kiniol 2281 #1701 Napisano 26 Lipca 2021 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6367 #1702 Napisano 26 Lipca 2021 5 minut temu, kiniol napisał(-a): "konserwatorska odkrywka"? czy przygotowanie do politurowania 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1703 Napisano 26 Lipca 2021 Konserwatorska odkrywka oczywiście. Tam w rogu warsztatu stoi jeszcze taki potwór, Godzilla do konserwatorskich odkrywek. Wcale nie trzeba go używać, na jego widok tarcza zegarowa się sama oczyszcza ze strachu 😁. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1704 Napisano 26 Lipca 2021 Tak mi się przypomniało i skojarzyło. Darujcie OT. 6 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6367 #1705 Napisano 26 Lipca 2021 A @kiniol to ten w tych zielonych spodniach 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1706 Napisano 27 Lipca 2021 No tak... ale ktoś tam widział rachet lever i mechanizm budzika... ocho... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #1707 Napisano 7 Sierpnia 2021 W dniu 26.07.2021 o 12:31, Yahagi napisał(-a): Chyba czas nadrobić zaległości... W ubiegłym tygodniu stałem się posiadaczem GB 2909. Trochę rzutem na taśmę, wcale nie w cenie 'okazyjnej'... no ale jest. Tarcza - jak widać... no i jeden czop do zrobienia. Całość robi wrażenie oryginalności (nie dotyczy wizerunku tarczy :))... łącznie z wahadłem i innymi detalami. Skrzynia w stanie dobry+ (albo bardzo dobry z dwoma minusami 😃 Odświeżanie - na jesień zostawiam. No tak wygląda: Tak to powinno wyglądać: Tarcza malowana na cynkowym podkładzie z napisem Gustav Becker Freiburg i/ Schlesien 3 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2318 #1708 Napisano 8 Sierpnia 2021 Dzięki... jesienią będę chciał się zabrać za niego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1709 Napisano 14 Września 2021 Taki się pokazał - wagowy. Niestety, brak zdjęć mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1710 Napisano 14 Września 2021 Katalogowy, jak to na Allegro piszą. 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1711 Napisano 13 Października 2021 Dostałem taki zegar naprawa troche kosztowała. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dekonstruktor 99 #1712 Napisano 19 Października 2021 Taki GB zajął dziś miejsce na jednej ze ścian 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1713 Napisano 19 Października 2021 A te wszystkie ozdubki to od niego 😁? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dekonstruktor 99 #1714 Napisano 19 Października 2021 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6367 #1715 Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) Załątwiając coś tam w UM Katowice- (Wydział Komunikacji - dawniej) natrafiłem w sekretariacie takiego G.B. Tarcza podpisana "Gustaw Becker" oraz "kotwica "Sielsia" Niestety nie widać.. światło skutecznie uniemozliwiało zrobienie szczegółów Edytowane 30 Listopada 2021 przez mkl1 7 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2318 #1716 Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Taki jest do wzięcia. Cena nie najniższa, ale nie zabija jeszcze. Skrzynia - jak widać... Wydaje sie, że 'z epoki' ale jednak raczej wtórna. Chociaż wydaje mi się, że to ogłoszenie to chyba 'mina'. Te same zdjęcia mam już w archiwum datą równo rok wstecz.. Edytowane 24 Grudnia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1717 Napisano 24 Grudnia 2021 Mina na sto procent ... po wysłaniu do wystawcy zapytania Ebay wysłał informację o zhakowaniu konta i podszyciu się pod innego wystawiającego... 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3585 #1718 Napisano 26 Grudnia 2021 Oferta nie jest nawet podszywaniem się, tego zegara nikt nie sprzedaje. Becker jest od kilku już lat w Polsce. Właściciela niektórzy znają. Skrzynia jest w porządku, zamieniono w niej, na 99% w epoce, wieszak "chodzikowy" na taki od werku z biciem. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2318 #1719 Napisano 26 Grudnia 2021 Klasyczna próba wyłudzenia kasy, bo sprzedawacz nawet 'negocjuje' przez maile. Więc mina - trzeba unikać. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1720 Napisano 26 Grudnia 2021 No tak , tym bardziej, że znam zarówno wystawiającego wtedy (antik-viechtach) jak i gościa 🙂 z którym przegrałem licytację na dość wysokim poziomie 😉 😁... A dla potwierdzenia że to próba wyłudzenia - informacja od Ebaya po próbie napisania do złodzieja podszywającego się konto. 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Likkus 5 #1721 Napisano 29 Stycznia 2022 Szanowni Państwo, Odziedziczyłem zegar GB wiszący z porcelanową/fajansową białą tarczą i takim wahadłem i ażurowymi wskazówkami. Intryguje mnie jego wiek. Mechanizm oznaczony P42 i numer 11634. Zgodnie z tabelą to była by produkcja z 1863 roku, ale aż mi się nie chce wierzyć czy rzeczywiście? Na mechanizmie są też dwa grawerunki JJ 28.5.09 idrugi IK 4/IX 40. Czy to oznaczenia przeglądów zegarmistrzowskich? Oznaczenie to okrągła pieczęć Gustaw Becker Fraiburg in Sch... Bardzo proszę o informację co to za model i czy rzeczywiście tak wczesny? Pozdrawiam serdecznie. Paweł 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #1722 Napisano 29 Stycznia 2022 2 godziny temu, Likkus napisał(-a): Szanowni Państwo, Odziedziczyłem zegar GB wiszący z porcelanową/fajansową białą tarczą i takim wahadłem i ażurowymi wskazówkami. Intryguje mnie jego wiek. Mechanizm oznaczony P42 i numer 11634. Zgodnie z tabelą to była by produkcja z 1863 roku, ale aż mi się nie chce wierzyć czy rzeczywiście? Na mechanizmie są też dwa grawerunki JJ 28.5.09 idrugi IK 4/IX 40. Czy to oznaczenia przeglądów zegarmistrzowskich? Oznaczenie to okrągła pieczęć Gustaw Becker Fraiburg in Sch... Bardzo proszę o informację co to za model i czy rzeczywiście tak wczesny? Pozdrawiam serdecznie. Paweł Ten zegar powstał około 1900 roku. Wyjaśnienie było takie, że ta krótka seria przypadła na okres fuzji fryburskich fabryk z Gustavem Beckerem. Największy numer seryjny tej serii to 29_113 Pozdrawiam Tatyana 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Likkus 5 #1723 Napisano 29 Stycznia 2022 Dziękuję za odpowiedź. Po czym można rozpoznać tę krótką serię? Jakieś specyficzne oznaczenia? I co mogą oznaczać dodatkowe grawerunki? Dołączam też zdjęcie ledwo widocznej pieczątki z tyłu skrzyni. Pozdrawiam Paweł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1724 Napisano 29 Stycznia 2022 No jak Gościa nie przytkało.....😁👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Likkus 5 #1725 Napisano 29 Stycznia 2022 Nie jestem specem od zegarów, ale bardzo je lubię. Dla mnie ponad stuletni zegar to skarb. Mam takie dwa i duma mnie rozpiera😇 Dlatego pytam o każdy szczegół, by wiedzieć co mam na ścianie i poznać historię przedmiotu. Bo to najciekawsze. Dlatego nie obrażam się za docinki, tylko proszę o informacje. Moja dziedzina to militaria, tu służę wiedzą. A na tym forum się uczę. Rozumiem, że bicie numerów w pierwszych Beckerach wyglądało następująco 0000xxxx czyli bito zera, czy też sam numer czyli xxxx? Dziękuję i pozdrawiam. I czekam na wszelkie opinie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach