Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

8 minut temu, Olo_H napisał(-a):

Mi w nowym V90 ostatnio przy jeździe w gęstej mgle wyłączyło systemy wspomagania (lane assist, awaryjne hamowanie, itp.) Ogólnie trochę słabo. Jak tylko wyjechałem z mgły na obszar nieco większej przejrzystości powietrza wszystko od razu się odpaliło

Podejrzewam, że w super gęstej mgle i burzy śnieżnej pilot assist również by zgłupiał jak i cała reszta systemów. Nie ma na to rozwiązania, człowiek ledwo dostrzega przeszkody, pasy, skrajnię, przy widoczności schodzącej do kilku - kilkunastu metrów.

Ostatnio się wrukwiłem na system antykolizyjny, bo mi numer odwinął podczas wyprzedzania...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W dniu 26.01.2025 o 12:43, mario1971 napisał(-a):

Mam wersję S. W Mercu miałem drewno jesionowe, a tu fortepian z plastikiem. Tylko ja mam mniejsze Q5, a w wyższym modelu Q7 jakość może być zdecydowanie lepsza. 

U mnie przymiarka śnieżycy funkcja radaru się wyłączyła. Zastosowałem oczyszczanie ręczne. 🤣

W Mercu miałem kamerę 360 stopni, oczywiście chowaną. W Audi zwykła, ciągle uwalona. W MB miałem wyższą wersję wyposażenia, w Audi zwykłe S, z olbrzymią ilością plastików. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że mogę bagażnik otworzyć ruchem nogi. 😅

20250126_124715.jpg

20250126_124650.jpg

20250126_124719.jpg

pod pachy w A6 😉 

20250128_124428.jpg

Fiat Grande Panda ... "juz" od niecalych 20.000 EUR.

fiat-grande-panda-pop-basisversion-2025.

Normalnie luksus, na jaki cie nie stac... Niech ktos na Dacie sprobuje narzekac - tansza i ladniejsza.

Fuzja z Francuzami (PSA) bokiem wyjdzie Fiatowi cos czuje.

A tak jeszcze z innej beczki - najlepiej sprzedajace sie kabriolety w Europie w 2024 - sugeruje przetrzec oczy przed miejscem numer 2 :D:D:D

image.png.6b94417b3744862e5b4e5683b4151d79.png

PS. Plotka glosi, ze nie bedzie nowej BMW serii.

Edited by cordi7

46 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Skrzyżowanie F126P z Dacią Duster. I to jest obelga w stronę Dacii, która ładnie wyewoluowała i dziś Rumuni mają powód do dumy.

Nasze głupki, mogli wskrzesić FSO, ale po co, lepiej było dogadywać się z producentem RTV.

Powracając do Fiata. W środku wygląda jak kupa gówna wyprodukowana z nieodrywających się nakrętek, niewartego nawet 5000 Euro.

Pamiętam, jak Żona przesiadła się ze służbowego Peugeota Partnera na Pandę, ja pierdyle to była jazda za karę.

Samochody dla karłów, hobbitów i krasnoludów. Patrząc jednak na to; sądzę, że pewnie urósł jak wszystkie nowe samochody, więc może jest znośniej ;)

Ogólnie patrząc na to coś - podkurwiła mnie cena... 20 000 Euro. Jeśli to nie żart, to ten samochód już jest memem.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Fiat zamyka fabryki we Włoszech - płaczą tu i psioczą na Francuzów. Im się trochę w glowach nie mieści jak powoli tracą kolejne elementy swojej przemysłowej potęgi. 

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

Powracając do Fiata. W środku wygląda jak kupa gówna wyprodukowana z nieodrywających się nakrętek, niewartego nawet 5000 Euro.

Pamiętam, jak Żona przesiadła się ze Peugeota Partnera na Pandę, ja pierdyle to była jazda za karę.

Samochody dla karłów, hobbitów i krasnoludów. Patrząc jednak na to; sądzę, że pewnie urósł jak wszystkie samochody, więc może jest znośniej ;)

Ja od 5 tygodni jeżdżę Fiatami do roboty w czwartki i dają mi z wypożyczalni Fiaty, tj. model 500 (w tym elektryka), który jest nawet ok w środku, jeśli chodzi o poziom wykonania. Dwa tygodnie temu za to miałem Pandę i to jest paździerz straszny jednak. 

3 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Fiat zamyka fabryki we Włoszech - płaczą tu i psioczą na Francuzów. Im się trochę w glowach nie mieści jak powoli tracą kolejne elementy swojej przemysłowej potęgi. 

Ja od 5 tygodni jeżdżę Fiatami do roboty w czwartki i dają mi z wypożyczalni Fiaty, tj. model 500 (w tym elektryka), który jest nawet ok w środku, jeśli chodzi o poziom wykonania. Dwa tygodnie temu za to miałem Pandę i to jest paździerz straszny jednak. 

Panda zawsze była paździerzem, ale ceny były przynajmniej adekwatne.

Najnowszy Duster wygląda zacnie ale nie jest to już auto dla mas, jak pierwsze modele. Wtedy to były chyba okolice 40-50k, dziś to już 100-120k (tak mi sę przynajmniej wydaje, uczciwie przyznam że szczegółów nie sprawdzałem).

Gnałem ostatnio z Wawy do Krakowa (oczywiście za zegarkiem), byl to jedyny w tym roku dzień takiej zawieruchy i śnieżycy. W połowie drogi zjechałem na stację zatankować i po kawke a przy okazji na odśnieżanie świateł, kamer i radarów. Radary to kij tam ale te ledowe światła przez to że sie nie grzeją pokrywają się warstwa lodu..e771bc547e0807b3c08305646b5f4f85.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Skrzyżowanie F126P z Dacią Duster. I to jest obelga w stronę Dacii, która ładnie wyewoluowała i dziś Rumuni mają powód do dumy.

Nasze głupki, mogli wskrzesić FSO, ale po co, lepiej było dogadywać się z producentem RTV.

Pamiętam, jak Żona przesiadła się ze służbowego Peugeota Partnera na Pandę, ja pierdyle to była jazda za karę.

Samochody dla karłów, hobbitów i krasnoludów. Patrząc jednak na to; sądzę, że pewnie urósł jak wszystkie nowe samochody, więc może jest znośniej ;)

Ogólnie patrząc na to coś - podkurwiła mnie cena... 20 000 Euro. Jeśli to nie żart, to ten samochód już jest memem.

Od 18.990€ za 1,2 turbo mild hybrid 48V i niecałe 25.000€ za wersje elektryczną. Dramat.

Ja Pandę 2 wspominam miło, miałem raz jako zastępczy na tydzień. Tanie, małe miejskie autko.

Łatwo zaparkować, czworo drzwi było na plus względem bardziej lifestylowego i przesłodkiego Fiata 500.

Przede wszystkim było tanie i proste w obsłudze i naprawie, miało też to, czego dziś wielu autom brakuje. Urok.

Dacia wypuszcza fajne modele, nie bez powodu Sandero było najlepiej sprzedającym się autem w Europie w 2024:

https://www.motor1.com/news/748093/best-selling-cars-europe-2024/

Edited by cordi7

12 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Od 18.990€ za 1,2 turbo mild hybrid 48V i niecałe 25.000€ za wersje elektryczną. Dramat.

Ja Pandę 2 wspominam miło, miałem raz jako zastępczy na tydzień. Tanie, małe miejskie autko.

Łatwo zaparkować, czworo drzwi było na plus względem bardziej lifestylowego i przesłodkiego Fiata 500.

Przede wszystkim było tanie i proste w obsłudze i naprawie, miało też to, czego dziś wielu aurom brakuje. Urok.

Dacia wypuszcza fajne modele, nie bez powodu Sandero było najlepiej sprzedającym się autem w Europie w 2024:

https://www.motor1.com/news/748093/best-selling-cars-europe-2024/

Ja to sobie zestawiam z cenami np samochodów w USA.

Więc taki 315 konny Mustang Eco Boost kosztuje tam 31k $.

Teraz gdy zarzucono porozumienia paryskie, koszty produkcji spadną, bo spadną ceny surowców, więc jak my tutaj nie obudzimy się z tego letargu, to w tym kołchozie za chwilę nie będzie człowieka stać na puszkę zwaną omyłkowo samochodem.

Dla przykładu Włosi są biedniejsi niż w pierwszej dekadzie millenium. W 2023 roku Caritas opracował raport, w którym stwierdzono, że prawie 10% ludności włoskiej jest objęta skrajnym ubóstwem dla porównania w roku 2008 odsetek wynosił 3%. To jest zagłada.

Wartość inwestycji w Europie spada z roku na rok. I mam jakieś dziwne przeczucie, że propozycje ceł rzuconych przez Trumpa, to nic innego jak zawoalowana propozycja przeniesienia produkcji europejskiej na kontynent amerykański.

Z tego co mi wiadomo firmy europejskie już od dawna inwestują na rynku amerykańskim, który stanie się teraz znacznie bardziej atrakcyjny.

My tutaj dosłownie "umieramy", a ta banda jeszcze chce docisnąć ETS2 i ETS3.

10 godzin temu, zielony.m napisał(-a):

Część estetyczna zakończona, bierzemy się za delikatne poprawki "eksploatacyjne"

610320692_ZdjcieWhatsApp2025-01-10o21_31.39_f48c6a31.thumb.jpg.1e8b7cdcf844ab8da76f38ddc71a9a29.jpg

Czasem jak wracam z biura, to zerkam w Twoją stronę ;)

9 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Normalnie luksus, na jaki cie nie stac... Niech ktos na Dacie sprobuje narzekac - tansza i ladniejsza.

Fuzja z Francuzami (PSA) bokiem wyjdzie Fiatowi cos czuje.

A tak jeszcze z innej beczki - najlepiej sprzedajace sie kabriolety w Europie w 2024 - sugeruje przetrzec oczy przed miejscem numer 2 :D:D:D

image.png.6b94417b3744862e5b4e5683b4151d79.png

PS. Plotka glosi, ze nie bedzie nowej BMW serii.

Co do Fiata to kwestia ceny - dopóki byli w stanie oferować atrakcyjne cenowe auta to one się sprzedawały masowo - jeszcze Pandy pierwsze czy Grande Punto to wtedy jeździło tego pełno - nie mówiąc już o latach wcześniejszych, potem zmienili taktyke - choć był krótki zryw jak ostatnie TIPO było bardzo tanim autem. Sama 500-ka nie pociągnie marki.

Edited by Admof

Fiat robił świetne, relatywnie dostępne cenowo auta. Miał niezłe silniki. Dzięki fuzji z PSA dostali 1.2 Pure Tech 😂

500 spalinowej już nie ma. Elektryczna 500 jest niezła ale bądźmy też szczerzy: w cenie, jaką sobie życzą mizerne 320 km deklarowanego zasięgu i realnie dwa miejsca plus chlebak to przegięcie.

IMG_1833.thumb.jpeg.2f6557b36124dcaaef8f0cabe5274237.jpeg

Edited by cordi7

9 minut temu, cordi7 napisał(-a):

500 spalinowej już nie ma. Elektryczna 500 jest niezła ale bądźmy też szczerzy: w cenie, jaką sobie życzą mizerne 320 km deklarowanego zasięgu i realnie dwa miejsca plus chlebak to przegięcie.

Mnie prawie nowa 500, przy w pełni naładowanej baterii, wyświetlała 260km zasięgu.

Nie rozumiem fenomenu 500. Nic w niej nigdy nie było fajne według mnie. Ani wygląd, ani funkcjonalność. Widzę 500 tylko jako wytwór marketingowców, którzy sprzedali "kultowość" tego auta, nawiązującą do starego modelu.  

7 minut temu, XoneX napisał(-a):

Nie rozumiem fenomenu 500. Nic w niej nigdy nie było fajne według mnie. Ani wygląd, ani funkcjonalność. Widzę 500 tylko jako wytwór marketingowców, którzy sprzedali "kultowość" tego auta, nawiązującą do starego modelu.  

Kwestia gustu i potrzeb. Jeździłem kilka razy i absolutnie kocham to auto. Dla 1-2 osób, do miasta i na krótkie trasy do 2 godzin jazdy jest rewelacyjne. A stylistycznie to majstersztyk.

33 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Mnie prawie nowa 500, przy w pełni naładowanej baterii, wyświetlała 260km zasięgu.

I zimą na autostradzie robi się z tego 170-180 km. Niestety. 🙁

Grzanie wnętrza redukuje zasięg o 30-40%, pompa ciepła redukuje ten spadek do 15-20%. A prędkości autostradowe i niskie temperatury nie pomagają (malejąca pojemność baterii).

Edited by cordi7

W dniu 28.01.2025 o 14:05, Krakus1 napisał(-a):

pod pachy w A6 😉 

20250128_124428.jpg

Tak samo surowo, wręcz ubogo (tandetnie) to wygląda jak w moim Audi.  

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

10 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Tak samo surowo, wręcz ubogo (tandetnie) to wygląda jak w moim Audi.  

Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Kolegą, którego zaraziłem pozytywnie motoryzacją. Właściciel podkręconej M3(g80), Mustanga(VI FL), I4M50 i kilku "zwyczajnych" dupowozów.

Zauważyliśmy, że klasa średnia zaczyna się zacierać z klasą premium, nie tylko jakościowo, ale również cenowo niebezpiecznie obie zbliżyły się do siebie.

Dziś np najdroższa Skoda to wydatek rzędu 300 k zł. Skoda, aż szkoda gadać...

Dlatego jeśli oczekujesz dobrej jakości wykonania, warto pokusić się o flagowce danych marek. Fakt tanio nie jest, ale patrząc na cenę tego pudła, które wstawił Dominik @cordi7to stwierdzam, że nie jest również drogo...

A doznania organoleptyczne są znacznie przyjemniejsze ;)

IMG_0539.thumb.JPG.56c1f09f1edfb2bd1b9525b8fe547033.JPG

Edited by Autor1984

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Kolegą, którego zaraziłem pozytywnie motoryzacją. Właściciel podkręconej kręconej M3(g80), Mustanga(VI FL), I4M50 i kilku "zwyczajnych" dupowozów.

Zauważyliśmy, że klasa średnia zaczyna się zacierać z klasą premium, nie tylko jakościowo, ale również cenowo niebezpiecznie obie zbliżyły się do siebie.

Dziś np najdroższa Skoda to wydatek rzędu 300 k zł. Skoda, aż szkoda gadać...

Dlatego jeśli oczekujesz dobrej jakości wykonania, warto pokusić się o flagowce danych marek. Fakt tanio nie jest, ale patrząc na cenę tego pudła, które wstawił Dominik @cordi7to stwierdzam, że nie jest również drogo...

Dla mnie wystarczy, aby auto zawiozło mnie bezpiecznie i w miarę komfortowo z punktu A do punktu B. Do takich celów Audi Q5 S w zupełności mi wystarcza. 

Ktoś mnie zapytał raz czy drugi o jakość wykonania Q5 oraz bezpośrednie porównanie do GLC, to odpowiedziałem... 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Dla mnie wystarczy, aby auto zawiozło mnie bezpiecznie i w miarę komfortowo z punktu A do punktu B. Do takich celów Audi Q5 S w zupełności mi wystarcza. 

Ktoś mnie zapytał raz czy drugi o jakość wykonania Q5 oraz bezpośrednie porównanie do GLC, to odpowiedziałem... 

Jeżeli wystarcza, to nie masz powodów do narzekań ;) A, że dobre wrażenia pozostały z GLC, to masz odczucia jakie masz. Niestety, jak się Niemiaszki z branżą automotive całkowicie wyniosą produkcyjnie do USA, będzie jeszcze gorzej. A czuję, że tak może być...

Edited by Autor1984

19 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

fuj - plastikowy samochod

Co zrobisz, nie można mieć samych porządnych :)

Ogolnie kupiłem to auto żeby się pobawić w zimie na śniegu... zapomniałem tylko że u nas w zimie sniegu nie ma.