mario1971 68555 #48026 Napisano 5 Marca Dzisiaj odebrałem Q5 po serwisie 30k km. Wykonano test spalania i pobierania oleju (wlałem łącznie 4l w przeciągu ostatnich 8 miesięcy), i potwierdzono, że wszystko jest w normie, a norma Audi dla tego silnika (2l diesel 204KM) to dopuszczalna utata 0,5l oleju silnikowego na każdy przejechany 1k km. Przy okazji poprawili usterkę, którą serwis blacharski spowodował w zeszły czwartek po wymianie przedniej szyby - źle podłączona wiązka, przez którą przestały działać inteligentne światła w trybie auto, asystent zmiany pasa ruchu oraz częściowo radar obsługujący aktywny tempomat. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #48027 Napisano 5 Marca 3 minuty temu, mario1971 napisał(-a): Dzisiaj odebrałem Q5 po serwisie 30k km. Wykonano test spalania i pobierania oleju (wlałem łącznie 4l w przeciągu ostatnich 8 miesięcy), i potwierdzono, że wszystko jest w normie, a norma Audi dka tego silnika (2l diesel 204KM) to dopuszczalna utata 0,5l oleju silnikowego na każdy przejechany 1k km. 🙄 Przy okazji poprawili usterkę, którą serwis blacharski spowodował w zeszły czwartek po wymianie przedniej szyby - źle podłączona wiązka, przez którą przestały działać inteligentne światła w trybie auto, asystent zmiany pasa ruchu oraz częściowo radar obsługujący aktywny tempomat. Mariusz pisałem Ci o tym - 0,5 litra na 1kkm. To żeś się oburzył 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68555 #48028 Napisano 5 Marca Teraz, Autor1984 napisał(-a): Mariusz pisałem Ci o tym - 0,5 litra na 1kkm. To żeś się oburzył To jest nie do pojęcia. Mam zabierać ze sobą 5l baniak oleju silnikowego na wyjazd do Hiszpanii? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #48029 Napisano 5 Marca 2 minuty temu, mario1971 napisał(-a): To jest nie do pojęcia. Mam zabierać ze sobą 5l baniak oleju silnikowego na wyjazd do Hiszpanii? No ja Cię Mariusz bardzo przepraszam, ale to na prawdę nie jest moja wina 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68555 #48030 Napisano 5 Marca 1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a): No ja Cię Mariusz bardzo przepraszam, ale to na prawdę nie jest moja wina To było pytanie retoryczne. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #48031 Napisano 5 Marca 10 minut temu, mario1971 napisał(-a): To było pytanie retoryczne. Zanim kupisz następny samochód zrób wywiad, bo szkoda nerwów. Rozumiem Twoją irytację, no cóż. Mam Eposa 3401C na ETA 2824, który nieważne czy go noszę, czy leży, koronką do góry, w dół, "bokiem, przodem, tyłem"... Robi 1s na dobę w plusie. A Nomos Neomatik zaiwania z 20 - 30 sekund na przód. I co mam zrobić? Tomek @Tommasopotwierdził, że ten typ tak ma. Ja też nie dopytywałem przed zakupem, ale mi to kompletnie nie przeszkadza 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #48032 Napisano 5 Marca (edytowane) 28 minut temu, mario1971 napisał(-a): To jest nie do pojęcia. Mam zabierać ze sobą 5l baniak oleju silnikowego na wyjazd do Hiszpanii? A kto jeździ samochodem do Hiszpanii? 1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a): Zanim kupisz następny samochód zrób wywiad, bo szkoda nerwów. Rozumiem Twoją irytację, no cóż. Mam Eposa 3401C na ETA 2824, który nieważne czy go noszę, czy leży, koronką do góry, w dół, "bokiem, przodem, tyłem"... Robi 1s na dobę w plusie. A Nomos Neomatik zaiwania z 20 - 30 sekund na przód. I co mam zrobić? Tomek @Tommasopotwierdził, że ten typ tak ma. Ja też nie dopytywałem przed zakupem, ale mi to kompletnie nie przeszkadza To prawda, mój neomatik też nie był zbyt dokładny Edytowane 5 Marca przez Tommaso 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5212 #48033 Napisano 5 Marca 41 minut temu, mario1971 napisał(-a): To jest nie do pojęcia. Mam zabierać ze sobą 5l baniak oleju silnikowego na wyjazd do Hiszpanii? Niedawno tu pisałem o moich przygodachz tym silnikiem. Zaobserwuj jak to w szczegółach wyglada u Ciebie, ale ja jak wrzuciem jedna wymiane pomiedzy (też pisałem o tej radzie znajomego mechanika OOOO) to praktycznie zero zużycia 😳 Z tego wynika, że ten olej żre jak już jest mocniej przepracowany. Z dwojga złego wolę wymienić niż się wściekać. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68555 #48034 Napisano 5 Marca 44 minuty temu, Tommaso napisał(-a): A kto jeździ samochodem do Hiszpanii? Godzinę temu, mario1971 napisał(-a): To było pytanie retoryczne. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1118 #48035 Napisano 5 Marca Nic nowego to " branie oleju" w VAG, ten typ tak ma w większości silników. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68555 #48036 Napisano 5 Marca 29 minut temu, Valygaar napisał(-a): Niedawno tu pisałem o moich przygodachz tym silnikiem. Zaobserwuj jak to w szczegółach wyglada u Ciebie, ale ja jak wrzuciem jedna wymiane pomiedzy (też pisałem o tej radzie znajomego mechanika OOOO) to praktycznie zero zużycia 😳 Z tego wynika, że ten olej żre jak już jest mocniej przepracowany. Z dwojga złego wolę wymienić niż się wściekać. Miałem extra wymianę oleju w międzyczasie po ok. 15k km a i tak zżarł kolejne 2l. Mercedesem jeździłem 7 lat (170k km) i zero dolewek między przeglądami. W Tiguanie 2l 140k km i jedna dolewka po 5k km, później od przeglądu do przeglądu zero dolewek. A to gówno oooo ciągle żre. 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #48037 Napisano 5 Marca 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Czekałem na mocną kawę. Nie podał! Badziew podałby, tylko słabo go wyposażyłeś 😉 co do Audi , ciągle czekam na info od kolegów korzystających z innych siników niż 2,0 TDI 203km , czy wszystkie tak biorą olej ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 873 #48038 Napisano 5 Marca Godzinę temu, Tommaso napisał(-a): A kto jeździ samochodem do Hiszpanii? Niejaki Ryszard Czarnecki vel obatel. Ja w swoim starym wozidełku wczoraj sprawdzałem poziom oleju po 10 miesiącach jazdy. Nic nie ubyło, nic nie przybyło. Czary jakieś. 1 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2912 #48039 Napisano 5 Marca 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): W ramce są czujniki. Na pewno z prawej strony i górna część. Dziś mnie budził, bo prawie zasnąłem na A2 😕 Ogólnie ten program "otrzeźwiający" faktycznie działa. Oczy mi leciały a miałem okulary, nie wiem na jakiej zasadzie to działa - pewnie analizuje ruchy głowy. Więc odsłonił dach, włączył zimny nawiew i jakąś muzykę. Czekałem na mocną kawę. Nie podał! Badziew Nom, te programy fajnie dzialaja, jescze zapodaja energetyzujaca muzyke ztcp. A dzis Volvo zaprezentowalo cos specjalnie dla Ciebie 🤭 Na cos XC90 bedziesz musial wymienic 😅 3 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #48040 Napisano 5 Marca (edytowane) 29 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Nom, te programy fajnie dzialaja, jescze zapodaja energetyzujaca muzyke ztcp. A dzis Volvo zaprezentowalo cos specjalnie dla Ciebie 🤭 Na cos XC90 bedziesz musial wymienic 😅 Trzymali pod płachtą długo Trzeba przyznać, że niezła moc w nim drzemie. Co do wymiany... Za późno, zamówiłem już nowy samochód. Odbiór maj/czerwiec. Edytowane 5 Marca przez Autor1984 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9178 #48041 Napisano 5 Marca 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Mariusz pisałem Ci o tym - 0,5 litra na 1kkm. To żeś się oburzył Fiat Stilo 1,4 tak żarł. 5W30 żłopał bez opamiętania, ale on miał 5W30 lub 10W40 w specyfikacji, dostał 10W40 i zużycie było znośne. 150000km nim zrobiliśmy i to mimo, że przy bodaj 12000 mamie brakło oleju i zapalała się kontrolka ciśnienia na zakrętach. Zresztą... Koleżance z pracy też migała w Nissanie i okazało się, że oleju brak, a wymiana 27000km temu 🤦 I dziwo silnik przeżył, ale dowartościowuję się, że go uratowałem 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #48042 Napisano 5 Marca Ja w moim Outbacku nigdy nie dolewałem oleju, a zrobił już 270k km... Planowałem zamianę na coś innego i chyba zmienię na ... nowego Outbacka. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 132838 #48043 Napisano 5 Marca 48 minut temu, szuwi napisał(-a): Ja w moim Outbacku nigdy nie dolewałem oleju, a zrobił już 270k km... Planowałem zamianę na coś innego i chyba zmienię na ... nowego Outbacka. Podobnie mam w Kii, ale na razie przebieg 64k km (5 lat). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #48044 Napisano 6 Marca Eee to nic nadzwyczajnego te spalanie oleju, poprostu zwykła ekologia. Wiekszosc. Producentów żeby w testach pokazać jak mało palą ich samochody używa, nie wiem jak po polsku, low tension ring packs, no żeby obniżyć tarcie i przez to zmniejszyć zużycie paliwa 😁. Zwykła ekologia 😀. Nie wiem jak inni, ale Toyota tak dała d*py w którymś 4-ro cylindrowcu. Jak sie zrobił dym że silniki palą olej to weszła w życie akcja servisowa, naprawa silnika żeby oleju nie używał polegała na wymianie low tension pierścieni na normalne 🤣. Normalny kabaret jest przez tych zielonych oszołomów 🤷. Mam nadzieję że nikogo tym nie uraziłem. 2 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #48045 Napisano 6 Marca Godzinę temu, irekm napisał(-a): Normalny kabaret jest przez tych zielonych oszołomów 🤷. Mam nadzieję że nikogo tym nie uraziłem. Nawet jeśli, to należy się im 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #48046 Napisano 6 Marca (edytowane) To chyba nie do konca tak bo Audi w TFSI mocno zmniejszylo zuzycie oleju zmieniajac design tloka i stosujac nowe pierscienie. No ale spoko, to na pewno ci wstretni ekolodzy i w ogole - nie ksiegowi szukajacy debilnych oszczednosci... Jakos w zadnym z posiadanych przeze mnie Mercedesow nie dolewalem oleju miedzy przegladami wiec ewidentnie da sie [EDIT]: literowki Edytowane 6 Marca przez cordi7 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6283 #48047 Napisano 6 Marca W moim dwulitrowym benzyniaku w audi 0 problemów z braniem oleju. We wtorek był przegląd na 30k km wcześniej jeszcze po prostu wymiana olej i filtrów. W każdym z przypadków, braków nie stwierdzono. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 585 #48048 Napisano 6 Marca A może teselkę dla odmiany 😁 tapatalked 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3558 #48049 Napisano 6 Marca Mrówkojad odebrany, nie widziałem go jeszcze. 9 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #48050 Napisano 6 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): Mrówkojad odebrany, nie widziałem go jeszcze. Gratulacje! 9 godzin temu, cordi7 napisał(-a): To chyba nie do konca tak bo Audi w TFSI mocno zmniejszylo zuzycie oleju zmieniajac design tloka i stosujac nowe pierscienie. No ale spoko, to na pewno ci wstretni ekolodzy i w ogole - nie ksiegowi szukajacy debilnych oszczednosci... Jakos w zadnym z posiadanych przeze mnie Mercedesow nie dolewalem oleju miedzy przegladami wiec ewidentnie da sie [EDIT]: literowki Też poruszaliśmy ten wątek, w tym jakiego oleju się obecnie używa. Tak jak napisał @irekmchodzi o spalanie. Te "rzadzizny", które się leje powodują wyższe zużycie oleju i niższy pobór paliwa, a przez to produkty spalania są wydalane w mniejszej ilości. Nawet opisałem to w jakimś z wcześniejszych postów, ale nie chce mi się wertować. Więc tutaj nie mamy do czynienia stricte z tabelkami finansowymi, a zdecydowanie z normami pod egidą Unii Europejskiej. Edytowane 6 Marca przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach