Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie, to daje jakiś obraz na temat Giuli. Brat sporo jeździ 30-40 tyś rocznie, chciałby oszczędnie i wygodnie, natomiast wodotrysków nie potrzebuje. Nie jest petrolheadem jak ja . Szuka coś ekonomicznego, niezawodnego, nie jest internetowy. Giulia byłaby wyborem bardziej serca. Rozważa też Toyotę Camry 2.5litra oraz inne auta z podobnego segmentu. Może coś doradzicie?

to niech wybierze Alfę - pewnie nie będzie oszczędnie, ale za to za każdym razem z uśmiechem:-)
Camry jest fajnym autem, ale do niego trzeba się zestarzeć;-)
ostatecznie... Arteon - mniej nudny niż Passat, do tego z dużą ilością miejsca, brakiem wystającego tabletu, a przy tym ciągle to efektywne i skuteczne narzędzie do przemieszczania się z możliwością napędu na 4 koła i "szaloną" (na dzisiejsze czasy) pojemnością silnika 2.0
Ktoś chyba nie jeździł po włoskich drogach, szczególnie w miastach i małych miasteczkach...

o tototo - byłem tam teraz na urlopie i poza autostradami to... szału nie ma.
My dziś w Polsce na prawdę nie mamy się czego wstydzić jeśli chodzi o stan dróg i myślę, że niejedno auto jeżdżone u nas jest mniej wytelepane niż takie z "zachodu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę jak sprzedawałem Julkę, przebieg był jakoś 65 k km i nie miałem z nią najmniejszego problemu jeśli chodzi o zawieszenie. Tak naprawdę jedynym problemem było to, że po ok 2 miesiącach klima zaczęła hałasować, ale to podobno była jakaś wada fabryczna łożyska wiatraka. Wymienili to w 30 minut i tyle. Potem już tylko serwisy. Ogólnie z tego co kojarzę, stała/stoi dość wysoko w rankingach bezawaryjności. Ale jak brat szuka auta praktycznego i pojemnego, a nie fajnego, które cieszy michę przy każdym spojrzeniu i odpaleniu, to nie wiem czy Julka będzie dobrym wyborem. Bagażnik nie jest zbyt pojemny, szczególnie przez dość dużą belkę pod tylną półką. Ja przy prawie 1,9m wzrostu byłem w stanie za sobą usiąść, ale w dłuższej trasie raczej nie byłbym zachwycony. Osobiście, jakieś 95% przebiegów robiłem sam, więc mnie takie rzeczy nie przeszkadzały, ale starając się być obiektywnym, za kwotę, którą obecnie wołają za Giulię i nie będąc nastawionym, że musi to być Alfa, pewnie znajdzie równie dynamiczne i praktyczniejsze auto (które nie będzie tak pięknie wyglądać, ale jednak :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

Kurczę jak sprzedawałem Julkę, przebieg był jakoś 65 k km i nie miałem z nią najmniejszego problemu jeśli chodzi o zawieszenie. Tak naprawdę jedynym problemem było to, że po ok 2 miesiącach klima zaczęła hałasować, ale to podobno była jakaś wada fabryczna łożyska wiatraka. Wymienili to w 30 minut i tyle. Potem już tylko serwisy. Ogólnie z tego co kojarzę, stała/stoi dość wysoko w rankingach bezawaryjności. Ale jak brat szuka auta praktycznego i pojemnego, a nie fajnego, które cieszy michę przy każdym spojrzeniu i odpaleniu, to nie wiem czy Julka będzie dobrym wyborem. Bagażnik nie jest zbyt pojemny, szczególnie przez dość dużą belkę pod tylną półką. Ja przy prawie 1,9m wzrostu byłem w stanie za sobą usiąść, ale w dłuższej trasie raczej nie byłbym zachwycony. Osobiście, jakieś 95% przebiegów robiłem sam, więc mnie takie rzeczy nie przeszkadzały, ale starając się być obiektywnym, za kwotę, którą obecnie wołają za Giulię i nie będąc nastawionym, że musi to być Alfa, pewnie znajdzie równie dynamiczne i praktyczniejsze auto (które nie będzie tak pięknie wyglądać, ale jednak :P ).

Aspekt praktyczności jest minimalny, powiedziałbym, że nawet nieistotny. Ja bym mu wciskał tę Julkę, bo jest piękna :D ale on sam musi zdecydować. Za Camry chyba idzie większa oszczędność i bezawaryjność..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślę o Camry to mi jeden cytat przychodzi do głowy.

"Jeśli odchodząc od swojego samochodu, nie odwrócisz się żeby na niego chwilę popatrzeć, to kupiłeś zły samochód" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jeśli odchodząc od swojego samochodu, nie odwrócisz się żeby na niego chwilę popatrzeć, to kupiłeś zły samochód"

Bez przesady, Camry brzydka nie jest. Nie jest to też szczyt dizajnu, ale wolę Camry niż superb czy podobne klimaty.
Dla mnie największą wadą Camry jest jest biedne wykończenie i kiepskie wyciszenie

Oczywiście Giulia o niebo ładniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ta nowa camry się nawet podoba. Przód jest OK, linia boczna bardzo ładna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnętrze jest na pewno dużo ładniejsze niż w poprzedniej, tam dla mnie było słabo, szczególnie, że pierwszy mój kontakt z nim był w wersji budyniowo/czarnej. Ale z zewnątrz, na pewno nie odwróciłaby mi głowy na ulicy :) 

No i przyznacie chyba, że jest ogromna różnica między "nie jest brzydki" a "jest piękny" :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.07.2024 o 18:35, eye_lip napisał(-a):

@pechagto wbijasz? ;)

20240726_183426.jpg

Oj ja w piątek dopiero wróciłem z urlopu, a w sobotę miałem 40 znajomego :D
Co to za impreza była?

Z ciekawostek motoryzacyjnych spotkanych na urlopie:
świetny Escalade, Tesla ładowana ze słupka na polu namiotowym, Kadett w nadmowskim garażu, próbka możliwości parkowaniawielkiego amerykańskiego SUVa, które EU zastanawia się czy nie zabronić vs BMW na takim szmym, a właściwie takich samych miejscach parkingowych, no i "król adriatyckich plaży" Punto w kabriolecie ;)

1722329119264_copy_1500x2000.jpg

1722329119283_copy_1500x2000.jpg

1722329119305_copy_1500x2000.jpg

1722329119328_copy_1500x2000.jpg

1722329119351_copy_1500x2000.jpg

IMG_20240716_193907_copy_1128x2000.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linia boczna w nowej Camry jest ekstra.

Oczywiście różnica między niebrzydkim a pięknym jest kolosalna, ale Twój cytat nie jest przecież uniwersalny. Po pierwsze dlatego, że nie dla wszystkich wygląd się liczy, a pewnie dla większości nie jest czynnikiem decydującym. Po drugie nie to ładne, co ładne, a co się komu podoba (niestety). W przeciwnym razie wszyscy jeździli by Włochami, ewentualnie brytolami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyżej ustaliliśmy, że auto dla brata nie musi być praktyczne, ma być ładne :) 

Tutaj pasuje kolejny cytat, autorstwa J. Clarcsona "If it comes to style, Italians always get it right" :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, praktyczność może być na poziomie 0, ale już bezawaryjność i oszczędność serwisowa nie jest bez znaczenia :). Ja miałem dla niego parę fajnych pomysłów z kategorii sercem a nie rozumem. No ale nie każdy kocha auta, niektórzy po prostu chcą się bezproblemowo przemieszczać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Ceteth napisał(-a):

Powyżej ustaliliśmy, że auto dla brata nie musi być praktyczne, ma być ładne :) 

Tutaj pasuje kolejny cytat, autorstwa J. Clarcsona "If it comes to style, Italians always get it right" :) 

... zwlaszcza w przypadku Multipli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tego, podobno przestronne i wygodne w środku :P 

Kolega lepiej uważa z liczbą postów, bo przy ostatnim zamieszaniu z wieczerzą na olimpiadzie jeszcze Cię zaczną ścigać :P

image.png.0f3fe567a13f5d0f7e0dfd11e7b8edf5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... zwlaszcza w przypadku Multipli

Chciałem zapytać, czy ten cytat był przed, czy po multipli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

A mi inny, o  🎁 🐎🦷. Odchodząc się nie odwracam, ale w sumie jestem z niej zadowolony.

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.07.2024 o 07:59, cordi7 napisał(-a):

Nowy Macan to już tylko prąd. Więc ten tego…

Poprzedni model jest jeszcze dostępny, tak więc ten tego…

8 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

Mi ta nowa camry się nawet podoba. Przód jest OK, linia boczna bardzo ładna.

Stary model Camry nawet mi się podobał. Wymagał odświeżenia, ale nie takiego jak wypuszczono.

O ile przednie światła Led wyglądają fajnie w Toyocie C-hr, o tyle w Camry zostały przesunięte z krawędzi. Zaburza to odbiór przedniej linii samochodu.

Kolejna wariacja inspirowana Ferrari, ale moim zdaniem mało udana.

No może nie aż tak bardzo jak w przypadku Suv-a na rynek Japoński:

image.thumb.png.2fae7ca49e6741cf3c413d15838b528c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Remy napisał(-a):

Poprzedni model jest jeszcze dostępny, tak więc ten tego…

W DE już nie jest. Kilka sztuk stoi jeszcze gdzieś u dealera, na stronie Porsche dostępny już tylko elektryczny.

EDIT: z ciekawości zerknąłem, co jest dostępne. Szału nie ma.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Remy napisał(-a):

Camry nawet mi się podobał

Zapomniałem dodać, że 2,5 benzyna z hybrydą całkiem ładnie się zbiera, w ogóle nie odczuwam potrzeby użycia trybu "sport".

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pechagtozlot w Mikoszewie

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

na stronie Porsche dostępny już tylko elektryczny.

Jestem ciekawy jak zachowają się klienci. Może się okazać że sprzedaż Macana im spadnie i za jakiś czas pojawi się hybryda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Remy napisał(-a):

Może się okazać że sprzedaż Macana im spadnie

Jestem niemalże w 100% pewien, że sprzedaż Macana spadnie. 

7 godzin temu, Remy napisał(-a):

i za jakiś czas pojawi się hybryda...

A da się na tej płycie podłogowej wstawić silnik spalinowy

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

A da się na tej płycie podłogowej wstawić silnik spalinowy

Nie. Przynajmniej tak twierdzą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Nie. Przynajmniej tak twierdzą :)

To nie wróżę im sukcesu z nowym Macanem. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

To nie wróżę im sukcesu z nowym Macanem. 

911 zostaje jako hybryda, zostanie zelektryfikowana jako ostatnia w gamie (z powodow oczywistych).

Boxster / Cayman w pradzie ma sens. to fun cary jezdzace na tor albo robiace krotkie trasy.

Do takich zastosowan elektryk sie sprawdzi, pod warunkiem ze waga baterii nie zabije prowadzenia...

Macan / Cayenne sa najbardziej problematyczne bo to auta czesto jezdzace jako te "glowne", na co dzien.

Z jednej strony osiagi elektrycznego Macana urywaja glowe, z drugiej ja mam zawsze "range anxiety".

Tym niemniej jak ktos kupuje elektryka to ma raczej ladowarke w garazu a malo kto robi dziennie wiecej niz 300-350 km.

(A taki zasieg zima w realnych warunkach elektryczny Macan spokojnie ma - wiec jesli mozesz sie wieczorem naladowac - to ok.)

Zobaczymy.

Sam bylem sceptycznie nastawiony do elektrycznej motoryzacji - myslalem, ze bardzo bedzie mi brakowalo dzwieku silnika itp.

Realnie, na co dzien, uwielbiam kompletna cisze oraz ogromny moment obrotowy dostepny od zera w swojej hybrydzie plug-in.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi