memento mori 2998 #45526 Napisano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a): Trafilem cos dla Kolegi @Paulus57 HongQi e-Hs9, czyli elektryczny, luksusowy, chinski SUV. Wielki skubaniec, mial duzo ponad 5m. Wygladal na ciekawa opcje, ale nawet nie wiem jaka jest jego cena. https://www.hongqi-auto.com/pages/cartype/cartype_E-hs9.html Pewnie nie za rok czy dwa, ale za lat dziesięć wydaję mi się, że z elektrycznymi autami z Chin i Korei stanie się to co z elektroniką. Takie luźne porównanie. Na początku też były podśmiechujki z produktów LG i Samsunga, później z Hisense i AOC, a teraz LG jest na poziomie Sony i Panasonica, Samsung sprzedaje 3-4 razy więcej, pozostali pewnie już dogonili (pamiętam dane sprzed około 3 lat), a Philips to już chyba odszedł w zapomnienie. Edytowane 1 Sierpnia 2024 przez memento mori 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #45527 Napisano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, cordi7 napisał(-a): PS. Mamy wyraźnie inną definicję śmiesznych pieniędzy - patrzyłem na nowego bez przebiegu do rocznego Taycana szukając auta. I tanio nie było - ceny spadły ale to nadal nie jest tanio U mnie (wg ogloszen z Autoscout24) Taycany zaczynaja sie od 60'000 CHF - ogloszen jest 339. Jesli wezmiemy pod uwage jego Porszowski spalinowy odpowiednik - Panamere, to ogloszen jest 43 i zaczynaja sie ceny od 100'000 CHF. Panamera E-Hybrid ogloszen 69 i ceny od 90'000 CHF. I tak, sa to smieszne pieniadze jak na samochod bazowo kosztujacy 114'000 CHF. 15 minut temu, memento mori napisał(-a): Pewnie nie za rok czy dwa, ale za lat dziesięć wydaję mi się, że z elektrycznymi autami z Chin i Korei stanie się to co z elektroniką. Takie luźne porównanie. Na początku też były podśmiechujki z produktów LG i Samsunga, później z Hisense i AOC, a teraz LG jest na poziomie Sony i Panasonica, Samsung sprzedaje 3-4 razy więcej, pozostali pewnie już dogonili (pamiętam dane sprzed około 3 lat), a Philips to już chyba odszedł w zapomnienie. Dokladnie to samo pisalem niedawno 🤭: W dniu 8.07.2024 o 21:36, SzefSzefow napisał(-a): Daje im 5, max 10 lat, zeby spokojnie mogli konkurowac z najwiekszymi. Chinczycy bardzo szybko sie ucza. Jesli chodzi o kazda dziedzine technologii, to najpierw kopiuja, pozniej rozwijaja wlasne rozwiazania na tyle dobre, ze zabieraja duza czesc rynkow. Edytowane 1 Sierpnia 2024 przez SzefSzefow 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #45528 Napisano 1 Sierpnia 2024 7 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): U mnie (wg ogloszen z Autoscout24) Taycany zaczynaja sie od 60'000 CHF - ogloszen jest 339. Jesli wezmiemy pod uwage jego Porszowski spalinowy odpowiednik - Panamere, to ogloszen jest 43 i zaczynaja sie ceny od 100'000 CHF. Panamera E-Hybrid ogloszen 69 i ceny od 90'000 CHF. I tak, sa to smieszne pieniadze jak na samochod bazowo kosztujacy 114'000 CHF. Za rocznik 2024 bez przebiegu bądź z jakimś symbolicznym u mnie trzeba dać od około 70.000€ wzwyż. Mówimy tu o modelu sprzed liftu - nowy model jest droższy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #45529 Napisano 1 Sierpnia 2024 17 minut temu, cordi7 napisał(-a): Za rocznik 2024 bez przebiegu bądź z jakimś symbolicznym u mnie trzeba dać od około 70.000€ wzwyż. Mówimy tu o modelu sprzed liftu - nowy model jest droższy. To bardzo malo. 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3752 #45530 Napisano 1 Sierpnia 2024 @mario1971 jak z Twoim ściąganiem auta chyba w prawo jeśli dobrze pamiętam?Właśnie widzę na grupie fb a4 podobny wątek że nowe auto ściąga w prawo i znalazło się sporo osób z tym samym problememWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67566 #45531 Napisano 1 Sierpnia 2024 21 minut temu, bober5264 napisał(-a): @mario1971 jak z Twoim ściąganiem auta chyba w prawo jeśli dobrze pamiętam? Właśnie widzę na grupie fb a4 podobny wątek że nowe auto ściąga w prawo i znalazło się sporo osób z tym samym problemem Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka Poprawili na serwisie i już jest ok. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #45532 Napisano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) 34 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): To bardzo malo. Jak na Porsche - zgoda. Przy cenie nowego na poziomie 93.000€ - 70.000€ jest dość atrakcyjne. Spalinowe trzymają wartość dużo lepiej. Edytowane 1 Sierpnia 2024 przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11169 #45533 Napisano 1 Sierpnia 2024 4 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a): Trafilem cos dla Kolegi @Paulus57 HongQi e-Hs9, czyli elektryczny, luksusowy, chinski SUV. Wielki skubaniec, mial duzo ponad 5m. Wygladal na ciekawa opcje, ale nawet nie wiem jaka jest jego cena. https://www.hongqi-auto.com/pages/cartype/cartype_E-hs9.html Ten model rozpoczyna się od 350 k zł 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #45534 Napisano 2 Sierpnia 2024 10 godzin temu, cordi7 napisał(-a): Jak na Porsche - zgoda. Przy cenie nowego na poziomie 93.000€ - 70.000€ jest dość atrakcyjne. Spalinowe trzymają wartość dużo lepiej. Pozostaje pytanie dlaczego sa tak tanie, a odpowiedz jest jedna - z bateria 79kW ma zasieg okolo 300km i dlugi czas ladowania. 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #45535 Napisano 2 Sierpnia 2024 (edytowane) 17 godzin temu, Lynx27 napisał(-a): Który silnik byście polecali i dlaczego? Nie polecę czegoś czego nie miałem, a miałem 2,0 w manualu. Automat też słyszałem, że trochę zamula ale należy pamiętać, że to mogą być opinie ludzi przyjeżdżających na jazdy próbne samochodami ze skrzyniami dwusprzęgłowymi Ja na jazdę testową CX5 w automacie przyjechałem Yukonem z klasycznym automatem z roku 2003 i jakoś nie zauważyłem żeby automat Mazdy zamulał Mazdą 6 byłem kilkakrotnie i na nartach w Austrii i w Chorwacji, załadowana po dach z 3 osobami w środku jechała te 12h bez problemu. Spalanie około 7l/100km Wiadomo, że 2,5l w automacie będzie paliła więcej ale jakby była wtedy dostępna taka od ręki to bym ją brał Edytowane 2 Sierpnia 2024 przez pechagto 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #45536 Napisano 2 Sierpnia 2024 10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Ten model rozpoczyna się od 350 k zł Wiec polowa ceny "konkurencji" 🤔 Choc nie wiem czy konkurencja w ogole istnieje 🤔 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11169 #45537 Napisano 2 Sierpnia 2024 1 minutę temu, SzefSzefow napisał(-a): Wiec polowa ceny "konkurencji" 🤔 Choc nie wiem czy konkurencja w ogole istnieje 🤔 Zobaczymy jak będzie się sprawował w okresie eksploatacji. Jeżeli po 3 latach będzie ok. To pozamiatali rynek. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #45538 Napisano 2 Sierpnia 2024 3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Zobaczymy jak będzie się sprawował w okresie eksploatacji. Jeżeli po 3 latach będzie ok. To pozamiatali rynek. Sprawowanie sie to jedna rzecz, ale kwestia ewentualnej obslugi, czesci, czasu oczekiwania na nie, to zupelnie inna 😉 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #45539 Napisano 2 Sierpnia 2024 18 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Pozostaje pytanie dlaczego sa tak tanie, a odpowiedz jest jedna - z bateria 79kW ma zasieg okolo 300km i dlugi czas ladowania. Mialem okazje prowadzic tylko podczas jazdy probnej wiec nie jestem w stanie z autopsji powiedziec, jaki ma zasieg. Wiekszosc testow jakie widzialem podaje / potwierdza w modelu poliftowym minimum 400 km zasiegu przy baterii 97 kWh. https://ev-database.org/car/2099/Porsche-Taycan-Plus Jasne, Tesla zuzywa mniej Wh w przeliczeniu na przejechany km ale w Porsche raczej nigdy nie chodzilo o najnizsze zuzycie paliwa czy tez w przypadku elektrykow energii. I zanim stwierdzisz, ze jechali dziadkowo - tak. Tak jak normalny uzytkownik jechalby dluzsza trase. W spalinowym jak cisniesz tez nie osiagniesz zuzycia katalogowego. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #45540 Napisano 2 Sierpnia 2024 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
The_Rocket 6 #45541 Napisano 3 Sierpnia 2024 Kontynuując nudny wątek poszukiwania auta rodzinnego udało mi się pojeździć RX 500h F-sport i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zawieszenie mimo, że wersja “sportowa” świetnie wybiera i jest komfortowe, do tego tylna skrętna oś. Wnętrze przestronne i wygodne. Prowadzenie bardzo przyzwoite. Mocny konkurent do X5. Zobaczymy jak wyjdzie to cenowo. Co do Macana to nie rozważam go z uwagi na gabaryty po jeździe konkurencją. Z resztą budżet też chyba nie ten żeby było to auto przyzwoicie wyposażone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2405 #45542 Napisano 3 Sierpnia 2024 Wyjdzie trochę taniej, ok. 400k za pełen F-sport, czyli pewnie z 10-15% taniej niż podobnie wyposażone X5 40i po rabacie. Ale obydwa mają swoje plusy i minusy. X5 ma lepszy silnik i napęd w ogóle, Lexus ma bezawaryjność i lepiej trzyma cenę jako używany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #45543 Napisano 3 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 2.08.2024 o 09:54, cordi7 napisał(-a): Mialem okazje prowadzic tylko podczas jazdy probnej wiec nie jestem w stanie z autopsji powiedziec, jaki ma zasieg. Wiekszosc testow jakie widzialem podaje / potwierdza w modelu poliftowym minimum 400 km zasiegu przy baterii 97 kWh. https://ev-database.org/car/2099/Porsche-Taycan-Plus Jasne, Tesla zuzywa mniej Wh w przeliczeniu na przejechany km ale w Porsche raczej nigdy nie chodzilo o najnizsze zuzycie paliwa czy tez w przypadku elektrykow energii. I zanim stwierdzisz, ze jechali dziadkowo - tak. Tak jak normalny uzytkownik jechalby dluzsza trase. W spalinowym jak cisniesz tez nie osiagniesz zuzycia katalogowego. Z wieksza betaria jest juz w miare normalnie, ale wtedy ceny juz nie sa tak przystapne. Dobrym wyborem moze tez byc odpowiednik Audi, czyli e-Tron GT. Przedliftwy "quattro" mial 94kWh baterie i zasieg oklo 450km, a poliftowy S juz 105kWh i 560km zasiegu 5 godzin temu, The_Rocket napisał(-a): Kontynuując nudny wątek poszukiwania auta rodzinnego udało mi się pojeździć RX 500h F-sport i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zawieszenie mimo, że wersja “sportowa” świetnie wybiera i jest komfortowe, do tego tylna skrętna oś. Wnętrze przestronne i wygodne. Prowadzenie bardzo przyzwoite. Mocny konkurent do X5. Zobaczymy jak wyjdzie to cenowo. Co do Macana to nie rozważam go z uwagi na gabaryty po jeździe konkurencją. Z resztą budżet też chyba nie ten żeby było to auto przyzwoicie wyposażone. To rozwaz Cayenne Btw Dziadowskie te Toyoty, nawet z glupim Lambo nie daja rady 🤦♂️ Edytowane 3 Sierpnia 2024 przez SzefSzefow 2 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20475 #45544 Napisano 4 Sierpnia 2024 Sorki za jakość fotek - w ruchu i przez brudną szybę. Co to za F? Taki SUV . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #45545 Napisano 4 Sierpnia 2024 (edytowane) Ferrari Purosangue https://www.ferrari.com/en-EN/auto/ferrari-purosangue Edytowane 4 Sierpnia 2024 przez cordi7 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6273 #45546 Napisano 4 Sierpnia 2024 Akurat widzę jego protoplastę, pierwsze F 4x4: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #45547 Napisano 4 Sierpnia 2024 FF? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6273 #45548 Napisano 4 Sierpnia 2024 Chyba tak, nie obchodziłem dookoła. Przed niedzielnym spacerem po starówce zaparkowałem na pierwszym lepszym wolnym, akurat na Niżyńskiego koło b.Wiktorii i pokropiło. Zerknąłem na forum, widzę wpis o ferrari a takie właśnie FF kilkanaście metrów przed maską. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20475 #45549 Napisano 4 Sierpnia 2024 Ja nie jestem jakimś mocno zagorzałym fanem motoryzacji ale nie ukrywam, że to F w ogóle mi się nie podobało. Takie przerysowane,przejaskrawione, nawet rzekłbym- nieco groteskowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6273 #45550 Napisano 4 Sierpnia 2024 1 minutę temu, loco50 napisał(-a): przerysowane,przejaskrawione A które Ferrari albo Lambo takie nie jest ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach