Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Recommended Posts

Swojego PRX'a musialem odstawic do naprawy. Bit error na poziomie 3-4 ms i zegarek nie startowal po nakreceniu. Trzeba bylo potrzasnac by wprawic w ruch oscylator. Zobaczymy co zdiagnozuja. 

Zegarek nie upadl itp. wiec zakladam ze problem powstal przy montazu mechanizmu lub samego zegarka.

5 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

Akurat wersję ze złotem, 35mm w automacie to można od dłuższego czasu i od Tissota kupić, a tutaj w opisie własnie gold widnieje.

https://www.tissotwatches.com/pl-pl/t9312074133600.html

A u mnie dziś 40mm :) 

IMG_6417.thumb.jpeg.7e4ab3c793c661a4cc59a34fe3c11533.jpeg

Ładny zegar!

Wersja ze złotem w 35mm jest od dawna. Chodziło mi natomiast o "zwykłe" wersje.

instagram.com/crownandlume 

W dniu 1.06.2023 o 11:49, Edmund Exley napisał(-a):

Może to będzie odważne stwierdzenie, ale to dla mnie jedna z najfajniejszych nowości tego roku. Muszę przyznać, że uwielbiam odważne projekty zegarkowe z końca lat 60. oraz całych 70. (zainteresowanym polecam książkę Retro Watches - Modern Collector's Guide), natomiast wiele firm nadal jeżeli robi reedycję czegokolwiek z tamtego okresu, to zwykle są to zegarki poważne, o klasycznym lub toolwatchowym wyglądzie.

magazine-sideral2023-3.thumb.jpg.62fa055ee27ebc97ee0984d46f599b23.jpg

A tutaj Tissot nie tylko robi reedycję jednego z takich fikuśnych designów (ok, jeszcze nie ekstremalnego, ale jednak kolorowego, patrz niżej), to jeszcze reinterpretuje go używając nowych materiałów i nowoczesnego kalibru. Do tego jeszcze idealna średnica 41 mm, wodoszczelność na poziomie 300 m w połączeniu z ceną 1000 euro będzie dawało dla wielu perfekcyjny zegarek na lato. Nie mogę się doczekać aż zobaczę go na żywo.

A co do kolorów, to patrzcie jaką to ma lumę 😁

1802796274_Beztytuu.jpg.3fe1e6f41371ae3f80d2f25c8a9871d9.jpg

No nareszcie coś się dzieje, bo od kilku lat wiało nudą!

Ale i tak, jeszcze bardziej, bym wolał by T zrobił coś zupełnie nowego, nie nawiązujące do lat wcześniejszych.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Gratulacje ! Bardzo fajny zegarek i świetne zdjęcia !

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Również gratuluje bo to świetny zegarek jest, mialem szanse przymierzyć dokładnie ta sama wersje i byłem pod wrażeniem proporcji oraz ceny vs jakości. Pamietam ze bransoleta była wyjątkowo dobrze zrobiona - jedyne co mnie zastanawiało to jak się będzie starzeć ten pozłacany bezel? Będziesz musiał teraz co roku conajmniej jedno zdjęcie umieścić 😄

7 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Również gratuluje bo to świetny zegarek jest, mialem szanse przymierzyć dokładnie ta sama wersje i byłem pod wrażeniem proporcji oraz ceny vs jakości. Pamietam ze bransoleta była wyjątkowo dobrze zrobiona - jedyne co mnie zastanawiało to jak się będzie starzeć ten pozłacany bezel? Będziesz musiał teraz co roku conajmniej jedno zdjęcie umieścić 😄

Też mam obawy co to bezla :D Chętnie będę umieszczał nowe foty. Nigdy nie miałem do czynienia ze złotą powłoką PVD. Najbardziej boje się o doskrobanie do stali.

W końcu mam swojego pierwszego PRX'a  . Wybrałem wersję TISSOT PRX POWERMATIC 80 T137.407.21.031.00 z biała tarcza i pozłacanym bezlem. Jak dla mnie idealne połączenie rerto disco lat 80 z brutalistycznym prostym stylem. 
Udało mi sie cyknąć kilka zdjęć.

JAN08437.thumb.jpg.5206750b9b4262bc5176c6110bb00962.jpg
JAN08476.thumb.jpg.9f7f5fee7b6d8405d7233fe64ae98336.jpg
JAN08498.thumb.jpg.5d3f6ef77859b681d31622360918147a.jpg
JAN08559.thumb.jpg.578ffbb0838375b655f703f4124d85ce.jpg
Zdjęcia świetne, zegarek też, tylko jakiś taki uśpiony

Pozdrawiam, Mirek

IMG_20230608_160902_edited.thumb.jpeg.facb0ed2fa0b4232f43a3d72a916e6d6.jpeg

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

15 minut temu, ecipeci napisał(-a):

IMG_20230612_165431.jpg

i Jak?

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Świeża sztuka. 

Jestem zaskoczony jak bardzo wygodny jest to zegarek. Świetnie leży na nadgarstku i jest znakomicie wyważony. Niby na papierze ma ok. 160g, ale w realu wcale tego nie czuć (zdjąłem dwa ogniwa, więc ma trochę mniej). Bardzo czytelna, minimalistyczna tarcza. Tylko luma śladowa, ale takiego zegarka nie kupuję się dla lumy. 

Jedyne do czego na gorąco można się przyczepić, to trochę za ostro wykończone krawędzie bransolety. 

IMG_20230612_150020.jpg

IMG_20230612_090756.jpg

1 godzinę temu, greggy napisał(-a):

Świeża sztuka. 

Jestem zaskoczony jak bardzo wygodny jest to zegarek. Świetnie leży na nadgarstku i jest znakomicie wyważony. Niby na papierze ma ok. 160g, ale w realu wcale tego nie czuć (zdjąłem dwa ogniwa, więc ma trochę mniej). Bardzo czytelna, minimalistyczna tarcza. Tylko luma śladowa, ale takiego zegarka nie kupuję się dla lumy. 

Jedyne do czego na gorąco można się przyczepić, to trochę za ostro wykończone krawędzie bransolety. 

IMG_20230612_150020.jpg

IMG_20230612_090756.jpg

Gratulacje! Solidna sztuka 👍 

Wreszcie ktoś pokazuje Gentlemana, który mi się bardziej podoba, a nie tylko PRX-y 😉 

Choć na zdjęciu zegarek sprawia wrażenie mocno masywnego, ale ma swój urok.

16 godzin temu, piku napisał(-a):

Gratulacje! Solidna sztuka 👍 

Wreszcie ktoś pokazuje Gentlemana, który mi się bardziej podoba, a nie tylko PRX-y 😉 

Choć na zdjęciu zegarek sprawia wrażenie mocno masywnego, ale ma swój urok.

Dzięki 

Z tym zegarkiem na forum jest trochę jak z Yeti: wszyscy o nim słyszeli, mało kto go widział. 

Faktycznie wygląda na solidny i jest solidny. 

No i w realu wygląda o wiele lepiej niż na zdjęciach. W komórce mam nienajlepszy aparat, a przede wszystkim kiepski że mnie fotograf.