mario1971 68093 #326226 Napisano 9 godzin temu 18 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19707 #326227 Napisano 9 godzin temu Rangers lead the way 💀 23 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131297 #326228 Napisano 8 godzin temu 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 67011 #326229 Napisano 8 godzin temu Godzinę temu, ireo napisał(-a): Temat rotomatów był już nieraz omawiany, więc może to co napiszę nie będzie nowe, ale wciąż nie mam pewności czy takie urządzenie ma sens. Mam rotomat od wielu lat, używam z przerwami, za każdym razem wkładam do niego inne zegarki (czyli unikam długiego przetrzymywania jednego zegarka we włączonym rotomacie). Mimo wszystko, zegarki z bardziej rozbudowanym kalendarzem lądują w nim najczęściej. Jak się zastanowić, to operacja otwarcia drzwiczek, wyjęcia poduszki, zapięcia zegarka, włożenia go do rotomatu i zamknięcia drzwiczek jednak trwa dłuższą chwilę, zwłaszcza jeśli dodatkowo trzeba ten rotomat włączyć albo przestawić tryb pracy. W tym czasie można równie dobrze zrobić wszystkie ustawienia w zegarku, założyć go sobie na rękę i gotowe. Pomijam kwestię ustawiania zegarka i wstępnego nakręcenia koronką tylko po to żeby włożyć zegarek do rotomatu i tam go zostawić, bo to się już zupełnie nie opłaca. Jak już mam ten rotomat, to go używam. Np. mam zegarek vintage, w którym data lubi się zawieszać po dłuższej przerwie w użytkowaniu a niewiele można z tym zrobić z powodu braku oryginalnych części. Jeśli chcę go założyć, to najpierw wkładam na dzień czy dwa do rotomatu żeby rozruszać datę i wtedy działa bez problemu. Ale to są szczególne sytuacje; gdybym teraz od nowa rozważał zakup rotomatu, to nie wiem czy bym się zdecydował. To może ja dla odmiany przedstawię nieco inny punkt widzenia na użyteczność rotomatu. Mam w sumie trzy rotomaty, w tym dwa w ciągłym użyciu, a w nich kręci się 8 zegarków. Lubię codziennie mieć na ręku inny zegarek i to ogromna wygoda, kiedy rano można szybko założyć gotowy do pracy zegarek, na który właśnie przyszła mi ochota. O ile proste zegarki bez wielu komplikacji można szybko ustawić i wstępnie nakręcić, to ustawianie daty już trochę wydłuża proces, szczególnie w przypadku mechanizmów bez szybkiego ustawiania daty. O fazach księżyca już nie wspomnę. Dlatego zresztą nie mam żadnego zegarka z tą komplikacją w kolekcji. Do niczego mi ona nie służy a tylko komplikuje ustawianie zegarka. W przypadku zegarka w rotomacie można też w miarę szybko i wygodnie ocenić jego dokładność chodu w dłuższym okresie czasu. Divery z zakręcaną koronką też mają szansę dłużej służyć, jeżeli oszczędzi im się częstego odkręcania i zakręcania koronki. W szczególności użytkownicy Orientów Kamasu wiedzą, że to może być wrażliwy element konstrukcji, który dość łatwo uszkodzić. Jest jeszcze aspekt dekoracyjny. Zegarki wyeksponowane w rotomacie cieszą oko. Przynajmniej ja tak mam. To zresztą bywa częstym "starterem" w rozmowie z gośćmi. Tak więc o ile w przypadku "jednozegarkowców" rotomat raczej nie ma racji bytu, to w przypadku nieco większego zegarkowego zbioru, korzyści z użytkowania rotomatu (rotomatów) mogą być całkiem wymierne. Ostatecznie każdy z nas ma swoje preferencje i każdy po rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" wybierze, to co dla niego najbardziej odpowiednie. Bo minusy też na pewno są. W końcu to urządzenia mechaniczne, które wcześniej lub później ulegną awarii. Zabierają miejsce, wymagają zasilania no i kosztują mniejsze lub większe pieniądze. 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uhrenfreund 2606 #326230 Napisano 8 godzin temu (edytowane) 18 godzin temu, TomASH napisał(-a): Dziękuję 😊 Jest dobrze... a tak wyglądał jeszcze rok temu. Znaleziony w szafce po zmarłym teściu... Wygląda jakby czołg po nim przejechał 😉 Wyrazy uznania! Edytowane 8 godzin temu przez Uhrenfreund 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14568 #326231 Napisano 8 godzin temu 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 46645 #326232 Napisano 7 godzin temu 28 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 44136 #326233 Napisano 7 godzin temu (edytowane) Moon-otonia ;] Edytowane 7 godzin temu przez lysolek007 24 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64883 #326234 Napisano 7 godzin temu 🤗🤗🤗 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 33647 #326235 Napisano 7 godzin temu 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26050 #326236 Napisano 7 godzin temu 18 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wahnik 3887 #326237 Napisano 7 godzin temu . 15 pozdrawiam, Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156169 #326238 Napisano 6 godzin temu 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 28569 #326239 Napisano 6 godzin temu 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 52930 #326240 Napisano 6 godzin temu 22 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13028 #326241 Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): To może ja dla odmiany przedstawię nieco inny punkt widzenia na użyteczność rotomatu. Mam w sumie trzy rotomaty, w tym dwa w ciągłym użyciu, a w nich kręci się 8 zegarków. Lubię codziennie mieć na ręku inny zegarek i to ogromna wygoda, kiedy rano można szybko założyć gotowy do pracy zegarek, na który właśnie przyszła mi ochota. O ile proste zegarki bez wielu komplikacji można szybko ustawić i wstępnie nakręcić, to ustawianie daty już trochę wydłuża proces, szczególnie w przypadku mechanizmów bez szybkiego ustawiania daty. O fazach księżyca już nie wspomnę. Dlatego zresztą nie mam żadnego zegarka z tą komplikacją w kolekcji. Do niczego mi ona nie służy a tylko komplikuje ustawianie zegarka. W przypadku zegarka w rotomacie można też w miarę szybko i wygodnie ocenić jego dokładność chodu w dłuższym okresie czasu. Divery z zakręcaną koronką też mają szansę dłużej służyć, jeżeli oszczędzi im się częstego odkręcania i zakręcania koronki. W szczególności użytkownicy Orientów Kamasu wiedzą, że to może być wrażliwy element konstrukcji, który dość łatwo uszkodzić. Jest jeszcze aspekt dekoracyjny. Zegarki wyeksponowane w rotomacie cieszą oko. Przynajmniej ja tak mam. To zresztą bywa częstym "starterem" w rozmowie z gośćmi. Tak więc o ile w przypadku "jednozegarkowców" rotomat raczej nie ma racji bytu, to w przypadku nieco większego zegarkowego zbioru, korzyści z użytkowania rotomatu (rotomatów) mogą być całkiem wymierne. Ostatecznie każdy z nas ma swoje preferencje i każdy po rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" wybierze, to co dla niego najbardziej odpowiednie. Bo minusy też na pewno są. W końcu to urządzenia mechaniczne, które wcześniej lub później ulegną awarii. Zabierają miejsce, wymagają zasilania no i kosztują mniejsze lub większe pieniądze. Jak ze wszystkim, zdania są podzielone i każdy ma pewnie swoje powody do używania lub nie. Ja od kilkunastu lat mam więcej niż jeden zegarek automatyczny i jakoś nigdy nie odczuwałem potrzeby posiadania rotomatu. W moim przypadku chyba głównym powodem jest fakt, że nie widzę sensu eksploatowania mechanizmu w czasie, kiedy nie jest mi potrzebny. No i raczej nie eksponuję zegarków w domu. poza tym bardzo często jak już jakiś zegarek założę, to noszę kilka dni. Ty Robert masz chyba najbardziej demokratyczne podejście do swoich zegarków na tym forum, w tym sensie, że mocno rotujesz i dajesz każdemu podobny czas na nadgarstku, u Ciebie więc rotomat ma znacznie więcej sensu. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traczu 6901 #326242 Napisano 6 godzin temu 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20742 #326243 Napisano 5 godzin temu 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 58631 #326244 Napisano 5 godzin temu 17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek1654 2371 #326245 Napisano 4 godziny temu 19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131297 #326246 Napisano 4 godziny temu 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 4117 #326247 Napisano 3 godziny temu Cieszę się jak dziecko. Super zegarek. 17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131297 #326248 Napisano 3 godziny temu 12 minut temu, BM6 napisał(-a): Cieszę się jak dziecko. Super zegarek. Gratuluję i po to się kupuje kolejne zegarki. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 13606 #326249 Napisano 3 godziny temu 😀 18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 4117 #326250 Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Gratuluję i po to się kupuje kolejne zegarki. Dzięki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach