Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Niestety, kiedy zapytałem, czy w związku z tym dostanę jakąś nagrodę, nie podjął tematu. :lol:

:D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, beniowski napisał(-a):

O, typowe miejskie auto w Mediolanie, ulubione przez ludzi którzy wierzą że miejską dżunglę można pokonać tylko Defenderem 🤣

Gdzieś czytałem, że największa koncentracja wielkich SUVów w DE (dane z wydziału komunikacji) jest w okolicach z najwyższym poparciem dla Zielonych 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Przy czym absolutne rekordy "wdupomania klienta" padły w BWM, gdzie z trudnością udało mi się uniknąć potrącania barkiem w bark przez jakże zapracowanych i zalatanych przedstawicieli Yuyamamwełbie Dżenerejszyn (a w środku byłem tylko ja + moja córka ze swoim boyfriendem).

A zalozyles dres? To podobno koniecznosc jak chcesz kupic. BMW 🤭 (nie dotyczy @Autor1984)

14 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

W Audi, kiedy zapytałem o A3 AllStreet, szanowny pan specjalista sprzedaży, ledwie podnosząc brwi znad lapka, zareagował z nieskrywaną pretensją w głosie, że "to absolutna nowość, ja w ogóle nie wiem, czy my to zamawiamy, jest pan w ogóle pierwszą i jedyną osobą, która o ten model pyta!". Niestety, kiedy zapytałem, czy w związku z tym dostanę jakąś nagrodę, nie podjął tematu. :lol:

Bo lazisz i sie pytasz, kupilbys cos z placu to bylbys dobrym klientem.

A tak na serio, to polecam odwiedzanie salonow samochodowych na koniec miesiaca / kwartalu / roku 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dziś mi znajomy powiedział, że salony lubią marudzić przy zwrocie z najmu B2B. Wytykają ponadnormatywne zużycie, żądaja jakichś dodatkowych dopłat itp. Urban legend? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

A zalozyles dres? To podobno koniecznosc jak chcesz kupic. BMW 🤭 (nie dotyczy @Autor1984)

Eeee

dresiarz.thumb.jpg.a18844285f6dd32d017f8cee88561e0f.jpg

Godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

Panowie, dziś mi znajomy powiedział, że salony lubią marudzić przy zwrocie z najmu B2B. Wytykają ponadnormatywne zużycie, żądaja jakichś dodatkowych dopłat itp. Urban legend? 

Hm.

To rzeczoznawca z ramienia leasingu określa, czy jest coś zużyte ponadnormatywnie czy nie. Natomiast zawsze wydawana jest specjalna instrukcja, co jest dopuszczalne podczas eksploatacji, a co nie jest przy zwrocie pojazdu. Jeżeli masz wypaloną dziurę od peta w siedzeniu, to mogą marudzić :D

Jeżeli auto jest poobijane, to mogą obciążyć kosztami naprawy, które są horrendalne.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

(...)

Hm.

To rzeczoznawca z ramienia leasingu określa, czy jest coś zużyte ponadnormatywnie czy nie. Natomiast zawsze wydawana jest specjalna instrukcja, co jest dopuszczalne podczas eksploatacji, a co nie jest przy zwrocie pojazdu. Jeżeli masz wypaloną dziurę od peta w siedzeniu, to mogą marudzić :D

Jeżeli auto jest poobijane, to mogą obciążyć kosztami naprawy, które są horrendalne.

No właśnie info z dziś, że np niekiedy Stellantis przysyła rzeczoznawcę a czasem sam salon odbiera.

Dzis mi jeden gość z kolei powiedział, że nawiększy błąd to naprawa czegoś "po cichu" żeby nie ruszać polisy (nie wpadłbym na taki pomysł btw.). Miał takie najmy i stwierdził, że odradziłby taksówkarzowi i budowlańcowi. Innym poleca 🤔

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Valygaar napisał(-a):

No właśnie info z dziś, że np niekiedy Stellantis przysyła rzeczoznawcę a czasem sam salon odbiera.

Dzis mi jeden gość z kolei powiedział, że nawiększy błąd to naprawa czegoś "po cichu" żeby nie ruszać polisy (nie wpadłbym na taki pomysł btw.). Miał takie najmy i stwierdził, że odradziłby taksówkarzowi i budowlańcowi. Innym poleca 🤔

Salon odbiera pewnie jak chce odkupić auto od leasingodawcy. Tak przypuszczam.

Naprawa po cichu... Zależy co przez to rozumieć. Jeżeli masz zarysowaną felgę lub zderzak i naprawa lub wymiana zostanie wykonana zgodnie ze sztuką bez zgłaszania do ubezpieczyciela to nie sądzę, aby ktokolwiek się przyczepił, bo na jakiej podstawie? Natomiast dla przykładu jeżeli wymienisz szybę czołową bez zgłaszania, to podczas oględzin rzeczoznawca może stwierdzić, że ta jest niezgodna z rocznikiem samochodu i zaiste sprawdzi w historii. Wiadomym jest, że osadzenie takiej szyby winno być wykonane przez ASO.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem parę dni temu w salonie bmw. Ładna dziewczyna po 3 minutach mojego oglądania spytała jak mi pomóc. Ok, dała mi czas na oswojenie się i wstępne rozpoznanie aut. W audi pytali po minucie. W lexusie i volvo w sumie też. Nie jest źle. W toyocie też prawie natychmiast. Nie mam złych doświadczeń. Od razu wszędzie mi odpowiadali na moje zapytania. Najbardziej mnie olali w fordzie. Nikt nie zareagował na moją nienachalną obecność. Wszedłem, pooglądałem , pomacałem, posiedziałem i wyszedłem. W sumie, jak tak teraz myślę, to mogłem jakiś element wynieść i pewnie nikt by nie zauważył, że z czymś wychodzę i że czegoś im brakuje. Na przykład kompletubkol z felgami, który stał na standzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest najnowocześniejsza obecnie forma promocji, te koła były dla Ciebie, udawali, że nie patrzą, wyniósłbyś i wrócił dokupić furę do nich. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.02.2025 o 16:22, Autor1984 napisał(-a):

Przyzwyczai się dupka do wygodnego wsiadania i wysiadania, inaczej będziemy gadać ;)

No chyba, że masz 160... To nie 😆 

Akurat nie wsiada sie wygodnie bo jest wysoko jak cholera, pomijam to ze mój syn sam tutaj nie wsiądzie tylko musze go podsadzić. Paradoksalnie wygodniej wsiada się do G30 albo Yarisa czy nawet 911 niż tutaj. Masz popsuty obraz bmw X3 czy GLC gdzie siedzi sie dużo niżej niż w Defenderze. 

image.thumb.png.aa5a9f7657cf352273578043f9727a7c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zielony.m napisał(-a):

Akurat nie wsiada sie wygodnie bo jest wysoko jak cholera, pomijam to ze mój syn sam tutaj nie wsiądzie tylko musze go podsadzić. Paradoksalnie wygodniej wsiada się do G30 albo Yarisa czy nawet 911 niż tutaj. Masz popsuty obraz bmw X3 czy GLC gdzie siedzi sie dużo niżej niż w Defenderze. 

image.thumb.png.aa5a9f7657cf352273578043f9727a7c.png

Defender to wysoki samochód. I faktycznie trzeba nogę zadrzeć. Natomiast czy wygodniej się wsiada do 911... Jak ktoś jest wysportowany to pewnie tak., a jak zapuszczony to raczej nie ;)

Widziałem dziś "żółtka" na żywo wygląda rewelacyjnie. Gratuluję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest proste - do 911 się łatwiej wsiada, z Defendera się łatwiej wysiada 🤷‍♂️

Ale Michał ma rację, najwygodniej jest w zwyczajnym SUVie pokroju GLC, facet o normalnym wzroście się po prostu wsuwa i wysuwa nie zmienianjąc wysokości, u mnie w RX też tak jest. Natomiast w Defenderze czy Landcruiserze trzeba się podciągnąć, na szczęście producent przewidział i na słupku A zamontował wygodny i solidny uchwyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

To jest proste - do 911 się łatwiej wsiada, z Defendera się łatwiej wysiada 🤷‍♂️

Ale Michał ma rację, najwygodniej jest w zwyczajnym SUVie pokroju GLC, facet o normalnym wzroście się po prostu wsuwa i wysuwa nie zmienianjąc wysokości, u mnie w RX też tak jest. Natomiast w Defenderze czy Landcruiserze trzeba się podciągnąć, na szczęście producent przewidział i na słupku A zamontował wygodny i solidny uchwyt.

Zgadza się!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

FB_IMG_1738718138534.jpg.04d4344651fd19c7266f345fdf96f843.jpg

FB_IMG_1738718292372.thumb.jpg.cf206ae1e77952535b12e552832a61a9.jpg

😍😍😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.02.2025 o 12:56, cordi7 napisał(-a):

Fajny test ADAC testujący realny zimowy zasięg elektryków na autostradzie:

https://autokult.pl/elektrykiem-w-dluga-trase-zima-adac-sprawdzil-czy-sie-da,7121544692337472a

Dzięki tej tabelce dowiedziałem się, że ford postanowił zabić kolejną legendę, właściwie nie zabić, a zbeszcześcić i wypuścił Capri, który jest i autem elektrycznym, i suvem.  Nie no brawo. Kolejny po Mach'u pomysł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, pechagto napisał(-a):

Dzięki tej tabelce dowiedziałem się, że ford postanowił zabić kolejną legendę, właściwie nie zabić, a zbeszcześcić i wypuścił Capri, który jest i autem elektrycznym, i suvem.  Nie no brawo. Kolejny po Mach'u pomysł :(

Poniżej odpowiedź, dlaczego. 

kiedys1.thumb.jpg.79423cdf8f7aa29ae1a8915c0ef09900.jpg

kiedys2.jpg.9df3fa1dd318302c59ddfdc4a2a0350b.jpg

742402768_kiedy3.jpg.f24ccbbd0a0b25e08dd37a7da192563f.jpg

501427786_kiedy4.thumb.jpg.1379e754d5fe7dc9de71c8a39ac9fe13.jpg

Producenci dostosowują produkt do oczekiwań.

Pół żartem, pół serio zaczęło się to w latach 80tych w USA ;)

Co zaproponował Jaguar? Na pewno nic dla mężczyzn, by nie napisać dla kogo, aby nie urazić czyichś uczuć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Honda Prelude i Toyota Supra mnie kojarzą zawsze z grą Gran Turismo na playstation pod koniec lat 90tych, jak byłem na studiach 😎

po pół roku użytkowania A6 , dopiero dziś odkryłem tą funkcję , a myślałem że tylko MB ją ma 😅

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

Honda Prelude i Toyota Supra mnie kojarzą zawsze z grą Gran Turismo na playstation pod koniec lat 90tych, jak byłem na studiach 😎

po pół roku użytkowania A6 , dopiero dziś odkryłem tą funkcję , a myślałem że tylko MB ją ma 😅

Szkoda, że nie przetestowałeś tego na parkingu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tych  niemieckich limuzynach z delikatnymi skórkami to prawdziwych mężczyzn nie ma, jeden kolega tutaj ma Uaza ;D ot - taka to retoryka jest, na takim poziomie ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi