Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Recommended Posts

15 minut temu, Dajve4 napisał(-a):

Kto wtedy będzie chciał Suba…

Pewnie nikt, przed 2019 nie słyszałem żeby ktokolwiek chciał je kupić. W ogóle o marce Rolex nikt nie słyszał.

1dFQTya.png

17 hours ago, piteks said:

W Lizbonie, w galerii.

Na chrono24 juz widac, ze ten model cenowo oscyluje wokol MSRP + chrono24 marza + zysk flippera, czyli do kupienia od reki za mniej niz 11k euro. Czyli tyle ile w Polsce w Kruku.

Inne modele Rolexa, nie wszystkie oczywiscie, czeka podobna korekta. I wtedy nie u AD, ale na chrono24 beda najlepsze okazje, bo nikt nie bedzie placil wiecej za modele, ktore sa od reki lub prawie od reki dostepne u AD za MSRP. 

Edited by Walezy

7 godzin temu, Bronzo napisał(-a):

A DJ z karbowanym bezelem czy z gładkim bo to znacząca różnica. 

Ja akurat zapisałem się na 36 z karbowanym, ale żadna różnica - na KAŻDY można było.

A dziś zadzwonił inny Kruk, że czeka na mnie 41 z karbowanym do odbioru - zapisywałem się 2 lata temu i całkiem o tym zapomniałem.

Guest Bronzo
Godzinę temu, pdb napisał(-a):

Ja akurat zapisałem się na 36 z karbowanym, ale żadna różnica - na KAŻDY można było.

A dziś zadzwonił inny Kruk, że czeka na mnie 41 z karbowanym do odbioru - zapisywałem się 2 lata temu i całkiem o tym zapomniałem.

Dzwoniłem i potwierdzili, że to nie jest zapis tylko formularz na listę rezerwacyjną do zapisu 😆 czyli coś jeszcze innego niż rezerwacje zapisów w trakcie premier 

Teraz, Bronzo napisał(-a):

Dzwoniłem i potwierdzili, że to nie jest zapis tylko formularz na listę rezerwacyjną do zapisu 😆 czyli coś jeszcze innego niż rezerwacje zapisów w trakcie premier 

Widzisz jakąś różnicę? :) Marketingowo mogą nazwać to jak chcą. Przyjmują zamówienie na takich samych formularzach, jak zawsze. Niedawno o tym nie chcieli gadać - nie robią tego bez powodu.

Guest Bronzo
4 minuty temu, pdb napisał(-a):

Widzisz jakąś różnicę? :) Marketingowo mogą nazwać to jak chcą. Przyjmują zamówienie na takich samych formularzach, jak zawsze. Niedawno o tym nie chcieli gadać - nie robią tego bez powodu.

Ja nie widzę :) mówię tylko co usłyszałem :) 

33 minuty temu, Bronzo napisał(-a):

to nie jest zapis tylko formularz na listę rezerwacyjną do zapisu

image.png.ba151691562804b5292d8b8f3204f492.png

Z tego, co zrozumiałem na każdego.

Dementuje - na stalowe Ex1 mozliwosci zapisu brak.

bibbi

Butikowi sprzedawcy będą musieli wkrótce odświeżyć sobie podstawy i strategie na upłynnianie brzydkich kaczątek Rolexa. A w międzyczasie grey market się rozładuje bo zapchany jest setkami sub’ow, gmt i dj’ow. Warto poczekać. 

I teraz się okaże jakie negatywne efekty dla marki miał cały ten cyrk z niedostępnością produktów i lista prefereowanych oczekujących.

Edited by Walezy

18 minut temu, nicon napisał(-a):

na kanary gdzie jak się okazało leżą od ręki w kilku sklepach.

tam to można kupowac to fakt. Tzn na wyspach na których ja byłem z R nie mieli nic i powiedzili że na stalowe modele zapisują aktualnie tylko stałych klientów (Fuerteventura) ale Tudory mieli od ręki srebrne, ceramiczne i złote (w 2021 kiedy nie tylko u nas mało kto je widział leżące na wystawie a co dopiero dostępne)

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

2 hours ago, nicon said:

Liczba miłośników zmniejsza się xD. Okręt tonie, ale w Kruku jak na Titanicu orkiestra gra do końca. Nie może być tak żeby petent mógł coś przymierzyć albo kupić przy pierwszej wizycie, musi przychodzić regularnie i zagadywać z podwawelską. 

Tymczasem kolejne success story z zagranicy. Znajomy zapisał się w kruku na BB54 którego oczywiście nie mają i nie wiadomo kiedy będzie. Zwodzenie i oczywiście nikt nic nie wie bo klient „słaby” i nie ma się co starać. Pojechał na wakacje na kanary gdzie jak się okazało leżą od ręki w kilku sklepach. I jako wisienka na torcie zysk z różnicy kursowej i wysokości podatku VAT :).

Effekty zmiany rynku nie zachodza we wszystkich rynkach rownomiernie. W Polsce byc moze nie ma jeszcze powodow do tego by cos zmieniac, bo popyt znaczaco przewyzsza podaz. Zajmie to troche czasu zeby effekt mial charakter globalny. 

Trzeba obserwowac chrono24, bo to dobry wyznacznik tego jak bedzie wygladac nastepne 12-18 miesiecy. Grey market jest doslownie zawalony Rolex'ami, bo przy obecnych cenach uplynniane sa coraz wolniej. Fakt, ze pojawiaja sie sygnaly o tym, ze mniej atrakcyjne modele sa do kupienia u AD od reki lub z niewielkim opoznieniem, oznacza ze nie trafiaja juz do flipperow, a co za tym idzie ceny tych, ktore trafily juz na grey market spadaja. 

Interesujace jest to co sie stanie z sub'ami i gmt, jako, ze raz jest ich duzo wiecej na grey market. Mysle, ze potrzeba bedzie jeszcze przynajmniej roku zeby dostepnosc tych zegarkow u AD sie znaczaco poprawila. A poprawi sie nie dlatego, ze Rolex zwiekszy produkcje, a dlatego, ze przestana trafiac do flipperow, ktorzy nie beda wstanie odpalic dzialki koledze w AD i zarobic na nich na grey market. A dlaczego? A no dlatego, ze z rynku znikaja inwestorzy/spekulanci. Z balonika uchodzi powietrze. 

"History never repeats itself, but it often rhyme." 

1 godzinę temu, Walezy napisał(-a):

Interesujace jest to co sie stanie z sub'ami i gmt, jako, ze raz jest ich duzo wiecej na grey market. Mysle, ze potrzeba bedzie jeszcze przynajmniej roku zeby dostepnosc tych zegarkow u AD sie znaczaco poprawila. A poprawi sie nie dlatego, ze Rolex zwiekszy produkcje, a dlatego, ze przestana trafiac do flipperow, ktorzy nie beda wstanie odpalic dzialki koledze w AD i zarobic na nich na grey market. A dlaczego? A no dlatego, ze z rynku znikaja inwestorzy/spekulanci. Z balonika uchodzi powietrze. 

Jest coś na rzeczy. Dziś odebrałem jednego Rolexa po około 2 latach (DJ). Zapytałem pana z obsługi, na co się mogę zapisać...zaczął mówić o bicolorach.

Podczas wydawania zegarka zapytałem panią (chyba kierowniczka) o zapisanie na coś sportowego...No i zapisała mnie na Submarinera. Zatem już niektórzy mogą...trochę szczęścia potrzeba.

40 minut temu, pdb napisał(-a):

Jest coś na rzeczy. Dziś odebrałem jednego Rolexa po około 2 latach (DJ). Zapytałem pana z obsługi, na co się mogę zapisać...zaczął mówić o bicolorach.

Podczas wydawania zegarka zapytałem panią (chyba kierowniczka) o zapisanie na coś sportowego...No i zapisała mnie na Submarinera. Zatem już niektórzy mogą...trochę szczęścia potrzeba.

Paweł, nowy Sub będzie dla Ciebie za duży. Po pierwszej euforii przyjdzie otrzeźwienie i szybko wyślesz go w świat...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Paweł, nowy Sub będzie dla Ciebie za duży. Po pierwszej euforii przyjdzie otrzeźwienie i szybko wyślesz go w świat...

Dopuszczam taką ewentualność.

Ale najpierw...wrzucę go na pasek i ponoszę :D

19 minut temu, pdb napisał(-a):

Dopuszczam taką ewentualność.

Ale najpierw...wrzucę go na pasek i ponoszę :D

Na aligatora? 😜

2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Na aligatora? 😜

Na płaszczkę. :D

A tak poważnie to takie coś mi się podobało od zawsze:

Bulang-and-Sons-LR-01-Rolex-5513-Submariner-Grey-Suede-Strap.jpg

Tylko że takie coś wygląda dobrze do 5-cyfrowych włącznie. Paski skórzane pasują do tej błyszczącej ceramiki jak pięść do nosa.

1dFQTya.png

Ja się w ogóle do ceramiki przekonać nie mogę, tej błyszczącej. Odpustowo to wygląda nawet na najprostszym subie. Nie mówiąc o tych kolorowych błyskotkach. Ale ceny spadają, chyba nadchodzi dobry czas na zakup znów pięciocyfrowego. 

18 minut temu, nicon napisał(-a):

Tylko że takie coś wygląda dobrze do 5-cyfrowych włącznie. 

Pełna zgoda w tej kwestii. 

21 godzin temu, nicon napisał(-a):

Liczba miłośników zmniejsza się xD. Okręt tonie, ale w Kruku jak na Titanicu orkiestra gra do końca. Nie może być tak żeby petent mógł coś przymierzyć albo kupić przy pierwszej wizycie, musi przychodzić regularnie i zagadywać z podwawelską. 

Tymczasem kolejne success story z zagranicy. Znajomy zapisał się w kruku na BB54 którego oczywiście nie mają i nie wiadomo kiedy będzie. Zwodzenie i oczywiście nikt nic nie wie bo klient „słaby” i nie ma się co starać. Pojechał na wakacje na kanary gdzie jak się okazało leżą od ręki w kilku sklepach. I jako wisienka na torcie zysk z różnicy kursowej i wysokości podatku VAT :).

to musi boleć, skończy się darmowa pizza

W dniu 4.10.2023 o 15:40, pdb napisał(-a):

Ale na jaki kolor tarczy sie zapisałeś ?

Mieszasz różne wersje, a to jest kluczowe w tej zabawie. Na stalowego niebieskiego DJ41 się nie zapiszesz nigdzie.

A Submarinera przyjeli zapis na bicolora ?