mario1971 68123 #326226 Napisano wczoraj o 11:13 23 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19745 #326227 Napisano wczoraj o 11:19 Rangers lead the way 💀 28 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131370 #326228 Napisano wczoraj o 11:34 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 67049 #326229 Napisano wczoraj o 11:39 Godzinę temu, ireo napisał(-a): Temat rotomatów był już nieraz omawiany, więc może to co napiszę nie będzie nowe, ale wciąż nie mam pewności czy takie urządzenie ma sens. Mam rotomat od wielu lat, używam z przerwami, za każdym razem wkładam do niego inne zegarki (czyli unikam długiego przetrzymywania jednego zegarka we włączonym rotomacie). Mimo wszystko, zegarki z bardziej rozbudowanym kalendarzem lądują w nim najczęściej. Jak się zastanowić, to operacja otwarcia drzwiczek, wyjęcia poduszki, zapięcia zegarka, włożenia go do rotomatu i zamknięcia drzwiczek jednak trwa dłuższą chwilę, zwłaszcza jeśli dodatkowo trzeba ten rotomat włączyć albo przestawić tryb pracy. W tym czasie można równie dobrze zrobić wszystkie ustawienia w zegarku, założyć go sobie na rękę i gotowe. Pomijam kwestię ustawiania zegarka i wstępnego nakręcenia koronką tylko po to żeby włożyć zegarek do rotomatu i tam go zostawić, bo to się już zupełnie nie opłaca. Jak już mam ten rotomat, to go używam. Np. mam zegarek vintage, w którym data lubi się zawieszać po dłuższej przerwie w użytkowaniu a niewiele można z tym zrobić z powodu braku oryginalnych części. Jeśli chcę go założyć, to najpierw wkładam na dzień czy dwa do rotomatu żeby rozruszać datę i wtedy działa bez problemu. Ale to są szczególne sytuacje; gdybym teraz od nowa rozważał zakup rotomatu, to nie wiem czy bym się zdecydował. To może ja dla odmiany przedstawię nieco inny punkt widzenia na użyteczność rotomatu. Mam w sumie trzy rotomaty, w tym dwa w ciągłym użyciu, a w nich kręci się 8 zegarków. Lubię codziennie mieć na ręku inny zegarek i to ogromna wygoda, kiedy rano można szybko założyć gotowy do pracy zegarek, na który właśnie przyszła mi ochota. O ile proste zegarki bez wielu komplikacji można szybko ustawić i wstępnie nakręcić, to ustawianie daty już trochę wydłuża proces, szczególnie w przypadku mechanizmów bez szybkiego ustawiania daty. O fazach księżyca już nie wspomnę. Dlatego zresztą nie mam żadnego zegarka z tą komplikacją w kolekcji. Do niczego mi ona nie służy a tylko komplikuje ustawianie zegarka. W przypadku zegarka w rotomacie można też w miarę szybko i wygodnie ocenić jego dokładność chodu w dłuższym okresie czasu. Divery z zakręcaną koronką też mają szansę dłużej służyć, jeżeli oszczędzi im się częstego odkręcania i zakręcania koronki. W szczególności użytkownicy Orientów Kamasu wiedzą, że to może być wrażliwy element konstrukcji, który dość łatwo uszkodzić. Jest jeszcze aspekt dekoracyjny. Zegarki wyeksponowane w rotomacie cieszą oko. Przynajmniej ja tak mam. To zresztą bywa częstym "starterem" w rozmowie z gośćmi. Tak więc o ile w przypadku "jednozegarkowców" rotomat raczej nie ma racji bytu, to w przypadku nieco większego zegarkowego zbioru, korzyści z użytkowania rotomatu (rotomatów) mogą być całkiem wymierne. Ostatecznie każdy z nas ma swoje preferencje i każdy po rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" wybierze, to co dla niego najbardziej odpowiednie. Bo minusy też na pewno są. W końcu to urządzenia mechaniczne, które wcześniej lub później ulegną awarii. Zabierają miejsce, wymagają zasilania no i kosztują mniejsze lub większe pieniądze. 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uhrenfreund 2630 #326230 Napisano wczoraj o 11:58 (edytowane) 18 godzin temu, TomASH napisał(-a): Dziękuję 😊 Jest dobrze... a tak wyglądał jeszcze rok temu. Znaleziony w szafce po zmarłym teściu... Wygląda jakby czołg po nim przejechał 😉 Wyrazy uznania! Edytowane wczoraj o 11:59 przez Uhrenfreund 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14582 #326231 Napisano wczoraj o 12:01 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 46657 #326232 Napisano wczoraj o 12:25 34 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 44172 #326233 Napisano wczoraj o 12:25 (edytowane) Moon-otonia ;] Edytowane wczoraj o 12:28 przez lysolek007 29 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64915 #326234 Napisano wczoraj o 12:32 🤗🤗🤗 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 33653 #326235 Napisano wczoraj o 12:53 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 26059 #326236 Napisano wczoraj o 13:09 22 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wahnik 3892 #326237 Napisano wczoraj o 13:15 . 19 pozdrawiam, Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156176 #326238 Napisano wczoraj o 13:36 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 28592 #326239 Napisano wczoraj o 13:39 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 52949 #326240 Napisano wczoraj o 13:51 26 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13044 #326241 Napisano wczoraj o 13:59 2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): To może ja dla odmiany przedstawię nieco inny punkt widzenia na użyteczność rotomatu. Mam w sumie trzy rotomaty, w tym dwa w ciągłym użyciu, a w nich kręci się 8 zegarków. Lubię codziennie mieć na ręku inny zegarek i to ogromna wygoda, kiedy rano można szybko założyć gotowy do pracy zegarek, na który właśnie przyszła mi ochota. O ile proste zegarki bez wielu komplikacji można szybko ustawić i wstępnie nakręcić, to ustawianie daty już trochę wydłuża proces, szczególnie w przypadku mechanizmów bez szybkiego ustawiania daty. O fazach księżyca już nie wspomnę. Dlatego zresztą nie mam żadnego zegarka z tą komplikacją w kolekcji. Do niczego mi ona nie służy a tylko komplikuje ustawianie zegarka. W przypadku zegarka w rotomacie można też w miarę szybko i wygodnie ocenić jego dokładność chodu w dłuższym okresie czasu. Divery z zakręcaną koronką też mają szansę dłużej służyć, jeżeli oszczędzi im się częstego odkręcania i zakręcania koronki. W szczególności użytkownicy Orientów Kamasu wiedzą, że to może być wrażliwy element konstrukcji, który dość łatwo uszkodzić. Jest jeszcze aspekt dekoracyjny. Zegarki wyeksponowane w rotomacie cieszą oko. Przynajmniej ja tak mam. To zresztą bywa częstym "starterem" w rozmowie z gośćmi. Tak więc o ile w przypadku "jednozegarkowców" rotomat raczej nie ma racji bytu, to w przypadku nieco większego zegarkowego zbioru, korzyści z użytkowania rotomatu (rotomatów) mogą być całkiem wymierne. Ostatecznie każdy z nas ma swoje preferencje i każdy po rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw" wybierze, to co dla niego najbardziej odpowiednie. Bo minusy też na pewno są. W końcu to urządzenia mechaniczne, które wcześniej lub później ulegną awarii. Zabierają miejsce, wymagają zasilania no i kosztują mniejsze lub większe pieniądze. Jak ze wszystkim, zdania są podzielone i każdy ma pewnie swoje powody do używania lub nie. Ja od kilkunastu lat mam więcej niż jeden zegarek automatyczny i jakoś nigdy nie odczuwałem potrzeby posiadania rotomatu. W moim przypadku chyba głównym powodem jest fakt, że nie widzę sensu eksploatowania mechanizmu w czasie, kiedy nie jest mi potrzebny. No i raczej nie eksponuję zegarków w domu. poza tym bardzo często jak już jakiś zegarek założę, to noszę kilka dni. Ty Robert masz chyba najbardziej demokratyczne podejście do swoich zegarków na tym forum, w tym sensie, że mocno rotujesz i dajesz każdemu podobny czas na nadgarstku, u Ciebie więc rotomat ma znacznie więcej sensu. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
traczu 6916 #326242 Napisano wczoraj o 14:18 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20777 #326243 Napisano wczoraj o 14:46 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 58656 #326244 Napisano wczoraj o 14:53 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek1654 2379 #326245 Napisano wczoraj o 15:36 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131370 #326246 Napisano 23 godziny temu 21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 4132 #326247 Napisano 23 godziny temu Cieszę się jak dziecko. Super zegarek. 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131370 #326248 Napisano 23 godziny temu 12 minut temu, BM6 napisał(-a): Cieszę się jak dziecko. Super zegarek. Gratuluję i po to się kupuje kolejne zegarki. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 13613 #326249 Napisano 23 godziny temu 😀 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 4132 #326250 Napisano 23 godziny temu 6 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Gratuluję i po to się kupuje kolejne zegarki. Dzięki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach