Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, kokeszka napisał(-a):

Jestem pewny ale proszę: P5Y. Happy?

Oczywiście! Gratuluję zacnego egzemplarza. Jednak zdjęcia mogą wprowadzać w bład :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, qlimaxzu napisał(-a):

Oczywiście! Gratuluję zacnego egzemplarza. Jednak zdjęcia mogą wprowadzać w bład :)

Dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, qlimaxzu napisał(-a):

A jeśli Chińczyk sobie wygraweruje P5Y to też pogratulujesz właścicielowi zacnego egzemplarza? Ten 3 znakowy kod na bransolecie jest losowy i nie da się go rozszyfrować jak poprzednie 4-5 cyfrowe kody. Ponadto 3 znaki ze zbioru cyfr i liter dają około 8 tysięcy kombinacji z powtórzeniami, gdzie Rolex produkuje 1.2 mln zegarków rocznie. Dla porównania 8 znaków z ringu daje około 140 mln kombinacji z powtórzeniami.

Podróbki korzystają z nr seryjnych orignałów, więc sam kod zapięcia można sprawdzić w bazie, ale chyba Anatolija Kaszpirowskiego. 😜

IMG_0368.jpeg

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komuś coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele. Te kody miały sens do 5-cyfrowych referencji, i to też jedynie do tego żeby porównać czy się zgadza rocznikowo bransoleta/zapięcie/zegarek.

Do tego mnóstwo zdjęć oryginałów lata po internecie z widocznymi numerami seryjnymi, a producenci fejków chętnie z takiej darmowej wiedzy korzystają. Nie wiem w jakiej bazie ktoś chce ten numer sprawdzać i jaki ma być tego rezultat. Chyba że chodziło o zdjęcie graweru którego wykonanie jest tak unikalne, że aż trudne do podrobienia, ale patrząc na zdjęcie to nie sądzę xD.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, memento mori napisał(-a):

A jeśli Chińczyk sobie wygraweruje P5Y to też pogratulujesz właścicielowi zacnego egzemplarza? Ten 3 znakowy kod na bransolecie jest losowy i nie da się go rozszyfrować jak poprzednie 4-5 cyfrowe kody. Ponadto 3 znaki ze zbioru cyfr i liter dają około 8 tysięcy kombinacji z powtórzeniami, gdzie Rolex produkuje 1.2 mln zegarków rocznie. Dla porównania 8 znaków z ringu daje około 140 mln kombinacji z powtórzeniami.

Podróbki korzystają z nr seryjnych orignałów, więc sam kod zapięcia można sprawdzić w bazie, ale chyba Anatolija Kaszpirowskiego. 😜

IMG_0368.jpeg

2 godziny temu, nicon napisał(-a):

Komuś coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele. Te kody miały sens do 5-cyfrowych referencji, i to też jedynie do tego żeby porównać czy się zgadza rocznikowo bransoleta/zapięcie/zegarek.

Do tego mnóstwo zdjęć oryginałów lata po internecie z widocznymi numerami seryjnymi, a producenci fejków chętnie z takiej darmowej wiedzy korzystają. Nie wiem w jakiej bazie ktoś chce ten numer sprawdzać i jaki ma być tego rezultat. Chyba że chodziło o zdjęcie graweru którego wykonanie jest tak unikalne, że aż trudne do podrobienia, ale patrząc na zdjęcie to nie sądzę xD.

Obydwaj macie rację, jednak spojrzałem na to z drugiej strony. Podróbki zegarków mają stałe kody zapięć i nikt ich nie zmienia do czasu zmiany serii zegarka (np. 116610 -> 126610). Każda fabryka robiąca podróbki ma swój kod zapięcia który się z nią identyfikuje, jak i 3 pierwsze cyfry numeru seryjnego. Na rynku liczą się tylko dwie takie firmy - Clean i VSF. Wszystko inne to bubel który łatwo odróżnić od oryginalnego zegarka. Jak położysz VSF Sub, albo Clean Suba obok oryginału to nie stwierdzisz który to który. Co więcej, jak włożysz do mechanizmu oryginalny bridge i rotor, to i po mechaniźmie na pierwszy rzut oka nie stwierdzisz czy oryginał czy podróbka. Tak w skrócie 😃 Nie szukałem niczego w kodach oryginalnych rolexów.

Edytowane przez qlimaxzu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż za mezalians, aż oczy bolą.

0046f50df178ac21c058bddba7d38807.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Cóż za mezalians, aż oczy bolą. emoji6.png

Trochę mezalians ale nie wygląda to źle :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było mezaliansu to do garniaka bezel pod kolor, jak ja na komunię chrześniaka:

IMG_20240519_095326.jpg.a8fc00794a7232cbaa0474d01c582796.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Cóż za mezalians, aż oczy bolą. emoji6.png

Dobra dobra. Wyciągnąłeś specjalnie rękaw do zdjęcia a pełna stylówka tak wygląda. 😜

IMG_0375.jpeg

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mroova napisał(-a):

Żeby nie było mezaliansu to do garniaka bezel pod kolor, jak ja na komunię chrześniaka:

IMG_20240519_095326.jpg.a8fc00794a7232cbaa0474d01c582796.jpg

Do garniaka to może jednak coś na pasku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Do garniaka to może jednak coś na pasku?

Tak właśnie miało być, ale kobita mnie podmówiła. Poza tym, impreza mało zobowiązujaca, kościół, knajpa i dożynki domowe.

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, nav napisał(-a):

Ten post nie wnosi niczego merytorycznego do tematu, po prostu chcę się pochwalić nowym zegarkiem. Mam nadzieję, że sprawdzi się w roli "woła roboczego".

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1723210557062.jpg

Super. Gratki!

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wystawiał ostatnio na grupie, wcześniej jakiegoś dj chyba tez

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Na jakiej grupie?

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Wystawiał go na grupach fejsbukowych, ale nie było zainteresowanych, więc jakieś gównomedium internetowe zaangażował, żeby mu reklamę zrobili 😂

Chociaż to ewidentnie nie jest zwykły Rolex bo:

Cytat

Wyprodukowany w 2018 roku egzemplarz posiada bransoletę z wytrzymałej stali Oyster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej grupie?

bibbi
Na fb, rolex polskie forum coś tam

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czasoholikach też, wystawia już od jakiegoś czasu, widać że go nosi ;)

instagram.com/average_watch_enjoyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, meinard napisał(-a):

Wystawiał go na grupach fejsbukowych, ale nie było zainteresowanych, więc jakieś gównomedium internetowe zaangażował, żeby mu reklamę zrobili 😂

Chociaż to ewidentnie nie jest zwykły Rolex bo:

Z całym szacunkiem dla twórczości Sz. Twardocha (np. "Król" mi się bardzo podobał), porównywanie przedmiotów posiadanych przez niego do np. tych E. Hemingwaya jest jednak lekką przesadą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Ten post nie wnosi niczego merytorycznego do tematu, po prostu chcę się pochwalić nowym zegarkiem. Mam nadzieję, że sprawdzi się w roli "woła roboczego".

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1723210557062.jpg

Będziesz Pan zadowolony. Jak ADHD się nie przypałęta to ten model można nosić do końca życia. 🙂

Godzinę temu, robertn napisał(-a):

Na czasoholikach też, wystawia już od jakiegoś czasu, widać że go nosi ;)

Ale Suba trzyma. A Batman jak Batman prędzej czy później każdemu się znudzi jak pokazują historie forumowiczów. 😜

16 minut temu, beniowski napisał(-a):

Z całym szacunkiem dla twórczości Sz. Twardocha (np. "Król" mi się bardzo podobał), porównywanie przedmiotów posiadanych przez niego do np. tych E. Hemingwaya jest jednak lekką przesadą.

Przesadą też jest nazwać autorkę artykułu dziennikarką z takim pojmowaniem przyczynowo-skutkowym. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Czasy są takie,że porównywanie twórczości Blanki Lipińskiej do Wisławy Szymborskiej też mnie nie zdziwi.

Przeczytaj sobie "Morfinę" lub "Chołod". Według mnie nawet lepsze niż Król.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi