thomass 5 #126 Napisano 28 Października 2013 Ale młotek jakiś taki nie "Endlerowy" Ja mam Lenza w identycznej skrzyni tylko dębowejWcześniejsze Endlery miały młotek w kształcie klina, a jak widać późniejsze młoteczki były okrągłe.Jeszcze jeden werk nr 118xxx. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #127 Napisano 19 Stycznia 2014 Czy jest gdzies datowanie tej marki mechanizmow... Doszedl moze juz ktos do tego?Oczywiscie pytam o H.Endler&Co 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #128 Napisano 22 Stycznia 2014 pewnie każdy ma swoje notatki i przypuszczenia co do daty produkcji danego endlera, ale konkretnego datowania jak np dla GB nie ma, jest za to dużo wyliczeń i widełek czasowych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #129 Napisano 23 Stycznia 2014 Dobry wieczór,Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy Endlerów. Czy na waszych skrzynkach jest odciśnięta z tyłu sygnatura?Każdy z moich trzech Endlerów o nr 66xxx, 78xxx i 94xxx ma odciśniętą na brodzie z tyłu sygnaturę.Ostatnio widziałem Endlera o numerze bodajże 75 xxx w oryginalnej starej skrzyni bez śladów mocowania innego mechanizmu ale bez sygnatury.Zastanawiam się czy tak po prostu bywało np z powodu różnych dostawców skrzyń do manufaktury Endlera.Czy też może brak sygnatury dyskwalifikuje oryginalność takiego egzemplarza. Ciekawy jestem Waszych opinii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #130 Napisano 23 Stycznia 2014 Mam takiego Endlera i ma odciśniętą pieczęć. Nr werku 68 xxx. Bardzo ładny zegar moim zdaniem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #131 Napisano 23 Stycznia 2014 cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #132 Napisano 23 Stycznia 2014 W moim mini Endlerze(pokazanym 5lipca 2013) nie widać oznaczenia skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #133 Napisano 23 Stycznia 2014 Mój chodzik czarny ma na dolnej półce skrzyni, z tyłu. Nie bardzo mam jak zrobić fotki, może później wyedytuję... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #134 Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Chyba na nic nie ma reguły. Poza tym, taki wycisk, szczególnie słabiej odbity mógł się wytrzeć. W każdym razie we Freiburgu chyba tylko Endler stosował takie oznaczenie (?). Edytowane 23 Stycznia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #135 Napisano 23 Stycznia 2014 w endlerze którego widziałem chyba z końca produkcji coś 153 lub 156 tys z czymś takiego oznaczenia już nie było, być może w późnych latach produkcji już tego zaniechano, zawsze myślałem że nieliczne sygnowano a okazuje się, że więcej na forum znajdziemy tych sygnowanych skrzyń 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #136 Napisano 23 Stycznia 2014 Mam Beckera z odbitym numerem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mgrozny 0 #137 Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Ładny Endler pojawił się na all, ale skrzynia to chyba za bardzo niespotykana.... 74xxx Edytowane 17 Lutego 2014 przez mgrozny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #138 Napisano 18 Lutego 2014 Zegar jest oryginalny, sprzedałem go kilka lat temu, nawet fotki są z mojej aukcji. Myślę, że warto go kupić za tą cenę.Reszta zdjęć które sprzedającemu się nie zmieściły.Z góry przepraszam za post o trwającej aukcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mgrozny 0 #139 Napisano 19 Lutego 2014 Zegar jest oryginalny, sprzedałem go kilka lat temu, nawet fotki są z mojej aukcji. Myślę, że warto go kupić za tą cenę.Reszta zdjęć które sprzedającemu się nie zmieściły.Z góry przepraszam za post o trwającej aukcji.Zastanawiam się nad kupnem własnie. Jeśli się okaże ze pierwszy chodzik z tematu "Identyfikacja - chodzik wagowy z sekundnikiem" ma oryginalna skrzynie to raczej wezmę nr 24xxx. I jest droższy o 200 I czy to Endler... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #140 Napisano 19 Lutego 2014 Endler, Endler, ale wszystkie toczynki do pieca. Jeśli masz możliwość, to sprawdź, czy skrzynia posiada odciśnięty stempel fabryki. Ten powyżej z kolei ma nietrafioną koronę i kulkę od ślązaka, ale i tak jest ciekawszy od tego pierwszego. Do tego dębowy. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #141 Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam was. Kolejny z moich Endlerkow, niestety malowany na czarno. Czeka mnie z nim wiele pracy. Czy skrzynia moze byc orginalna? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #142 Napisano 21 Kwietnia 2014 Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #143 Napisano 21 Kwietnia 2014 Wieszak, wieszak, wieszak! Numer na plecach źle wróży. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #144 Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Rozmontowalem, cos tu bylo majstrowane, jednak dawno temu widnieje slad wieszaka na politurze: Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #145 Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Ale numer niższy o 6 od tego Ulanowego i nie pamiętam, czy widziałem niższy z sygnaturą. Coś ta skrzynia jak na hipotetyczny rok 1877 (rejestracja sygnatury), czy też 1881 (dedykacja na zegarze Ulana) jest za nowoczesna. Edycja.Wieszak to chyba Becker ? Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #146 Napisano 21 Kwietnia 2014 Ta skrzynia tez mi troszke Beckerem pachnie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #147 Napisano 22 Kwietnia 2014 Widać, że wszystkie otwory pochodzą od tego samego wieszaka. Ciekawe, regulacja chodu przez przemieszczanie wieszaka Przyjąłbym wersję, że skrzynia z wieszakiem pochodzi od mechanizmu GB o numerze takim jak na plecach (ok. 1903/04) a werk Endlera zaś znalazł się tam w wyniku przekładki. Szczęśliwie skrzynia jest z okresu kiedy Endlera już nie było, więc nie trzeba tworzyć mitów o wzajemnym wymienianiu się freiburskich producentów swoimi wyrobami. Górka wydaje się pochodzić z mebla i wpada zbyt głęboko. Górne sterczyny trafiły na dół i znalazły się do tego w dziwnych miejscach. W sumie wygląda na to, że stary handlarz o duszy kolekcjonera poświęcił późnego eklektycznego beckera aby upodobnić zegar do wcześniejszych produktów z Freiburga. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #148 Napisano 22 Kwietnia 2014 Mozliwe ze ktos sie niezle zabawial. Gorka tez mam watpliwosci- ale czy jest z mebla?. Skrzynia dosyc szeroka i nie ma w niej sladow po sterczynkach( mam na mysli gore zegara). Sterczynki jesli mogly to moze byly zamontowane razem z gorka(korona zegara). Co do dolnych sterczynek tez wydaja sie byc za dlugie. Majatku na zegar nie wydalem, a mechanizm ciekawy. Dzieki za podpowiedz. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #149 Napisano 29 Sierpnia 2014 Moj najnowszy do naprawy: Kilka ma brakow. Jesli mozecie napiszcie jak powinien wygladac w oryginale. Pozdrawiam R. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #150 Napisano 29 Sierpnia 2014 A ta tarcza coś nie za mała (albo otwór w drzwiczkach za duży)? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach