Autor1984 12625 #36426 Napisano 6 Września 2022 17 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): skoro konkretnie rozwazales Lotusa, ale odpadl ze wzgledu na akcyze, to myslalem, ze zlalazles cos w zamian 🤔 ja chcialem miec countacha, no ale... 😂 Countach i F40 marzenia z dzieciństwa... 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8826 #36427 Napisano 6 Września 2022 18 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Countach i F40 marzenia z dzieciństwa... https://www.youtube.com/watch?v=DWT2EPUxOWc 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #36428 Napisano 6 Września 2022 @beniowskito jest bajka 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8826 #36429 Napisano 6 Września 2022 4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): @beniowskito jest bajka Ten facet opowiada z prawdziwą pasją (choć oczywiście, jako Włoch, trochę dramatyzuje😁), ale ogólnie film jest dobrze nakręcony i czuć w nim emocje i prawdziwą radość z jazdy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #36430 Napisano 6 Września 2022 (edytowane) 12 minut temu, beniowski napisał(-a): Ten facet opowiada z prawdziwą pasją (choć oczywiście, jako Włoch, trochę dramatyzuje😁), ale ogólnie film jest dobrze nakręcony i czuć w nim emocje i prawdziwą radość z jazdy. On intonuje jak pilot kierowcy rajdowego, aż z ciekawości sprawdziłem. Co do samego filmu, bohater mówi, że jak usiadł i ułożył ręce na kierownicy, wszystko stało się dla niego jasne. Ze mną było tak samo. Tylko, że ja wsiadłem do malucha i doznałem takiego samego uczucia 😉 Edytowane 6 Września 2022 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 25732 #36431 Napisano 6 Września 2022 (edytowane) 32 minuty temu, beniowski napisał(-a): Ten facet opowiada z prawdziwą pasją (choć oczywiście, jako Włoch, trochę dramatyzuje😁), ale ogólnie film jest dobrze nakręcony i czuć w nim emocje i prawdziwą radość z jazdy. Zanim obejrzałem film wiedziałem że to Davide Cironi. Wystarczył mi Twój opis😁 Edytowane 6 Września 2022 przez eye_lip 1 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRISTOF_KON 22065 #36432 Napisano 6 Września 2022 💪 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #36433 Napisano 6 Września 2022 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): @beniowskito jest bajka Dla mnie to byla ta bajka... 🤩 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #36434 Napisano 6 Września 2022 53 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): Dla mnie to byla ta bajka... 🤩 Pa na to! Oczywiście ta F40, to replika co widać gołym okiem, na moje tak jak mówili w TG, w hamerykańskich filmach za Ferrari przeważnie służył Pontiac Fiero , ale nie ważne! 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 77195 #36435 Napisano 6 Września 2022 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #36436 Napisano 6 Września 2022 Historyczny Citroen 😆 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 14442 #36437 Napisano 6 Września 2022 Czołem, Co sądzicie o oponach wielosezonowych? No i jakie ewentualnie polecacie? Wszędzie piszą, że Michelin CrossClimate. Patrzyłem też na Pirelli Cinturato. Na papierze wyglądają dobrze… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137667 #36438 Napisano 6 Września 2022 1 minutę temu, rafi napisał(-a): Czołem, Co sądzicie o oponach wielosezonowych? No i jakie ewentualnie polecacie? Wszędzie piszą, że Michelin CrossClimate. Patrzyłem też na Pirelli Cinturato. Na papierze wyglądają dobrze… Używałem Michelin CrossClimate i polecam. Ale nie wierz, że w górach na śniegu będzie jak w dawnej reklamie z Hołowczycem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1154 #36439 Napisano 6 Września 2022 Wielosezonowe opony są do wszystkiego i do niczego. Dla mnie to towar jedynie dla kogoś kto nie mieszka w wymagającym terenie zimą, nie rozwija większych prędkości i nie robi dużych przebiegów. Oczywiście dotyczy to samochodów osobowych. Jeśli tylko kogoś stać to dla własnego i cudzego bezpieczeństwa polecam zmianę opon na typowo letnie i zimowe niezależnie od ilości przejeżdżanych km. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #36440 Napisano 6 Września 2022 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Pa na to! Oczywiście ta F40, to replika co widać gołym okiem, na moje tak jak mówili w TG, w hamerykańskich filmach za Ferrari przeważnie służył Pontiac Fiero , ale nie ważne! I do tego zepsuli proporcje... ale Lambo chyba oryginal 🤔 11 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Wielosezonowe opony są do wszystkiego i do niczego. Dla mnie to towar jedynie dla kogoś kto nie mieszka w wymagającym terenie zimą, nie rozwija większych prędkości i nie robi dużych przebiegów. Oczywiście dotyczy to samochodów osobowych. Jeśli tylko kogoś stać to dla własnego i cudzego bezpieczeństwa polecam zmianę opon na typowo letnie i zimowe niezależnie od ilości przejeżdżanych km. czyli dla kogos, kto mieszka w typowym polskim miescie 😅 2 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137667 #36441 Napisano 6 Września 2022 8 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Wielosezonowe opony są do wszystkiego i do niczego. Dla mnie to towar jedynie dla kogoś kto nie mieszka w wymagającym terenie zimą, nie rozwija większych prędkości i nie robi dużych przebiegów. Oczywiście dotyczy to samochodów osobowych. Jeśli tylko kogoś stać to dla własnego i cudzego bezpieczeństwa polecam zmianę opon na typowo letnie i zimowe niezależnie od ilości przejeżdżanych km. Wszystko zależy od lokalizacji, jak zresztą napisałeś, W centralnej Polsce mamy od ponad 10 lat zimy praktycznie pozbawione śniegu i zmiana opon na zimowe przypomina loterię. Po kilkudniowym ochłodzeniu robi się ciepło itd. I co? Zmieniać opony co trochę? Opony zimowe mają sens tylko w obszarach podgórskich, tam gdzie zimy są jeszcze zimami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 968 #36442 Napisano 6 Września 2022 Używałem Michelin CrossClimate i polecam. Ale nie wierz, że w górach na śniegu będzie jak w dawnej reklamie z Hołowczycem. używałem Michelin'ów - zrobiłem na nich ca. 55kkm ( jesień 2017 do jesień 2020).O ile pierwszej zimy, na śniegu nadspodziewanie dobrze, to drugiej momentami robiło się niepewnie i trzeba było zwalniać. Ze względu na to zmieniłem świadomie przed 3 zimą, mimo tego, że bieżnika by jeszcze wystarczyło (zostało ca.3,8 mm/opona jeśli dobrze pamiętam). Wiosna/lato/jesień zero zastrzeżeń bez względu na temperaturę/aurę i sposób jazdy.Zmieniłem na Goodyear 4seasons gen-3 w jesieni 2020. Pierwsza zima bez zastrzeżeń, miałem wrażenie, że nawet lepiej niż na Michelin'ach; druga zima nie obiektywna, bo z wiadomych przyczyn było dużo mniej jeżdżenia, więc i bieżnik po lecie mniej zużyty. Wiosna/lato/jesień - również bez zastrzeżeń. W tym roku auto sprzedane razem z oponami po przebiegu ca. 20kkm; bieżnika zostało ca. 5,5mm.Auto jeździło głównie po nizinnej części Małopolski;-)Do nowego auta raczej zamówię Goodyear'a. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137667 #36443 Napisano 6 Września 2022 4 minuty temu, plszcto napisał(-a): używałem Michelin'ów - zrobiłem na nich ca. 55kkm ( jesień 2017 do jesień 2020). O ile pierwszej zimy, na śniegu nadspodziewanie dobrze, to drugiej momentami robiło się niepewnie i trzeba było zwalniać. Ze względu na to zmieniłem świadomie przed 3 zimą, mimo tego, że bieżnika by jeszcze wystarczyło (zostało ca.3,8 mm/opona jeśli dobrze pamiętam). Wiosna/lato/jesień zero zastrzeżeń bez względu na temperaturę/aurę i sposób jazdy. Zmieniłem na Goodyear 4seasons gen-3 w jesieni 2020. Pierwsza zima bez zastrzeżeń, miałem wrażenie, że nawet lepiej niż na Michelin'ach; druga zima nie obiektywna, bo z wiadomych przyczyn było dużo mniej jeżdżenia, więc i bieżnik po lecie mniej zużyty. Wiosna/lato/jesień - również bez zastrzeżeń. W tym roku auto sprzedane razem z oponami po przebiegu ca. 20kkm; bieżnika zostało ca. 5,5mm. Auto jeździło głównie po nizinnej części Małopolski;-) Do nowego auta raczej zamówię Goodyear'a. Ja mam z Goodyearami całorocznymi złe doświadczenia. Najpierw po dwóch miesiącach pierwsza pęknięta na niskim krawężniku, Kolejna uszkodzona półtora roku później. Może to pech, ale z Michelinami nic się nie działo. Wiadomo indywidualne doświadczenia nijak się nie mają do obiektywnej oceny, ale nie tylko ja miałem takie doświadczenia z Goodyearami (opinie w necie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #36444 Napisano 6 Września 2022 Godzinę temu, rafi napisał(-a): Czołem, Co sądzicie o oponach wielosezonowych? No i jakie ewentualnie polecacie? Wszędzie piszą, że Michelin CrossClimate. Patrzyłem też na Pirelli Cinturato. Na papierze wyglądają dobrze… Po raz pierwszy miałem służbowy z wielosezonowymi Pirelli Scorpion Verde All Season. Przez te kilka śnieżnych dni (bo chyba więcej nie było) nie zauważyłem gorszej kontroli nad samochodem w porównaniu do zimówek. Nawet pojechałem na nich na narty do Włoch. Od kilkunastu lat miałem osobne opony lato - zima, ale teraz prywatnie wybrałbym wielosezonowe. Aha, mieszkam pod Warszawą. Tu gór na codzień nie ma 😄 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2130 #36445 Napisano 6 Września 2022 W dniu 5.09.2022 o 22:02, SzefSzefow napisał(-a): skoro konkretnie rozwazales Lotusa, ale odpadl ze wzgledu na akcyze, to myslalem, ze zlalazles cos w zamian 🤔 Mam prosiaka więc nie spieszy mnie się ze znajdowaniem;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #36446 Napisano 6 Września 2022 Godzinę temu, rafi napisał(-a): Czołem, Co sądzicie o oponach wielosezonowych? No i jakie ewentualnie polecacie? Wszędzie piszą, że Michelin CrossClimate. Patrzyłem też na Pirelli Cinturato. Na papierze wyglądają dobrze… Mam w Citigo Nexeny od 4 lat. Auto robi rocznie 10kkm wokół przysłowiowego komina czyli dom, praca, szkoła, przedszkole. Warszawa i w sumie poza nią auto nigdy nie wyjechało. Żona, która korzysta z tego auta nie narzeka, ja czasami do niego wsiadając też nie mam zastrzeżeń. Oczywiście, w upały zapiszczy i pływa trochę, ale na mokrym i błotku daje radę.przy normalnym turlaniu się w.korkach. ale w drugim aucie, które lata głównie w trasy to jednak nie....zarówno na A czy S w upale nie będzie to opona letnia jak również pośrodku niczego podczas śnieżycy nie będzie zimówka, tutaj jednak dwa komplety przyzwoitej klasy opon być muszą. Z drugiej strony, może 4S z górnej półki dała by radę....tylko, że wtedy już ciężko znaleźć ekonomiczne uzasadnienie, bo jednak na dwóch kompletach lato+zima więcej km da się nakręcić niż na jednym komplecie 4S. Odpada jedynie przekładanie kół lub opon 2x rok. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #36447 Napisano 7 Września 2022 (edytowane) 10 godzin temu, rafi napisał(-a): Czołem, Co sądzicie o oponach wielosezonowych? No i jakie ewentualnie polecacie? Wszędzie piszą, że Michelin CrossClimate. Patrzyłem też na Pirelli Cinturato. Na papierze wyglądają dobrze… Zależy do jakiego samochodu, jakie jest jego przeznaczenie i gdzie głównie się nim poruszasz. Powiem Ci na moim przykładzie, w 2010 odbierałem z salonu Jeepa Commandera, a wydawali je na wielosezonowych. One były spoko do poruszania się po mieście. Jak trochę popadało i stopniało, wszystko było ok. Jak warunki zmieniały się w ekstremalne, już nie. Mowa zarówno o wysokich temperaturach jak również niskich wraz z opadami. Oczywiście było to specyficzne auto. Więc na pewno inaczej na wielosezonowych będzie się zachowywał taki Jeep, a trochę inaczej VW UP!. Pamiętam to dokładnie bo wówczas się strasznie zblamowałem, popadał śnieg, podjeżdżam pod ośnieżone wzniesienie i mówię do kumpla: " zobacz, zapnę teraz most i reduktor i nie ma siły, abyśmy nie podjechali". Nawet nie drgnął, a w zasadzie się zsuwał. Po wymianie opon, problem zniknął. To wszystko jest kwestią tego, co napisałem na początku. Naturalnie minęło wiele czasu, technologia poszła do przodu, ale w myśl "jak coś jest to wszystkiego, to jest do niczego" ja mam do takich rozwiązań sceptyczne nastawienie. EDIT! @Paulus57już dziś możemy mówić o ekstremalnie wysokich temperaturach jakie dotykają naszą część geograficzną, a ja jestem zdania, że letnia zawsze będzie miała twardszą mieszankę, aniżeli wielosezonowa. Może inaczej, jeżeli mamy jedno auto w rodzinie, którym jedziemy do pracy i wyruszamy na wakacje, ja jednak bym wziął dwa komplety, jeżeli mamy 2,3. I jedno z przeznaczeniem głównie na miasto, zakupy, etc. To w sumie dlaczego nie. Edytowane 7 Września 2022 przez Autor1984 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137667 #36448 Napisano 7 Września 2022 19 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Zależy do jakiego samochodu, jakie jest jego przeznaczenie i gdzie głównie się nim poruszasz. Powiem Ci na moim przykładzie, w 2010 odbierałem z salonu Jeepa Commandera, a wydawali je na wielosezonowych. One były spoko do poruszania się po mieście. Jak trochę popadało i stopniało, wszystko było ok. Jak warunki zmieniały się w ekstremalne, już nie. Mowa zarówno o wysokich temperaturach jak również niskich wraz z opadami. Oczywiście było to specyficzne auto. Więc na pewno inaczej na wielosezonowych będzie się zachowywał taki Jeep, a trochę inaczej VW UP!. Pamiętam to dokładnie bo wówczas się strasznie zblamowałem, popadał śnieg, podjeżdżam pod ośnieżone wzniesienie i mówię do kumpla: " zobacz, zapnę teraz most i reduktor i nie ma siły, abyśmy nie podjechali". Nawet nie drgnął, a w zasadzie się zsuwał. Po wymianie opon, problem zniknął. To wszystko jest kwestią tego, co napisałem na początku. Naturalnie minęło wiele czasu, technologia poszła do przodu, ale w myśl "jak coś jest to wszystkiego, to jest do niczego" ja mam do takich rozwiązań sceptyczne nastawienie. Moje doświadczenia dotyczyły jazdy po tzw. normalnych drogach. Jak ktoś zamierza używać wielosezonowych w warunkach ekstremalnych, to raczej odradzam. Choć mnie zdarzało się ruszać bez problemów nawet na drodze oblodzonej, co nie znaczy, że było to takie same jak na drodze suchej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 587 #36449 Napisano 7 Września 2022 9 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Ja mam z Goodyearami całorocznymi złe doświadczenia Goodyear 4s nowej generacji to zupelnie inna bajka Zrobilem ponad 50tys ciezkim autem (X5) w tym dwa razy Austria/Szwajcaria ze sniegiem i nie mam zastrzezen W NL tez od paru lat nie ma sniegu a przymrozki sa symboliczne tapatalked 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137667 #36450 Napisano 7 Września 2022 9 minut temu, Czujnik napisał(-a): Goodyear 4s nowej generacji to zupelnie inna bajka Zrobilem ponad 50tys ciezkim autem (X5) w tym dwa razy Austria/Szwajcaria ze sniegiem i nie mam zastrzezen W NL tez od paru lat nie ma sniegu a przymrozki sa symboliczne tapatalked Goodyear Vector 4Seasons 225/40 R18 kupione w grudniu 2020. To była chyba generacja 2. Ja jeżdżę samochodem raczej lekkim, niż ciężkim (masa własna 1336 kg). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach