Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Ja na weekend wziąłem sobie Lexa. Zobaczymy z czym to się je.

imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1IMG_8855.thumb.jpeg.70e63355709d3827ee5d320a6e7ecc7b.jpeg

Koniecznie opisz wrażenia.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Koniecznie opisz wrażenia.

Opiszę. To RX350h, plugina nie mieli. Ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. komfort, komfort i jeszcze raz komfort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy okazji obejrzałem dziś w salonie q5 taka jak kupil Mario, na żywo zyskuje +100

nie znam się to się wypowiem;-)
z suvow miałem okazję pojeździć kilka miesięcy właśnie Q5 190KM diesel i blisko rok Tiguanem Allspace 190KM benzyna. Q5 nie urzekło mnie w tym czasie niczym, rozczarowało awarią systemu ad-blu i dziwnym poszarpywaniem silnika/skrzyni/hgw czego (serwis nie był w stanie tego zdiagnozować, a "w komputerze nie ma błędów, więc problemu nie ma").
VW natomiast bardzo pozytywnie mnie zaskoczył w zasadzie wszystkim - jakoś materiałów, spasowanie, całkiem dobre wyciszenie i komfort. Cena zakupu obu egzemplarzy była w zasadzie taka sama ( max limit w firmie).
Przestronności nie porównuję, bo w tym wypadku to bez sensu.
Po tym doświadczeniu, nie widzę sensu dopłacać do "premium" w audi, "premium" którego nie zauważyłem.
ps: oczywiście rozumiem kwestie finansowania, gdzie audi wypada faktycznie dobrze.
Przy okazji obejrzałem dziś w salonie q5 taka jak kupil Mario, na żywo zyskuje +100

nie znam się to się wypowiem;-)
z suvow miałem okazję pojeździć kilka miesięcy właśnie Q5 190KM diesel i blisko rok Tiguanem Allspace 190KM benzyna. Q5 nie urzekło mnie w tym czasie niczym, rozczarowało awarią systemu ad-blu i dziwnym poszarpywaniem silnika/skrzyni/hgw czego (serwis nie był w stanie tego zdiagnozować, a "w komputerze nie ma błędów, więc problemu nie ma").
VW natomiast bardzo pozytywnie mnie zaskoczył w zasadzie wszystkim - jakoś materiałów, spasowanie, całkiem dobre wyciszenie i komfort. Cena zakupu obu egzemplarzy była w zasadzie taka sama ( max limit w firmie).
Przestronności nie porównuję, bo w tym wypadku to bez sensu.
Po tym doświadczeniu, nie widzę sensu dopłacać do "premium" w audi, "premium" którego nie zauważyłem.
ps: oczywiście rozumiem kwestie finansowania, gdzie audi wypada faktycznie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w suvach nie mam za duzego przeglądu, nie interesują mnie za bardzo, z wyglądu bardzo podobają mi się glc taki coupe i q5sportback, ale jazda suvem to nie dla mnie, chociaż kumpel kupil ostatnio sq8 i no robi wrażenie

A co do porównywania q5 i tiguana (to nie te same silniki?) To nie kwestia oczekiwań? Bo piszesz ze q5 nie ciekawy a tiguan zaskoczył bo dobrze wykonany itp, ale czy lepiej? Czy chodzi wyłącznie o porownanie ceny? (Nie wiem jak się rozni)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja w suvach nie mam za duzego przeglądu, nie interesują mnie za bardzo, z wyglądu bardzo podobają mi się glc taki coupe i q5sportback, ale jazda suvem to nie dla mnie, chociaż kumpel kupil ostatnio sq8 i no robi wrażenie

A co do porównywania q5 i tiguana (to nie te same silniki?) To nie kwestia oczekiwań? Bo piszesz ze q5 nie ciekawy a tiguan zaskoczył bo dobrze wykonany itp, ale czy lepiej? Czy chodzi wyłącznie o porownanie ceny? (Nie wiem jak się rozni)

co do silników - w Audi był diesel, w VW benzyna (oba 190KM).
To nie była kwestia oczekiwań - Q5 odebrałem jako poprawne i nic ponadto; VW - w moim odczuciu tam było lepiej. Po prostu:-)
Tak czy inaczej - do żadnego nie wrócę, bo SUVy to nie moja bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Za 300k można znaleźć nowe RS3 - wiadomo że to nie to samo użytkowo ale na samotne wycieczki byłby mocny - dosłownie - konkurent

Być może tak, ale to jest małe gówienko dla małych (niskich) chłopców. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I co teraz wybrałeś?

W206 - C180 sedan, na zmianę z pugiem 508 II liftback

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już wcześniej wspominałem, jestem w trakcie poszukiwań samochodu dla Żony. Byliśmy w kliku salonach i ostatecznie zawęziliśmy do 4 modeli, może ewentualnie dojść jeszcze piąty: 

1. Skoda Fabia,

2. VW T-Cross,

3. Hyundai i20,

4. Kia Stonic,

5. Seat Arona (tu podobno na dniach ma być jakaś znacząca promocja).

Wszystkie z automatem dwusprzęgłowym, tempomatem aktywnym, podgrzewanymi siedzeniami, kamerą cofania i czujnikami parkowania etc. Czyli z wyposażeniem, jakie sam uważam za najważniejsze. 

Kolejność nieprzypadkowa. Fabia niespodziewanie wyszła na kandydata nr jeden, po tym jak się okazało, że można dokupić instalację LPG i nie tracić gwarancji, poza tym wizualnie w wersji bordowo-czarnej z czarnymi felgami itd. nie wydaje się nudna. Jest też najlepiej wyposażona i dynamiczna, jak na taki mały silnik (9,7s do 100 km/h). 

Moc silników podobna w nr. 1,2 i 5, bo to ten sam koncern (115 KM). Stonic i i20 (100 KM). 

Niestety spotkałem się z opinią, że Skoda Fabia ma słabą blachę. Może macie na ten temat jakąś wiedzę i potraficie doradzić? W ogóle, chętnie poznałbym Wasze opinie na temat tej piątki. Szczególnie cenne będą osobiste doświadczenia z tymi samochodami. 

Dołączam fotki poglądowe. Na wszelki wypadek dodam, że wszystkie mają podobną długość. 

S8-skoda-fabia-le-retour-de-la-finition-monte-carlo-705430.jpg

prueba-volkswagen-t-cross-1-1200x720.jpg.jpg

Hyundaii20-900x448.jpg

230504-2024-kia-stonic-gt-line-blue-suv-srawlings-42.jpg

so-5a169b7866a4bd7d4316302f-ph0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Jak już wcześniej wspominałem, jestem w trakcie poszukiwań samochodu dla Żony. Byliśmy w kliku salonach i ostatecznie zawęziliśmy do 4 modeli, może ewentualnie dojść jeszcze piąty: 

1. Skoda Fabia,

2. VW T-Cross,

3. Hyundai i20,

4. Kia Stonic,

5. Seat Arona (tu podobno na dniach ma być jakaś znacząca promocja).

Wszystkie z automatem dwusprzęgłowym, tempomatem aktywnym, podgrzewanymi siedzeniami, kamerą cofania i czujnikami parkowania etc. Czyli z wyposażeniem, jakie sam uważam za najważniejsze. 

Kolejność nieprzypadkowa. Fabia niespodziewanie wyszła na kandydata nr jeden, po tym jak się okazało, że można dokupić instalację LPG i nie tracić gwarancji, poza tym wizualnie w wersji bordowo-czarnej z czarnymi felgami itd. nie wydaje się nudna. Jest też najlepiej wyposażona i dynamiczna, jak na taki mały silnik (9,7s do 100 km/h). 

Moc silników podobna w nr. 1,2 i 5, bo to ten sam koncern (115 KM). Stonic i i20 (100 KM). 

Niestety spotkałem się z opinią, że Skoda Fabia ma słabą blachę. Może macie na ten temat jakąś wiedzę i potraficie doradzić? W ogóle, chętnie poznałbym Wasze opinie na temat tej piątki. Szczególnie cenne będą osobiste doświadczenia z tymi samochodami. 

Dołączam fotki poglądowe. Na wszelki wypadek dodam, że wszystkie mają podobną długość. 

S8-skoda-fabia-le-retour-de-la-finition-monte-carlo-705430.jpg

prueba-volkswagen-t-cross-1-1200x720.jpg.jpg

Hyundaii20-900x448.jpg

230504-2024-kia-stonic-gt-line-blue-suv-srawlings-42.jpg

so-5a169b7866a4bd7d4316302f-ph0.jpg

Przyznam, że nie orientuję się już w tym segmencie wcześniej Żona miała Peugeota 2008 - byliśmy zadowoleni.

Ten VW wydaje się najświeższy i najciekawszy, a Opla Mokkę sprawdzaliście? Nowa dziewczyna sąsiada nim jeździ, może podpytam jak spotkam, bo dojeżdża do niego z Łodzi.

EDIT: w Peugeot fatalnej jakości był lakier, bo blacha rdzę lotną łapała.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Przyznam, że nie orientuję się już w tym segmencie wcześniej Żona miała Peugeota 2008 - byliśmy zadowoleni.

Ten VW wydaje się najświeższy i najciekawszy, a Opla Mokkę sprawdzaliście? Nowa dziewczyna sąsiada nim jeździ, może podpytam jak spotkam, bo dojeżdża do niego z Łodzi.

U Francuzów nie byliśmy. Może damy radę za 2 tygodnie, bo wczoraj brakło czasu. Mokka nie wygląda źle, wręcz przeciwnie, ale jakoś Opla nie braliśmy pod uwagę, być może niesłusznie. Daj znać jak się dowiesz. 

Co do Peugeota 2008, to już trochę ponad budżet i tak już jest więcej, niż miało być. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co żona o tym myśli,  który najbardziej jej się podoba, i czuje się w nim najlepiej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

U Francuzów nie byliśmy. Może damy radę za 2 tygodnie, bo wczoraj brakło czasu. Mokka nie wygląda źle, wręcz przeciwnie, ale jakoś Opla nie braliśmy pod uwagę, być może niesłusznie. Daj znać jak się dowiesz. 

Co do Peugeota 2008, to już trochę ponad budżet i tak już jest więcej, niż miało być. ;) 

Trochę tych Francuzów jest. Nowy 2008 bardzo urósł. Nie wiem jak Renault Captur i Citroen C3 Air Cross.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic na 1.2 Pure Tech jeśli wam życie miłe - co eliminuje Citroeny, Peugeoty i Ople. VW T-Cross jest świeżo po lifcie, który poprawił bardzo mocno jakość materiałów w środku. Auto świetne, z przesuwną tylną kanapą, mega ilość miejsca biorąc pod uwagę rozmiar. Arona też bardzo fajna, prowadzi się jak na crossovera dość sportowo. Popatrz jeszcze na nowego Captura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Nic na 1.2 Pure Tech jeśli wam życie miłe - co eliminuje Citroeny, Peugeoty i Ople. VW T-Cross jest świeżo po lifcie, który poprawił bardzo mocno jakość materiałów w środku. Auto świetne, z przesuwną tylną kanapą, mega ilość miejsca biorąc pod uwagę rozmiar. Arona też bardzo fajna, prowadzi się jak na crossovera dość sportowo. Popatrz jeszcze na nowego Captura.

Żona miała 1.2 Pure Tech silnik roku z konkretną wadą paska. Ale nic się nie działo, trzeba tylko o tym pamiętać i kontrolować.

Super zużycie w mieście, poza nim tragedia.

EDIT. Dominik, ale też bym celował w VW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to są fajne silniki pod względem osiągów / zużycia paliwa - ale konstrukcyjnie po fatalnych Prince’ach Francuzi zrobili coś jeszcze gorszego. Przy uważnym serwisowaniu powinno być ok ale wolałbym spokój ducha :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

No to są fajne silniki pod względem osiągów / zużycia paliwa - ale konstrukcyjnie po fatalnych Prince’ach Francuzi zrobili coś jeszcze gorszego. Przy uważnym serwisowaniu powinno być ok ale wolałbym spokój ducha :) 

W trasie przy 140km/h palił mi jak Mustang z V8, albo i więcej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Autor1984 napisał(-a):

W trasie przy 140km/h palił mi jak Mustang z V8, albo i więcej :D

No 140 km/h to nie są warunki, dla których projektowano ten motor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych którzy pamiętają moja przygodę ze sprzedawaniem auta, gosciu męczył bule bo miał problem ze zrobieniem przelewu, ogarnalem dla niego możliwość zapłacenia karta przez terminal w telefonie, umówił się i nie przyjechał
Noz się w kieszeni otwiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojej żonie w peugeocie 208 wymieniali 1,2 pure techa na gwarancji przy 2000 km, ale powodem nie był pasek, tylko luzy na wale, była na to akcja serwisowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Dla tych którzy pamiętają moja przygodę ze sprzedawaniem auta, gosciu męczył bule bo miał problem ze zrobieniem przelewu, ogarnalem dla niego możliwość zapłacenia karta przez terminal w telefonie, umówił się i nie przyjechał
Noz się w kieszeni otwiera

Typowy "zawracacz d*py"... Szkoda słów. Jak opychałem stanga to też przyjeżdżało paru i w końcu trafiłem na odpowiedniego człowieka, teraz już Kolegę z Francji; bez żadnego gadania od razu kasa wpłynęła, a auto odebrali po 2 miesiącach. Tomkowi @Tommasoteż udało się w ten sposób pomóc. Niestety Kubie @Cetethjuż nie, bo silnik nie tak pożądany.

Ale wiem co czujesz, bo mnie też zalewa jak mam do czynienia z niepoważnymi ludźmi.

10 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Mojej żonie w peugeocie 208 wymieniali 1,2 pure techa na gwarancji przy 2000 km, ale powodem nie był pasek, tylko luzy na wale, była na to akcja serwisowa

Jak on zdobył tytuł silnika roku ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak i podwójnie doładowany TFSI VAGa 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to trochę obiecanych wrażeń po ujeżdżaniu Lexusa RX350h

Auto niesamowicie nastawione na komfort i bezstresowe poruszanie się po drogach.

Na + :

- superkomfortowe zawieszenie, naprawdę nie ma drogi na której odczuwałbym dyskomfort poruszania się, kostka brukowa czy totalnie dziurawa droga z łatą na łacie nie robi na zawieszeniu żadnego wrażenia. Jest oczywiście efekt uboczny, jak droga jest już bardzo nierówna i pofałdowana to auto lekko buja, ale w granicach akceptacji. Za to naprawdę świetnie pogodzili ten komfort z pewnością zachowania się w zakrętach

- bardzo miękkie i wygodne fotele

- bardzo dobre jakościowo materiały we wnętrzu, świetnie spasowane, po 8000 km ciężkiego życia demówki nic nie stuka i nie trzeszczy

- znakomite wyciszenie, nawet przy szybkościach autostradowych

- Świetna ergonomia, wygodne wsiadanie, osłonięte progi, wszystko pod ręką i działa jak powinno

- spalanie, to jest wręcz niesamowite, to auto podczas jazdy miejskiej i podmiejskiej bez dróg szybkiego ruchu potrafi spalić 5l, i to wcale nie jeżdżąc o kropelce, tylko normalnie używając pedału przyspieszenia

Na - :

- dynamika, ale to może być kwestia czysto subiektywna

- Multimedia, tu najbardziej wkurza mnie to, że trzeba się przklikać przez całe menu, żeby wyłączyć beznadziejny system ostrzegawczy o przekroczeniu prędkości. Ale generalnie multimedia nie działają tak dobrze jak w BMW, ACP czasami się przywiesza, wszystko jest jakoś tak nielogicznie poumieszczane i trzeba się naszukać, a grafika jest lekko przedpotopowa.

A na koniec coś czego nie potrafię już ocenić wartościująco - skrzynia ECVT. W pierwszej chwili jak mocno wciśnie się pedał gazu to męcząco wyje na wysokich obrotach, ale po czasie dostrzegasz, że dodając nieco mniej gazu masz 90% dynamiki, ale silnika prawie nie słychać. Tej skrzyni trzeba się nauczyć, wczoraj mnie trochę denerwowała, dzisiaj już kompletnie nie zauważałem jej wad, bo te 90% dynamiki to naprawdę sporo i pozwala bezstresowo i bardzo dynamicznie poruszać się po naszych drogach. A ma to dodatkowo plus - reakcję na wciśnięcie gazu, która jest absolutnie natychmiastowa, porównywalna z elektrykiem. Czyli jak ktoś chce jeździć "normalnie" skrzynia jest super, jak ktoś ma duszę sportowca i musi robić drag race z każdych świateł to nie jest auto dla niego

Podsumowując - świetne, genialnie dopracowane auto, o ile nie oczekujemy emocji podczas prowadzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są jakieś tryby jazdy skorelowane z pracą skrzyni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi