Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

właśnie,  kiedyś prawie każdy producent przy wyższych modelach i wyższym wyposażeniu, stosował mycie reflektorów,  ciekawy jestem czy w obecnie produkowanych najwyższych modelach Toyoty, Renault..itd są nadal stosowane te - nie tanie -rozwiązania , w BMW i chyba MB tego wogole nie ma obecnie 

W czasach ksenonów to było obowiązkowe więc praktycznie wszystko premium miało spryskiwacze.

Teraz jak można nie dać to nie dadzą bo zaoszczędzą, pewnie trzeba domówić.

Ja mam i w 1r i 5r ( przy LEDach ) ale oba mają swoje lata.

Tak, mam w PZU Autoszyba oryginalną szybę w ASO do 10.000 pln. 
Ale z tą utratą zniżek to nie jest tak różowo, bo szkoda i tak jest wpisana do systemu, więc zniżek nie tracisz tylko w tym samym towarzystwie ubezpieczeniowym.
W ogólnych warunkach PZU autoszyba masz napisane, że dostajesz najtańszy zamiennik. Jedyny wyjątek to brak jakichkolwiek zamienników. Przerabiałem to, może teraz coś zmieniło ale wymieniałem 2x audi, ostatnio w zeszłym roku. Nie włożą Ci oryginału a jak włożą zamiennik i pęknie to już oryginalnego nie dostaniesz. Dlatego nie kupuje autoszyba tylko likwiduje z AC, ale mam jedną szkodę w cenieni ochronę zniżek. No ale co ja tam wiem, sprawdź sobie bo może masz jakieś ekstra warunki. Oby.

Ja wiem jak działa podstawowe ubezpieczenie autoszyba, już to przerabiałem.

Tyle, że ja nie mam podstawowego:

1723822003_Zrzutekranu2025-01-26o19_54_55.thumb.jpg.d57defd54fde553d20dc32b85e5dd2ea.jpg

W końcu odebrany wczoraj, ale... kokardę zabrali.  

20250124_164411.thumb.jpg.fdd5390196895d0fd20173625133089d.jpg

Graty. Od razu widać, że szybki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

W czasach ksenonów to było obowiązkowe więc praktycznie wszystko premium miało spryskiwacze.

Teraz jak można nie dać to nie dadzą bo zaoszczędzą, pewnie trzeba domówić.

Ja mam i w 1r i 5r ( przy LEDach ) ale oba mają swoje lata.

Spryskiwacze reflektorów bez wycieraczek mijają się z celem. One mają sens, gdy poruszamy się po drogach gruntowych często rozmokłych, które mogą zanieczyścić szybę reflektora i wówczas dobrze jest to zmyć. Ale filtr powstały w wyniku działania chociażby soli drogowej zostanie. Sama sól lub brud drogowy, skutecznie ogranicza efektywność świateł, ale spryskiwacz jedynie pozbawia nas płynu w dosyć znacznych ilościach, które przydają się do szyby.

Auta luksusowe m.in. takie jak Bentley Continental GT nie mają spryskiwaczy. Dlaczego? Nikt normalny nie jeździ takim pojazdem w teren. Więc to praktyczność i jak wspomniałeś pewna oszczędność, ale w moim przekonaniu; uzasadniona.

52 minuty temu, mandaryn44 napisał(-a):
4 godziny temu, Tommaso napisał(-a):
Tak, mam w PZU Autoszyba oryginalną szybę w ASO do 10.000 pln. 
Ale z tą utratą zniżek to nie jest tak różowo, bo szkoda i tak jest wpisana do systemu, więc zniżek nie tracisz tylko w tym samym towarzystwie ubezpieczeniowym.

W ogólnych warunkach PZU autoszyba masz napisane, że dostajesz najtańszy zamiennik. Jedyny wyjątek to brak jakichkolwiek zamienników. Przerabiałem to, może teraz coś zmieniło ale wymieniałem 2x audi, ostatnio w zeszłym roku. Nie włożą Ci oryginału a jak włożą zamiennik i pęknie to już oryginalnego nie dostaniesz. Dlatego nie kupuje autoszyba tylko likwiduje z AC, ale mam jedną szkodę w cenieni ochronę zniżek. No ale co ja tam wiem, sprawdź sobie bo może masz jakieś ekstra warunki. Oby.

Jeżeli dobrze pamiętam, to u mnie jest zapis, że szyba musi być oryginalna z ASO.

szybyvolv2.png

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W A4 avant jest spryskiwacz kamery w sedanie już nie ma.

Jak patrzyłem to BMW zrezygnowało z laserów w części modeli, a tym samym spryskiwaczy...

Edited by vvv

Pozdrawiam,

Janek

16 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

Tu masz zasady de893c5e0255e81c658cc390534f5c4a.jpg

U mnie nie ma takiego zapisu.

Sprawdziłem dokładnie i jest tylko nota o wymianie szyb bez utraty zniżek zamieszczona w zakresie ubezpieczenia.

W treści emaila, mam wzmiankę o wymianie szyb na oryginalne

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

To jest w OWU. W umowie nie ma nic na ten temat, a że nikt OWU nie czyta to jest jak jest. Mail nic nie zmienia, ale w razie czego można się z nimi jakoś dogadywać. Akurat PZU jest skłonne do ustępstw, szczególnie jak masz u nich ileś tam ubezpieczeń. Tak czy siak, zanim kupisz to ubezpieczenie następnym razem to upewnij się. Dodatkowo szyba w nowoczesnym aucie potrafi kosztować, w ASO. 10k może braknąć jak masz podwójną, dźwiękoszczelną i grzaną.

6 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

To jest w OWU. W umowie nie ma nic na ten temat, a że nikt OWU nie czyta to jest jak jest. Mail nic nie zmienia, ale w razie czego można się z nimi jakoś dogadywać. Akurat PZU jest skłonne do ustępstw, szczególnie jak masz u nich ileś tam ubezpieczeń. Tak czy siak, zanim kupisz to ubezpieczenie następnym razem to upewnij się. Dodatkowo szyba w nowoczesnym aucie potrafi kosztować, w ASO. 10k może braknąć jak masz podwójną, dźwiękoszczelną i grzaną.

W SWR nie ma wzmianki. W zasadzie mam kontynuację OWU dostałem na pewno jak zawierałem z nimi umowę, nie chce mi się teraz szperać. Ogólnie widzę, że ten wariant na wymianę szyb mam od 2022r.

Nie ważne chyba wymienię i sprawdzę, bo mam porysowaną od środka :)

Edited by Autor1984

w 3er i 5er miałem LEDy bez spryskiwaczy, myślałem że przy LEDach to zbędna opcja , jednak od kiedy mam A6 że spryskiwaczami, to wiem że jest wyraźna różnica jeśli chodzi o moc światła i w konsekwencji widoczność . natomiast w Audi przy włączonych światłach mijania,włączają się co 8 cyklów przy korzystaniu ze spryskiwaczy  przedniej szyby , także są dobrze przemyślane jeśli chodzi o zużycie płynu 

Edited by Krakus1

1 godzinę temu, rafi napisał(-a):

Graty. Od razu widać, że szybki emoji6.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki. Nie jest to szatan szybkości, ale daje radę. Na razie pierwsze 2000 km trzeba spokojnie jeździć a potem... się zobaczy. ;) 

Jest w okolicy jakiś snajper?

2 godziny temu, Tommaso napisał(-a):

Ja wiem jak działa podstawowe ubezpieczenie autoszyba, już to przerabiałem.

Tyle, że ja nie mam podstawowego:

1723822003_Zrzutekranu2025-01-26o19_54_55.thumb.jpg.d57defd54fde553d20dc32b85e5dd2ea.jpg

Żona miała to samo, a i tak po zgłoszeniu szkody, po 2 dniach zadzwoniła jakaś firma X od wymian szyb serdecznie zapraszając na wymianę, które zleciło im PZU. Dopiero jak mi wspomniała, że ma wymianę, ale w innej dzielnicy zainteresowałem się tematem. Telefon do PZU i szybkie naprostowanie ich, że szyba będzie wymieniona w ASO na oryginalną. Zgodzili się bez jakiegokolwiek sprzeciwu odwołując wizytę firmie X. Bardzo wk....a mnie to cwaniactwo ubezpieczycieli.

10 minut temu, memento mori napisał(-a):

Żona miała to samo, a i tak po zgłoszeniu szkody, po 2 dniach zadzwoniła jakaś firma X od wymian szyb serdecznie zapraszając na wymianę, które zleciło im PZU. Dopiero jak mi wspomniała, że ma wymianę, ale w innej dzielnicy zainteresowałem się tematem. Telefon do PZU i szybkie naprostowanie ich, że szyba będzie wymieniona w ASO na oryginalną. Zgodzili się bez jakiegokolwiek sprzeciwu odwołując wizytę firmie X. Bardzo wk....a mnie to cwaniactwo ubezpieczycieli.

Mnie próbowali skierować do innego ASO niż wybrałem, ale już mnie w ASO poinstruowano, że mam nie wybierać serwisu, oni sami wszystko załatwią.

Kacapek zapoznał ślicznotkę, ciekawe czy wyrwie 🤔

IMG_20250127_072608_edit_660556288417435.thumb.jpg.5d58fefa4f95cb19c848ab6b1622dc35.jpg

Miłego dnia!

12 godzin temu, vvv napisał(-a):

W A4 avant jest spryskiwacz kamery w sedanie już nie ma.

Jak patrzyłem to BMW zrezygnowało z laserów w części modeli, a tym samym spryskiwaczy...

Inna bryla, inne zawirowanie strugi. W sedanach tylna szyba mi sie nigdy nie brudzila, w kombi bez wycieraczki by nie szlo.

W nowym Superbie (z ledami Matrix) spryskiwaczy reflektorów już nie ma. Za to płyn do spryskiwaczy schodzi teraz trzy/cztery razy wolniej. Sam się zdziwiłem, że różnica jest aż tak duża.

46 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W nowym Superbie (z ledami Matrix) spryskiwaczy reflektorów już nie ma. Za to płyn do spryskiwaczy schodzi teraz trzy/cztery razy wolniej. Sam się zdziwiłem, że różnica jest aż tak duża.

Z drugiej strony, patrząc jaki strzał wali ze spryskiwaczy świateł to można się było spodziewać. U mnie w Audi, po strzeleniu w światłą, tyle płynu jeszcze leci na szybę, że prawie by nie trzeba klasycznych spryskiwaczy :P

Dobry pokaz ilości tego ile idzie na światła miałem jak mi wyciągnęli i ukradli lata temu spryskiwacze z Volvo, bo wtedy po prostu grubym strumieniem strzelało przed siebie :P 

23 minuty temu, Ceteth napisał(-a):

Z drugiej strony, patrząc jaki strzał wali ze spryskiwaczy świateł to można się było spodziewać. U mnie w Audi, po strzeleniu w światłą, tyle płynu jeszcze leci na szybę, że prawie by nie trzeba klasycznych spryskiwaczy :P

Dobry pokaz ilości tego ile idzie na światła miałem jak mi wyciągnęli i ukradli lata temu spryskiwacze z Volvo, bo wtedy po prostu grubym strumieniem strzelało przed siebie :P 

Ale jaka przednia zabawa w Śmigus dyngus 😆 

W dniu 22.01.2025 o 15:10, Autor1984 napisał(-a):

(...)

Mój ma nalatane jedynie 50 tyś. Więc póki co oznak zmęczenia nie widać. Aaa wróc. Zwrócił mi detailingowiec uwagę, że fotel ma lekkie przetarcie od strony drzwi, ale ja tego prawie nie widzę.

A co do rzeczy, które wychwyciłem jedyna rzecz, która kwalifikuje się jako bubel to chrom od "szuflady" na panelu środkowym - tej w którym jest miejsce na klucz i holder dla kubka. I ten chrom to okleina, której puszcza klej, więc na 0,5 mm odstaje.
(...)

Jeśli to nie sekret to podasz kwotę za tę usługę? Korekta lakieru też chyba była 🤔

Przymierzam się na wiosnę i porównawczo chciałbym wiedzieć.

5 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Jeśli to nie sekret to podasz kwotę za tę usługę? Korekta lakieru też chyba była 🤔

Przymierzam się na wiosnę i porównawczo chciałbym wiedzieć.

PW

W dniu 26.01.2025 o 13:09, Autor1984 napisał(-a):

W Volvo żadnych problemów z radarem - prawdopodobnie dlatego, że jest wbudowany w Intelisafe, a BMW jeszcze nie widziało śnieżycy

Mi w nowym V90 ostatnio przy jeździe w gęstej mgle wyłączyło systemy wspomagania (lane assist, awaryjne hamowanie, itp.) Ogólnie trochę słabo. Jak tylko wyjechałem z mgły na obszar nieco większej przejrzystości powietrza wszystko od razu się odpaliło