meinard 4839 #6576 Napisano 16 Kwietnia 2024 Noszę się z zakupem Santosa, więc wybrałem się do salonu przymierzyć wersję 36 i 40. Wszyscy piszecie że 36 taka w sam raz, nosi się jak większa, a 40 to klocek tylko na duże nadgarstki, ale ja mam zupełnie inne odczucia po przymiarce. Mimo że nadgarstek mam lichy, ok. 16,5 cm, to 40mm bardzo dobrze leżała, a 36 jakoś tak nieśmiało wyglądała. Może to przez optycznie mniejszy ciemny kolor, ale trochę mi namieszała w głowie ta przymiarka, bo mentalnie byłem nastawiony na 36. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 72890 #6577 Napisano 17 Kwietnia 2024 Na lotnisku w Monachium nie ma już sklepu z wieloma markami zegarków. Otworzył się za to salon Rolexa. Skorzystałem. Najpierw 36mm:a zaraz potem 40mm:Zgodnie z przewidywaniami 36mm był wygodniejszy, ale troszkę mały. Za to 40mm wyglądał lepiej na nadgarstku, ale zaraz po zdjęciu 36mm nie wydawał się tak wygodny.No zdjęciach nadgarstkowych tak bardzo tego nie widać, ale 36mm to jednak w rzeczywistości dość skromny rozmiar. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5147 #6578 Napisano 17 Kwietnia 2024 22 godziny temu, meinard napisał(-a): Wszyscy piszecie że 36 taka w sam raz Ja nie, ja pisałem inaczej (wątek w linku poniżej). Ale jeśli Cię Cartier kręci, to proponuję zainteresować się bliskimi krewnymi "Santosa właściwego" (był taki kawał o psie wojskowym albo milicyjnym, zresztą) czyli Santosami "100" i "Galbée". Model "100" będzie największy i najgrubszy. Z kolei Galbée, z najciekawszą tarczą, w rozmiarze XL okaże się mniejszy niż Carrée LM (chociaż właściwie one wszystkie są "carrée" ze względu na kształt koperty). Cartier namieszał z nazwami modeli tak, że trudno się połapać, a oprócz nazwy modelu wielkość zegarka zależy też od okresu, w którym był produkowany pod daną nazwą. W każdym razie, "duży" Santos podoba mi się bardziej niż "średni" ale cała linia nie kończy się na tych dwóch modelach, więc sprawa może wymagać dalszych poszukiwań. 1 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaponier 873 #6579 Napisano 17 Kwietnia 2024 UN z tourbillonem. Wreszcie właściwy rozmiar dla mnie UN.mp4 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 5147 #6580 Napisano 17 Kwietnia 2024 Godzinę temu, kaponier napisał(-a): UN z tourbillonem. Wreszcie właściwy rozmiar dla mnie UN.mp4 Ja bardzo przepraszam, ale on mi się bardzo mocno kojarzy z Orisem ProPilot X Calibre 115. Bez tourbillona i prostokątnego telewizorka, ale wg tej samej koncepcji estetycznej, przy czym Oris wydaje mi się jednak ładniejszy i lepiej zaprojektowany. Dżentelmeni nie mówią o pieniądzach, więc liczb nie podaję, ale szkieletor UN z tourbillonem to mniej więcej trzy Orisy 115 (których łączna rezerwa chodu wystaczyłaby na miesiąc). 1 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lynx27 2571 #6581 Napisano 17 Kwietnia 2024 Intrygujący, niemniej nie mój rozmiar 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6343 #6582 Napisano 19 Kwietnia 2024 W dniu 16.04.2024 o 18:04, meinard napisał(-a): Noszę się z zakupem Santosa, więc wybrałem się do salonu przymierzyć wersję 36 i 40. Wszyscy piszecie że 36 taka w sam raz, nosi się jak większa, a 40 to klocek tylko na duże nadgarstki, ale ja mam zupełnie inne odczucia po przymiarce. Mimo że nadgarstek mam lichy, ok. 16,5 cm, to 40mm bardzo dobrze leżała, a 36 jakoś tak nieśmiało wyglądała. Może to przez optycznie mniejszy ciemny kolor, ale trochę mi namieszała w głowie ta przymiarka, bo mentalnie byłem nastawiony na 36. Jacy wszyscy Elka jest bardzo wygodna, bierz dużego będziesz zadowolony, świetnie leży, mam podobny nadgarstek. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19202 #6583 Napisano 20 Kwietnia 2024 Piękny zegarek, również od strony mechanizmu. Jedynie l2l nieco duze bo endlinki odstają 8 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 72923 #6584 Napisano 20 Kwietnia 2024 3 godziny temu, Jan napisał(-a): Piękny zegarek, również od strony mechanizmu. Jedynie l2l nieco duze bo endlinki odstają A jak oceniasz jakość wykonania i spasowanie elementów? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19202 #6585 Napisano 20 Kwietnia 2024 @mario1971 bransoleta zintegrowana więc szpary przy endlinkach nie istnieją Ogniwa bardzo ładnie się układają na ręce a polerowane elementy dodają uroku bransolecie. Jest quick release więc podmiana na pasek (jak by ktoś miał taki dziwny pomysł) nie jest problematyczna, zapięcie motylkowe klasyczne, działa jak powinno i można je przełożyć bez narzędziowo do paska. Mechanizm bardzo ładnie wykonany, pasy i pieczęć Genewska, rotor chodzi praktycznie bez oporowo, dosłownie płynie i dobrze się na to patrzy, ale nie ma hakującej sekundy (RO chyba też nie? na pewno starsze wersje nie miały). 0 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 72923 #6586 Napisano 20 Kwietnia 2024 6 minut temu, Jan napisał(-a): @mario1971 bransoleta zintegrowana więc szpary przy endlinkach nie istnieją Ogniwa bardzo ładnie się układają na ręce a polerowane elementy dodają uroku bransolecie. Jest quick release więc podmiana na pasek (jak by ktoś miał taki dziwny pomysł) nie jest problematyczna, zapięcie motylkowe klasyczne, działa jak powinno i można je przełożyć bez narzędziowo do paska. Mechanizm bardzo ładnie wykonany, pasy i pieczęć Genewska, rotor chodzi praktycznie bez oporowo, dosłownie płynie i dobrze się na to patrzy, ale nie ma hakującej sekundy (RO chyba też nie? na pewno starsze wersje nie miały). A próbowałeś tej przedłużki na zapięciu? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19202 #6587 Napisano 20 Kwietnia 2024 @mario1971 nie, bransoleta i tak była za duża 0 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mylof 4403 #6588 Napisano 20 Kwietnia 2024 8 godzin temu, Jan napisał(-a): Piękny zegarek, również od strony mechanizmu. Jedynie l2l nieco duze bo endlinki odstają Mierzyłem taki sam model. Nie podobał mi się (poza mechanizmem). Wydawał mi się zwykły, nieciekawy, tarcza nudna, a czcionka datownika oraz indeksy godzinowe wręcz brzydkie. Od Royal Oak'a dzielą ten zegarek moim zdaniem lata świetlne. 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16098 #6589 Napisano 21 Kwietnia 2024 Noszę się z zakupem Santosa, więc wybrałem się do salonu przymierzyć wersję 36 i 40. Wszyscy piszecie że 36 taka w sam raz, nosi się jak większa, a 40 to klocek tylko na duże nadgarstki, ale ja mam zupełnie inne odczucia po przymiarce. Mimo że nadgarstek mam lichy, ok. 16,5 cm, to 40mm bardzo dobrze leżała, a 36 jakoś tak nieśmiało wyglądała. Może to przez optycznie mniejszy ciemny kolor, ale trochę mi namieszała w głowie ta przymiarka, bo mentalnie byłem nastawiony na 36. Na lotnisku w Monachium nie ma już sklepu z wieloma markami zegarków. Otworzył się za to salon Rolexa. Skorzystałem. Najpierw 36mm:a zaraz potem 40mm:Zgodnie z przewidywaniami 36mm był wygodniejszy, ale troszkę mały. Za to 40mm wyglądał lepiej na nadgarstku, ale zaraz po zdjęciu 36mm nie wydawał się tak wygodny.No zdjęciach nadgarstkowych tak bardzo tego nie widać, ale 36mm to jednak w rzeczywistości dość skromny rozmiar.Obydwa te przykłady pokazują, że preferowany rozmiar będzie zależał od tego, czego wizualnie oczekujemy. Mniejszy Cartier wygląda imo bardziej bizuteryjnie. Nigdy nie mierzyłem Santosa, ale oglądając zdjęcia nadgarstkowe mam wrażenie, że ten zegarek przykleja się zawsze do nadgarstka, niezależnie od rozmiaru. Więc tylko od użytkownika zależy, czy chce mieć biżuteryjnego Cartiera, czy solidny, sportowy zegar. W przypadku Exa już jednak widać, że 36 leży lepiej (pod względem wygody). Natomiast rozmiar, to znów kwestia oczekiwań wizualnych (choć oczywiście tu nikt raczej nie oczekuje biżuteryjności). A, i jeszcze jedna uwaga ogólna: wydaje mi się, że na tzw. „odstające uszy”, to tylko mu zwracamy uwagę oczywiscie pod warunkiem, że zegarek nie wystaje poza nagdarstek - wtedy, to już chyba każdy to widzi. Choć niektórzy to lubią…Edit: ta ostatnia uwaga inspirowana oczywiście przymiarką VC. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaponier 873 #6590 Napisano 26 Kwietnia 2024 W końcu udało mi się trafić na Speake-Marin. Tu mam model Openworked Dual Time w tytanie. Wrażenia dość dobre - jakość wykonania zadowalająca, tarcza ma kilka rodzajów wykończeń powierzchni więc fajnie pracuje ze światłe. Na minus - myślałem że sam zegarek będzie trochę większy i o dziwo paski mają żenująco słabe ale to zawsze można zmienić. Cena? Ponad 20k euro więc srogo... 423317590_7529470913739194_225190036416360833_n.mp4 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19202 #6591 Napisano 30 Kwietnia 2024 Śmiesznie zabawki na wakacje 7 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16098 #6592 Napisano 30 Kwietnia 2024 Mierzyłem dwa. Jeden ostatecznie trafił do pudła. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43913 #6593 Napisano 1 Maja 2024 20 godzin temu, rafi napisał(-a): Mierzyłem dwa. Jeden ostatecznie trafił do pudła. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dobrze Rafale wybrałeś. Bardzo. 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mylof 4403 #6594 Napisano 1 Maja 2024 21 godzin temu, Jan napisał(-a): Śmiesznie zabawki na wakacje Gdzie Ci się udało przymierzyć Underdoga ? 0 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19202 #6595 Napisano 1 Maja 2024 @mylof u znajomych którzy kupili na brytyjskim watch days 1 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 13712 #6596 Napisano 2 Maja 2024 Korzystając z wyjazdu przymierzyłem dziś Doxę Sub 200t oraz 300t. Sympatyczne zegarki. Dwusetka jest w moim odczuciu zegarkiem bardzo filigranowym, taki odbiór potęguje najpewniej mała tarcza. Mimo chudego nadgarstka zdecydowałbym się raczej na 300t, tylko na bransolecie, na gumie moim zdaniem traci 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 75122 #6597 Napisano 2 Maja 2024 Bardzo fajnie leży na nadgarstku 🤗🤗🤗 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19202 #6598 Napisano 4 Maja 2024 Trochę było mierzone, Lange zadziwiająco dobrze siedzi na dłoni a GO tourbillon z porcelanową tarczą z Miśni to po prostu wow 15 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piku 2187 #6599 Napisano 6 Maja 2024 @Jan Byles w jednym z salonow Wempe? Patrzac po zegarkach (Zulu Wempe edition) chyba zgadlem? Jakies dwa-trzy tygodnie mialem okazje zajrzec na chwilke do ich salonu przy Friedrichstrasse, ale czas mnie gonil i nie bylo czasu na przymiarki. Tak sobie pomyslalem wtedy, zeby u nas w salonach byl taki wybor jak tam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19202 #6600 Napisano 6 Maja 2024 @piku to były różne sklepy ale zgadłeś wempe dla glass box i "ich" zulu 1 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach