souls_hunter 896 #28651 Napisano 27 Stycznia 2020 Chyba, że rondo z sygnalizacją. Policjant na środku z chorągiewką. 0 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #28652 Napisano 27 Stycznia 2020 Przeszli profesjonalne szkolenie https://www.rp.pl/Prawo-drogowe/303079961-Na-rondzie-skrecamy-w-lewo-bez-kierunkowskazu---wyrok-WSA-w-Lublinie.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5774 #28653 Napisano 27 Stycznia 2020 Zagadka.Jedziesz jednokierunkową z pierwszeństwem, ale pod prąd. Z podporządkowanej wyjeżdża auto, którego kierowca zerka w drugą stronę (no bo zgodnie z zasadą ograniczonego zaufania zakłada, że pod prąd nikt nie jeździ), Ty radośnie pakujesz mu się w maskę...Kto jest winny spowodowania kolizji? Wysłane z mojego EVR-L29 przy użyciu TapatalkaNo wiadomo.....kierowca cinquecento 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8272 #28654 Napisano 27 Stycznia 2020 Wina Tuska 0 KSIĄŻKA - CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #28655 Napisano 27 Stycznia 2020 Wyjazd z podporządkowanej w prawo a gość jedzie po lewym pasie - wina wyjeżdżającego z podporządkowanej. Nie ma o czym gadać. Jak się tak człowiek czasami zastanowi to aż strach bierze za co ludzie dostają prawo jazdy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #28656 Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Ja uprawnienia na traktor dostałem za świeżutkie masełko i flaszkę likieru jajecznego na bimbrze. Zjeżdżając z ronda kierunkowskazów nie włączam i jak z tyłu nikogo nie widzę, to kierunkowskazów właściwie nigdzie nie włączam. W sumie przejechałem dużo ponad milion kilometrów i tylko raz mnie gościu puknął w tył, bo nie wykazał się refleksem i nie wyhamował. W moim Oplu prawie nic się nie stało, a w jego nowiutki Ford miał cały przód do roboty i z tego całego zdarzenia najbardziej mi utkwiła w pamięci jego strasznie wrzeszczącą kobita. Kobita wrzeszczała na mnie, że wymusiłem pierwszeństwo i zajechałem im drogę i na męża, że nie wyhamował i rozbił jej nowiutkiego Forda. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #28657 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Strasznie lubię takich kolesi, którzy nie sygnalizują zjazdu z ronda, gdy czekam i chcę na to rondo wjechać... szczyt posiadania innych w doooopie... Trzeba pamiętać, że są jeszcze ci z przodu i oni oczekują na deklarację zmiany kierunku jazdy... ale ch... co tam, niech stoją... Edytowane 28 Stycznia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #28658 Napisano 28 Stycznia 2020 Dziadek to że przejechałeś milion albo dwa kilometrów nie znaczy że znasz zasady. Farta miałeś i tyle. Zjazd z ronda się sygnalizuje. A wjazd na rondo migasz lewym? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #28659 Napisano 28 Stycznia 2020 Tak jak piszę kiniol, też uwielbiam dojeżdżając do ronda zatrzymać się, bo komuś nie chce się zrobić ruchu palcem, żeby zgodnie z przepisami włączyć kierunkowskaz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43318 #28660 Napisano 28 Stycznia 2020 mandaryn44 a dla czego lewym? 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #28661 Napisano 28 Stycznia 2020 Dziadek, kierunkowskazy? A co kogo interesuje w która stronę jadę? Opony zimowe? Zmieniają tylko Ci co jeździć nie umieją Taki żarcik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
van gunt 614 #28662 Napisano 28 Stycznia 2020 Wszystko zmierza ku temu, że znowu przed jadącym samochodem będzie jechał konno chłop z chorągiewką sygnalizacyjną bo kierujący pojazdami nie ogarniają przepisów. Mnie osobiście rozwala włączanie lewego kierunkowskazu na rondzie. Kwintesencja januszowania.Są WORD-y gdzie przyjęło się, że na rondzie należy włączać lewy kierunkowskaz. Najlepszym przykładem jest WORD Lublin, który można powiedzieć, że stworzył swoją interpretację przepisów. I co im zrobisz. Pan egzaminator jest panem na swoim podwórku i jak nie pojedziesz tak jak on wymaga, to będziesz musiał zapisać się na nowy termin egzaminu. Jakiś czas tamu głośno było o kursantce, która została oblana na egzaminie za niesygnalizowanie "skrętu" na rondzie lewym kierunkowskazem. Odwołała się od tej decyzji (nie pamiętam kto jest pierwszą instancją, chyba SKO), sprawę wygrała, lecz wtedy odwołała się pani egzaminatorka. Sąd administracyjny następnie znowu przyznał rację kursantce i znowu pani egzaminatorka się z tym nie zgodziła. Swoją drogą zawzięta baba. Nie wiem jaki był w końcu finał tej sprawy, ale zostało nadal, że każda nauka jazdy kierunkowskaz włącza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2451 #28663 Napisano 28 Stycznia 2020 W temacie wjezdzania na rondo to ja bardziej patrze na to jaki kierunek jazdy obiera samochod, bo juz nie raz spotkalem kierowce który radosnie zawracal na rondzie z prawym kierunkowskazem... 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 753 #28664 Napisano 28 Stycznia 2020 bo włączanie lewego kierunku na rondzie jest po prostu nielogiczne jeśli mówimy o rondzie z jednym pasem ruchu. Kiedyś widziałem kobietę w starej corsie - lewy kierunek, prawy kierunek, do tego musiała kręcić kierownicą - brakowało jej trzeciej ręki Dziadek, kierunkowskazy? dlatego BMW jest najlepszym wyborem - nie musisz używać kierunkowskazów, nie musisz nawet się zastanawiać jak ich używać. Nie musisz na nikogo uważać bo to wszyscy uważają na Ciebie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5774 #28665 Napisano 28 Stycznia 2020 Jest takie małe rondo przed samym Karpaczem - tam 99% samochodów jedzie albo do Karpacza na wprost albo z niego wraca - ale na lewo i prawo są zjazdy na dwie małe wioski i czasem ktoś zamiast na rondzie pojechać na wprost pojedzie okręgiem na lewą czy prawą wioskę - wiecie ile tam było dzwonów?? Tam każdy zakłada że pojedziesz do lub z Karpacza.Często tam jeżdżę i zawsze jak muszę pojechać w "bok" to na rondzie jadę z kierunkiem włączonym a i tak jadący z Karpacza ostro hamuje zdziwiony że ja jednak nie na KarpaczTo je to - możecie sobie przejechać https://www.google.com/maps/@50.8057253,15.7664828,3a,75y,177.11h,90.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1sMZNsO_FewccbeHxhbKi1iQ!2e0!7i13312!8i6656Najwięcej dzwonów było gdy ktoś chciał pojechać na ten stary mostek zamiast prosto a walony był przez tego jadącego z góry od KarpaczaA jeśli chodzi o samochody uprzywilejowane to mogą wjechać na czerwonym, wyprzedzać na zakazie, i "łamać" inne przepisy ale w razie "WU" niestety odpowiadają.Ten radiowóz co miał dzwona z perzotem to niestety szedł na maxa i po bandzie - zakładał że zostanie puszczony ale tak się nie stało - na normalnej dwukierunkowej drodze skręcający powinien puścić wszystkich których pas przecina, zarówno z przodu jak i z tyłu ale w tym wypadku był najpierw odcinek wyłączony z ruchu (wypaskowany) osobny pas do skrętu itd.... policjant mógł tamtędy pojechać w sytuacji awaryjnej ale nie za wszelką cenę a tak to niestety się odbyło i według mnie gliniarz powinien odpowiadać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #28666 Napisano 28 Stycznia 2020 mandaryn44 a dla czego lewym?No jak to dlaczego ? Pod prąd będzie jechał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5774 #28667 Napisano 28 Stycznia 2020 Zjeżdżając z ronda kierunkowskazów nie włączam i jak z tyłu nikogo nie widzę, to kierunkowskazów właściwie nigdzie nie włączam. ALE Ja uprawnienia dostałem za świeżutkie masełko i flaszkę likieru jajecznego na bimbrze. Pozwoliłem sobie delikatnie modyfikować Pańskiego posta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #28668 Napisano 28 Stycznia 2020 No bo przecież on nie widzi to znaczy że nikogo nie ma. Ej dziadek dziadek.....To chociaż włącz po zjeździe. Będzie wiadomo, że skręciłes. Aaaaa teraz zrozumiałem - dziadek oszczędza klimat. Prądu nie marnuje. Moja propozycja - fitowoltaika na dach Przepraszam ale strasznie mnie wkurza jak ktoś jest królem szosy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2451 #28669 Napisano 28 Stycznia 2020 Dostalem dzisiaj potwierdzenie zamowienia to jak dobrze pojdzie to kolejne 4lata z a4ka, jeszcze czekam na potwierdzenie kiedy odbior...Za to juz sie upominaja, zebym podjechal obecnym autem na sprawdzenie co jest uszkodzone, to bedzie ten moment kiedy dowiem sie o ryskach o ktorych istnieniu nie mialem pojecia W lutym jeszcze sie zalapie na zrobienie badania technicznego i pewnie w marcu fure bedzie mozna oddac 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6670 #28670 Napisano 28 Stycznia 2020 Która A4-ka? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 141 #28671 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Co do kierunkowskazów na rondzie - również uważam, że włączanie lewego to jakiś chory pomysł /tym bardziej nie rozumiem zasad przytoczonego wcześniej WORDA/. 25 lat temu na kursie prawa jazdy mnie uczyli, że sygnalizuje się zjazd prawym kierunkowskazem, ułatwiając tym włączanie się do ruchu innych użytkowników, nie ma kierunkowskazu - znaczy jadę dalej rondem. Jedyne uzasadnienie lewego to zmiana pasa na rondzie, jeżeli jest więcej niż jeden.Co do wypadku, niby oczywista wina radiowozu, ale subtelny szczegół: wyprzedzany kierowca zanim skręcił wjechał najpierw na wysepkę czyli też złamał przepisy. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Matti 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #28672 Napisano 28 Stycznia 2020 W temacie znajomosci przepisów, sa tacy, ktorzy uważają że jadac pod marketem szerszą alejką sa na głownej i zawsze mają pierwszeństwo . W rzeczywsitosci jak nie ma znaków, to pierwszenstwo maja ci z prawej . . Najlepszym przykładem jest WORD Lublin, który można powiedzieć, że stworzył swoją interpretację przepisów.Wstawiłem link powyzej ze szczególami. Szkoda ludzi, ktorzy dodatkowo stresowali sie tym debilem egzaminatorem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4905 #28673 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) W temacie znajomosci przepisów, sa tacy, ktorzy uważają że jadac pod marketem szerszą alejką sa na głownej i zawsze mają pierwszeństwo . W rzeczywsitosci jak nie ma znaków, to pierwszenstwo maja ci z prawej .Pod warunkiem, że są znaki "strefa ruchu". Co do włączania kierunkowskazu na rondzie, kiedyś też sądziłem, że to, jak ktoś wcześniej określił, "januszowanie", ale od jakiegoś czasu zweryfikowałem swoje zdanie na ten temat. Wszystko przez "januszy", którzy nie włączają kierunkowskazu podczas zjazdu z ronda, a takich jest naprawdę mnóstwo. Jadąc z włączonym lewym kierunkiem przynajmniej widać, że ktoś będzie kontynuował jazdę po rondzie i nie każe mi bezsensownie czekać, aby w ostatniej chwili skręcić w prawo Przy okazji rond:w Polsce przed prawie każdym rondem jest znak "ustąp pierwszeństwa" (chyba jeszcze osobiście nie widziałem ronda bez takiego znaku). Ludzie z automatu więc zazwyczaj traktują znak "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" jak znak "ustąp pierwszeństwa". Jeżdżąc w Grecji przeżyłem chwilę grozy, kiedy z prawej na rondo tuż przed moją maską wjechał samochód. Rzuciłem trochę "faków", by przy kolejnym rondzie zdać sobie sprawę, że tam z reguły znaków "ustąp..." nie ma przed rondami Edytowane 28 Stycznia 2020 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6670 #28674 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) W Austrii , jezeli dobrze pamiętam, to przed rondami sa nawet tablice informacyjne- pictogramy "przy zjeżdzie pwłącz prawy kierunkowskaz.. ( o lewym nic nie ma ) W Polsce nie ma , ale chyba powinny być... Edytowane 28 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #28675 Napisano 28 Stycznia 2020 Przy okazji rond:w Polsce przed prawie każdym rondem jest znak "ustąp pierwszeństwa" (chyba jeszcze osobiście nie widziałem ronda bez takiego znaku).Prosz, Katowice: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach