Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Stoję przed wyborem: "ten nudny" vs "ten kontrowersyjny" ze stajni Rolexa. U mnie szala przechylona jest w stronę AK, ciekaw jestem Waszych opinii.

cc43d16b-0dbd-4f55-a5b4-17252427f463-715x743-484.jpeg

IMG_1806-scaled-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ex to jak rozumiem wersja 40mm? Jak dla mnie wizualnie tylko Ex. "Klaun" jest za bardzo wesoły i upaćkany na tarczy. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A Ex to jak rozumiem wersja 40mm? Jak dla mnie wizualnie tylko Ex. "Klaun: jest za bardzo wesoły i upaćkany na tarczy. 

Tak, 40 mm, nadgarstek 18+. Przyznaję, że na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że AK nie jest dla mnie, ale z czasem przy bliższym, dokładniejszym poznaniu ta jego nietypowość, niekonwencjonalność , charakterystyczność spowodowała, że się do niego przekonałem. Ex1 to bezpieczny wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pufff, dla mnie ani jeden, ani drugi, ale gdybym miał porównać...

Wskazówki mają te same, indeksy 3, 6 i 9 te same, trójkącik na "12" ten sam...

AK - ma indeksy bardzo sportowe, techniczne i kojarzą mi się z także motoryzacją - tarcza wygląda jak prędkościomierz i nadaje charakteru całości. Nie pasują mi tutaj nic a nic wskazówki (wszystkie trzy), które wszystko psują - mogli się już wysilić i dać inne kształty (sekundnik bez wariacji kolorystycznych). Napis Air-King też ma czcionkę pasującą jak pięść do nosa. Gdyby nie wskazówki i napis Air-King - wyglądałby lepiej wg mnie. Zielony napis Rolex i żółta korona ożywiają całość.

Ex1 - jak sam wspomniałeś - bezpieczny.

Myślę, że tak naprawdę sam już sobie odpowiedziałeś i co więcej - masz ochotę zaszaleć z czymś nietypowym. Nie krępuj się zatem, żyje się raz, więc - jak to mówią - "wyjdź ze swojej strefy komfortu" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z tej dwójki wybrałbym Air Kinga. Bardziej mi się podoba, nie jest tak popularny jak Explorer, te zielone akcenty to też fajny dodatek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ex1 39mm od lat i ponownie bym go wybrał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, szuwi napisał(-a):

Mam ex1 39mm od lat i ponownie bym go wybrał. 

Widziałem go. Tak, ten Ex1 mógłby stanowić rozwiązanie mojego dylematy. Pytanie czy jest do trafienia egzemplarz w naprawdę fajnym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sekundy wahania AK. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie jeżeli na ręce leżą podobnie to EX. AK do mnie w ogóle nie przemawia, ale widząc Twój pierwszy wpis na Twoim miejscu kupiłbym AK, bo chyba już zdecydowałeś 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosy są podzielone, ale to dobrze 😀. Tak, zdecydowanym faworytem jest AK, ale wolty nie da się wykluczyć 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kingcrimson, a to chyba nie jedyny zegarek?

A poważnie - to na codzienny zegarek, wybrałbym nudnego „małego” Ex, sam jako codzienny używam „damskiego OP” - bo nie rzuca się w oczy, nie wystaje z pod mankietu czy tam rękawa np. kurtki, a przy niewielkim rozmiarze ciężej o coś przywalić np. futrynę drzwi. 
Ja szukając małego zegarka, wybrałem OP bo akurat był na stanie 😂

I nie żałuję, to po prostu wygodny zegarek do codziennego użytku 🤗

image.thumb.jpeg.5e4dd799375a6dd2c78a76ebda066b76.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem Explorer fajniejszy. W AK drażni mnie brak logiki w indeksach, tzn. mix godzinowo-minutowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

@kingcrimson, a to chyba nie jedyny zegarek?

A poważnie - to na codzienny zegarek, wybrałbym nudnego „małego” Ex, sam jako codzienny używam „damskiego OP” - bo nie rzuca się w oczy, nie wystaje z pod mankietu czy tam rękawa np. kurtki, a przy niewielkim rozmiarze ciężej o coś przywalić np. futrynę drzwi. 
Ja szukając małego zegarka, wybrałem OP bo akurat był na stanie 😂

I nie żałuję, to po prostu wygodny zegarek do codziennego użytku 🤗

image.thumb.jpeg.5e4dd799375a6dd2c78a76ebda066b76.jpeg

Tak, szukam zegarka do codziennej harówki, AT nie ma chwili wytchnienia😀. Rozważałem OP, ale posiadając AT wydaje się że oba te zegarki mają sporo cech wspólnych. I generalnie szukam czegoś o bardziej sportowym charakterze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, kingcrimson said:

Tak, szukam zegarka do codziennej harówki, AT nie ma chwili wytchnienia😀. Rozważałem OP, ale posiadając AT wydaje się że oba te zegarki mają sporo cech wspólnych. I generalnie szukam czegoś o bardziej sportowym charakterze.

Mając AT wszedłbym w Ex'a: może nudny, ale czytelny, prosty, a jeżeli wpadniesz na pomysł aby zdjąć bransoletę, łatwiej będzie dobrać pasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

To może Railmaster?

Omega-Railmaster-NOWY.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, manwiththedog napisał(-a):

To może Railmaster?

Omega-Railmaster-NOWY.jpg

Zbyt podobna do AT. Odnośnie Omegi to musiałbym czekać na zmniejszenie divera 300M albo starsza referencja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem okazję trochę ponosić Air-Kinga i jest to ciekawy zegarek. Ja jednak wolę prostotę Explorera. Sam noszę Explorera i bardzo polecam ten zegarek m.in. za to, że jest tak uniwersalny, czytelny, wygodny, ma "historyczny" design tarczy z indeksami 3-6-9 i pasuje niemal do każdego stroju. No i pamiętaj, że rzeczy pozornie nudne, nigdy się nie nudzą. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mylof napisał(-a):

Miałem okazję trochę ponosić Air-Kinga i jest to ciekawy zegarek. Ja jednak wolę prostotę Explorera. Sam noszę Explorera i bardzo polecam ten zegarek m.in. za to, że jest tak uniwersalny, czytelny, wygodny, ma "historyczny" design tarczy z indeksami 3-6-9 i pasuje niemal do każdego stroju. No i pamiętaj, że rzeczy pozornie nudne, nigdy się nie nudzą. 

Wymienione przez Ciebie cechy właśnie mocno przemawiają na korzyść Explorera, natomiast AK to pewna inność, przez tę tarczę można by rzec, że nawet "dziwaczność". Trzeba dokonać wyboru, obu mieć nie mogę 😀.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

@kingcrimson, czy niebieski już masz 🤔

image.thumb.png.df20763325e2ba9232d40c716122ce2d.png

Tak mam, natomiast ten przyszły ma mieć: okolice 40 mm, sportowy charakter, czarna tarcza, bransoleta, budżet 35 tys. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.01.2026 o 16:37, kingcrimson napisał(-a):

U mnie szala przechylona jest w stronę AK (...)

No to jest odpowiedź- AK, dziękujemy, kurtyna w dół.

Exp jest fajny (dla mnie), do mnie tarcze lotnicze 05, 10, 15 itd. nie gadają, to co? Masz kupić Exp? Bez sensu.

Air King. Poza tym Rolex jest do bólu użytkowy, będziesz zadowolony. A kolejną Omegę w razie czego dokupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, nav napisał(-a):

No to jest odpowiedź- AK, dziękujemy, kurtyna w dół.

Exp jest fajny (dla mnie), do mnie tarcze lotnicze 05, 10, 15 itd. nie gadają, to co? Masz kupić Exp? Bez sensu.

Air King. Poza tym Rolex jest do bólu użytkowy, będziesz zadowolony. A kolejną Omegę w razie czego dokupisz.

Właśnie tak, ma być użytkowy i uniwersalny, i dla mnie temat kolejnego zegarka będzie zamknięty na dłuższy czas  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Właśnie tak, ma być użytkowy i uniwersalny, i dla mnie temat kolejnego zegarka będzie zamknięty na dłuższy czas  :)

No i ma cieszyć- Ciebie. Obojętnie, czy ktoś go nazwie "Klaunem" czy inaczej, jeśli Tobie się podoba, to jest ok, na prawdę, do zegarków nie ma potrzeby dorabiania teorii, to są zwykłe użytkowe rzeczy dnia codzinnego, które mają nam umilać życie, codzienność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej dwójki, jako uzupełnienie grzecznej AT, zdecydowanie wybrałbym AK. Ogólnie dla siebie też wybrałbym AK - uważam, że to bardzo ciekawy zegar. Podobnie Milgauss, tylko ten pewnie będzie droższy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świeże rolki to nie moja liga, ale AK nie jest nudny - ta zieleń go ożywia. Explorery... No cóż... Wiem, że jest tu sporo zadowolonych posiadaczy, ale mnie by ten zegarek zanudził. Strasznie mało się dzieje na tarczy. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi