Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

To całkiem ok na takie autko. W Imprezie miałem 150 i szło to ładnie, tylko trzeba było wysoko kręcić. 

Mój jest gdzieś 100kg cięższy ma 160km , jak na Scenica całkiem żwawy 🤗🤗🤗

16 godzin temu, Londek napisał(-a):

Łukasz, uśmierzę ten ból chociaż trochę.

Do pracy dojeżdżam autem, wszystko zależy od dnia/ lokalizacji klienta, ale mówimy tutaj o widełkach rzędu 15/ 20 kilometrów, minimum to godzina telepania się… a nie rzadko przybija w okolice dwóch godzin🤯 (piszę o powrocie, z rana ta sama trasa zajmuje mi około 30min). 

Ostatnio jechaliśmy do Kornwalii, nawigacja wskazywała trochę ponad pięć godzin… a w rzeczywistości jechaliśmy 7.5h! 
Czyste szaleństwo… a robi się coraz gorzej. 

Od 2 lat mam roboty na autostradzie niedaleko. W życiu żywej duszy, która by coś tam robiła nie widziałem. Może jeszcze z 5 lat i skończą 😂

W przeciągu ostatnich 10 lat ogromna zmiana in minus. Więcej robót, korków, drogi te same a aut więcej. Jak tylko mogę to w przypadku dłuższej podróży rozważam wszystkie inny środki transportu.

Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

To on ma tylko 140 KM 🤔🤔🤔

Niestety "Zielona Europa" się kłania. Ten sam silnik jeszcze kilka miesięcy temu miał 160 KM. Sprzedawca w salonie twierdził jednak, że to efekt zmian w oprogramowaniu i jak coś, to łatwo zmienić ze 140 do 160 KM. Jak mnie  najdzie, to może się skuszę, ale po pierwsze to samochód dla żony i jej by pewnie 100 wystarczyło. Po drugie, kierując nim wcale nie wyczuwałem problemów z przyśpieszeniem. Rusza dynamicznie, bo jednak to auto krótsze od ProCeeda (204 KM) o 20 cm a i też pewnie przynajmniej ze 100 kg lżejsze, więc jak dla mnie jest OK a ja raczej nim będę jeździł tylko od czasu do czasu. Żona dopiero się oswaja ze sprzętem, więc rzadko przekracza 50 km/h. ;) 

13 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Od 2 lat mam roboty na autostradzie niedaleko. W życiu żywej duszy, która by coś tam robiła nie widziałem. Może jeszcze z 5 lat i skończą 😂

W przeciągu ostatnich 10 lat ogromna zmiana in minus. Więcej robót, korków, drogi te same a aut więcej. Jak tylko mogę to w przypadku dłuższej podróży rozważam wszystkie inny środki transportu.

Dla mnie podróż gdy kieruję do 8 godzin w ogóle mnie nie męczy. Oczywiście np na takiej "zakopiance" leci cały alfabet "łaciński" 😆 

Lot samolotem powyżej 5h to już męka(economy).

@mario1971To przekonaj się do większego rozmiaru i weź XC90. Nie będziesz zawiedziony. Volvo daje ogromne rabaty na nowy model...

Jak się ma historię, to jeszcze większe.

A jak oczekujesz na prawdę high end :) to:

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

XC90 jest w moich oczach nieproporcjonalne. To taki samochodowy Wałujew. 🤪

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

XC90 jest w moich oczach nieproporcjonalne. To taki samochodowy Wałujew. 🤪

No to nie bierz Volvo, bo pomniejsze modele mają wiele elementów typowo z recyklingu(ok. 25%), będziesz zawiedziony.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Na razie jeżdżę Q5, do której wczoraj zrobiłem już 4 dolewkę oleju - kolejny 1l po 26k km. Porażka...

Dziwne, że w autach premium są takie problemy z olejem. W Kii nic się takiego nie dzieje a ma na liczniku 63k km i prawie 5 lat. 

Fakt, nie pomyślałem o Kia, jak szukałem auta. Jeden znajomy jeździł Sportage, i widziałem jego ciągłe mordowanie się z usterkami. 

Mi też Lexus się popsuł, a właściwie to popsuła się szyba...

IMG_0715.thumb.jpeg.b67ec5f3684e6bf0d12c84024db2154c.jpeg

10 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Mi też Lexus się popsuł, a właściwie to popsuła się szyba...

IMG_0715.thumb.jpeg.b67ec5f3684e6bf0d12c84024db2154c.jpeg

Czy mi się zdaje, czy od naprężeń?

3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

A widzisz, w BMW mam spryskiwacz, który daje radę ją oczyścić. W Volvo brak i trzeba przecierać. 😕 

ale tego rarytasu już nie masz Łukasz 😉 moim zdaniem bardzo przydatna funkcja , jak ktoś jeździ poza miastem w nocy , kolejny plus dla Audi 👏🏼

10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Czy mi się zdaje, czy od naprężeń?

Nie, dostałem kamieniem, najpierw był tylko punkt 5 cm od krawędzi, ale na pierwszej nierówności poszła rysa 30 cm

4 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

ale tego rarytasu już nie masz Łukasz 😉 moim zdaniem bardzo przydatna funkcja , jak ktoś jeździ poza miastem w nocy , kolejny plus dla Audi 👏🏼

Szwed ma ;) Nie wiem dlaczego w 7mkach nie stosują od g11/12 sprysków...

8 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Mnie spryskiwacz reflektorów strasznie wkurza, bo natychmiast brudzi całe auto, powinien być jakoś na żądanie, a nie automatycznie gdy przy włącznych światłach używasz spryskiwacza szyby.

3 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Nie, dostałem kamieniem, najpierw był tylko punkt 5 cm od krawędzi, ale na pierwszej nierówności poszła rysa 30 cm

😕 masz w ubezpieczeniu zawarte? W jednym z ubezpieczeń mam możliwość dwukrotnej wymiany szyby bez wpływu na zniżki.

1 minutę temu, Tommaso napisał(-a):

Mnie spryskiwacz reflektorów strasznie wkurza, bo natychmiast brudzi całe auto, powinien być jakoś na żądanie, a nie automatycznie gdy przy włącznych światłach używasz spryskiwacza szyby.

Dokładnie mnie też to irytuje. Światła się załączą i chlapie jakby ktoś go o to prosił ;)

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

😕 masz w ubezpieczeniu zawarte? W jednym z ubezpieczeń mam możliwość dwukrotnej wymiany szyby bez wpływu na zniżki.

Tak, mam w PZU Autoszyba oryginalną szybę w ASO do 10.000 pln. 

Ale z tą utratą zniżek to nie jest tak różowo, bo szkoda i tak jest wpisana do systemu, więc zniżek nie tracisz tylko w tym samym towarzystwie ubezpieczeniowym.

6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Szwed ma ;) Nie wiem dlaczego w 7mkach nie stosują od g11/12 sprysków...

Avensis 2011 ma. 

20 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Ja też mam Scenic 07r 😁😁😁

IMG_20250126_155712.jpg

Edited by TomcioMiki

właśnie,  kiedyś prawie każdy producent przy wyższych modelach i wyższym wyposażeniu, stosował mycie reflektorów,  ciekawy jestem czy w obecnie produkowanych najwyższych modelach Toyoty, Renault..itd są nadal stosowane te - nie tanie -rozwiązania , w BMW i chyba MB tego wogole nie ma obecnie 

9 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

właśnie,  kiedyś prawie każdy producent przy wyższych modelach i wyższym wyposażeniu, stosował mycie reflektorów,  ciekawy jestem czy w obecnie produkowanych najwyższych modelach Toyoty, Renault..itd są nadal stosowane te - nie tanie -rozwiązania , w BMW i chyba MB tego wogole nie ma obecnie 

A w Saabie 97r miałem i wycieraczkę i spryskiwacz 😁😁😁

Screenshot_2025-01-26-16-39-44-84_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg

5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

ciekawy jestem jak wygląda spalanie w Q7 V6 , to Diesel ? @rafalmosty

Tak, diesel. Średnie spalanie z ostatnich 2 k km, to niewiele poniżej 10 l/100 km. Ja nie mam lekkiej nogi więc jest ok, chociaż przez pierwsze 1,5 k km była lekka taryfa ulgowa😉

2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Fakt, nie pomyślałem o Kia, jak szukałem auta. Jeden znajomy jeździł Sportage, i widziałem jego ciągłe mordowanie się z usterkami. 

Nie pisałem nic o usterkach. Miałem jedną usterkę, więc sam wiem, że Kia też się psuje. 

35 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Tak, diesel. Średnie spalanie z ostatnich 2 k km, to niewiele poniżej 10 l/100 km. Ja nie mam lekkiej nogi więc jest ok, chociaż przez pierwsze 1,5 k km była lekka taryfa ulgowa😉

Q7 to duży samochód, więc z dynamicznym kierowcą pić musi. ;)

Ja dziś natomiast zrobiłem mały test Hyundaia i na trasie 33 km miał średnie spalanie 5,8 l/100 (75% miasto, 25% obwodnica). Wcześniej na odcinku 16 km w mieście 7,3 l/100 km. Przyznaję, że jechałem w tempie adekwatnym do wieku a nie zawsze tak mam. :) 

Zobaczymy co dalej, bo na razie przebieg 83 km, więc za 2-3 miesiące będzie wszystko bardziej miarodajne. 

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Dla mnie podróż gdy kieruję do 8 godzin w ogóle mnie nie męczy. Oczywiście np na takiej "zakopiance" leci cały alfabet "łaciński" 😆 

Lot samolotem powyżej 5h to już męka(economy)

Ja bardzo lubię jeździć. Sęk w tym, że większość węzłów i głównych autostrad w DE jest rozkopane, korki wszędzie gigantyczne i to żadna przyjemność. Tym niemniej po ostatniej wyprawie do Dusseldorfu autobusem (230 km prawie 4 godziny, autem nawet z korkami 2,5-3) próg bólu mi się przesunął 😅

2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

Avensis to przeszłość, więc zajrzałem do specyfikacji obecnej Camry. 

Spryskiwacz reflektorów jest w  każdej wersji wyposażenia (są trzy).

Spryskiwacz kamery cofania tylko w najdroższej.