Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Na forach 4x4 trwa nieustająca dyskusja jaka guma na zimę. I jak by nie było każdy poważny kierowca poleci zimówki. Owszem jest sporo głosów że ATki, a nawet MTki na zimę ujdą :) W naszym kraju wpływ na to ma cena opon do 4x4 ale kolega irekm chyba nie tym się kieruje :)

W LRrze od 7 lat używam BFG AT, MT i oczywiście zimówek, jestem z Podhala i wydaje mi się że mam w tym temacie coś do powiedzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak to powiedz mi proszę czy lepiej będzie pod górę na śniegu jechać opona zimowa o ciągu 3000 N czy całoroczna o ciągu 3200 N?

Tu się nie zgodzę... Im niższa jest temperatura tym mieszanka opony letniej jest twardsza.

A ja się z tym jak najbardziej zgodzę. Przy czym właściwości opony to pochodna nie tylko właściwości fizycznych gumy ale i konstrukcji samej opony. A konstrukcja opony zimowej wybitnie nie sprzyja parametrom na suchym - przede wszystkim lamele oraz mokrym - przede wszystkim mniejsza szerokość rowków oraz niewłaściwa dla odprowadzania wody ich konstrukcja. I to przeważa a nie twardsza guma. Dlatego wbrew temu co nam tłoczy do głowy lobby oponiarskie w trosce o swoje interesy - na suchym i mokrym nawet zimą lepiej zachowują się dobre opony letnie niż dobre zimowe. Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z reguly z ekspertami nie prowadze polemik bo nie mam na tyle wiedzy ale..... 

Ponieważ mieszkam w gorach, jezdze po gorach w śniegu lodzie tysiace kilometrów, ciagne przyczepy  kilkutonowe pod kilku procentowe ( do 10%)  I z nich zjezdzam wydaje mi sie ze jakies tam pojecie mam.  Musze chyba truckowi powiedziec ze powinien sie slizgac, nie powinien byl wjezdzac  bo on nie wie ze ma chujowe opony I cały czas robi to co mu  mowie.  

Pozatym KO2 A/T maja full snow rating :)

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie mam zamiaru nikogo nawracać:) każdy jeździ na czym mu się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Cię nie atakuję tylko rzucam hipotetyczną sytuację, bardzo częstą. W Polsce większość sprzedawanych opon to opony tanie i średniej półki cenowej. Większość użytkowników też używa letnich i zimowych. Zatem statystycznie najczęściej polski kierowca używa kiepskich lub przeciętnych opon ale za to dba o to aby zmieniać na zimę na zimowe. I stąd pytanie o przykładowe 3000 N w przeciętnej oponie zimowej w konfrontacji z wielosezonowa oponą o ciągu 3200N. Umówmy się, że aby towarzyszyło to dobrym pozostałym parametrom - musi być to całoroczna opona z gatunku najlepszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się z tym jak najbardziej zgodzę. Przy czym właściwości opony to pochodna nie tylko właściwości fizycznych gumy ale i konstrukcji samej opony. A konstrukcja opony zimowej wybitnie nie sprzyja parametrom na suchym - przede wszystkim lamele oraz mokrym - przede wszystkim mniejsza szerokość rowków oraz niewłaściwa dla odprowadzania wody ich konstrukcja. I to przeważa a nie twardsza guma. Dlatego wbrew temu co nam tłoczy do głowy lobby oponiarskie w trosce o swoje interesy - na suchym i mokrym nawet zimą lepiej zachowują się dobre opony letnie niż dobre zimowe.

Moje doświadczenie mówi zupełnie co innego   :)

Miałem okazję pojeździć kilkoma samochodami z większa mocą na letnich oponach w zimie. Zdecydowanie preferuję opony zimowe przy niskich temperaturach. Oczywiście szanuję to, że możesz mieć odmienne zdanie  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja do mojej Toyoty Tundry będzie lepiej jak rok temu założyłem opony Pirelli Scorpion AT. Jeżdżę już drugi sezon zimowy i może cztery razy włączałem napęd 4x4,a zimy w stanie Indiana nie należą do łagodnych. Śnieg,woda jeździ się świetnie. Do osobowych mam komplety kół zimowych choć jak w Imprezie czy Highlander mam napęd na cztery koła wielosezonowe nie dawały rady. 826b03ec950590abd9c6ba1d9099c654.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez piotrek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opona oponie nierówna. Ja też używałem całoroczne, przez które trzy razy bym się rozbił, wskutek dramatycznie długiej drogi hamowania na mokrym. Dębica Navigator pierwszej generacji. Olbrzymi jest nie tylko rozrzut jakości w segmencie opon całorocznych ale również charakter tych opon. Mam tu na myśli orientację bardziej letnią bądź zimową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@airplast - jak opona schładza się?

Ciężko mi wyobrazić sobie oponę nagrzaną w trakcie jazdy do nie wiem 50 st?

No są ciepłe jak dotkniesz rękę i teraz jak ona się toczy po zimnej jezdni to się schładza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek chyba chodziło bardziejbo to że opona letnia w zimie nie trzyma parametrów "kleistosci" bieżnika do drogi. Miałem na Abarcie Michelin jakieś tam sporty. Rewelacyjna opona ale dopiero po rozgrzaniu. Nie wiem ile dokładnie stopni musiała mieć by optymalnie jeździć ale latem nawet w upał potrzebowała chwili by odpowiednio łapać asfalt. I teraz jeżeli by na takiej oponie polatać zimą to dramat. Nie kleiła by się w ogóle bo i by się pewnie nigdy nie rozgrzała odpowiednio. Smierć w oczach :) Ale to była opona premium letnia i szczerze nigdy na lepszej nie jeździłem bo dała radę nawet w warunkach torowych czy tez przy upalaniu w górach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@airplast - jak opona schładza się?

Ciężko mi wyobrazić sobie oponę nagrzaną w trakcie jazdy do nie wiem 50 st?

No są ciepłe jak dotkniesz rękę i teraz jak ona się toczy po zimnej jezdni to się schładza?

Przy mokrej może.

Także i może dlatego testy związane z hamowaniem na letniej zimą na suchym wypadają dobrze, bo w warunkach ostrego hamowania opona łapie temperaturę w tym wypadku wyższą przy której guma zachowuje się właściwie mimo, że jest niska temp. otoczenia. Takie wytłumaczenie gdzieś czytałem. ;)

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w związku z tym wątkiem powinniśmy mieć wynajętą jakąś salę gimnastyczną z matą czy coś podobnego. Jak się nie możemy dogadać, to zawsze można się na jakiś sparindżek umówić (jak ktoś słaby fizycznie to może wysłać przedstawiciela swojej racji), by dać sobie parę razy po pyskach i już byłoby wiadomo, czy lepsza zimowa, czy całoroczna, czy aby na pewno matiz jest taki wywrotny, i czy aby na pewno... JESTEM GENIALNY!

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne. Jesteś bardzo pozytywnym gościem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak pomysł podchwycą miłośnicy Roleksa i Omegi?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że zaczną do ww. zegarków stosować gumy całoroczne? Ni wuja. ADHD nie pozwoli.

Tu kolejny artykuł obalający mit o decydującym wpływie gumy na rzekomo gorsze własności opony letniej zimą na suchym i mokrym:

https://www.google.pl/amp/s/amp.welt.de/amp/motor/article11212372/Winterreifen-koennen-Bremswege-verlaengern.html?client=ms-android-sonymobile

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek chyba chodziło bardziejbo to że opona letnia w zimie nie trzyma parametrów "kleistosci" bieżnika do drogi. Miałem na Abarcie Michelin jakieś tam sporty. Rewelacyjna opona ale dopiero po rozgrzaniu. Nie wiem ile dokładnie stopni musiała mieć by optymalnie jeździć ale latem nawet w upał potrzebowała chwili by odpowiednio łapać asfalt. I teraz jeżeli by na takiej oponie polatać zimą to dramat. Nie kleiła by się w ogóle bo i by się pewnie nigdy nie rozgrzała odpowiednio. Smierć w oczach :) Ale to była opona premium letnia i szczerze nigdy na lepszej nie jeździłem bo dała radę nawet w warunkach torowych czy tez przy upalaniu w górach.

Raczej myslaem ze slick jak sie rozgrzeje to klei.

A zwykła opona to raczej słabo [w sensie letnia]

Wg. badan jak jest sucho to letnia jedzie najlepiej nawet w zimie. dopkoi nie ma mrozu. albo sniegu czy wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że zaczną do ww. zegarków stosować gumy całoroczne? Ni wuja. ADHD nie pozwoli.

Tu kolejny artykuł obalający mit o decydującym wpływie gumy na rzekomo gorsze własności opony letniej zimą na suchym i mokrym:

https://www.google.pl/amp/s/amp.welt.de/amp/motor/article11212372/Winterreifen-koennen-Bremswege-verlaengern.html?client=ms-android-sonymobile

Piotrek jak ciebie lubię tak kurcze nie podzielam Twojego uporu w udowadnianiu nieprawdy. Chciałbym byś jednak w swoich wypowiedziach używał punktu odniesienia. A jest nim niewymagający samochodzik do emeryckiej jazdy. Bo teraz weź latem swoje BMW na krętą górską drogę i zobacz co tak naprawdę potrafią opony całoroczne. Twoje teorie o siłach ciągów obali każdy jeden NIEZALEŻNY kierowca zawodowy. Mam szczęście, że jestem blisko z kierowcami samochodów technicznych Prodrive. I wczoraj podesłałem im link do tej dyskusji. Piotrek - nikt się z Tobą nie zgodził. Każdy zwrócił uwagę, że siły ciągów na oponie będą różne w zależności od auta i że wynik dobry na jednym może być zły na innym. Że nie ma innych opon na których zachowanie tak duży wpływ ma ich zużycie jak opony całoroczne. Że to co odpowiada za jazdę w zimie znika już po 2-3 mm zużycia... Ehhh - ja wiem, że dalej będziesz dowodził swojego, bo teraz się wycofać nie masz jak. ALe proszę, nie zarażaj innych ludzi, chcących jeździć bezpiecznie swoim poglądem bo to się będzie kończyć tak:

15658863_373366199691007_1288474580_o.jp

Pani na letnich ja na zimowych. W miarę sucho, jakieś +3 na dworze. A hamowała za mną przez jakieś 50m jak wynikało za śladów a jechała jakieś 60km/h jak twierdziła. Ja z tej samej prędkości zahamowałem w mig co odbiło się negatywnie na pojemności mojego bagażnika :D

Dobra opona letnia klei po rozgrzaniu niewspółmiernie lepiej niż zimówka czy całoroczna latem. I analogicznie, dobra zimówka jest bezkonkurencyjna wobec KAŻDEJ całorocznej czy letniej zimą. I żadne sytuacje wyjątkowe, jakieś wyjątki w jakiś określonych warunkach drogowych nie zmienią CAŁOKSZTAŁTU. Zapraszam na tor w celu weryfikacji. Ułomności opony nie nadrobisz umiejętnościami za kółkiem a dobra opona nie raz uratuje tyłek przy braku umiejętności...

Koniec kropka. 

Edytowane przez Mikołaj N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobię mały OT. :)   

Są samoobsługowe bezdotykowe myjnie samochodowe (w mojej okolicy jest kilka takich). Woda w tych myjniach służąca do mycia samochodów jest w obiegu zamkniętym, czyli tą samą wodą myje się setki samochodów.

Wszystko jest dobrze jeżeli taką wodą myjemy samochody w lecie, wtenczas wystarczy ją przefiltrować uzupełnić co jakiś czas braki i jest OK.

Natomiast myte samochody zimą mają na karoserii i podwoziu sól i jej związki które w wodzie się rozpuszczają i trafiają do tej wody którą się używa do mycia w obiegu zamkniętym. Czyli myjąc zimą samochód na takiej myjni tak naprawdę myjemy go solanką. Tak, czy nie?

Pytanie brzmi, czy rzeczywiście zimą myjemy samochody w tego typu myjniach solanką?

Czy woda która pracuje w obiegu zamkniętym podczas filtrowania i uzdatniania pozbawiana jest tych związków.? 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpowiem Ci jako ekspert od myjni, ale zaobserwowałem że jak umyłem w takiej myjni samochód cały pokryty solą to po wyschnięciu tej soli ponownie nie było.

Mam takie same spostrzeżenia. Poza tym jakość takich myjni jest baaardzo różna. Ciśnienie w pistoletach czasem urywa rękę a czasem kapie jak dziadkowi z siusiaka :D  ( dziadek! to nie o Tobie!). Do tego niektóre myjnie maja pianownice z obfita gęstą pianą a inne tryskają jakąś wodą o białawym zabarwieniu.

Stopień umycia auta będzie bardzo różny z pod takich myjni.

Ale....nic nie zastąpi gąbeczki niestety. Nawet po najlepszej myjni bezdotykowej jak przejedziemy palcem po karoserii to zostanie nam brudny ślad.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikołaj, znasz mnie i wiesz, że nie lubię zakłamywać rzeczywistości, widać po moim podejściu do własnych zegarków.

Zgodzę się, że na zimno letnia opona traci na suchym i mokrym przez twardość gumy ale z nawiązką odzyskuje dzięki konstrukcji optymalnej przy suchej i mokrej nawierzchni. Są na ten temat artykuły i testując codziennie 10 różnych kibli - ja wnioski i hipotezy z tych artykułów potwierdzam.

Przed chwilą wysiadłem z takiego wozu, na takich oponach i zrobiłem z właścicielem wywiad na ich temat. Ale o tym napiszę po pracy. Teraz wsiadam do następnego kibla, tym razem na zimowych oponach.

post-68982-0-67950800-1486474594_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się, że na zimno letnia opona traci na suchym i mokrym przez twardość gumy ale z nawiązką odzyskuje dzięki konstrukcji optymalnej przy suchej i mokrej nawierzchni.

Coś ta część mi się tu w logikę nie zeszła... Coś namieszałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owujeję zaraz ;) Chodzi mi o to, że idealna byłaby na sucho na mrozie opona o konstrukcji takiej jak letnia ( slicków nie bierzemy pod uwagę) ale z gumy tak miękkiej jak opona zimowa.

Zgadzam się z testami, z których wnioski wypływają takie, że na mokro i na sucho na mrozie letnie tracą przysłowiowy punkt do opon zimowych przez skład mieszanki ale zyskują dwa czy trzy punkty za budowę optymalną dla suchego i mokrego. Moje odczucia z jazd autami swoimi i klientów te właśnie hipotezy potwierdzają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po ile tysięcy kilometrów robisz tymi samochodami klientów? :D Piotrek, przytaczasz jakieś stare artykuły, mówisz o jazdach testowych autami klientów po kilka kilometrów. Ja jestem Ciekam, czy dla swojej żony do wożenia dziecka też odziejesz samochód w całoroczne? Nie wydaje mi się jak Cie znam... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. I BMW i Skoda są na Good Year Vector 4 Seasons.

Każde auto to jakieś 20 - 25 km jazdy. O tyle to pokazuje różnice, że wsiadam z auta do auta i po chwili te same zakręty, rondo i hamowania - kolejne auto i kolejne opony.

Na tym rondzie kręcę się kilkadziesiąt razy dziennie. Dziś miałem same auta na zimowych i jedno wcześniej pokazane na Michelin Crossclimate. No i prawda jest nieubłagana, te laczki trzymały dziś najlepiej a zaraz po nich jeździłem autem z zimowymi, prawie nowymi Michelin. Temperatura dziś - -3 st. C.

post-68982-0-04780600-1486484806_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi