Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, ArtR napisał(-a):

Trudno powiedzieć czy jest oryginalna, warto zajrzeć na wewnętrzną stronę klamry i porównać napisy/logo/info choćby z tymi w wątku, który wkleił tutaj kolega Mateusz   https://omegaforums.net/threads/about-omega-buckles.37347/

Ciekawa strona o tych klamerkach. To jest dopiero przykład pasji.

Sprawdzę w domu i moją, ale sądzę, że jest na 99% oryginalna. Pasek, choć trudno uwierzyć, chyba też. Cały zegarek był jak nowy, raczej nie był używany od nowości - z grawerunkiem na deklu z nazwiskiem pierwszego właściciela. Prawdopodobnie prezent z pracy lub od rodziny - odłożony do szuflady i nieużywany. Hesalit z sygnaturą. Zegarek ciężko było otworzyć, a kiedy już zegarmistrzowi się udało, to zamiast uszczelki spod dekla wysypał się proszek, bo uszczelka po kilkudziesięciu latach bez odkręcania dekla zamieniła się w proch. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2026 o 08:09, sanik napisał(-a):

IMG_20260609_080513.jpg

Co to za pasek? Jaka jakość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Marcusfff napisał(-a):

Co to za pasek? Jaka jakość?

Jakaś stara szmata, być może z ali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, fajna sztuka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Zawsze chciałem mieć jakąś Omegę (choćby 'starą, ale jarą' ; )

IMG_20260611_141519.jpg

Cudna! Gratulacje!

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Dnlaie napisał(-a):

IMG_20260611_141519.jpg

Świetny wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dnlaie napisał(-a):

IMG_20260611_141519.jpg

Gratulacje, świetna jest! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Dnlaie said:

IMG_20260612_194150.jpg

IMG_20260612_195220.jpg

Śliczny zegarek, lepszy niż te Twoje rolexy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna. Pasowałby jej któryś z pasków od Filipa… 😉

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, logann napisał(-a):

Śliczny zegarek, lepszy niż te Twoje rolexy :D

Ha, Omega świetna. Nie ma nic bardziej przehypowanego niż Rolex, a cena jakoś chyba najgorsza na rynku. Przez Rolexa można przejść, ale potem się wyrasta. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Dziękuję, i 10x tańszy 🤣

IMG_20260612_194703.jpg

W przypadku tej Omegi pasek może bardzo dużo zmienić. Czarny gładki: klasyka, cieniutki nubuk lub zamsz i masz casuala 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tbn napisał(-a):

Ha, Omega świetna. Nie ma nic bardziej przehypowanego niż Rolex, a cena jakoś chyba najgorsza na rynku. Przez Rolexa można przejść, ale potem się wyrasta. ;) 

Z pierwszym zdaniem, zgadzam się z Tobą całkowicie, w przypadku ostatniego, moim zdaniem- to zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym - wdawać się w niepotrzebne polemiki, filozofie, przepychanki (choćby nawet oparte na argumentach) / tym bardziej, że nie znam się na mechanizmach i żaden ze mnie 'znawca' (poza tym, chyba każdej marce - można przypisać coś dobrego i niedobrego *w zależności od; doświadczeń, bubli a także - indywidualnych preferencji, przekonań itd.)

Można krytykować Rolexa za wiele rzeczy (w tym ceny, podyktowane choćby 'rozhulanym' wszem & wobec marketingiem *cóż, takie 'prawo' producenta heh) ale póki co, z moich dwóch zegarków R - jestem bardzo zadowolony i nie mam zamiaru z nich rezygnować (dla mnie są to / na chwilę obecną - zdecydowanie najlepsze zegarki ze wszystkich posiadanych do tej pory, pod wieloma względami). 

*ponieważ zwyczajnie, tam gdzie inne marki nie dawały rady - Rolo spełnił moje najszczersze oczekiwania i ciągle mam odlot z nimi na ręce ; )

Natomiast uczciwie i otwarcie pisząc (choć nie mam zamiaru wbijać kija w przysłowiowe mrowisko), przyznać muszę - że przymiarki kilku Omeg (w tym m.in Seamaster & Aqua_Terra'38) nie przypadły mi do gustu (ponieważ nie leżały już tak wygodnie *i to 'delikatnie' pisząc).

*w salonie, chyba najlepsze wrażenie (w ogólnym odbiorze), zrobił na mnie Moon (jednak nie na tyle, by do niego 'dążyć')

Nie zmienia to faktu, że szanuje Omegę i cenię za jej dorobek (dlatego zawsze z ciekawością - zerkam w jej kierunku).

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi