Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

No bo ja już stary jestem. Pokolenie dawne.

Kolor to jest kwestia gustu. Czasem możesz być narażony na krytykę, ale jak Tobie się widzi, to się nie ma co przejmować.

Jeśli się nie podoba lub budzi w Tobie mieszane uczucia, to odpuść sobie.

Co znaczy stary? Pokolenie dawne?

Albo jesteś konserwatywny albo umiarkowany ewentualnie nowoczesny. Ale żadne z tych pojęć nie łączy się z doborem koloru auta, bytów, szczoteczki do zębów oraz elewacji na budynki, to tak indywidualna sprawa, że śmiać mi się chce; bo szczerze, to właśnie dziś żyjemy w motoryzacyjnym świecie szarości. Dlaczego? Bo tak jest uniwersalnie / neutralnie i łatwiej dalej opchnąć...

kolorki.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli boisz się tego koloru to weź czarne, na pewno nie będziesz żałował.

Edytowane przez marekvegas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandaryn44, to jak już stary jesteś, to w sumie powinieneś dojrzeć do tego żeby mieć w 4 literach co ludzie powiedzą i brać co się Tobie podoba :P (oczywiście nie mówię o naszych rzeczowych opiniach, zegarkowych pasjonatów w temacie motoryzacyjnym :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

Ale czy nie nazbyt oczojebne? Takie bardzie kobiece? Ja tym będę jeździł a nie żona. Ostatnie czerwone auto to miałem seicento 25 lat temu...

Jeżeli ma cię ten kolor razić gdy patrzysz na samochód, albo będziesz się przejmować, że ludzie zwracają uwagę jak będziesz jechał, to sobie odpuść.

To nie jest kolor kobiecy. To kolor "artystyczny".

No chyba, że umieścisz logo swojej firmy i wtedy taka reklamówka na 4 kółkach spełni swoje zadanie. 

W takim przypadku, nie można mieć wymówek.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor jest OK. Ten kolor mówi wszystkim dookoła, że samochodem jeździ mężczyzna, bo kolory ma w …… .
A tak poważnie, to całkiem ciekawy kolor. Może niebanalny, ale na pewno nie jest jakiś „niemęski”. W dużym mieście zniknie w tłumie. W mniejszej miejscowości będziesz rozpoznawany na odległość i żadne wykroczenie nie ujdzie Ci płazem. No i chyba takie nietypowe kolory rzadziej znikają z parkingów pod marketami. To całkiem spora zaleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

No bo ja już stary jestem. Pokolenie dawne.

Stary to znaczy po 80 🤔🤔🤔

2 godziny temu, marekvegas napisał(-a):

Jeżeli boisz się tego koloru to weź czarne, na pewno nie będziesz żałował.

No najlepiej taki 😁😁😁

4204473619_0.jpg

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Kolor to jest kwestia gustu. Czasem możesz być narażony na krytykę, ale jak Tobie się widzi, to się nie ma co przejmować.

Jeśli się nie podoba lub budzi w Tobie mieszane uczucia, to odpuść sobie.

Co znaczy stary? Pokolenie dawne?

Albo jesteś konserwatywny albo umiarkowany ewentualnie nowoczesny. Ale żadne z tych pojęć nie łączy się z doborem koloru auta, bytów, szczoteczki do zębów oraz elewacji na budynki, to tak indywidualna sprawa, że śmiać mi się chce; bo szczerze, to właśnie dziś żyjemy w motoryzacyjnym świecie szarości. Dlaczego? Bo tak jest uniwersalnie / neutralnie i łatwiej dalej opchnąć...

kolorki.jpg

Piwa Mu polać, dobrze gada 🍻🍻🍻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby była jasność - ja lubię fajne kolory i nie interesuje mnie czy ktoś sobie o mnie pomyśli, że odwaliło mi albo coś w tym stylu. Mam 51 lat i mam to gdzieś. Bardziej mi chodzi o kwestie takiego nie rzucania się w oczy, żeby nie zwracać na siebie uwagi, ze względów bezpieczeństwa. Jak to mówią, co z oczu to i z serca. A kolor im dłużej tym bardziej mi się podoba. 

Nie wiem jak tu wkleić specyfikację.

Może coś widać? Jedna z ofert, na ten fiolet.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez mandaryn44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

Żeby była jasność - ja lubię fajne kolory i nie interesuje mnie czy ktoś sobie o mnie pomyśli, że odwaliło mi albo coś w tym stylu. Mam 51 lat i mam to gdzieś. Bardziej mi chodzi o kwestie takiego nie rzucania się w oczy, żeby nie zwracać na siebie uwagi, ze względów bezpieczeństwa. Jak to mówią, co z oczu to i z serca. A kolor im dłużej tym bardziej mi się podoba. 

Człowieku, to nie Maybach...

BTW znajomy właśnie kupił M580 :) Strzele fotki jak będzie okazja.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

1.jpg

2.jpg

Jeszcze żeby to był taki kolor, no to ok , ale fajny śliwkowy 👌 👌 👌 

A242076_large.jpg

25 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

Mam 51

To w kwiecie wieku jesteś, ja mam 56 i nie narzekam 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a):

(...)

Hmm, nie widzę na liście pneumatyki oraz wentylacji siedzeń 🤔 To nadal fantastyczny wóz, ale tego rodzaju oszczędności na konfigu przy takim aucie są dla mnie niezrozumiałe 🤷‍♂️

Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jeszcze żeby to był taki kolor, no to ok , ale fajny śliwkowy 👌 👌 👌 

To w kwiecie wieku jesteś, ja mam 56 i nie narzekam 🤗🤗🤗

Czy kolega ma coś przeciw samochodom gelb..? 🤔 🥷🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mandaryn44 Rabat wygląda fajnie, ale sprawdź, jakie są koszty leasingu. Kiedy pytałem o BMW, cena była inna w przypadku finansowania zewnętrznego +5%, które było kilkanaście tysięcy tańsze

8 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Hmm, nie widzę na liście pneumatyki oraz wentylacji siedzeń 🤔 To nadal fantastyczny wóz, ale tego rodzaju oszczędności na konfigu przy takim aucie są dla mnie niezrozumiałe 🤷‍♂️

Przegladam m340i i i4m50 zdecydowana wiekszosc ma grube konfigi, a na fotelach sensatec

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Być może ktoś tak sobie poukładał i nie odebrał, bo nie otrzymał finansowania.

Brakuje B&O i jeszcze paru drobiazgów, ale ogólnie jest nieźle skonfigurowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, brak pneumatyki to niestety poważna wada, ale nie ma w Polsce u dilerów gotowego auta z pneumatyką. A zamówień już nie zbierają. Wentylacja przy skórze powinna być i bardzo mi to przeszkadza. Mam oferty na wersję z alcantarą ale trochę inne wyposażenie. 

1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Tak ponoć było. Nie odebrał. BO jest oczywiście. Ogólnie wady tej konfiguracji:

- brak pneumatyki, 

- brak wentylacji foteli

- nie widzę tylnej osi skrętnej.

- nie widzę podgrzewanej przedniej szyby; 

- zaciski nie są czerwone. 

Reszta mi pasuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mandaryn44 napisał(-a):

Tak, brak pneumatyki to niestety poważna wada, ale nie ma w Polsce u dilerów gotowego auta z pneumatyką. A zamówień już nie zbierają. Wentylacja przy skórze powinna być i bardzo mi to przeszkadza. Mam oferty na wersję z alcantarą ale trochę inne wyposażenie. 

Dla mnie wentylacja to must have. Pozniej akustyczne szyby, na kolejnym miejscu pneumatyka. Natomiast numerem jeden zawsze bedzie adaptacyjny tempomat, czy tez asystent polautonomicznej jazdy. Na szczescie adaptacje ma prawie kazdy samochod teraz 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylacja musi być przy skórze. Teraz mam fotele a alcantarze, grzane ale nie wentylowane i jest ok. Adaptacyjny tempomat oczywiście, że musi być, bez tego w ogóle nie rozważam, mam i nie zrezygnowałbym. Pneumatykę bym chciał ale.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

1.jpg

2.jpg

Jak coś to biała skoda octavia nie rzuca się w oczy 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a):

- brak pneumatyki, 

- brak wentylacji foteli

Reszta mi pasuje. 

Podejrzewam, że to jest wskazówka dlaczego to auto ciągle stoi.

Za te pieniądze, to jest super auto, niemniej w beczce miodu bardzo wyczuwalna łyżka... 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W salonach jest chyba 7 czy 8 tych aut. W różnych konfiguracjach, żadne nie ma pneumatyki. Natomiast największa bolączką dla mnie jest nie kolor ale ta wentylacja foteli. Nie bardzo chcę się lepić do skóry. Powoli zaczynam dojrzewać do innego modelu, z alcantarą. Wtedy nie trzeba wentylacji. Rocznik 2024 ale jednak 130 tyś taniej. 

Edytowane przez mandaryn44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

A czy ja coś mówiłem 🙄🙄🙄

IMG_20250321_093734.jpg

IMG20240516130438.thumb.jpg.6a10e0147fb71088a232a52e91d69bff.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff, cieszę się, że kupiłem schodzącą generację ESa. Nowy to jednak nie jest auto dla mnie. Zwłaszcza jeśli chodzi o stylistykę wnętrza. Auto "spuchło" w każdym wymiarze. Jest dłuższe, szersze, WYŻSZE😬. Słabszy napęd w hybrydzie🙁

https://newsroom.lexus.eu/all-new-lexus-es-takes-sedan-styling-luxury-and-refinement-to-a-higher-level/

PS. A te plastiki bambusowe na drzwiach i na desce, na które narzekałem, że plastik, to jednak drewno. W serwisie rozbierali to i sprawdzali przez zniszczenie (ale nie w moim aucie). Szkoda, że odróżnia się kolorystycznie od kierownicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Być moze sie po prostu kapnął, że strzelił babola z konfigiem 🫣

To dla mnie bardziej prawdopodobne, niż mityczna bajka sprzedawców o nieotrzymaniu finansowania - dziś jest takie ciśnienie na owo finansowanie, że chyba tylko licealista albo student dostają odmowę na taką rzecz, jak auto osobowe 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a):

- brak pneumatyki, 

- brak wentylacji foteli

Reszta mi pasuje. 

Wybacz, ale lepić to się można było do dermy we Fiacie 125P. 😆 

Valcona to bardzo wysokiej klasy tapicerka skórzana. Nie będziesz się do niej na pewno lepił. Będzie cieplej, aniżeli z wentylacją; nic ponadto.

Penumatyka, a w zasadzie jej brak to jedyny minus tej konfiguracji. Jednakże Audi ma bardzo dobrą zawiechę, która na prawdę radzi sobie nieźle w wybieraniem, przy zachowaniu odpowiedniej sztywności. Więc bardzo naturalne w prowadzeniu. Niestety, jak dobrze widzę to S - line więc przy 21 calowych felgach, komfort - staje się pojęciem względnym.

Wybacz, ale czerwone zaciski, przy tym kolorze byłyby dobrane tak samo gustownie jak dobór siodła do świni ;)

Skrętna oś ułatwia życie jak masz ponad 5 metrów. A7 ma 497cm; więc wyluzuj, bo nawet tego nie odczujesz.

53 minuty temu, mandaryn44 napisał(-a):

W salonach jest chyba 7 czy 8 tych aut. W różnych konfiguracjach, żadne nie ma pneumatyki. Natomiast największa bolączką dla mnie jest nie kolor ale ta wentylacja foteli. Nie bardzo chcę się lepić do skóry. Powoli zaczynam dojrzewać do innego modelu, z alcantarą. Wtedy nie trzeba wentylacji. Rocznik 2024 ale jednak 130 tyś taniej. 

Jak zamienisz skórę na alcantarę, to sorry; ale masz blade pojęcie o czym w ogóle piszesz. Co innego "wymagający" nubuk, ale na pewno nie alcantara. Fakt mniej się nagrzewa, ale na litość boską to syntetyk!!! Zapewni lepsze trzymanie, mniejsze nagrzanie, ale nawet jak zestawisz valcona, nubuk i alcantarę to zawsze wygra valcona - i praktycznie i estetycznie. No offence.

B&O masz podstawowe. To nie jest system advanced jak u Jerzego @Krakus1, gdzie na prawdę czuć różnicę w jakości i sile dźwięku.

Zrobisz jak uważasz, moim zdaniem bardzo dobra konfiguracja, w dobrej cenie. I świetny niepopularny kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Być moze sie po prostu kapnął, że strzelił babola z konfigiem 🫣

To dla mnie bardziej prawdopodobne, niż mityczna bajka sprzedawców o nieotrzymaniu finansowania - dziś jest takie ciśnienie na owo finansowanie, że chyba tylko licealista albo student dostają odmowę na taką rzecz, jak auto osobowe 🤷‍♂️

Wydaje mi się, że z punktu widzenia sprzedawcy lepiej "wcisnąć" bajeczkę o konfiguracji dealera, a nie klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

Wentylacja musi być przy skórze. Teraz mam fotele a alcantarze, grzane ale nie wentylowane i jest ok. Adaptacyjny tempomat oczywiście, że musi być, bez tego w ogóle nie rozważam, mam i nie zrezygnowałbym. Pneumatykę bym chciał ale.... 

Przy letnich upalach, wychodze z samochodu z mokrymi plecami bez wzgledu na tapicerke. Nie bardzo rozumiem, dlaczego salony nie konfiguruja tej opcji, tym bardziej w tej klasie samochodu.
Adaptacyjnie zawieszenie dziala tez ok w Audi, ale wiadomo, pneumatyka, to pneumatyka.

Godzinę temu, facecik napisał(-a):

Uff, cieszę się, że kupiłem schodzącą generację ESa. Nowy to jednak nie jest auto dla mnie. Zwłaszcza jeśli chodzi o stylistykę wnętrza. Auto "spuchło" w każdym wymiarze. Jest dłuższe, szersze, WYŻSZE😬. Słabszy napęd w hybrydzie🙁

https://newsroom.lexus.eu/all-new-lexus-es-takes-sedan-styling-luxury-and-refinement-to-a-higher-level/

PS. A te plastiki bambusowe na drzwiach i na desce, na które narzekałem, że plastik, to jednak drewno. W serwisie rozbierali to i sprawdzali przez zniszczenie (ale nie w moim aucie). Szkoda, że odróżnia się kolorystycznie od kierownicy.

Ten nowy ES to calkiem nowy czy lifting Twojego?

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Ten nowy ES to calkiem nowy czy lifting Twojego?

Całkowicie nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi