Łukasz Erlich 0 #651 Napisano 21 Stycznia 2015 cd.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Erlich 0 #652 Napisano 21 Stycznia 2015 Masakra chłopaki doradzcie cos bo wlasnie mnie szlag trafia....... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #653 Napisano 21 Stycznia 2015 No cóż. Rodziny sie nie wybiera. Jak brat s.....dolił, to niech teraz naprawia swoje błędy, a jak nie to dzwoń na policję !!! A tak na poważnie, to cały werk, jak potrafisz, musisz rozebrać i wszystkie elementy dokładnie wyczyścić najlepiej w benzynie ekstrakcyjnej. Jak nie potrafisz to zostaje zegarmistrz, a koszty pokryje brat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #654 Napisano 21 Stycznia 2015 Współczuję.No z mosiądzami nie ma sprawy- IMO postępuj jak z brudnym werkiem- Jak Witold powiedział- rozbiórka, benzyna, potem Elma, czy Gronal, benzyna i polerka chyba. Ramka tarczy też. Wskazówki chyba były już malowane, więc oczyścić, wyrównać, prysnąć. Tarczy bym się bał ruszać, jest szara i Bóg z nią. Można coś kombinować, ale obawiałbym się zmycia indeksów. Musisz porobić próby, jeśli bardzo chcesz, może być jednak gorzej.Plecy lakierem... zostaw to w spokoju moim zdaniem, tam są ładne stempelki pod spodem. Skrzynka- no to już zwykła konserwacja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #655 Napisano 21 Stycznia 2015 Daj zegar bratu, a sobie kup drugi. Mówię poważnie. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #656 Napisano 23 Stycznia 2015 Daj zegar bratu, a sobie kup drugi. Mówię poważnie.Z ust mi to wyjąłeś WueM - podaruj go bratu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mlyniec 0 #657 Napisano 5 Marca 2015 Witam wszystkich,Od stosunkowo niedługiego czasu amatorsko zajmuję się naprawą i przywracaniem świetności starym zegarom.Ostatnio udało mi się zdobyć linkowy mechanizm P 27 Gustawa Beckera z lat 1877-1926 o nr 584949. Mechanizm naprawiłem, ale nie dysponuję katalogiem GB aby móc odtworzyć skrzynkę zegara.Czy, któryś z bardziej doświadczonych Kolegów mógłby udostępnić zdjęcia obudowy dla tego zegara 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #658 Napisano 5 Marca 2015 Nie spotkałem się z katalogiem zegarów GB z Braunau z okolic roku 1912. Ściślej, to widziałem tylko katalogi z tej filii z lat 30, czyli nie były to już właściwie zegary Gustav Becker... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowak80 4 #659 Napisano 5 Marca 2015 ...a ze nie wiedzial jak zdjac tarcze to ja tez w nafte wsadzil tarcza masakra jakies parchy wyglada jaby miala z tone osadu na sobie wskazowki farba odpadla syf i malaria a tyl tarczy wlasnie dosycha..... innym slowem masakra doradzcie co z tym fantem zrobic bo wlasnie mi rece opadly...Tak sobie myślę o tej tarczy. Renowacja czyli malowanie będzie dość drogie i efekt może nie zadowolić, malowanie plus naklejanie cyferek czy naklejanie na całość kilku warstw folii (biała plus czarna) i wycięcie nadmiaru czarnej - też zawsze coś. Ale efekt też może nie zadowolić. Tampondruk - będzie lepiej, ale drogo. I być może warto rozważyć zrobienie zupełnie nowej tarczy? Metalowej z warstwą forniru, żeby na niej użyć tej techniki: - wyszło by najładniej, można by nawet puścić wodze fantazji i dodać jakiś gilosz. No bo skoro padają sugestie, że brat funduje... po co od razu rozglądać się za taką samą tarczą? Może warto poeksperymentować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #660 Napisano 6 Marca 2015 Wczoraj na alle.. natknąłem się na aukcję "tarcza na miarę", gdzie autor pokazał kilkanascie przykładów swoich dzieł. Oczywiste, ze to nie oryginał, ale wykonanie godnepodziwu - pomijając sygnatury, których nie powinno być na kopiach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #661 Napisano 11 Marca 2015 Wczoraj na alle.. natknąłem się na aukcję "tarcza na miarę", gdzie autor pokazał kilkanascie przykładów swoich dzieł. Oczywiste, ze to nie oryginał, ale wykonanie godnepodziwu - pomijając sygnatury, których nie powinno być na kopiach.Wytwarza je mój kolega. Tak to prawda, tarcze są ciekawe. Sam posiadam kilka w swoich zegarach. Oczywiście oryginały to nie są ale z braku oryginalnych jest to jakieś wyjście.Są idealne do zegarów typu "Gibki Gibon" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarM 0 #662 Napisano 26 Czerwca 2015 Witam.Czy ktoś z kolegów podjąłby się przywrócić naturalny wygląd skrzyni mojego Lenzkircha?Obecnie wygląda dośc żałośnie, szczególnie gdy znalazłem rzeczywisty wygląd katalogowy.Szczególy proszę na priv. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oxywie 0 #663 Napisano 27 Czerwca 2015 (edytowane) macie jakiś pomysł na pozbycie się lakieru z takiej skrzynki. Myślałem nad rozpuszczalnikiem tylko czy nic złego nie stanie się z fornirem ? ścierać to szmatką, watą stalową ?? a i jeszcze jedno pytanie na dobranoc. Wiecie może gdzie można w Wawie bądź okolicach dorobić takie drewniane aplikacje ? udało mi się zdobyć wymiary Posiadam dokładnie taką sama skrzynkę z aplikacjami, jeśli jesteś zainteresowany. Moja to po zegarze Juba. Pzdr. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez Oxywie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #664 Napisano 3 Sierpnia 2015 co do zdejmowania lakieru:szczoteczka z włókien szklanych (mozolne, do bardzo wartościowych przedniorów i zakamarków)skrobanie łamanym szkłem - nieźlepapier ścierny (drobny!) - ręcznie i delikatnie, efekt też całkiem ok. Zawsze wzdłuż faktury drewna, nigdy w poprzek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #665 Napisano 15 Sierpnia 2015 WitamJak pozybyć się nadmiaru oleju w końcowej fazie politurowania ? Czy lepiej użyć gotowych preparatów czy raczej preparatów domowej roboty ? Jak ewentualnie spożądzić taki preparat ? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert Frączak 22 #666 Napisano 15 Października 2015 Koledzy, gdzie w Warszawie mogę oddać skrzynię zegara do renowacji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarM 0 #667 Napisano 31 Grudnia 2015 Witam Forumowiczów. Stare rzeczy w starym roku.Jest taka sytuacja ... Niekompletna skrzynia od Rescha. Mechanizm o numerze 124 973 zgodnyna werku, wahadle i wieszaku. Dół mniej więcej wiem jak dorobić. Kłopot jest z górą.Zwróćcie uwagę na "rogi", które wystają ponad poziom zwieńczenia góry. Nie widać żadnychśladów po mocowaniu korony. Przewertowałem setki zdjęć Gebr. Resch w sieci i niczegopodobnego nie znalazłem.Macie jakieś pomysły, spostrzeżenia?Pozdrawiam i życzę wszystkim w Nowy Roku wymarzonych zegarów do kolekcji . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #668 Napisano 31 Grudnia 2015 Te wystające "różki" zrobione z masywu, czy są fornirowane? Być może to wtórna fantazja kogoś, kto już dał upust inwencji, dorabiając dół... Dobrze, żeby Mariusz na to zerknął. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarM 0 #669 Napisano 31 Grudnia 2015 Dziękuję za odpowiedź. Nie są fornirowane. Tylko pomalowane lite drewno. Co ciekawe - zarówno front jak i tył (całość). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #670 Napisano 31 Grudnia 2015 Obstawiam wtórne. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarM 0 #671 Napisano 1 Stycznia 2016 Obstawiam wtórne. Zaczynam mieć też takie obawy. Załączam zdjęcie dołu, gdzie broda ma inną fakturę (jak "rogi"). Czyżby też dorabiana. Brakuje też boków od dołu i sterczyn. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarM 0 #672 Napisano 1 Stycznia 2016 Witam.Czy ktoś z kolegów podjąłby się przywrócić naturalny wygląd skrzyni mojego Lenzkircha?Zegar_wiszacy_Lenzkirch_1890r..jpgObecnie wygląda dośc żałośnie, szczególnie gdy znalazłem rzeczywisty wygląd katalogowy.Lenzkirch_553_1892r.JPGLenzkirch_639_1892r.JPGLenzkirch_639_1893r.JPGSzczególy proszę na priv. Zegar dawno już zrobiony. Ale dopiero teraz wrzucam zdjęcia.Podziękowania dla emikras. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #673 Napisano 1 Stycznia 2016 Bardzo ładny, gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #674 Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Szanownych restauratorow skrzyn starych zegarow. Jestem tu po raz pierwszy i prosze o porade.Otoz mam Rund Uhr Gustav Becker z okolo 1911 roku.Zdjecie skrzyni ponizej Skrzynia jest rozklejona w kilku miejscachZdjecie ponizej Moje pytanie brzmi: jakiego kleju powinienem uzyc.Myslalem o kleju kostnym, ale moze to jest kazeinowy albo nie wiem co? Nie mam wiedzy ani doswiadczenia w tym temacie.pozdrawiamwiecej zdjec tego zegara tutaj:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/50852-galeria-gustava-beckera/page-48 Edytowane 23 Stycznia 2016 przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #675 Napisano 23 Stycznia 2016 Wiadomo, że w okresie w którym wyprodukowano Twój zegar używano wyłącznie klejów kostnych w tzw. perełkach, które rozpuszczały się wrzucone do ciepłej wody itd. Ale podejmując się prac renowacyjnych wcale nie oznacza to, że musimy stosować do tego celu tych samych materiałów klejących (co innego drewno zastępować np. sklejką) co 100 lat temu. Przecież jak prowadzi się restaurację muru z okresu np. wczesnego średniowiecza, to do zaprawy murarskiej nie dodaje się białka jajek, czy innych organów zwierzęcych. Myślę, że powinieneś użyć kleju z nowszych generacji, najlepiej tych szybkoschnących. A jakie jest zdanie na ten temat szanownych kolegów ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach