Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Szczerze, to w Łodzi wyglądał już jak stół w TVN 😆 

ale jak ? przecież ceramika jest 😅

w Zakopanym teraz nie trzeba prześwitu , tylko napęd AWD i gruby portfel, to już nie te czasy 😉

5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Dzięki Jerzy!

Szczerze, to w Łodzi wyglądał już jak stół w TVN 😆 

Pewnie, że wolałbym 7mką, ale niestety zimą w góry wybieram wyższy prześwit.

@Autor1984 faktycznie detailing odpicował ci auto w kosmos. Mam to samo wnętrze tylko dekory alu, przebieg 140 tys. i u mnie wewnętrzna cześć kierownicy pod kciukami jest już lekko przetarta. Podobnie lewy podłokietnik ma taki dwucentymetrowy, ciemniejszy spot (pojawił się bardzo szybko, w sumie kwalifikował się pod gwarancję, ale jakoś mi zeszło). Robiłeś u siebie jakieś naprawy tego typu?

45 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

ale jak ? przecież ceramika jest 😅

w Zakopanym teraz nie trzeba prześwitu , tylko napęd AWD i gruby portfel, to już nie te czasy 😉

Ceramika - Sól drogowa: 0 - 1 ;)

6 minut temu, Valygaar napisał(-a):

@Autor1984 faktycznie detailing odpicował ci auto w kosmos. Mam to samo wnętrze tylko dekory alu, przebieg 140 tys. i u mnie wewnętrzna cześć kierownicy pod kciukami jest już lekko przetarta. Podobnie lewy podłokietnik ma taki dwucentymetrowy, ciemniejszy spot (pojawił się bardzo szybko, w sumie kwalifikował się pod gwarancję, ale jakoś mi zeszło). Robiłeś u siebie jakieś naprawy tego typu?

Mój ma nalatane jedynie 50 tyś. Więc póki co oznak zmęczenia nie widać. Aaa wróc. Zwrócił mi detailingowiec uwagę, że fotel ma lekkie przetarcie od strony drzwi, ale ja tego prawie nie widzę.

A co do rzeczy, które wychwyciłem jedyna rzecz, która kwalifikuje się jako bubel to chrom od "szuflady" na panelu środkowym - tej w którym jest miejsce na klucz i holder dla kubka. I ten chrom to okleina, której puszcza klej, więc na 0,5 mm odstaje.

EDIT: A jest ciemniejsze miejsce na fotelu pasażera za kierowcą, które wygląda jak plamka. Nie da się tego usunąc około 0,7 cm średnicy więc mam to w sumie gdzieś bo na fotelu jest fotelik dziecka ;)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

u mnie podobnie

świeżo umyte auto vs kot = 0:4 bo 4 łapki , za chwilę bedzie 0-8 bo drugi kot się dołączy   😭

20250122_151325.jpg

Edited by Krakus1

15 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

u mnie podobnie

świeżo umyte auto vs kot = 0:4 bo 4 łapki , za chwilę bedzie 0-8 bo drugi kot się dołączy   😭

20250122_151325.jpg

Z kocurami to utrapienie, mam  szybę porysowaną od środka, a początkowo myślałem, że to właśnie jakiś sierściuch sobie łaził po szybie tracąc trakcję. Okazało się, że podczas mycia wnętrza pracownik w jednej z firm detailingowych prawdopodobnie porysował. Tak jakby mu frota spadła na ziemię i jakaś drobina skutecznie zostawiła ślady... Niestety skapnąłem się po jakimś czasie jak słońce mocno biło; zwróciłem uwagę szefowi tej firmy, ale za rękę nie złapałem i nie wyłapałem tego od razu po czyszczeniu. Nie zarobią już u mnie i znalazłem teraz "młodą" firmę, która robi "robotę" na poziomie jakiej oczekuje pedant.

W dniu 20.01.2025 o 17:01, StaryWilk napisał(-a):

B3 mieliśmy kiedyś w rodzinie - to był król przestrzeni. 

To podpinam w temacie porównanie z pra-pradziadkiem:

https://magazynauto.pl/testy/volkswagen-passat-variant-b1-i-b9-protoplasta-sukcesor-i-pol-wieku-historii,aid,3715

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Pamiętam jak sąsiad kupił w pierwszej połowie 90tych B3 w sedanie, patrzyliśmy na niego z kumplami jak na milionera :)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W dniu 22.01.2025 o 15:24, Krakus1 napisał(-a):

u mnie podobnie

Bo to auto należy do kota, Ty tylko je użytkujesz.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

43 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

widocznie tak , zwłaszcza jak jest świeżo umyte,  i ma ciepłą maskę 😅

Podgrzewany fotel 😉

tfu tfu , podobno jak są koty ,to kuny trzymają się z daleka 

Edited by Krakus1

49 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

W końcu odebrany wczoraj, ale... kokardę zabrali. ;) 

20250124_164411.jpg

piękny kolor - zawsze marzyłem o Golf R w tym kolorze- , no i te felgi typu: klękajcie narody 👑👍🏼

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Co to za auto?

Hyundai i ileś tam 😁😁😁

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Co to za auto?

Hyundai i30 N-line Fastback.

40 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

piękny kolor - zawsze marzyłem o Golf R w tym kolorze- , no i te felgi typu: klękajcie narody 👑👍🏼

Też mi się podoba a przede wszystkim to wybór żony, bo to dla niej samochód. :) 

Chyba podobny kolor jest dostępny w VW, bo na moim parkingu widzę np. Arteona, choć z tymi kolorami, to akurat reguły nie ma, bo często są przypisane tylko do danego modelu. 

Na felgach dumny znaczek "N", ale niestety to nie jest prawdziwa eNka a mocy ma tylko połowę, co wersja Performance. 

16 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Hyundai i ileś tam 😁😁😁

Częściowo trafiłeś, to znaczy w tarczę, ale niekoniecznie w sam środek. ;) 

W dniu 22.01.2025 o 15:24, Krakus1 napisał(-a):

u mnie podobnie

20250122_151325.jpg

Usługa zabezpieczania przed gryzoniami.

Czyżby było ich aż tyle, że dwa koty są potrzebne 😉

myszy jest dużo- jak na wsi- ale koty wyłapują i utylizują na bieżąco,  i zapraszają na ucztę za każdym razem 😅, ale kun jeszcze nie widziałem , i oby tak dalej bo to poważne szkodniki jednak,  znajoma kilka lat temu sprzedała pół rocznego Juke przez cholerne kuny , 3 razy pogryzły kable pod maską,  że w końcu musiała pozbyć auta , stosowała wszystkie znane metody na kuny i nic , co ciekawe mieszkała w bloku w Krakowie 

49 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

myszy jest dużo- jak na wsi- ale koty wyłapują i utylizują na bieżąco,  i zapraszają na ucztę za każdym razem 😅, ale kun jeszcze nie widziałem , i oby tak dalej bo to poważne szkodniki jednak,  znajoma kilka lat temu sprzedała pół rocznego Juke przez cholerne kuny , 3 razy pogryzły kable pod maską,  że w końcu musiała pozbyć auta , stosowała wszystkie znane metody na kuny i nic , co ciekawe mieszkała w bloku w Krakowie 

Kupiła w to miejsce elektryka ? 😉

PS Elektryk pewnie nie ma, paradoksalnie, kabli pod maską (?) 

9 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

20250124_164411.jpg

Paweł gratuluję odbioru auta! O kolorze rozmawialiśmy jest świetny 👍

16 minut temu, Londek napisał(-a):

Gordon lubi i umi w samochody 😉

https://m.youtube.com/shorts/xk3idcOGve0

Vailant to cudo na kołach, a ten dźwięk.

Ja dziś wróciłem z gór.

Zakopiańska to jest jakiś dramat, od 30 lat ciągle kyrwa dłubią, ja pierdyle 98 km w 2h20min. Chinole do 2035 planują oddanie do użytku prawie 0,5 mln km autostrad. 

Dojazd do Nowego Targu... 18,6 km w godzinę... I najciekawsze, że nie ma tam robót, ale za to "kulturalni" wpuszczają ludzi z podporządkowanych tworząc wielokilometrowe korki. No dramat, bo z Orlenu (MOP Jaworzno Zastawie) dojechałem do Bydgoszczy w zaledwie 3h/40min. Z przerwą!

Nie wiem, jak mozna dłubać tam przez dekady i ciągle dojeżdża i wyjeżdża się tam w czasie, gdzie jadąc przepisowo pokonasz 300km...

11 minutes ago, Autor1984 said:

Ja dziś wróciłem z gór.

Zakopiańska to jest jakiś dramat, od 30 lat ciągle kyrwa dłubią, ja pierdyle 98 km w 2h20min. Chinole do 2035 planują oddanie do użytku prawie 0,5 mln km autostrad. 

Dojazd do Nowego Targu... 18,6 km w godzinę... I najciekawsze, że nie ma tam robót, ale za to "kulturalni" wpuszczają ludzi z podporządkowanych tworząc wielokilometrowe korki. No dramat, bo z Orlenu (MOP Jaworzno Zastawie) dojechałem do Bydgoszczy w zaledwie 3h/40min. Z przerwą!

Nie wiem, jak mozna dłubać tam przez dekady i ciągle dojeżdża i wyjeżdża się tam w czasie, gdzie jadąc przepisowo pokonasz 300km...

Łukasz, uśmierzę ten ból chociaż trochę.

Do pracy dojeżdżam autem, wszystko zależy od dnia/ lokalizacji klienta, ale mówimy tutaj o widełkach rzędu 15/ 20 kilometrów, minimum to godzina telepania się… a nie rzadko przybija w okolice dwóch godzin🤯 (piszę o powrocie, z rana ta sama trasa zajmuje mi około 30min). 

Ostatnio jechaliśmy do Kornwalii, nawigacja wskazywała trochę ponad pięć godzin… a w rzeczywistości jechaliśmy 7.5h! 
Czyste szaleństwo… a robi się coraz gorzej. 

14 minut temu, Londek napisał(-a):

Łukasz, uśmierzę ten ból chociaż trochę.

Do pracy dojeżdżam autem, wszystko zależy od dnia/ lokalizacji klienta, ale mówimy tutaj o widełkach rzędu 15/ 20 kilometrów, minimum to godzina telepania się… a nie rzadko przybija w okolice dwóch godzin🤯 (piszę o powrocie, z rana ta sama trasa zajmuje mi około 30min). 

Ostatnio jechaliśmy do Kornwalii, nawigacja wskazywała trochę ponad pięć godzin… a w rzeczywistości jechaliśmy 7.5h! 
Czyste szaleństwo… a robi się coraz gorzej. 

No jest gorzej... Aut sporo, ciągłe roboty drogowe i jeszcze nieogarnięci kierowcy. Lecisz lewym autostradą nagle dohamowanie do 50km/h niepowodowane przez ciągniki tylko osobówki...

Tesle są najlepsze na autostradach pełzające prawym 90 - 100km/h 😆 

zakopiec.jpg

Edited by Autor1984

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

No jest gorzej... Aut sporo, ciągłe roboty drogowe i jeszcze nieogarnięci kierowcy. Lecisz lewym autostradą nagle dohamowanie do 50km/h niepowodowane przez ciągniki tylko osobówki...

Tesle są najlepsze na autostradach pełzające prawym 90 - 100km/h 😆 

Dzisiaj na zjeździe z Zakopianki na A4 w stronę Balic ktoś zwolnił do 28km/h. Osobówką. Naprawdę niektórzy nie umieją jeździć. Po prostu. Nie chcę być zbyt surowy, ale niektórzy po prostu nie mają smykałki 🤦

10 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

20250124_164411.jpg

W Alfie też kokardę zabrali 😥

A bym UAZa wystroił do sprzedaży 😀

Miłego dnia!

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja dziś wróciłem z gór.

Dziękuję. :)

Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Dzisiaj na zjeździe z Zakopianki na A4 w stronę Balic ktoś zwolnił do 28km/h. Osobówką. Naprawdę niektórzy nie umieją jeździć. Po prostu. Nie chcę być zbyt surowy, ale niektórzy po prostu nie mają smykałki 🤦

W Alfie też kokardę zabrali 😥

A bym UAZa wystroił do sprzedaży 😀

Witaj w Klubie Pokrzywdzonych. ;)

tfu tfu , podobno jak są koty ,to kuny trzymają się z daleka 
Niestety to bujda. Mam kota. Mam kuny obok na szczęście leśne. Na podwórku mi się kiedyś tłukły.

Kiedyś mi zeżarly sondę lambda i całe wygłuszenie maski i grodzi.