Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

To ambasador nie wie na którą rękę nałożyć destro 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, desmo napisał(-a):

To ten AD srogo przepłaca w obecnych czasach. Bańka powoduje że nikt już nie zwraca uwagi na reklamy i ambasadorów. Cały stock schodzi na pniu u handlarzy i niedzielnych inwestorów. Takie akcje mogą co najwyżej pchnąć oburzonych miłośników w ramiona innej marki. Co i tak się dzieje z powodu ograniczonej dostępności. Ani AD ani Rolex nie odczuje tego dziś ale chyba nie myśli też co będzie jutro gdy bańka pęknie. Wtedy się okaże jaką cenę zapłaci marka i jej AD za wypinanie się na lojalnych klientów. Bo inwestorzy będą stali już w kolejce po coś innego. 

zgadzam sie w 100%

Tym bardziej że taki piłkarz nie imponuje twardemu targetowi Rolexa, ludziom 40-60 z niezłą sytuacją finansową. Ta akcja jest zupełnie pozbawiona sensu, jedynie tylko obniża poczucie eksluziwu i rozmydla niedostępność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna uwaga z mojej strony. Nie ma czegoś takiego jak nowa ekonomia. 

Jest po prostu ekonomia i tylko tyle. 

Prawa ekonomi się nie zmienily. Tak jak pomimo kolejnych teorii względności w fizyce i kolejnych teorii kwantowych ani o jotę nie zmieniły się prawa termodynamiki. 

Zmienily się ekonomiczne warunki podaży i popytu. No i doszła inflacja. Dla jednego to będzie bodziec żeby stanąć w kolejce. Drugi kupi aftermarket i da zarobić spekulantom. Ktoś kupił bo ma chody. A inny się wypnie i pójdzie do konkurencji. Znajcie swoje miejsce w szeregu. 

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, jakubos napisał(-a):

Jedna uwaga z mojej strony. Nie ma czegoś takiego jak nowa ekonomia. 

Jest po prostu ekonomia i tylko tyle. 

Prawa ekonomi się nie zmienily. Tak jak pomimo kolejnych teorii względności w fizyce i kolejnych teorii kwantowych ani o jotę nie zmieniły się prawa termodynamiki. 

Zmienily się ekonomiczne warunki podaży i popytu. No i doszła inflacja. Dla jednego to będzie bodziec żeby stanąć w kolejce. Drugi kupi aftermarket i da zarobić spekulantom. Ktoś kupił bo ma chody. A inny się wypnie i pójdzie do konkurencji. Znajcie swoje miejsce w szeregu. 

Jest jedna kwestia o której ekonomiści nie lubią wspominać, a mianowicie że jest to nauka ….. społeczna. Tym samym, stoi w jednym szeregu z tak często wyśmiewaną socjologią, psychologią itp. Ekonomiści bardzo lubią wspominać o twardych danych itp. itd., ale nauka ścisła to nie jest. Inaczej nie mogłyby istnieć w ekonomii różne teorie, bo się nawzajem …. wykluczają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma znaczenia kto kupuje,wazne ze sie sprzedaje. Rolex jest tez firma nastawioną na zysk, pecunia non olet. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mroova napisał(-a):

Sam tytuł mnie odrzuca trochę "Tough Times Hit Luxury Watch Makers..." - w wolnym tłumaczeniu "Trudne czasy uderzają w producentów luksusowych zegarków..."

Wg mnie powinien brzmieć np. "Złote / Wyśmienite czasy dla producentów luksusowych zegarków...". Przecież sytuacja, że popyt jest wiekszy niż podaż tylko im na rękę - potęguje zyski. 

Z innej beczki - czasami śledzę raporty koncernów motoryzacyjnych - od pandemii, u większości - sprzedaż spada a zyski rosną - wygląda na to, że zerwane łańcuchy dostaw, biadolenie, że nie nadążają z produkcją są koncernom na rękę? Non stop podnoszone są ceny, rabaty znikają, a zyski rosną do rekordowych poziomów...

Weźmy przykładowego hyundai-a:

Hyundai – wyniki finansowe w I kwartale 2022 | www.samar.pl

"Od stycznia do marca br. przychody Hyundai Motors wzrosły o 10,6 procent w porównaniu do analogicznego okresu 2021 roku. Sprzedaż pojazdów na całym świecie spadła o 9,7 procent."

Albo VW - sprzedał już wszystkie elektryki przewidziane na ten rok, na całym świecie - pewnie zaraportuje rekordowe zyski:

Sklep już zamknięty. Volkswagen wyprzedał wszystkie elektryki na ten rok - autoGALERIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, nowa dostawa już w drodze.

9b5945ccf8ea4017d918fb43cc0f635f.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2022 o 18:59, mario1971 napisał(-a):

Spoko, nowa dostawa już w drodze. emoji1787.png

9b5945ccf8ea4017d918fb43cc0f635f.jpg

🤣👍

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ceny na GM spadają. Czas na kupowanie Panowie. Jak nie teraz to kiedy? Czekamy na maksymalny "dół"? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Coz moge powiedziec - tez uwazam, ze przy takich zakupach "wybranych/znanych" klientow powinni poinformowac o czymkolwiek, bo jak piszesz to nie 100zl, ktore czlowiek trzyma w domu czy w kieszeni i zamrozenie/odlozenie takich pieniedzy do momentu otrzymania telefonu jest niefajne... Ale coz my szaraczki mozemy - trza czekac i tyle

Współczuję równowagi w zarządzaniu domowym budżetem jeśli ktoś chcąc kupić zegarek za 40 czy 50 tys. musi trzymać te pieniądze odłożone w gotowości. Chociaż, jak pasja ostra to różnie noże być default_smile.png

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja to rozumiem, warto mieć to odłożone i w razie telefonu nie szukać na szybko/wyciągać tylko po prostu spakować się i pojechac odebrać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, tomekr89 napisał(-a):

Współczuję równowagi w zarządzaniu domowym budżetem jeśli ktoś chcąc kupić zegarek za 40 czy 50 tys. musi trzymać te pieniądze odłożone w gotowości. Chociaż, jak pasja ostra to różnie noże być default_smile.png

Współczujesz komuś że ma pieniądze na koncie? 🙈

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Pewnie, przedsiębiorczość polega na tym, że „masz wszystko” w kredycie …a nie wróć 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

???

4 godziny temu, desmo napisał(-a):

Pewnie, przedsiębiorczość polega na tym, że „masz wszystko” w kredycie …a nie wróć 🤔

???

Chodziło o to, że jeśli zakup zegarka wymaga specjalnego "odłożenia i trzymania na niego" pieniędzy (żeby w razie czego jak AD zadzwoni móc go kupić), to jak dla mnie brzmi to jak pozbawione rozsądku zarządzanie swoim budżetem. Oczywiście każdy niech rozporządza swoimi pieniędzmi po swojemu i jeśli ma taki kaprys, może przepi...lić całe dochody z miesiąca na miesiąc na co tylko chce, tylko, że o ile brak wolnych środków na zakup zegarka, gdy zadzwoni AD to jeszcze nie tragedia, to brak wolnych środków, gdy konieczna będzie nagła operacja, ratowanie zdrowia/życia swoich bliskich może się skończyć bardzo źle... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, tomekr89 napisał(-a):

???

???

Chodziło o to, że jeśli zakup zegarka wymaga specjalnego "odłożenia i trzymania na niego" pieniędzy (żeby w razie czego jak AD zadzwoni móc go kupić), to jak dla mnie brzmi to jak pozbawione rozsądku zarządzanie swoim budżetem. Oczywiście każdy niech rozporządza swoimi pieniędzmi po swojemu i jeśli ma taki kaprys, może przepi...lić całe dochody z miesiąca na miesiąc na co tylko chce, tylko, że o ile brak wolnych środków na zakup zegarka, gdy zadzwoni AD to jeszcze nie tragedia, to brak wolnych środków, gdy konieczna będzie nagła operacja, ratowanie zdrowia/życia swoich bliskich może się skończyć bardzo źle... 

Idąc tym tropem tylko idiota nie trzyma wolnych 800-900k zł na koncie na wypadek raka trzustki, żeby sobie o 10-12 miesięcy wydłużyć życie. Oczywiście "bez urazy, każdy robi co chce, to jego życie" etc. 🤪

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tomekr89 napisał(-a):

???

???

Przeczytałem oba Twoje wpisy i w dalszym Ciągu nie jest dla mnie jasne co masz na myśli.

Zwłaszcza ta część "jeśli zakup zegarka wymaga specjalnego "odłożenia i trzymania na niego" pieniędzy (żeby w razie czego jak AD zadzwoni móc go kupić), to jak dla mnie brzmi to jak pozbawione rozsądku zarządzanie swoim budżetem".

Z czystej ciekawości chętnie posłucham wyjaśnienia :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisar, serio pytasz czy już tylko się droczysz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze chyba chodzi o to że specjalnie odłożenie sugeruje brak płynności finansowej pozwalającej na taki zakup. Innymi słowy: jak nie możesz wyskoczyc z kwoty X o każdej porze dnia i nocy to może warto przemyśleć zakup.

Takie myślenie ma jeden błąd: ludzie odkładają pieniądze na jakiś cel i to wcale nie musi znaczyć że czyszczą konto na nieprzewidziane sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dokładnie o to chodziło. Z kontekstu wypowiedzi do której nawiązywałem wynikało że odłożenie i trzymanie danej kwoty ma na celu możliwość nagłego zakupu, który bez tego odłożenia nie byłby możliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale nadal nie znamy powodu dlaczego zakup nie byłby możliwy. Może dlatego, że żona równowartość zostawiła na zakupach w Mediolanie, kupiło się nowy obiektyw lub w kupionej RS6 trzeba jednak wymienic ceramiczne hamulce. Ktoś może chce to odłożyć, żeby nie wydać na inne zabawki i kompletnie nieracjonalne przyjemności a nie zakupy spożywcze, media czy ratę  za fotowoltaikę.  🤪

Jeśli nawet ktoś bedzie musiał żyć o chlebie i wodzie przez kwartał ponieważ zadzwonili z Kruka to tylko i wyłącznie jego sprawa i nie nam to oceniać. 

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, tomekr89 napisał(-a):

Tak, dokładnie o to chodziło. Z kontekstu wypowiedzi do której nawiązywałem wynikało że odłożenie i trzymanie danej kwoty ma na celu możliwość nagłego zakupu, który bez tego odłożenia nie byłby możliwy.

Myślę że większość zegarków za 2000 3000 itp na tym forum wyczyściła w danym momencie oszczędności kolegów. A inna sprawa że zależności jest tak dużo że takie spekulacje co do budżetów kolegów są słabe, ja np teraz wykańczam dom i jednego miesiąca mogę kupić np dwa rolki, a kolejnego tylko pasztet 😁

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Myślę że większość zegarków za 2000 3000 itp na tym forum wyczyściła w danym momencie oszczędności kolegów. A inna sprawa że zależności jest tak dużo że takie spekulacje co do budżetów kolegów są słabe, ja np teraz wykańczam dom i jednego miesiąca mogę kupić np dwa rolki, a kolejnego tylko pasztet 😁

To chyba co drugi miesiąc  dom wykańcza Ciebie 🤔

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie dzisiaj wyrzucili z możliwości deklaracji zapisu na oczekiwanie kupna dj36 z zieloną tarczą. Chyba nie będą mieli ich zbyt dużo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi