, tanio nie jest, dostep cieżki, jednak satysfakcja ogromna. Na ten moment mam kilkanaście taśm i pomalutku powiększam kolekcje. Ale taki zestaw Kef + Rel zagra i tak glosniej, lepiej i dynamiczniej od tego soundbara. Jezeli salon jest dobry akustycznie i nie ma potrzeby wypelnienia go w calosci dzwiekiem to dadza rade. Sam mam okolo 55m salon, ogarniety akustycznie i na kanapie mialem fajny dzwiek z aktywnych monitorow ktorych uzywam w sypialni. U mnie salon ma ok. 45m2 plus otwarta (przejście ma 1,5m) częściowo kuchnia 14m2 oraz 26m2 korytarza z 2m otwartym wejściem do salonu. Z korytarza można także wejść do kuchni - nie ma drzwi, tylko drewniana ościeżnica. Z tego wszystkiego robi się spora przestrzeń, a dźwięki roznoszą po domu. Godzinę temu, beniowski napisał(-a): A to ciekawe. Możesz podać więcej szczegółów? Mnie się zawsze magnetofony szpulowe podobały ze względu na design - niektóre wyglądały odlotowo. Pamiętam że kuzyn miał coś (chyba to polskiej produkcji było), ale nijak nie pamiętam jak to grało. Popytam w rodzinie bo dla samego wyglądu mógłbym sobie to zainstalować. Co do połączenia tv z głośnikami: ja swój sprzęt stereo (Harman Kardon i głośniki JBL) od lat mam połączone z tv i super to gra (tj. super dla mnie). Sprzęt mam tam gdzie telewizor, więc nie było problemu. @mario1971, na czymś chyba słuchasz w domu muzyki, nie możesz tego sprzętu do tv podłączyć? No co ci jakieś soundbary? Muzyki najczęściej słucham jadąc samochodem. Soundbar potrzebuję gównie do oglądania telewizji, a w szczególności polskich produkcji, których czasami ni cholery nie mogę zrozumieć i muszę czytać z ruchu warg. 🤣 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 8173 #2960 Napisano 28 Grudnia 2024 2 godziny temu, Bugs napisał(-a): Zastanawia mnie tylko jedno - przecież te nagrania trzeba skądś brać, kasety firmowo nagrane z dawnych lat brzmią dramatycznie, dzisiaj ani na szpulach ani na kasetach nic chyba się nie wydaje więc co - nagrywamy tam dźwięk z CD albo streamingu żeby potem odsłuchiwać z taśmy? Z tego co słyszałem, to niektórzy faktycznie w trakcie obróbki nagrań (w pełni cyfrowych) przepuszczają sygnał przez studyjny magnetofon studera z lat 70/80-ych, żeby tylko zmodyfikować nieco brzmienie. 25 minut temu, mario1971 napisał(-a): U mnie salon ma ok. 45m2 plus otwarta (przejście ma 1,5m) częściowo kuchnia 14m2 oraz 26m2 korytarza z 2m otwartym wejściem do salonu. Z korytarza można także wejść do kuchni - nie ma drzwi, tylko drewniana ościeżnica. Z tego wszystkiego robi się spora przestrzeń, a dźwięki roznoszą po domu. Muzyki najczęściej słucham jadąc samochodem. Soundbar potrzebuję gównie do oglądania telewizji, a w szczególności polskich produkcji, których czasami ni cholery nie mogę zrozumieć i muszę czytać z ruchu warg. 🤣 Na tragiczny mastering audio w polskich filmach, to żaden sprzęt nie pomoże. 😂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5648 #2961 Napisano 28 Grudnia 2024 Godzinę temu, mario1971 napisał(-a): (...) Soundbar potrzebuję gównie do oglądania telewizji, a w szczególności polskich produkcji, których czasami ni cholery nie mogę zrozumieć i muszę czytać z ruchu warg. 🤣 Poszperaj w ustawieniach TV. Lepsze odbiorniki mają funkcję uwypuklenia/podkreślenia dialogów. I to kurczę całkiem dobrze działa Mam Sony więc nie podpowiem gdzie tego dokładnie szukać, ale ustawienia dźwięku są dość intuicyjne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #2962 Napisano 28 Grudnia 2024 Godzinę temu, machlo napisał(-a): Na tragiczny mastering audio w polskich filmach, to żaden sprzęt nie pomoże. 😂 Może im pracodawca wytanił na monitorach i słuchawkach? 🤣 23 minuty temu, Valygaar napisał(-a): Poszperaj w ustawieniach TV. Lepsze odbiorniki mają funkcję uwypuklenia/podkreślenia dialogów. I to kurczę całkiem dobrze działa Mam Sony więc nie podpowiem gdzie tego dokładnie szukać, ale ustawienia dźwięku są dość intuicyjne. Jak telewizor w zabudowie to ustawienia mu nie pomogą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5648 #2963 Napisano 28 Grudnia 2024 12 minut temu, Burns napisał(-a): Może im pracodawca wytanił na monitorach i słuchawkach? 🤣 Jak telewizor w zabudowie to ustawienia mu nie pomogą. To prawda. Nie doczytałem gdzie/jak ma umiejscowiony TV. A inna bardzo przydatna funkcja w TV to kalibracja do pomieszczenia (zresztą DIONE też to ma dla siebie). U mnie w TV do kalibracji wykorzystuje się pilota po bluetooth z wbudowanym mikrofonem. Również daje to zauważalne efekty. Zatem reasumując może się okazać, że dla takich celów wystarczające będzie skalibrowanie (się) dźwiękowe i pomajstrowanie z emisją dialogów 🫣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9078 #2964 Napisano 28 Grudnia 2024 48 minut temu, Burns napisał(-a): Może im pracodawca wytanił na monitorach i słuchawkach? 🤣 Jak telewizor w zabudowie to ustawienia mu nie pomogą. Ja ostatnio oglądałem jakiś polski film na Netfliksie i pomimo tego że mam niby (wg Netfliksa) jakiś przestrzenny dźwięk czy jak to się nazywa, było kilka scen kiedy musiałem się cofnąć i włączyć napisy bo nie rozumiałem co aktorzy mówili w moim rodzimym języku 😂. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 188 #2965 Napisano 28 Grudnia 2024 To bym raczej złożył na karb "dykcji" młodego pokolenia naszych "gwiazdek" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4644 #2966 Napisano 28 Grudnia 2024 3 minuty temu, Lemax napisał(-a): To bym raczej złożył na karb "dykcji" młodego pokolenia naszych "gwiazdek" Chyba sybilanty Ta historia, że nie idzie zrozumieć dialogów w polskich filmach ciągnie się lekko od lat 80 czy 90 i takich filmów jak Psy itd. Tylko wtedy zwali na technologię, że niby kamery, dolby itd. to technologia zarezerwowana dla Hollywood i do nas jeszcze nie dotarła..., albo licencje czy coś. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 749 #2967 Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) 43 minuty temu, Burns napisał(-a): Chyba sybilanty Ta historia, że nie idzie zrozumieć dialogów w polskich filmach ciągnie się lekko od lat 80 czy 90 i takich filmów jak Psy itd. Tylko wtedy zwali na technologię, że niby kamery, dolby itd. to technologia zarezerwowana dla Hollywood i do nas jeszcze nie dotarła..., albo licencje czy coś. Sybilanty, a dykcja to dwie różne sprawy. W kontekście sybilantów chodzi o przejaskrawienia występujące w obrębie niektórych spółgłosek, co jest szczególnie uciążliwe w przypadku S, SZ. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez McIntosh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 749 #2968 Napisano 28 Grudnia 2024 13 godzin temu, Burns napisał(-a): najpierw taka fajna baza pomiarów słuchawek https://vsg.squig.link/headphones/ Tym czasem u mnie nastąpił przełom, strzeliłem sobie ostrego baranka w drzewo i futrynę i wymiksowuję się czym prędzej z tematu słuchawek. Spierdalam gdzie pieprz rośnie. Wizyta w kilku salonach słuchawkowych tak mnie skołowała, dostałem jakiejś zadżumy, amby-fatimy, jak naćpany nie wiedziałem o co chodzi, a mimo to coś mi nie pasowało, że ktoś próbuje mnie zgwałcić jak po tabletce gwałtu 🤣 Problem ze słuchawkami jest złożony w tym sensie, że wzmacniacz słuchawkowy robi dużą różnicę. Zdarza się, że słuchawki potrafią pokazać różne oblicza dźwiękowe w zależności od wzmaka, z którym grają. Dlatego w tym przypadku tor odsłuchowy trzeba kompletować na podobnej zasadzie, co wzmacniacz / kolumny. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal.pirat 92 #2969 Napisano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Troche vintage musi być. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez michal.pirat 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 13323 #2970 Napisano 29 Grudnia 2024 2 minuty temu, michal.pirat napisał(-a): Troche vintage musi być. Ładnie i stylowo - ale co z wentylacją, nie grzeje się to za bardzo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal.pirat 92 #2971 Napisano 29 Grudnia 2024 Za rzadko i za krótko tego używam, żeby coś się stało. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70912 #2972 Napisano 29 Grudnia 2024 KLIPSCH R-51M może mi ktoś coś powiedzieć o tych głośniczkach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 749 #2973 Napisano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 20 godzin temu, Muzzy napisał(-a): Nadal wychodzą albumy na szpulach. Jest Analog Production, Tape Project, 2xHD i wiele innych mniejszych wytworni. Glownie jazz, blues i muzyka klasyczna. Niestety taśmy nie sa tanie , dobrze tez miec kilku znajomych ktorzy maja duza kolekcje taśm i za opłata udostepnia do zrobienia kopi. Jakośc dzwieku z dobrego magnetofonu szpulowego jest poza zasięgiem plyty winylowej czy cd, nie mowiac juz o streamingu. Kontynuując temat... Edytowane 29 Grudnia 2024 przez McIntosh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 17070 #2974 Napisano 29 Grudnia 2024 3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a): KLIPSCH R-51M może mi ktoś coś powiedzieć o tych głośniczkach Czarne, ładna membrana, może być. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 775 #2975 Napisano 29 Grudnia 2024 Gra To nieźle. Wysoka sprawność. Jednak wybrałbym rp600m. Stałem przed takim wyborem. Mam rp600m, nie żałuję. I to jest klipch, czyli ogólnie wyjce. Bardzo ostre kolumny. To się nie nadaje do ostrego wzmacniacza 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach