Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, taka informacja na temat zegarka : "Wyleciał kamień na wychwycie(kowadelku)." Czy bez wymiany mechanizmu jest możliwa naprawa takiego zegarka, czy to raczej trupek? Nie mam możliwości uzyskania zdjęcia werku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Zapewne wypadła, odkleiła się paleta od kotwicy. Jeżeli to typowy mechanizm to najprościej jest wymienić kotwicę na nową. Zrobi to zegarmistrz za niewygórowaną cenę. Jeżeli mechanizm jest nietypowy sprawa się komplikuje. Trzeba ustawić kamień w odpowiedni sposób a następnie wkleić za pomocą szelaku. Do wykonania tej oparacji jest potrzebne pojęcie a jeszcze lepiej gdy poziada się stosowny przyrząd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy czy dekiel jest zakręcany na pierścień, czy jest jednolity (Kirowskie z lat 60tych). W większości radzieckich ta piłka będzie bezuzyteczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy czy dekiel jest zakręcany na pierścień, czy jest jednolity (Kirowskie z lat 60tych). W większości radzieckich ta piłka będzie bezuzyteczna.

Piłeczka może się też przydać w Rakietach-automatach i w dość dużej grupie Sportiwnych. Ale to jest niewielki procent zegarków radzieckich - reszta ma dekle dociskane pierścieniem albo zatrzaskowe, gdzie faktycznie ta piłeczka nie będzie miała zastosowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka może być przyczyna "wypadania" balansu, a dokładnie kamienia przerzutowego poza "koszyk" kotwicy, co oczywiscie powoduje zatrzymanie pracy mechanizmu?

Czy mozliwe jest odkształcenie ograniczników kotwicy, ktore są pod postacią dwu bolczyków po jej obu stronach i kotwica wychyla sie za daleko? Kamien przerzutowy wygląda na prawidlowy, koszyk kotwicy także.

??????? ;)

A cha, wypada zawsze w jedną stronę, i jeżeli zegarka sie nie rusza i leży to popracuje dłużej, jeśli się nim rusza to prawie natychmiast wypada. Oś balansu jest o.k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdż bolec zabezpieczający w kotwicy (spodnia strona widełek).

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu a więc napiszę tutaj.

Mam Poljota Strielę, mój pierwszy mechaniczny zegarek. Chociaż go bardzo dawno nie nosiłem mam do niego wielki sentyment.

Chciałbym teraz zamiast paska założyć mu mesha. Myślę, że mógłby fajnie wyglądać.

Problem jest taki, że on ma w uszach 19mm a większość bransolet to 18 lub 20mm.

Czy gdybym kupił taką 20kę i spiłował po 0,5 mm z każdej strony to będzie to w miarę dobrze wyglądało? Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o ten środkowy, który jest pod kamieniem, podczas przerzucania kotwicy? 

Właśnie. Służy on właśnie temu, zeby kotwica nie mogła przeskoczyć w momencie, gdy przerzutnik jest poza widełkami. Nie wiem, dlaczego jeszcze mógłby się "wykotwiczać", ale przy prawidłowo zmontowanym przerzutniku z zabezpieczeniem nie jest to w zasadzie mozliwe...

Chyba, ze masz jakiś wielki luz w łożyskach balansu/kotwicy

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - czy ktoś byłby w stanie stwierdzić, czy możliwe jest, że balans w tej rakiecie jest z innego mechanizmu? Bo nadal spieszy o jakieś 7 min na dobę, po wykluczeniu innych przyczyn (sklejony włos itd).

post-75358-0-18117500-1414098663_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Punkt zerowy balansu masz na 99% przestawiony (wajcha ze śrubką) posłuchaj chodu i usłyszysz ze uderzeniea są jakby ścięte (skrócone).

Zacznij od wyzerowania, czyli zwolnij spręzynę, i ustaw pozycję wyjściową balansu tak, aby najdorbniejszy tuch w jedną bądź w drugą stronę powodował wychylenie kotwicy.

Dopiero potem regulatorem ustawisz sobie dokładny chód.

Balans jest typowo rakietowy i z tej rodziny mechanizmu.

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

83c390e58d8531d9med.jpg

Zielona strzałka przesuwaka do regulacji - ustaw w pozycji środkowej pomiędzy "- a +"

Czerwona strzałka cofnij przesuwkę z mocowaniem włosa. 

Jak zegarek zwolni reszta regulacji przesuwką oznaczoną zieloną strzałką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Najprościej, z dobrym przybliżeniem, ustaw przesuwkę zaznaczoną strzałką zieloną pod kątem 90o względem tej zaznaczonej czerwoną strzałką. Następnie przesuwasz przesuwkę zaznaczoną czerwoną strzałką (mocowania klocka włosa) zgodnie z ruchem wskazówek zegara. To spowoduje jednoczesne przesuwanie drugiej przesuwki (regulatora chodu). Przemieszczasz dotąd, do póki marker zaznaczający pozycję przesuwki chodu (przecięcie pierścienia przesuwki) nie znajdzie się równo oddalony od + jak i - .

Po operacji sprawdź czy zwoje włosa po tej operacji nie są sklejone?

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej, z dobrym przybliżeniem, ustaw przesuwkę zaznaczoną strzałką zieloną pod kątem 90o względem tej zaznaczonej czerwoną strzałką. Następnie przesuwasz przesuwkę zaznaczoną czerwoną strzałką (mocowania klocka włosa) zgodnie z ruchem wskazówek zegara. To spowoduje jednoczesne przesuwanie drugiej przesuwki (regulatora chodu). Przemieszczasz dotąd, do póki marker zaznaczający pozycję przesuwki chodu (przecięcie pierścienia przesuwki) nie znajdzie się równo oddalony od + jak i - .

Po operacji sprawdź czy zwoje włosa po tej operacji nie są sklejone?

Po takich instrukcjach i rozrysowaniu wstyd byłoby sobie z tym nie poradzić. Dziękuję, aczkolwiek w tym przypadku pierwsza odpowiedź i sam opis wystarczyły ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy powiedzcie, co robię źle i jak to naprawić, że przy ponownym montowaniu wałka z koronką nie "zatrzaskuje mi się coś". Miałem tak w górniczych sławach i teraz skopsałem rakietę 2609 HA. Być może już gdzieś o tym było napisane ale nie mogę namierzyć. Czy żeby móc naprawić rakietę, muszę zdejmować tarczę?  Będę wdzięczny za poradę.

Edytowane przez tomaszek25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blokada wałka nie łapie na podtoczeniu. Przyczyny są dwie. Jeżeli wałek wcześniej pasował, to może trzeba troszkę dociągnąć w jego stronę mechanizm, żeby zakliknęło. Druga opcja, podwiesił się tiret (tak się chyba nazywa zapadka z guzkiem), Najprościej zrzucić tarczę, i zrobić to od góry, ale można też od dołu, tylko wymaga cienkich narzędzi i odrobiny samozaparcia. W tej rakiecie nie ma datownika, więc szybciej i bezpieczniej od tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wskazówki. Ochłonąłem trochę z nerwów, bo to nie pierwszy taki przypadek. Na spokojnie wyjąłem jeszcze raz mechanizm z zegarka i po woli podziałałem z wałkiem, wcisnąłem i zaskoczyło...uff. Udało się, a  podpowiedzi zachowam bo są cenne. Dziękuję jeszcze raz antyp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega antyp nowy na forum ale zna się na rzeczy - takich forumowiczów nam potrzeba :)  :)  :)

Na zachętę po reputacyjnym plusiku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam forum od kilku lat i tylko dział sowiecki, bo tylko takie używam i nagminnie psuję.

Teraz chwilowo na wygnaniu więc zamiast w swoich trupkach siedzieć, to w necie z nudów siedzę i tfurczosc się włączyła radosna ;)

A za plusika dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakiś sposób/oby na luźną wskazówkę sekundową (spada)? Tzn. wskazówka jest na pewno właściwa ale z innego egzemplarza tego samego modelu. Jeżeli jest za ciasna, wiadomo można rozwiercić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi