TomcioMiki 66065 #47701 Napisano 26 Stycznia Godzinę temu, pmwas napisał(-a): To całkiem ok na takie autko. W Imprezie miałem 150 i szło to ładnie, tylko trzeba było wysoko kręcić. Mój jest gdzieś 100kg cięższy ma 160km , jak na Scenica całkiem żwawy 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #47702 Napisano 26 Stycznia 16 godzin temu, Londek napisał(-a): Łukasz, uśmierzę ten ból chociaż trochę. Do pracy dojeżdżam autem, wszystko zależy od dnia/ lokalizacji klienta, ale mówimy tutaj o widełkach rzędu 15/ 20 kilometrów, minimum to godzina telepania się… a nie rzadko przybija w okolice dwóch godzin🤯 (piszę o powrocie, z rana ta sama trasa zajmuje mi około 30min). Ostatnio jechaliśmy do Kornwalii, nawigacja wskazywała trochę ponad pięć godzin… a w rzeczywistości jechaliśmy 7.5h! Czyste szaleństwo… a robi się coraz gorzej. Od 2 lat mam roboty na autostradzie niedaleko. W życiu żywej duszy, która by coś tam robiła nie widziałem. Może jeszcze z 5 lat i skończą 😂 W przeciągu ostatnich 10 lat ogromna zmiana in minus. Więcej robót, korków, drogi te same a aut więcej. Jak tylko mogę to w przypadku dłuższej podróży rozważam wszystkie inny środki transportu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 132834 #47703 Napisano 26 Stycznia Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a): To on ma tylko 140 KM 🤔🤔🤔 Niestety "Zielona Europa" się kłania. Ten sam silnik jeszcze kilka miesięcy temu miał 160 KM. Sprzedawca w salonie twierdził jednak, że to efekt zmian w oprogramowaniu i jak coś, to łatwo zmienić ze 140 do 160 KM. Jak mnie najdzie, to może się skuszę, ale po pierwsze to samochód dla żony i jej by pewnie 100 wystarczyło. Po drugie, kierując nim wcale nie wyczuwałem problemów z przyśpieszeniem. Rusza dynamicznie, bo jednak to auto krótsze od ProCeeda (204 KM) o 20 cm a i też pewnie przynajmniej ze 100 kg lżejsze, więc jak dla mnie jest OK a ja raczej nim będę jeździł tylko od czasu do czasu. Żona dopiero się oswaja ze sprzętem, więc rzadko przekracza 50 km/h. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11920 #47704 Napisano 26 Stycznia (edytowane) 13 minut temu, cordi7 napisał(-a): Od 2 lat mam roboty na autostradzie niedaleko. W życiu żywej duszy, która by coś tam robiła nie widziałem. Może jeszcze z 5 lat i skończą 😂 W przeciągu ostatnich 10 lat ogromna zmiana in minus. Więcej robót, korków, drogi te same a aut więcej. Jak tylko mogę to w przypadku dłuższej podróży rozważam wszystkie inny środki transportu. Dla mnie podróż gdy kieruję do 8 godzin w ogóle mnie nie męczy. Oczywiście np na takiej "zakopiance" leci cały alfabet "łaciński" 😆 Lot samolotem powyżej 5h to już męka(economy). @mario1971To przekonaj się do większego rozmiaru i weź XC90. Nie będziesz zawiedziony. Volvo daje ogromne rabaty na nowy model... Jak się ma historię, to jeszcze większe. A jak oczekujesz na prawdę high end to: Edytowane 26 Stycznia przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68548 #47705 Napisano 26 Stycznia XC90 jest w moich oczach nieproporcjonalne. To taki samochodowy Wałujew. 🤪 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11920 #47706 Napisano 26 Stycznia 2 minuty temu, mario1971 napisał(-a): XC90 jest w moich oczach nieproporcjonalne. To taki samochodowy Wałujew. 🤪 No to nie bierz Volvo, bo pomniejsze modele mają wiele elementów typowo z recyklingu(ok. 25%), będziesz zawiedziony. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68548 #47707 Napisano 26 Stycznia Na razie jeżdżę Q5, do której wczoraj zrobiłem już 4 dolewkę oleju - kolejny 1l po 26k km. Porażka... 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 132834 #47708 Napisano 26 Stycznia Dziwne, że w autach premium są takie problemy z olejem. W Kii nic się takiego nie dzieje a ma na liczniku 63k km i prawie 5 lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68548 #47709 Napisano 26 Stycznia Fakt, nie pomyślałem o Kia, jak szukałem auta. Jeden znajomy jeździł Sportage, i widziałem jego ciągłe mordowanie się z usterkami. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #47710 Napisano 26 Stycznia Mi też Lexus się popsuł, a właściwie to popsuła się szyba... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11920 #47711 Napisano 26 Stycznia 10 minut temu, Tommaso napisał(-a): Mi też Lexus się popsuł, a właściwie to popsuła się szyba... Czy mi się zdaje, czy od naprężeń? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #47712 Napisano 26 Stycznia 3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): A widzisz, w BMW mam spryskiwacz, który daje radę ją oczyścić. W Volvo brak i trzeba przecierać. 😕 ale tego rarytasu już nie masz Łukasz 😉 moim zdaniem bardzo przydatna funkcja , jak ktoś jeździ poza miastem w nocy , kolejny plus dla Audi 👏🏼 20250126_152246.mp4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #47713 Napisano 26 Stycznia 10 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Czy mi się zdaje, czy od naprężeń? Nie, dostałem kamieniem, najpierw był tylko punkt 5 cm od krawędzi, ale na pierwszej nierówności poszła rysa 30 cm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11920 #47714 Napisano 26 Stycznia 4 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): ale tego rarytasu już nie masz Łukasz 😉 moim zdaniem bardzo przydatna funkcja , jak ktoś jeździ poza miastem w nocy , kolejny plus dla Audi 👏🏼 20250126_152246.mp4 Szwed ma Nie wiem dlaczego w 7mkach nie stosują od g11/12 sprysków... 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #47715 Napisano 26 Stycznia 8 minut temu, Krakus1 napisał(-a): ale tego rarytasu już nie masz Łukasz 😉 moim zdaniem bardzo przydatna funkcja , jak ktoś jeździ poza miastem w nocy , kolejny plus dla Audi 👏🏼 20250126_152246.mp4 Mnie spryskiwacz reflektorów strasznie wkurza, bo natychmiast brudzi całe auto, powinien być jakoś na żądanie, a nie automatycznie gdy przy włącznych światłach używasz spryskiwacza szyby. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11920 #47716 Napisano 26 Stycznia 3 minuty temu, Tommaso napisał(-a): Nie, dostałem kamieniem, najpierw był tylko punkt 5 cm od krawędzi, ale na pierwszej nierówności poszła rysa 30 cm 😕 masz w ubezpieczeniu zawarte? W jednym z ubezpieczeń mam możliwość dwukrotnej wymiany szyby bez wpływu na zniżki. 1 minutę temu, Tommaso napisał(-a): Mnie spryskiwacz reflektorów strasznie wkurza, bo natychmiast brudzi całe auto, powinien być jakoś na żądanie, a nie automatycznie gdy przy włącznych światłach używasz spryskiwacza szyby. Dokładnie mnie też to irytuje. Światła się załączą i chlapie jakby ktoś go o to prosił 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #47717 Napisano 26 Stycznia Teraz, Autor1984 napisał(-a): 😕 masz w ubezpieczeniu zawarte? W jednym z ubezpieczeń mam możliwość dwukrotnej wymiany szyby bez wpływu na zniżki. Tak, mam w PZU Autoszyba oryginalną szybę w ASO do 10.000 pln. Ale z tą utratą zniżek to nie jest tak różowo, bo szkoda i tak jest wpisana do systemu, więc zniżek nie tracisz tylko w tym samym towarzystwie ubezpieczeniowym. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8257 #47718 Napisano 26 Stycznia 6 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Szwed ma Nie wiem dlaczego w 7mkach nie stosują od g11/12 sprysków... Avensis 2011 ma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 66065 #47719 Napisano 26 Stycznia (edytowane) 20 minut temu, Krakus1 napisał(-a): ale tego rarytasu już nie masz Łukasz 😉 moim zdaniem bardzo przydatna funkcja , jak ktoś jeździ poza miastem w nocy , kolejny plus dla Audi 👏🏼 20250126_152246.mp4 Ja też mam Scenic 07r 😁😁😁 Edytowane 26 Stycznia przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #47720 Napisano 26 Stycznia właśnie, kiedyś prawie każdy producent przy wyższych modelach i wyższym wyposażeniu, stosował mycie reflektorów, ciekawy jestem czy w obecnie produkowanych najwyższych modelach Toyoty, Renault..itd są nadal stosowane te - nie tanie -rozwiązania , w BMW i chyba MB tego wogole nie ma obecnie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 66065 #47721 Napisano 26 Stycznia 9 minut temu, Krakus1 napisał(-a): właśnie, kiedyś prawie każdy producent przy wyższych modelach i wyższym wyposażeniu, stosował mycie reflektorów, ciekawy jestem czy w obecnie produkowanych najwyższych modelach Toyoty, Renault..itd są nadal stosowane te - nie tanie -rozwiązania , w BMW i chyba MB tego wogole nie ma obecnie A w Saabie 97r miałem i wycieraczkę i spryskiwacz 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 156817 #47722 Napisano 26 Stycznia 5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a): ciekawy jestem jak wygląda spalanie w Q7 V6 , to Diesel ? @rafalmosty Tak, diesel. Średnie spalanie z ostatnich 2 k km, to niewiele poniżej 10 l/100 km. Ja nie mam lekkiej nogi więc jest ok, chociaż przez pierwsze 1,5 k km była lekka taryfa ulgowa😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 132834 #47723 Napisano 26 Stycznia 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): Fakt, nie pomyślałem o Kia, jak szukałem auta. Jeden znajomy jeździł Sportage, i widziałem jego ciągłe mordowanie się z usterkami. Nie pisałem nic o usterkach. Miałem jedną usterkę, więc sam wiem, że Kia też się psuje. 35 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Tak, diesel. Średnie spalanie z ostatnich 2 k km, to niewiele poniżej 10 l/100 km. Ja nie mam lekkiej nogi więc jest ok, chociaż przez pierwsze 1,5 k km była lekka taryfa ulgowa😉 Q7 to duży samochód, więc z dynamicznym kierowcą pić musi. Ja dziś natomiast zrobiłem mały test Hyundaia i na trasie 33 km miał średnie spalanie 5,8 l/100 (75% miasto, 25% obwodnica). Wcześniej na odcinku 16 km w mieście 7,3 l/100 km. Przyznaję, że jechałem w tempie adekwatnym do wieku a nie zawsze tak mam. Zobaczymy co dalej, bo na razie przebieg 83 km, więc za 2-3 miesiące będzie wszystko bardziej miarodajne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7937 #47724 Napisano 26 Stycznia 4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Dla mnie podróż gdy kieruję do 8 godzin w ogóle mnie nie męczy. Oczywiście np na takiej "zakopiance" leci cały alfabet "łaciński" 😆 Lot samolotem powyżej 5h to już męka(economy) Ja bardzo lubię jeździć. Sęk w tym, że większość węzłów i głównych autostrad w DE jest rozkopane, korki wszędzie gigantyczne i to żadna przyjemność. Tym niemniej po ostatniej wyprawie do Dusseldorfu autobusem (230 km prawie 4 godziny, autem nawet z korkami 2,5-3) próg bólu mi się przesunął 😅 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8257 #47725 Napisano 26 Stycznia 2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): właśnie, kiedyś prawie każdy producent przy wyższych modelach i wyższym wyposażeniu, stosował mycie reflektorów, ciekawy jestem czy w obecnie produkowanych najwyższych modelach Toyoty, Renault..itd są nadal stosowane te - nie tanie -rozwiązania , w BMW i chyba MB tego wogole nie ma obecnie Avensis to przeszłość, więc zajrzałem do specyfikacji obecnej Camry. Spryskiwacz reflektorów jest w każdej wersji wyposażenia (są trzy). Spryskiwacz kamery cofania tylko w najdroższej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach