mario1971 70583 #34126 Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) 17 godzin temu, pmwas napisał(-a): Ile można dawać czasu? Ostatnio mówili, ze 20.12 ładują i wysyłają, to - z uwagi na kolejki na granicy - będzie jechał tydzień, czyli w zasadzie 27-28 powinien być. Kolejki są mniejsze niż były, auta nie ma, a oni oczywiście nawet nie napiszą pół zdania, że jednak nie przyjechał, kiedy się go spodziewać - nic. Tymczasem ja pisałem, ze ma do końca grudnia fizycznie być w Polsce, inaczej rezygnuję. I chyba tego się będę trzymał, bo po prostu już starczy tej farsy. Dwa dni jeszcze są... A ja właśnie wysłałem maila, że jak w ciągu 2 dni nie przyjedzie, ostatecznie rezygnuję. Pewnie teraz czytają Twojego maila albo nawet obserwują nasze Forum i jest im niezmiernie głupio. VID-20211123-WA0003.mp4 Edytowane 30 Grudnia 2021 przez mario1971 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #34127 Napisano 30 Grudnia 2021 15 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Ustawiłem sobie aktywny tempomat na ograniczenia + 9 km/h i tak jeżdżę od miesiąca. Jest tylko jeden problem, nie zasnąć za kierownicą... Nie dotykaj hamulca, tylko pozwól aby kolejny asystent hamowania zapobiegający kolizjom zatrzymywał auto i na pewno nie zaśniesz 😛 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #34128 Napisano 30 Grudnia 2021 4 minuty temu, memento mori napisał(-a): Nie dotykaj hamulca, tylko pozwól aby kolejny asystent hamowania zapobiegający kolizjom zatrzymywał auto i na pewno nie zaśniesz 😛 Tak właśnie robię, jedynie trzeba obserwować światła, bo sam się nie zatrzyma na czerwonym, jak nikt przed nim nie jedzie. No i po dłuższym postoju na światłach trzeba wcisnąć przycisk lub na chwilę pedał gazu, żeby ruszyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9559 #34129 Napisano 30 Grudnia 2021 @Tommaso, jakie masz auto z tym aktywnym tempomatem i jak się zachowuje na autostradzie? Pytam, bo jeździłem trochę nowym Pugiem 508 mojego taty, i o ile działanie w mieście to dla mnie bajka, działa dokładnie jak w Twoim aucie, to autostrada, to już nieporozumienie. Przykładowo - jazda np. 140km/h i nagle ktoś wolniejszy się wpycha przed nas - auto gwałtownie hamuje, a po ustąpieniu "przeszkadzacza" przed nami, redukuje z 8go biegu na 5ty, a czasem nawet na 4ty, próbując błyskawicznie odzyskać wytraconą prędkość. Efekt - szybko wichrujące się tarcze i podwyższone bez sensu spalanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #34130 Napisano 30 Grudnia 2021 19 minut temu, Chorwat napisał(-a): @Tommaso, jakie masz auto z tym aktywnym tempomatem i jak się zachowuje na autostradzie? Pytam, bo jeździłem trochę nowym Pugiem 508 mojego taty, i o ile działanie w mieście to dla mnie bajka, działa dokładnie jak w Twoim aucie, to autostrada, to już nieporozumienie. Przykładowo - jazda np. 140km/h i nagle ktoś wolniejszy się wpycha przed nas - auto gwałtownie hamuje, a po ustąpieniu "przeszkadzacza" przed nami, redukuje z 8go biegu na 5ty, a czasem nawet na 4ty, próbując błyskawicznie odzyskać wytraconą prędkość. Efekt - szybko wichrujące się tarcze i podwyższone bez sensu spalanie. BMW serii 5. Tempomat działa bardzo płynnie również na autostradzie, silnik mam dość mocny, więc nie ma mowy o przymusowym redukowaniu jak już w końcu tir zjedzie na prawy pas, góra z 8 na 7. Właściwie jedyna uwaga jaką mam to fakt, że przyśpieszanie zaczyna się dopiero, gdy samochód z przodu całkowicie zmieni pas przekraczając linię, ja zacząłbym przyśpieszać już chwilę wcześniej, ale to jedyna drobna niedogodność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9559 #34131 Napisano 30 Grudnia 2021 Hmm, może różnica to kwestia oprogramowania lub mocy, momentu. Niby jest 225KM, ale w silniku 1.6 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #34132 Napisano 30 Grudnia 2021 U mnie jest 360 KM z 3 litrów 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alleck 3929 #34133 Napisano 30 Grudnia 2021 O litrach czy mocach nie będę pisał, bo w moim przypadku działanie tempomatu aktywnego zależy od czegoś innego. Jak mam ustawiony tryb sport, to rzeczywiście samochód reaguje agresywnie. Po zjechaniu samochodu z pasa przede mną, jest mocna redukcja i krecenie prawie do odcinki aż do osiągnięcia zadanej prędkości. Jak mam tryb komfort to redukcja jest z 7 biegu na 6 i przypieszanie bardzo delikatne, najczęściej wraca na 7 bieg zanim osiągnie zadana prędkość. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #34134 Napisano 30 Grudnia 2021 3 minuty temu, alleck napisał(-a): O litrach czy mocach nie będę pisał, bo w moim przypadku działanie tempomatu aktywnego zależy od czegoś innego. Jak mam ustawiony tryb sport, to rzeczywiście samochód reaguje agresywnie. Po zjechaniu samochodu z pasa przede mną, jest mocna redukcja i krecenie prawie do odcinki aż do osiągnięcia zadanej prędkości. Jak mam tryb komfort to redukcja jest z 7 biegu na 6 i przypieszanie bardzo delikatne, najczęściej wraca na 7 bieg zanim osiągnie zadana prędkość. A tu możesz mieć rację, w moim poprzednim samochodzie agresja tempomatu też była zależna od trybu jazdy. W BMW nie widzę wielkiej różnicy, ale fakt, że 99% czasu jeżdżę w trybie adaptive, który wszystko (praca skrzyni, silnika, zawieszeniai tempomatu) dobiera sobie sam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alleck 3929 #34135 Napisano 30 Grudnia 2021 A tu możesz mieć rację, w moim poprzednim samochodzie agresja tempomatu też była zależna od trybu jazdy. W BMW nie widzę wielkiej różnicy, ale fakt, że 99% czasu jeżdżę w trybie adaptive, który wszystko (praca skrzyni, silnika, zawieszeniai tempomatu) dobiera sobie sam.No ja mam kilka trybów predefiniowanych, ale mam też tryb Custom. I tam mogę ustawić sobie zachowanie zawieszenia, pedału gazu, skrzyni i właśnie zachowanie tempomatu. Więc zakładam że w tybach predefiniowanych zachowanie tempomatu też jest różne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #34136 Napisano 30 Grudnia 2021 W BMW w trybie jazdy individual nie ma różnych trybów aktywnego tempomatu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9559 #34137 Napisano 30 Grudnia 2021 Tego w sumie nie sprawdzałem, jest to jakiś trop. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #34138 Napisano 30 Grudnia 2021 9 godzin temu, pmwas napisał(-a): Kolejny dzień, kolejne nic. Zobaczymy... czas jest do jutra do 17:00, po tym czasie zamówienie jest ostatecznie niezrealizowane. A ja kupię jakiś zwykły „dupowóz” i trudno. Bierz Jimny i bądź szczęśliwy, za 60-70k pln są z małym przebiegiem poniżej 30k km z poprzedniej gen. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1682 #34139 Napisano 31 Grudnia 2021 19 godzin temu, pmwas napisał(-a): Kolejny dzień, kolejne nic. Zobaczymy... czas jest do jutra do 17:00, po tym czasie zamówienie jest ostatecznie niezrealizowane. A ja kupię jakiś zwykły „dupowóz” i trudno. czekam na to auto z podobnymi emocjami, mam nadzieję, że otwierając ten temat zobaczę w końcu fotę tego UAZ-a 0 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9392 #34140 Napisano 31 Grudnia 2021 Rozmawiałem wczoraj w sprawie leasingu... jak UAZ nie przyjdzie to kupimy po prostu coś innego, ale kłopot jest, że Polmotor za autko zapłacił i teraz jest na łasce i niełasce Ruskich. A z nimi tak się robi interesy - zapłacić musisz a dostaniesz jak dostaniesz... o ile dostaniesz. Za bardzo naciskasz - za karę dostaniesz jeszcze później. Ogólnie kicha... nie wiem czy oni w ogóle to wyślą. Tak myślę, że Tarmot miał po prostu ten sam problem. Tylko lipa straszna, ze nie mówili prawdy, tylko wieczna ściema 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #34141 Napisano 31 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 29.12.2021 o 15:52, michszy napisał(-a): Jest ok. Dziś pękła bariera pierwszych 10 tyś w tipo i jeszcze się nie zepsuł Miał być tylko do miasta a od lipca nastukał już trochę tych kilometrów. Ogólnie polecam jako fajna alternatywa dla aut segmentu B. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Miałem kiedyś Fiata Bravo z salonu, natłukłem nim ponad 50 tys, z awarii jakie mnie spotkały to pękł przewód od tylnego spryskiwacza, naprawiłem sam, koszt kilka zł. Raz zauważyłem lekki wyciek płynu chłodzącego, ale dolałem i samo się naprawiło. Raz szyby po zamknięciu otwierały się do połowy i nie chciał się bagażnik otworzyć, pomogło odłączenie akumulatora, raz guma w przednim kole, no i oleju musiałem pilnować. A tak to bardzo lubiłem to auto, tylko trochę skupienia na autostradzie wymagało bo miało się wrażenie, że ciągle trzeba korygować tor jazdy, zwłaszcza na mocno napompowanych kołach. A co jeszcze jak gaz założyłem to mi na stacjach dopłacali za eksploatację auta 😁 Edytowane 31 Grudnia 2021 przez albiNOS 01 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 7140 #34142 Napisano 31 Grudnia 2021 Z innej beczki. Czy ktoś w Was orientuje się w kwestii skanerów diagnostycznych, czy znajdę coś sensownego w cenie powiedzmy do 500 PLN ? Np. czy to jest coś warte ? https://allegro.pl/oferta/komputer-interfejs-diagnostyczny-obd2-uniwersalny-11109745141 Nie tylko do Forda, dziś rano w Suzuki SX4 zaświeciło się check-engine, a że żona ma do pracy 40 km, to było ryzyko, żebby jechała. Podjechałem na stację i na szczęście zrobili od ręki (błąd dotyczył zbyt ubogiej mieszanki). 0 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1242 #34143 Napisano 31 Grudnia 2021 W tym suzuki jest instalacja gazowa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 7140 #34144 Napisano 31 Grudnia 2021 Tak, od niedawna. 0 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1242 #34145 Napisano 31 Grudnia 2021 Trzeba się będzie przyzwyczaić. Mam tak w dwóch autach. W fordzie żony od 7 lat i moim oplu to samo. Uboga mieszanka. Kiedyś jeszcze sprawdzałem i kasowałem. Teraz już nie zwracam uwagi jeżeli wszystko poza tą kontrolką jest ok o auto normalnie śmiga.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 7140 #34146 Napisano 31 Grudnia 2021 (edytowane) OK, ale pytanie dotyczy tych tanich skanerów. Na razie zamówiłem taki na BT za 60 PLN - mniej więcej tyle zapłaciłem na stacji za skasowanie błędu, więc sam zobaczę co to warte. Edytowane 31 Grudnia 2021 przez teston 0 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1242 #34147 Napisano 31 Grudnia 2021 Tego podanego przez Ciebie nie znam ale na tym portalu kupiłem lata temu jakiegoś taniego VAGa i czytał, kasował, nawet adaptację przepustnicy robił. Wtedy kupując sugerowałem się opiniami już użytkujących. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 7140 #34148 Napisano 31 Grudnia 2021 No właśnie jedna z opinii była taka, że to samo, co potrafi tani skaner za kilkaset PLN zrobi smartfon i wtyczka za kilkadziesiąt PLN 😉 Zobaczy się. 0 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2130 #34149 Napisano 31 Grudnia 2021 Podbijam - fiat 500 z 2015 dalej dostępny. Niech ktoś kupi, bo nie mam miejsca na kolejne auto;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyniu70 1447 #34150 Napisano 31 Grudnia 2021 20 minut temu, zielony.m napisał(-a): Podbijam - fiat 500 z 2015 dalej dostępny. Niech ktoś kupi, bo nie mam miejsca na kolejne auto;) Nie jest jeszcze taki stary, do salonu oddaj 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach