lumiclock 127 #33826 Napisano 31 Października 2021 W dniu 24.10.2021 o 21:52, mmaniek napisał(-a): Czy ktoś z szanownych Kolegów wie jak często są aktualizowane wyceny samochodów używanych eurotax czy infoexpert ? Kończy mi się za kilkanaście dni ubezpieczenie ac, porównując oferty różnych ubezpieczycieli, pojawiły się różnice w wycenach, jak zawsze zresztą, zajrzałem więc na otomoto i ceny używanych modeli mnie powaliły. Wiedziałem, że rynek lekko wariuje ale nie że aż tak. Za proponowaną kwotę AC, w przypadku szkody lub kradzieży, mogę sobie "odkupić" moje auto ale parę lat starsze! Niestety doktoryzowałem się z tematu po kradzieży auta na początku roku. Wartości są bardzo rozbieżne z uwagi na mnogość opcji przy określaniu wyposażenia. Jest tak jak piszesz nie mogłem się odkupić, nie mówiąc o tym ile trwały formalności. Z tego co wiem aktualizacja jest co miesiąc - tak mi przedstawiał sprawę rzeczoznawca sądowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michszy 6255 #33827 Napisano 1 Listopada 2021 Czy ktoś z szanownych Kolegów wie jak często są aktualizowane wyceny samochodów używanych eurotax czy infoexpert ? Kończy mi się za kilkanaście dni ubezpieczenie ac, porównując oferty różnych ubezpieczycieli, pojawiły się różnice w wycenach, jak zawsze zresztą, zajrzałem więc na otomoto i ceny używanych modeli mnie powaliły. Wiedziałem, że rynek lekko wariuje ale nie że aż tak. Za proponowaną kwotę AC, w przypadku szkody lub kradzieży, mogę sobie "odkupić" moje auto ale parę lat starsze!Aktualizacja jest w każdym miesiącu. Pracuje na info-ekspercie i eurotaxie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9094 #33828 Napisano 1 Listopada 2021 Odkrywam swoje nowe zdolności jasnowidzenia - mówiłem im, że październik to nierealny termin, to zapewniali, że będzie. Oczywiście wiedziałem, że nie będzie, ale nawet nie mam jeszcze informacji, że faktycznie zjechał z taśmy... Ogólnie zrobił się 1.11 i tak mi łyso. Zwłaszcza, że już nie mogę dalej przeciągać przeglądu, zapłaciłem tez drugą ratę ubezpieczenia i stare Subaru znów mi narobi kosztów Ale jeżdżę już 20000km bez serwisu i kolejnego miesiąca nie da rady... Masakra, zdobycie ruskiego UAZa powinno dołączyć do 12 prac Asterixa, po prostu to auto jest chyba jakimś sw Graalem motoryzacji 🙈 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67824 #33829 Napisano 1 Listopada 2021 25 minut temu, pmwas napisał(-a): Odkrywam swoje nowe zdolności jasnowidzenia - mówiłem im, że październik to nierealny termin, to zapewniali, że będzie. Oczywiście wiedziałem, że nie będzie, ale nawet nie mam jeszcze informacji, że faktycznie zjechał z taśmy... Ogólnie zrobił się 1.11 i tak mi łyso. Zwłaszcza, że już nie mogę dalej przeciągać przeglądu, zapłaciłem tez drugą ratę ubezpieczenia i stare Subaru znów mi narobi kosztów Ale jeżdżę już 20000km bez serwisu i kolejnego miesiąca nie da rady... Masakra, zdobycie ruskiego UAZa powinno dołączyć do 12 prac Asterixa, po prostu to auto jest chyba jakimś sw Graalem motoryzacji 🙈 Nadzieję trzeba żywić, bo zawsze jest głodna. Czekam na kolejne aktualizacje. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmaniek 2621 #33830 Napisano 1 Listopada 2021 @michszy Dziękuję za informację, być może obecne piki cen nie są brane pod uwagę, bo wartość wg. tabrl przestała być realna.[mention=97469]lumiclock[/mention] co do wyposażania to chodzi o Mazdę, są ściśle określone wersje a lista dodatków jest mocno ograniczona, więc to nie to 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9094 #33831 Napisano 1 Listopada 2021 Piszą na FB, ze w listopadzie będą mieli Buhankę Expedition - domyślam się, że przyjadą razem... Tylko mnie niepokoi, że miał być w październiku wyprodukowany i cisza... czasy trudne, jak im czegoś brakło, to może być „lipa” 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 695 #33832 Napisano 1 Listopada 2021 czy ktoś z szanownego grona orientuje się jaka jest różnica między starszym silnikiem vw 4.0 TFSI o pojemności 3993 cm3, stosowanym np. w Audi RS6 C7, a nowszym silnikiem, np. z gen. RS6 C8, którego pojemność wynosi 3996 cm3? To zbieżne, czy może inne silniki? Czy dobrze rozumiem, że jeden nosi oznaczenie EA824, a drugi EA825? Suche liczby pokazują pewne różnice np. 3,993 cc (243.7 cu in) 90° V8 engine; 90 mm (3.54 in) cylinder spacing; bore x stroke: 84.5 mm × 89.0 mm (3.33 in × 3.50 in), stroke ratio: 0.95:1 – undersquare/long-stroke, 499.1 cc per cylinder, compression ratio: 10.5:1 VS, The displacement of 4.0 l eight-cylinder - V-type engine is 3996 cm³ with a bore of 86.0 mm and a stroke of 86.0 mm. The geometric compression ratio is 10.1. The V angle of the engine is 90 degrees. The engine has a gasoline direct injection .The change of charge is controlled by four valves per cylinder ( four-valve technology ) and a total of four overhead camshafts driven by a timing chain . Ktoś tutaj pisał chyba, że pracuje w Audi i może wie "od ręki" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15780 #33833 Napisano 1 Listopada 2021 45 minut temu, StaryWilk napisał(-a): czy ktoś z szanownego grona orientuje się jaka jest różnica między starszym silnikiem vw 4.0 TFSI o pojemności 3993 cm3, stosowanym np. w Audi RS6 C7, a nowszym silnikiem, np. z gen. RS6 C8, którego pojemność wynosi 3996 cm3? To zbieżne, czy może inne silniki? Czy dobrze rozumiem, że jeden nosi oznaczenie EA824, a drugi EA825? Suche liczby pokazują pewne różnice np. 3,993 cc (243.7 cu in) 90° V8 engine; 90 mm (3.54 in) cylinder spacing; bore x stroke: 84.5 mm × 89.0 mm (3.33 in × 3.50 in), stroke ratio: 0.95:1 – undersquare/long-stroke, 499.1 cc per cylinder, compression ratio: 10.5:1 VS, The displacement of 4.0 l eight-cylinder - V-type engine is 3996 cm³ with a bore of 86.0 mm and a stroke of 86.0 mm. The geometric compression ratio is 10.1. The V angle of the engine is 90 degrees. The engine has a gasoline direct injection .The change of charge is controlled by four valves per cylinder ( four-valve technology ) and a total of four overhead camshafts driven by a timing chain . Ktoś tutaj pisał chyba, że pracuje w Audi i może wie "od ręki" Patrząc na dane, które przytoczyłeś, to 2 różne silniki. Pojemność bardzo podobna ale średnica i skok tłoka różne. Stopień sprężania również. Zapewne osprzęt i oprogramowanie też będzie mocno różne. Patrząc na suche wymiary, to pierwszy bardziej mi się podoba z mniejszą średnicą tłoka i większym skokiem - generuje to większy moment obrotowy przy niższych obrotach. Ale to silniki uturbione i wcale tak być nie musi (kwestia doboru i liczby turbin). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #33834 Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) Jesień. Edytowane 1 Listopada 2021 przez Lincoln Six Echo 3 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72351 #33835 Napisano 2 Listopada 2021 Ferrari 250 GT PF. 6 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #33836 Napisano 2 Listopada 2021 Silniki są podobne , różniły się głównie koncepcją turbo i miejscem produkcji. 824 był robiony w Neckarsulm a 825 w zakładzie Porsche w Stuttgart (Zuffenhausen). Początkowo wychodził on z 2 gen Panamera a potem został włożony do Audi (A8, RS) i Lambo. 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 695 #33837 Napisano 2 Listopada 2021 Godzinę temu, switch107 napisał(-a): Silniki są podobne , różniły się głównie koncepcją turbo i miejscem produkcji. 824 był robiony w Neckarsulm a 825 w zakładzie Porsche w Stuttgart (Zuffenhausen). Początkowo wychodził on z 2 gen Panamera a potem został włożony do Audi (A8, RS) i Lambo. Trwałość podobna? Ten 824 jest generalnie chwalony i ponoć podatny na tuning, nawet 1000 KM można wykręcić. Dodatkowo na starcie wypluwa często więcej niż fabryka zapisała. Tak się zastanawiam, czy to zbieżne silniki konstrukcyjnie też (układ korbowo - tłokowy, blok, głowica), czy jednak rewolucja jak np. 3.0d M57 vs. N57 (czy nawet TÜ2 dość znacznie różnił się od pierwszego wypustu - rezygnacja z bloku żeliwnego na poczet aluminium). 825 ma gładzie cylindrowe pokryte stopem żelaza natryskiwanego plazmowo, czy dezaktywację polowy cylindrów - to samo było już w 824? https://warsztat.pl/dzial/18-warto-wiedziec/artykuly/benzynowe-v8-tfsi-w-modelach-audi-sq7-i-sq8-dwie-t,71767 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #33838 Napisano 3 Listopada 2021 Dezaktywację 4 cylindrów 824 ma na pewno bo miałem tego RS 🥰 niestety z pokryciem gładzi nie wiem. Wyłączyłem się ze śledzenia jakoś w 2016. 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #33839 Napisano 6 Listopada 2021 Taka ciekawostka pod restauracją Verrattiego w Paryżu - Ferrari Roma (o ile dobrze rozpoznałem) i jej porównanie do Fiacika 500 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24498 #33840 Napisano 6 Listopada 2021 No niestety sporo przekłamuje to foto bo Roma jest metr dłuższa od 500. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 695 #33841 Napisano 6 Listopada 2021 W dniu 3.11.2021 o 22:11, switch107 napisał(-a): Dezaktywację 4 cylindrów 824 ma na pewno bo miałem tego RS 🥰 niestety z pokryciem gładzi nie wiem. Wyłączyłem się ze śledzenia jakoś w 2016. z firmy zajmującej się tuningiem takich aut dowiedziałem się, że te dwa silniki to zupełnie odmienne konstrukcje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #33842 Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) Jakby ktoś szukał fiata 500 to powoli myślę, o sprzedaży mojego. Edytowane 7 Listopada 2021 przez zielony.m 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9094 #33843 Napisano 7 Listopada 2021 Rdza w kolorze nadwozia... ...taki luksus to tylko w Subaru. Ech... ta klapa rdzewieje w 5 miejscach, była już 2 razy naprawiana, wielokrotnie „zaciapywana” i gnije masakrycznie. Ewidentna wada fabryczna tego auta... Ale ponoć jak to klapa a nie drzwi to i tak dobrze 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotreek 16 #33844 Napisano 7 Listopada 2021 Czy są jakieś auta w kwocie do 50k z automatem, silnikiem o mocy minimum 170 KM i z przebiegiem do 120 kkm? Czy mi się wydaje, że ceny aut używanych są chore. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #33845 Napisano 7 Listopada 2021 2 godziny temu, piotreek napisał(-a): Czy są jakieś auta w kwocie do 50k z automatem, silnikiem o mocy minimum 170 KM i z przebiegiem do 120 kkm? Czy mi się wydaje, że ceny aut używanych są chore. To kup gdzieś od ręki (bez względu na cenę) nowe o takich parametrach. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #33846 Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) 3 godziny temu, piotreek napisał(-a): Czy są jakieś auta w kwocie do 50k z automatem, silnikiem o mocy minimum 170 KM i z przebiegiem do 120 kkm? Czy mi się wydaje, że ceny aut używanych są chore. Tak. Dorzuciłem: nieuszkodzone, bezwypadkowe, salon Polska. Ponad trzydzieści aut. Octavia, Insignia, i30/40, Laguna to stosunkowo rozsądne wybory. Teraz do roboty, dzwoń oglądaj i pochwal się co kupiłeś. 🙂 https://www.otomoto.pl/osobowe/?search[filter_float_price%3Afrom]=40000&search[filter_float_price%3Ato]=55000&search[filter_float_mileage%3Ato]=125000&search[filter_float_engine_power%3Afrom]=165&search[filter_enum_gearbox][0]=automatic&search[filter_enum_damaged]=0&search[filter_enum_country_origin][0]=pl&search[filter_enum_no_accident]=1&search[order]=created_at%3Adesc&search[brand_program_id][0]=&search[country]= Rekomenduję to: https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-octavia-skoda-octavia-1-8-tsi-1-wszy-wlasciciel-92-tys-km-ID6E4Tyy.html#b44b3f0855 Edytowane 7 Listopada 2021 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zGredz_i_NY 566 #33847 Napisano 7 Listopada 2021 3 godziny temu, piotreek napisał(-a): Czy są jakieś auta w kwocie do 50k z automatem, silnikiem o mocy minimum 170 KM i z przebiegiem do 120 kkm? Czy mi się wydaje, że ceny aut używanych są chore. Coś można zanleźć: https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-500x-sprzedam-fiata-500x-2-4-ID6E7uxF.html#e362a29d19 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #33848 Napisano 7 Listopada 2021 No niestety sporo przekłamuje to foto bo Roma jest metr dłuższa od 500.Bardziej mi chodziło o wysokość. BTW masakra ile fajnych aut w weekend w Paryżu widziałem, a niby tylko godzinny spacer 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #33849 Napisano 7 Listopada 2021 5 godzin temu, piotreek napisał(-a): Czy są jakieś auta w kwocie do 50k z automatem, silnikiem o mocy minimum 170 KM i z przebiegiem do 120 kkm? Czy mi się wydaje, że ceny aut używanych są chore. Nie ma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 6505 #33850 Napisano 7 Listopada 2021 Panowie latka lecą i chciałoby się pojeździć czymś nieprzeciętnym. Czy to warte uwagi, a może jest tu ktoś z Wrocławia, kto mógłby go obejrzeć ? https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-x1-bmw-x1-xdrive-z-2013-roku-2-0-silnikiem-benzyna-245-km-180kw-ID6E2PSB.html 0 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach