Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, rrr napisał(-a):

20260109-092644.jpg

1521 - super nurek. Tarcza niebieska, czy czarna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, nav napisał(-a):

1521 - super nurek. Tarcza niebieska, czy czarna?

Niebieska/Zielona/Turkusowa. Model Sole Cascante

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Zostawmy może moją działalność i wątki personalne w ogóle w spokoju - rozumiem, że wygodnie jest przenieść dyskusję z rynku jako takiego na osobę, ale ten zabieg jest dość czytelny. Słyszałem też, że... wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły. ;) Wróćmy do faktów. 

Chyba mnie przeceniasz, bo zgubiłem się już w pierwszym zdaniu. Najpierw piszesz "zostawmy wątki personalne w spokoju" a potem o "czytelnym zabiegu wygodnego przenesienia", którego jakoby miałem dokonać. Albo jedno, albo drugie. Z przyjaźnią się nie narzucam a zajęcy nie jem.

Wspomniałem o ewolucji rynku mikrobrandów, a Ty odpowiadasz własnymi preferencjami: „wolę, kiedy historia już jest”, „nie opieram kolekcji na mikrobrandach”. Jako wybory gustu - w porządku, ale... to nie jest o stanie rynku.

Tak jest, masz rację (bezapelacyjnie). Ale mogłeś uprzedzić, że wolno mi pisać wyłącznie o "stanie rynku" a nie o "preferencjach", tym bardziej własnych. Wtedy może napisałbym o preferencjach kogoś innego.

Przy okazji, wspomniany RZE nie ma NH35, tylko Miyotę 9039 Premium. Venezianico od dość dawna ma na rynku własny werk in-house OISA, więc narracja o „najczęściej Soprod albo Sellita” jest nieco nieaktualna - chociaż i znacznie bardziej prestiżowe marki używają mechanizmów i jednej, i drugiej firmy. Tym niemniej, budując określoną tezę jednak warto opierać ją na sprawdzonych konkretach.

I na koniec: używanie popularnych kalibrów to nie to samo, co wtórność projektowa, a brak haute horlogerie nie jest sygnaturą braku sensu istnienia marki.

To chyba tyle ode mnie, bo... licho nie śpi. 

O, dziękuję. W sprawie werku OISA uprzedziłem, że jeszcze go nie widziałem. 

Naprawdę uważasz, że ktoś (np. ja) mógłby twierdzić, że "wtórność projektowa" polega na "używaniu popularnych kalibrów"? I że bez haute horlogerie istnienie jakiejś marki nie ma sensu? Hm. 

Zwróciłeś mi uwagę na istotną rzecz. Wielu producentów lubi się przedstawiać jako microbrand, podczas gdy w rzeczywistości są to dobrze rozwinięte firmy z dużymi zasobami własnymi, dającymi m.in. możliwość stosowania własnych mechanizmów. Pod tym względem, Venazianico wypada już na granicy segmentu mikrobandów. Poza tym obszarem znajduje się np. Ch. Ward, niesłusznie uważany za mikrobrand. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

a52b4acc5b16a3034e2b0d370fee3b78.jpg

Piękny ten Nomosik, elegancki, bez flexu i krzyczenia marką, świetny mechanizm, jednym słowem klasa, rozbudziłeś nim we mnie impuls zakupowy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi