Tommaso 2405 #35126 Napisano 3 Kwietnia 2022 9 godzin temu, Kierownik napisał(-a): Pozostając w klimacie roadsterów. 3-4-letnia Mazda MX-5 czy 13-14-letnie Porsche Boxster? Im więcej czytam, tym mniejszą chętkę mam na szczenięce marzenie o Porsz... Miałem mazdy MX-5, zarówno generację NC jak i ND. Mam 178 cm i mieściłem się do niej bezproblemowo, ale miejsca nad głową nie miałem już za wiele, myślę, że 180-182 cm wzrostu to górna granica dla tego samochodu. Przymierzałem się też i trochę jeździłem Boxsterem 987, czyli tym o którym myślisz, więc mam porównanie. Są jedynie trzy rzeczy, które przemawiają za Porsche - wielkość wnętrza (jak masz 180 cm lub więcej to może być decydujące), obiektywne osiągi i wrażenia dźwiękowe (zarówno samego silnika, który masz tuż za plecami, jak i wydechu). Natomiast jeśli chodzi o samo prowadzenie, subiektywne odczucia z prowadzenia i dynamiki samochodu, przyjemność z jazdy bez dachu, to wrażenia są zbliżone, a lekkość miaty daje niesamowite odczucia z jazdy po ciasnych zakrętach. No i wreszcie ostatnia rzecz, to w czym Mazda jest znacznie lepsza - bezawaryjność. Porsche z generacji 987 wymaga ciągłej opieki serwisu, a kosztowne awarie silnika w podstawowej wersji to rzecz dość powszechna (w wersji S jest lepiej, ale też nie optymalnie). Czyli musisz nastawić się raczej na drogą i problemową eksploatację. Moim zdaniem Porsche warto brać tylko wtedy, gdy kupujesz znane i sprawdzone auto od kogoś znajomego, w przeciwnym wypadku to może być mina. A Mazda MX-5 ND nigdy nie stwarza problemów, o ile nie ma powypadkowej przeszłości. Jak będziesz kupował Mazdę to szukaj egzemplarzy z pakietem Recaro - mają szperę, twardsze zawieszenie i lepsze fotele, szczególnie dwie pierwsze rzeczy robia ogromną różnicę w prowadzeniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129526 #35127 Napisano 3 Kwietnia 2022 11 minut temu, Kierownik napisał(-a): Noo z tą niezniszczalnością to już nie do końca tak jest. Na youtubowym kanale caroseria był test kilkunastoletniej 911. Auto skrzypiało, miało powycierane plastiki, ze szpar drzwi bezramkowych mocno huczało, a silnik był odmianą podwyższonego ryzyka. Silniki w Boxsterach również borykają się z wadami fabrycznymi. Czar prysł, nie wiem jak żyć. Wyczuwam ironię, ale to Twój wybór. Po złych doświadczeniach z używanymi, doszedłem do wniosku, że lepiej skromniej a nowy, no ewentualnie 2-3 letni. Odpada stres i ciągłe naprawy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #35128 Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) Żadnej aronii i żadnych żaluzji. Wczytując się w problemy "nowożytnych" prosiaków całą otoczka niezwykłości upada i tracę ostatnie punkty zaczepienia. Mam pod domem 2 nowe samochody brane z salonu. Planuję w zbliżających miesiącach pożegnać się z jednym kontraktem i przebiegi mi spadną prawie o połowę. Dzielić 15.000km rocznie na 3 auta trochę bez sensu. A przecież nie odstrzelę roadstera na rzecz... Golfa. Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez Kierownik 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #35129 Napisano 3 Kwietnia 2022 O "jakości" współczesnych silników w 911 ciekawie opowiada specjalista. Za kanałem nie przepadam, ale ten materiał ciekawy dla fanów Porsche: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71808 #35130 Napisano 3 Kwietnia 2022 Berlinetka. 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15775 #35131 Napisano 3 Kwietnia 2022 4 godziny temu, memento mori napisał(-a): A skąd taka nieprawdziwa opinia? W zależności od stosunku długości nóg do wzrostu, mężczyzna mający 175-180 cm może komfortowo (jak na roadstera) nową MX5 jeździć. Problem jest powyżej 180 cm. Przymierzałem się kilkukrotnie i niestety mając 186 cm jestem ewidentnie za wysoki do tego auta. 180-182 jak ktoś ma krótszy tułów może być jeszcze znośnie. Trzeba po prostu mierzyć to auto i koniecznie pojeździć przed zakupem, zamiast czytać stereotypowe opinie z sieci. Kolega Kierownik jeździ wcześniejszą generacją więc już ma bardzo dobre rozeznanie. W sumie to przecież nawet nie pytał nikogo o to czy się zmieści. 😉 Opinia jest stąd, że mam 180 cm/ 84 kg i siedziałem w mx-5. Jak dla mnie tragedia. Ale ja wolę komfort dużych aut - a jak dwoje drzwi, to coś większego jak Z4 albo Mustang. Nikomu nie chcę układać życia... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #35132 Napisano 3 Kwietnia 2022 Podobno NBFL jest najciaśniejsze ze wszystkich. Mogę to potwierdzić względem mojego poprzedniego NB przedlift. Fotele w nowszym bardziej rozbudowane i z wyżej umieszczonym siedziskiem - zabierają połowę kubatury wnętrza. Przy parametrach 176/86 mieszczę się bezproblemowo i jest mi w tym aucie bardzo przyjemnie. Ciasnota auta jest jakąś tam drobną składową idei jinba ittai głoszonej przez Mazdę. Jakoś nie czuję w środku klaustrofobii. A fakt, że jednym kolanem opieram się o kokpit (naturalne w każdym aucie), a drugim o drzwi traktuję jako "it's not a bug, it's a feature". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #35133 Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) No przy moich 194/120 nie mam zbyt dużego wyboru... 🤣 Moj młody ma jeszcze gorzej... 202/112... Przerąbane...cała ta motoryzacja dla kurdupli...🤣 Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #35134 Napisano 3 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Kierownik napisał(-a): Noo z tą niezniszczalnością to już nie do końca tak jest. Na youtubowym kanale caroseria był test kilkunastoletniej 911. Auto skrzypiało, miało powycierane plastiki, ze szpar drzwi bezramkowych mocno huczało, a silnik był odmianą podwyższonego ryzyka. Silniki w Boxsterach również borykają się z wadami fabrycznymi. Czar prysł, nie wiem jak żyć. Też oglądałem ten test i to takie pierdzielenie, że głowa mała. O ile Łukasz jest w sumie ok to ten Juliusz pieprzy jak potłuczony. Jak masz zadbany egzemplarz nic nie skrzypi, huczy itp. Co do plastików 997 - to ich bolączka, ale widziałem już egzemplarze z przebiegiem 150k km i wszystko było ok. Oczywiście 3,8 też raczej bym nie kupił, ale dobre 3,6 nie jest złe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15775 #35135 Napisano 3 Kwietnia 2022 2 godziny temu, kiniol napisał(-a): No przy moich 194/120 nie mam zbyt dużego wyboru... 🤣 Moj młody ma jeszcze gorzej... 202/112... Przerąbane...cała ta motoryzacja dla kurdupli...🤣 Do tego zmieścisz się razem z młodym i jeszcze będzie miejsce na bagaż 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #35136 Napisano 3 Kwietnia 2022 Mx-5 to samochód dla kobiet, jeździłem kiedyś II generacją przez kilka dni - jak dla mnie 186 cm wzrostu to męczarnia była. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #35137 Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 7 godzin temu, łowca napisał(-a): Mx-5 to samochód dla kobiet, jeździłem kiedyś II generacją przez kilka dni - jak dla mnie 186 cm wzrostu to męczarnia była. 🤦♂️... tylko dlaczego w większości kupują je sobie mężczyźni? Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xaoo 46 #35138 Napisano 4 Kwietnia 2022 Mx-5 to samochód dla kobiet, jeździłem kiedyś II generacją przez kilka dni - jak dla mnie 186 cm wzrostu to męczarnia była. Oj tam oj tam..Przede wszystkim do MX5 się nie wsiada, MX5 się ubiera... jeżdżąc MX5 czujesz jedność z asfaltem, dokładnie wiesz którym kołem najechałeś na motyla... lub żwir na jezdni... Miałem mocną NA i do teraz z rozrzewnieniem wspominam jak planowałem drogę żeby była dłuższa i bardziej kręta... Dobrze, że paliwo było tańsze..W NA 182cm było w sam raz choć patrzenie na światła nad drogą wymagało zdjęcia dachu nawet w niepogodę... Dlatego MX5 tak często jeżdżą toplessWysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #35139 Napisano 4 Kwietnia 2022 Jeździłem tylko ND RF przed liftingiem, mam 180 cm wzrostu, było na styk, ale znośnie. W wersji z miękkim dachem jest chyba trochę lepiej w kontekście miejsca na głowę. Mnie to auto ujęło do tego stopnia, że rozważałem zakup używanego NC - koncepcja padła na rzecz motocykli.Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2405 #35140 Napisano 4 Kwietnia 2022 Jest tak jak mówisz, przy 178 cm wzrostu w wersji softtop mam nad głową 3-4 palce. w wersji hardtop 1-2. A co do patrzenia przez przednią szybę to nie jest tak źle jak np w Mini. To auto daje wrażenia z jazdy, których nie da się opisać słowami. Jak kupowałem ND to większość osób pytała po co mi takie wolne auto, skoro moje codzienne jest szybsze. Ale obiektywne osiągi to jedno, a wrażenia z jazdy to drugie, nie mówiąc już o tym, że jest wolniejsze na prostej, bo w zakrętach potrafi objechać dwa razy mocniejsze auta, dając przy tym mnóstwo radochy z zamiatania tyłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #35141 Napisano 4 Kwietnia 2022 To ja się tylko pożalę... Wczoraj jeszcze był odprysk z małą "gwiazdką" od kamyka na A2, dzisiaj poszłooooo po całości No nic szkoda zgłoszona od ubezpieczyciela i wymieniamy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #35142 Napisano 4 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Stierlitz napisał(-a): Jeździłem tylko ND RF przed liftingiem, mam 180 cm wzrostu, było na styk, ale znośnie. W wersji z miękkim dachem jest chyba trochę lepiej w kontekście miejsca na głowę. Mnie to auto ujęło do tego stopnia, że rozważałem zakup używanego NC - koncepcja padła na rzecz motocykli. IMO jak Miata to tylko ze szmatą, choć jakbym znalazł ładnego RFa to może bym to przełknął. RF ma podobno ten problem, że powyżej 90-100km/h jest niezdatny do jazdy bez dachu, zawirowania powietrza powodują, że użytkowanie jest nie do zniesienia. A latanie krótkich odcinków autostradą 160 bez dachu to dla mnie nic nadzwyczajnego. :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #35143 Napisano 4 Kwietnia 2022 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #35144 Napisano 4 Kwietnia 2022 Przy moich 182cm/100kg w nbfl się mieściłem normalnie, a prowadzenie, wrażenia z jazdy (choć się tego nie spodziewałem w ogóle) lepsze niż w e30 325 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #35145 Napisano 4 Kwietnia 2022 W zeszłym roku pojeździłem MX5 nowiutką. Mam 185 i wtedy 97 kg. Nie było nadmiernych luzów, ale nie odechciewało mi się tez jazdy. Nawet co jakiś czas wraca myśl o zakupie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9088 #35146 Napisano 4 Kwietnia 2022 Sobota... ...aura w sam raz na tylny napęd i letnie opony... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #35147 Napisano 4 Kwietnia 2022 Nie narzekać. Kiedyś musi być zima 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8420 #35148 Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 21 minut temu, pmwas napisał(-a): Sobota... ...aura w sam raz na tylny napęd i letnie opony... Myślałem że po Rolexa jedziesz, ale to nie ten wątek 🤣. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez beniowski 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9088 #35149 Napisano 4 Kwietnia 2022 Inny by narzekał, ja tylko mówię 😃 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #35150 Napisano 4 Kwietnia 2022 Z taką fajna alfą i RWD to tylko korzystać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach