Tommaso 2406 #40351 Napisano 3 Sierpnia 2023 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #40352 Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 29.07.2023 o 14:23, memento mori napisał(-a): Są już metody dla strażaków polegające na tym, że iglica/ładunek gaszący/chłodzący jest wstrzeliwany w pakiet baterii. Coś kojarzę, że nawet w Polsce chyba już mieli jakieś ćwiczenia. Pytanie tylko czy każda jednostka będzie kiedyś dysponowała takim sprzętem i na ile jest to uniwersalne rozwiązanie (różne wielkości pakietów baterii, kwestia gdzie jest dokładnie umieszona w danym aucie). Trafiłem na takie dane: Tylko, że te benzynowe zapalają się najczęściej gdzieś w drodze (tak sadzę) . Elektryk np. w garażu w nocy w domu. Na promie, na parkingu miedzy innymi autami. Ot tak...... Auto spalinowe zwykle z jakiegoś powodu, gdy silnik pracuje, czy wypadek. W elektrykach (auto, hulajnoga, autobus, telefon) to generalnie "samozapłon". Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Adi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4619 #40353 Napisano 4 Sierpnia 2023 W dniu 30.07.2023 o 22:06, Lincoln Six Echo napisał(-a): Audi. Trafiłem na stronę z opisem tego auta - rewelacyjne mimo że nieseryjne! https://www.tuningblog.eu/pl/kategorie/samochody-z-az/audi-100-coupé-359931/ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11677 #40354 Napisano 4 Sierpnia 2023 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #40355 Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) podejrzewam, że gdyby wzięli dzisiejszy bolid F1 to wynik byłby jeszcze gorszy. Opony niby szersze, więcej mechanicznej przyczepności ale waga nie pomogłaby Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4470 #40356 Napisano 5 Sierpnia 2023 To teraz dodajmy kilka zakrętów i wtedy sprawdźmy wynik 😎 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #40357 Napisano 5 Sierpnia 2023 Rimac z swoją masą raczej poza konkursem ale McMurtry szczególnie w wolnych zakrętach może być godnym rywalem, 2t docisku robi swoje. Ogólnie McMurtry, GMA - ciekawe czy wentylator nie stanie się za chwilę must have w najdroższych i najszybszych samochodach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #40358 Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Co przedstawia ta fotka? Obcą galaktykę? Rozlewisko Nilu widziane z kosmosu ... Nieee to denko tłoka szóstego cylindra w moim Dodge, do którego od dłuższego czasu sączył się płyn chłodzący... Mam co robić...no ale po 547.000 przebiegu coś się mogło w końcu wydarzyć...😉Tu dla odmiany widok denka tłoka szczelnego cylindra, pozostałe 5 tak właśnie wygląda... Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez kiniol 3 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41818 #40359 Napisano 6 Sierpnia 2023 W dniu 29.07.2023 o 23:18, vvv napisał(-a): Jestem ciekaw gdzie będziemy tak za parę lat. Póki co w Polsce jest jeszcze preferencja: elektryk vs spalinowy. Są jednak kraje w UE które skutecznie zniechęcają do samochodów spalinowych poprzez podatki, strefy wolne od spalin czy politykę zero emisji. Już teraz są artykuły że w UE zarejestrowano więcej nowych elektryków niż ropniaków. Sent from my iPhone using Tapatalk Zależy za ile. Jeśli mowa o 5-10 to dokładnie tu gdzie jesteśmy. Powyżej 10 lat zapewne wodór. Elektryczne auta w obecnym stanie nie mają sensu bycia jako jedyne w rodzinie. Nie ma na tyle prądu w Polsce. A jak Tauron i pozostali nie zmienią infrastruktury to tym bardziej. Przypuszczam, że producenci aut naprawią swój błąd i przestaną wciskać bzdurną ekologię w postaci aut elektrycznech. Głowy polecą jak przestaną zarabiać, bo nie będą mieć co sprzedawać. Taki Ford zaprzestał produkcji Fiesty. I coś obiło mi się, że focusa i mondeo też planują uśmiercić. To co będą sprzedawać ❓️ 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2998 #40360 Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Mondeo nie jest już produkowany od marca, a Focus nie będzie miał kolejnej generacji i zakończą w 2025. Jest to też ostani Focus ST. A co bardziej istotne dla Ciebie 😉 to nowy Cooper S 2024/2025 jest póki co potwierdzony tylko w wersji elektrycznej. Nie wiadomo czy będzie spalinowy. ...nowy środek również jest mocno kontrowersyjny. 😜 Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez memento mori 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67575 #40361 Napisano 6 Sierpnia 2023 Taką Cytrynkę przyuważyłem. 9 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6273 #40362 Napisano 6 Sierpnia 2023 7 godzin temu, Dorian06 napisał(-a): To co będą sprzedawać ❓ "E-Mustangi". Już to robią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #40363 Napisano 6 Sierpnia 2023 Na pewno będzie się świetnie sprzedawał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4619 #40364 Napisano 6 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a): Taką Cytrynkę przyuważyłem. Cytrynka na Krk? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1816 #40365 Napisano 6 Sierpnia 2023 W dniu 4.08.2023 o 12:38, Adi napisał(-a): Tylko, że te benzynowe zapalają się najczęściej gdzieś w drodze (tak sadzę) . Elektryk np. w garażu w nocy w domu. Na promie, na parkingu miedzy innymi autami. Ot tak...... Auto spalinowe zwykle z jakiegoś powodu, gdy silnik pracuje, czy wypadek. W elektrykach (auto, hulajnoga, autobus, telefon) to generalnie "samozapłon". przypnę tylko, iż ostotnym świadomym "przeoczeniem" jest brak informacji o tym ile aut nowych się spalilo, albo ile aut które nie ukończyło 5roku egzystencji... Porównanie "ogolne" negatywnie plasuje auta spalinowe w czołówce, ale nie jest w porządku porównanie 20letniego peugeota lub fiata do rocznego auta elektrycznego, choć jedno i drugie spłonęło w tym samym roku.. Pamiętam również akcję serwisową na wymianę wadliwych pomp ABS powodujących zaplony w peugeotach 307 z początku produkcji. Producent znalazł problem i go wyeliminował (oczywiście trochę tych aut splonęlo) nie widzę/słyszę natomiast żeby producenci wyeliminowali problem wadliwych baterii na takie które nie ulegają pięknym samozapłonom, a myślę, że są na rynku już baterie bardziej bezpieczne od pierwotnie stosowanych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71837 #40366 Napisano 7 Sierpnia 2023 1955 Mercedes-Benz 300SL 5 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64132 #40367 Napisano 8 Sierpnia 2023 A mi się coraz bardziej podoba takie coś 😁😁😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41818 #40368 Napisano 8 Sierpnia 2023 W dniu 6.08.2023 o 14:54, memento mori napisał(-a): A co bardziej istotne dla Ciebie 😉 to nowy Cooper S 2024/2025 jest póki co potwierdzony tylko w wersji elektrycznej. Nie wiadomo czy będzie spalinowy. Niezmiernie się z tego cieszę. Nowi nabywcy będą mieć brzydala. W dniu 6.08.2023 o 14:54, memento mori napisał(-a): ...nowy środek również jest mocno kontrowersyjny. 😜 Takiego z Pepsi bym widział u siebie. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71837 #40369 Napisano 8 Sierpnia 2023 https://nowymarketing.pl/a/42810,marka-porsche-najpierw-usunela-a-nastepnie-przywrocila-pomnik-jezusa-w-reklamie?fbclid=IwAR2LDxq7vmFG-g7GR1RfSodX6FL5znS7LrOyUrOWfDo7oUj4RhDJywDe9nU 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #40370 Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Kierownik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71837 #40371 Napisano 9 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... Jak już koniecznie z tych dwóch, to ja wziąłbym Kugę. Jest dużo brzydsza od poprzedniej generacji, ale ten Tucson bije wszelkie rekordy brzydoty, więc wybrałbym Forda. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8420 #40372 Napisano 9 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... Corollę w hybrydzie jednak 🤣. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmaniek 2621 #40373 Napisano 9 Sierpnia 2023 Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie...Nie jeździłem Tucsonem, Kugą jechałem jako pasażer 3000km i bardzo rozczarowała mnie jakość wewnątrz i twardość zawieszenia, szczególnie niprzyjemnie odczuwana na poprzecznych nierównościach. Do takich zadań wybrał bym Mazdę CX30 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #40374 Napisano 9 Sierpnia 2023 Ani Tuscon ani Kuga ale jeśli z jakiegoś powodu nie ma innego wyboru to Tuscon tylko z jakimś przyzwoitym silnikiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6584 #40375 Napisano 9 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... Ruch to zdrowie, niech dzieciaki chodzą, a Ty wrzuć pytanie w temacie "jaki zegarek" z budżetem 120k... No proszę Cię... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach