Autor1984 11500 #47676 Posted January 26 @rafalmostyRafał jak się jeździ Q7 w porównaniu z GLE? @Paulus57jak "objeździsz" N-kę napisz co nieco @łowcaJak Astral? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 131386 #47677 Posted January 26 20 minut temu, Autor1984 napisał(-a): @rafalmostyRafał jak się jeździ Q7 w porównaniu z GLE? @Paulus57jak "objeździsz" N-kę napisz co nieco @łowcaJak Astral? W sumie to całkiem dynamiczny samochód. Nie czuję dużo mniej mocy w stosunku do ProCeeda, choć to 140 zamiast 204 KM. Mam wrażenie, że mocniejszy od Toyoty Corolli z podobną mocą, ale to już raczej odczucie, niż realne porównanie. Więcej Ci opowiem, przy okazji naszej następnej rozmowy. Boję się tak publicznie wyrażać swoje niefachowe opinie. No i bez żadnej kokieterii, to jednak samochód odstający od prezentowanych tu przez Kolegów wozów z wyższej półki. 1 Share this post Link to post Share on other sites
rafalmosty 156179 #47678 Posted January 26 16 minut temu, Autor1984 napisał(-a): @rafalmostyRafał jak się jeździ Q7 w porównaniu z GLE? @Paulus57jak "objeździsz" N-kę napisz co nieco @łowcaJak Astral? Łukasz, więc tak: - od 31 grudnia (odbiór auta) przejechałem ok 2 k km i na ten moment nie mam jakiś większych uwag😉 - w GLE nie miałem pneumatyki, tutaj jest, więc to na + - w Audi jest więcej miejsca i powierzchnia ładunkowa też wyraźnie pokaźniejsza, a to dla mnie ważne. - światła matrix fajne, ale nie wiem czy jednak Merc lepiej nie ,,wycinał”. Plus, że w Audi automat wrzuca długie w ułamku sekundy, a Merc robił to zdecydowanie wolniej, co mi przeszkadzało. - wyciszenie wnętrza zdecydowanie lepsze w Audi, bo te szyby wygłuszające robią robotę. Przez to wyciszenie, nie czuć prędkości😉 W Mercu nie miałem też podgrzewanej przedniej szyby, a to spore udogodnienie. - fotele w Mercu były chyba wygodniejsze, chociaż te fotele w S line są też wygodne, bardziej sztywne, ale też lepiej trzymają. Zobaczę na dłuższych trasach, jak będzie z tą wygodą. - na śniegu, lodzie itp. Audi pewniej się prowadzi. - w Mercu miałem 2 litry, tutaj jest V6, więc różnica w kulturze pracy jest zauważalna. - w Audi mam elektryczny hak, czego brakowało mi w Mercu. Niech służy przynajmniej do końca gwarancji, bo potem i tak go pewnie wymienię😉 4 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11500 #47679 Posted January 26 40 minut temu, Paulus57 napisał(-a): W sumie to całkiem dynamiczny samochód. Nie czuję dużo mniej mocy w stosunku do ProCeeda, choć to 140 zamiast 204 KM. Mam wrażenie, że mocniejszy od Toyoty Corolli z podobną mocą, ale to już raczej odczucie, niż realne porównanie. Więcej Ci opowiem, przy okazji naszej następnej rozmowy. Boję się tak publicznie wyrażać swoje niefachowe opinie. No i bez żadnej kokieterii, to jednak samochód odstający od prezentowanych tu przez Kolegów wozów z wyższej półki. Nie poznałem tutaj fachowca, raczej wszyscy operujemy opiniami typowych użytkowników Zdzwonimy się. 30 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Łukasz, więc tak: - od 31 grudnia (odbiór auta) przejechałem ok 2 k km i na ten moment nie mam jakiś większych uwag😉 - w GLE nie miałem pneumatyki, tutaj jest, więc to na + - w Audi jest więcej miejsca i powierzchnia ładunkowa też wyraźnie pokaźniejsza, a to dla mnie ważne. - światła matrix fajne, ale nie wiem czy jednak Merc lepiej nie ,,wycinał”. Plus, że w Audi automat wrzuca długie w ułamku sekundy, a Merc robił to zdecydowanie wolniej, co mi przeszkadzało. - wyciszenie wnętrza zdecydowanie lepsze w Audi, bo te szyby wygłuszające robią robotę. Przez to wyciszenie, nie czuć prędkości😉 W Mercu nie miałem też podgrzewanej przedniej szyby, a to spore udogodnienie. - fotele w Mercu były chyba wygodniejsze, chociaż te fotele w S line są też wygodne, bardziej sztywne, ale też lepiej trzymają. Zobaczę na dłuższych trasach, jak będzie z tą wygodą. - na śniegu, lodzie itp. Audi pewniej się prowadzi. - w Mercu miałem 2 litry, tutaj jest V6, więc różnica w kulturze pracy jest zauważalna. - w Audi mam elektryczny hak, czego brakowało mi w Mercu. Niech służy przynajmniej do końca gwarancji, bo potem i tak go pewnie wymienię😉 Czytając odnoszę wrażenie, że jednak Audi na zdecydowany plus, w przeciwieństwie do Mariusza @mario1971. A jakość materiałów, jakbyś ocenił względem Merca? 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
rafalmosty 156179 #47680 Posted January 26 4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): A jakość materiałów, jakbyś ocenił względem Merca? Porównując jakość materiałów w GLE i Q7, muszę przyznać, że jest remis, ze wskazaniem jednak chyba na Mietka😉 W kukle nie ma się obiektywnie do czego przyczepić. Materiały są bardzo przyjemne w dotyku, wyglądają solidnie, nic nie skrzypi, trzeszczy itp. (przynajmniej na razie😉). 1 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11500 #47681 Posted January 26 Teraz, rafalmosty napisał(-a): Porównując jakość materiałów w GLE i Q7, muszę przyznać, że jest remis, ze wskazaniem jednak chyba na Mietka😉 W kukle nie ma się obiektywnie do czego przyczepić. Materiały są bardzo przyjemne w dotyku, wyglądają solidnie, nic nie skrzypi, trzeszczy itp. (przynajmniej na razie😉). Dzięki Rafał, wiem, że Jerzy @Krakus1 też zadowolony ze swojej Audicy. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68142 #47682 Posted January 26 13 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Czytając odnoszę wrażenie, że jednak Audi na zdecydowany plus, w przeciwieństwie do Mariusza @mario1971. A jakość materiałów, jakbyś ocenił względem Merca? Tu nie ma co porównywać. Wystarczy spojrzeć na wykończenie odcięć plastikowych form w Audi (wewnętrzne uchwyty, kolumny) czy obszycia skórą kierownicy. Audi nie ma żadnych szans. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
rafalmosty 156179 #47683 Posted January 26 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): Tu nie ma co porównywać. Wystarczy spojrzeć na wykończenie odcięć plastikowych form w Audi (wewnętrzne uchwyty, kolumny) czy obszycia skórą kierownicy. Audi nie ma żadnych szans. A jakie masz wnętrze? S czy zwykłe? Ja mam pełne S i się z Tobą nie zgadzam. W szczególności kiera jest lepiej wykonana w Audi niż mercu. No chyba, że miałeś jakąś szczególną wersje GLC, bogatszą niż moje GLE🤷🏻♂️ 1 Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1585 #47684 Posted January 26 11 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a): Niestety to bujda. Mam kota. Mam kuny obok na szczęście leśne. Na podwórku mi się kiedyś tłukły. Kiedyś mi zeżarly sondę lambda i całe wygłuszenie maski i grodzi. czyli jak na razie, mam szczęście tymi kunami 0 Share this post Link to post Share on other sites
mandaryn44 682 #47685 Posted January 26 Pomaga spryskiwanie takim smrodliwym środkiem liqui moly. Znajomemu w nowym Outlander że kiedyś zeżarly cały szynę can. Ogromne koszty . 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1585 #47686 Posted January 26 (edited) 18 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Dzięki Rafał, wiem, że Jerzy @Krakus1 też zadowolony ze swojej Audicy. Bardzo , jazda tym autem to czysta przyjemność: komfort , wyciszenie , Hi End audio , jakość materiałów, długa lista wyposażenia dodatkowego i ergonomia , premium przez duże P 👑👍🏼 ciekawy jestem jak wygląda spalanie w Q7 V6 , to Diesel ? @rafalmosty Edited January 26 by Krakus1 1 Share this post Link to post Share on other sites
rafalmosty 156179 #47687 Posted January 26 Łukasz @Autor1984 jeszcze mi się przypomniało. Kamera tylna w Audi zdecydowanie gorsza niż w Mietku. W GLE kamerka była chowana i elektronicznie wychodziła, w Audi ciągle jest zachlapana i nawet ten jej spryskiwacz średnio daje radę🤷🏻♂️ 1 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11500 #47688 Posted January 26 (edited) 17 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Łukasz @Autor1984 jeszcze mi się przypomniało. Kamera tylna w Audi zdecydowanie gorsza niż w Mietku. W GLE kamerka była chowana i elektronicznie wychodziła, w Audi ciągle jest zachlapana i nawet ten jej spryskiwacz średnio daje radę🤷🏻♂️ A widzisz, w BMW mam spryskiwacz, który daje radę ją oczyścić. W Volvo brak i trzeba przecierać. 😕 31 minut temu, rafalmosty napisał(-a): A jakie masz wnętrze? S czy zwykłe? Ja mam pełne S i się z Tobą nie zgadzam. W szczególności kiera jest lepiej wykonana w Audi niż mercu. No chyba, że miałeś jakąś szczególną wersje GLC, bogatszą niż moje GLE🤷🏻♂️ Na pewno odpowiedni wybór wykończenia ma wpływ na jakość. Każda marka premium stosuje ten sam "trik" z wyborem lepszego wykończenia na poszczególnych poziomach od "podstawowego" po "rozszerzony". I dla tego samego modelu wykończenie może powodować inne wrażenia w odbiorze. 35 minut temu, mario1971 napisał(-a): Tu nie ma co porównywać. Wystarczy spojrzeć na wykończenie odcięć plastikowych form w Audi (wewnętrzne uchwyty, kolumny) czy obszycia skórą kierownicy. Audi nie ma żadnych szans. Tak jak wpsomniał Rafał, być może masz "podstawę" w Q5, a GLC było wyżej - lepiej skonfigurowane. Volvo w 2021 miało 3 wersje wyposażenia i np. Momentum był tym najoszczędniejszym, który był "plastikowy" w odbiorze, co innego R-Design i Inscription. Dziś są również 3 wersje i np dla wersji Ultra zarezerwowana jest podsufitka w nubuku co wynosi ten samochód na na prawdę wysoki poziom jakościowy. Edited January 26 by Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
alleck 3884 #47689 Posted January 26 Jeśli mogę się włączyć. Panowie a jak w Waszych premiumach wygląda sytuacja z przednim radarem? Jest podgrzewanie? Bo mnie ostatnio złapała śnieżyca na autostradzie i co chwilę radar wyświetlał informację o ograniczonej funkcjonalności i wyłączał się tempomat aktywny, dwa razy zjeżdżałem na MOPa oczyścić ale później dałem sobie spokój 0 Share this post Link to post Share on other sites
TomcioMiki 64947 #47690 Posted January 26 1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): W sumie to całkiem dynamiczny samochód. Nie czuję dużo mniej mocy w stosunku do ProCeeda, choć to 140 zamiast 204 KM. Mam wrażenie, że mocniejszy od Toyoty Corolli z podobną mocą, ale to już raczej odczucie, niż realne porównanie. Więcej Ci opowiem, przy okazji naszej następnej rozmowy. Boję się tak publicznie wyrażać swoje niefachowe opinie. No i bez żadnej kokieterii, to jednak samochód odstający od prezentowanych tu przez Kolegów wozów z wyższej półki. To on ma tylko 140 KM 🤔🤔🤔 1 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68142 #47691 Posted January 26 40 minut temu, rafalmosty napisał(-a): A jakie masz wnętrze? S czy zwykłe? Ja mam pełne S i się z Tobą nie zgadzam. W szczególności kiera jest lepiej wykonana w Audi niż mercu. No chyba, że miałeś jakąś szczególną wersje GLC, bogatszą niż moje GLE🤷🏻♂️ Mam wersję S. W Mercu miałem drewno jesionowe, a tu fortepian z plastikiem. Tylko ja mam mniejsze Q5, a w wyższym modelu Q7 jakość może być zdecydowanie lepsza. 7 minut temu, alleck napisał(-a): Jeśli mogę się włączyć. Panowie a jak w Waszych premiumach wygląda sytuacja z przednim radarem? Jest podgrzewanie? Bo mnie ostatnio złapała śnieżyca na autostradzie i co chwilę radar wyświetlał informację o ograniczonej funkcjonalności i wyłączał się tempomat aktywny, dwa razy zjeżdżałem na MOPa oczyścić ale później dałem sobie spokój U mnie przymiarka śnieżycy funkcja radaru się wyłączyła. Zastosowałem oczyszczanie ręczne. 🤣 36 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Łukasz @Autor1984 jeszcze mi się przypomniało. Kamera tylna w Audi zdecydowanie gorsza niż w Mietku. W GLE kamerka była chowana i elektronicznie wychodziła, w Audi ciągle jest zachlapana i nawet ten jej spryskiwacz średnio daje radę🤷🏻♂️ W Mercu miałem kamerę 360 stopni, oczywiście chowaną. W Audi zwykła, ciągle uwalona. W MB miałem wyższą wersję wyposażenia, w Audi zwykłe S, z olbrzymią ilością plastików. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że mogę bagażnik otworzyć ruchem nogi. 😅 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
pmwas 9167 #47692 Posted January 26 13 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): To on ma tylko 140 KM 🤔🤔🤔 To całkiem ok na takie autko. W Imprezie miałem 150 i szło to ładnie, tylko trzeba było wysoko kręcić. 2 Miłego dnia! Share this post Link to post Share on other sites
szuwi 6586 #47693 Posted January 26 Czy ktoś tutaj ma nowe subaru forester? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11500 #47694 Posted January 26 (edited) 30 minut temu, mario1971 napisał(-a): Mam wersję S. W Mercu miałem drewno jesionowe, a tu fortepian z plastikiem. Tylko ja mam mniejsze Q5, a w wyższym modelu Q7 jakość może być zdecydowanie lepsza. U mnie przymiarka śnieżycy funkcja radaru się wyłączyła. Zastosowałem oczyszczanie ręczne. 🤣 W Mercu miałem kamerę 360 stopni, oczywiście chowaną. W Audi zwykła, ciągle uwalona. W MB miałem wyższą wersję wyposażenia, w Audi zwykłe S, z olbrzymią ilością plastików. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że mogę bagażnik otworzyć ruchem nogi. 😅 Mariusz jak dobrze pamiętam brałeś ze stocku? 32 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a): To on ma tylko 140 KM 🤔🤔🤔 Ta ale masę ~ 1300kg bodajże. @szuwi @alleck W Volvo żadnych problemów z radarem - prawdopodobnie dlatego, że jest wbudowany w Intelisafe, a BMW jeszcze nie widziało śnieżycy Edited January 26 by Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
łowca 343 #47695 Posted January 26 (edited) 4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): @rafalmostyRafał jak się jeździ Q7 w porównaniu z GLE? @Paulus57jak "objeździsz" N-kę napisz co nieco @łowcaJak Astral? Hm... ciekawy samochód, dobrze dopracowany. Ogrzewanie przedniej szyby wraz elektrycznym ogrzewaniem w 30 sek. całkowicie odmrozilo przednią szybę, dodatkowo nawiewy w słupku są idealnie skierowane w boczne szyby - tego się nie spodziewałem. Auto ogólnie bardzo stabilne, nie czuć nawet zakrętów, przy 90 km/h cicho wewnątrz. Spalanie wyższe niż w Dusterze 1.3 - od 5,2 w trasie na płaskim po 7,7 na lekkich pagórkach - to przy delikatnej jeździe oczywiście, tempomat rewelacyjny. Wewnątrz klasa premium. Zmieniłem koła na 18" zimowe - a jak będzie dalej czas pokaże 🙂. Na pewno warto dopłacić (jak jest kasa) do każdej innej nowej renówki SUV (captur, arkana, symbioz) - bo tam wnętrze mocno odstaje niestety. Wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie... Edited January 26 by łowca 3 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11500 #47696 Posted January 26 3 minuty temu, łowca napisał(-a): Hm... ciekawy samochód, dobrze dopracowany. Ogrzewanie przedniej szyby wraz elektrycznym ogrzewaniem w 30 sek. całkowicie odmrozilo przednią szybę, odoatkowo nawiewy w słupku są idealnie skierowane w boczne szyby - tego się nie spodziewałem. Auto ogólnie bardzo stabilne, nie czuć nawet zakrętów, przy 90 km/h cicho wewnątrz. Spalanie wyższe niż w Dusterze 1.3 - od 5,2 w trasie na płaskim po 7,7 na lekkich pagórkach - to przy delikatnej jeździe oczywiście, tempomat rewelacyjny. Wewnątrz klasa premium. Zmieniłem koła na 18" zimowe - a jak będzie dalej czas pokaże 🙂. Na pewno warto dopłacić (jak jest kasa) do każdej innej nowej renówki SUV (captur, arkana, symbioz) - bo tam wnętrze mocno odstaje niestety. Wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie... Niech cieszy każdy jeden przejechany kilometr Spalanie świetne, zwłaszcza, że się "układa" dopiero. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68142 #47697 Posted January 26 26 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Mariusz jak dobrze pamiętam brałeś ze stocku? Brałem co było do wzięcia "od ręki" w fabryce. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
rafalmosty 156179 #47698 Posted January 26 48 minut temu, mario1971 napisał(-a): Mam wersję S. W Mercu miałem drewno jesionowe, a tu fortepian z plastikiem. Tylko ja mam mniejsze Q5, a w wyższym modelu Q7 jakość może być zdecydowanie lepsza. U mnie przymiarka śnieżycy funkcja radaru się wyłączyła. Zastosowałem oczyszczanie ręczne. 🤣 W Mercu miałem kamerę 360 stopni, oczywiście chowaną. W Audi zwykła, ciągle uwalona. W MB miałem wyższą wersję wyposażenia, w Audi zwykłe S, z olbrzymią ilością plastików. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że mogę bagażnik otworzyć ruchem nogi. 😅 Po Twoich zdjęciach widzę, że jednak Q5 i Q7 różnią się materiałami, stąd nasze odmienne spostrzeżenia. U mnie tak to nie wygląda. Mam piękne, równe przeszycia na desce i nie bije po oczach takimi plastikami, jak u Ciebie na zdjęciach. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 68142 #47699 Posted January 26 1 minutę temu, rafalmosty napisał(-a): Po Twoich zdjęciach widzę, że jednak Q5 i Q7 różnią się materiałami, stąd nasze odmienne spostrzeżenia. U mnie tak to nie wygląda. Mam piękne, równe przeszycia na desce i nie bije po oczach takimi plastikami, jak u Ciebie na zdjęciach. Q7 to auto premium, stąd jakość użytych materiałów jest zdecydowanie lepsza, jak w Q5. Następnym razem wezmę Volvo, albo wrócę do Mercedesa. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
cordi7 7927 #47700 Posted January 26 Premium się mocno zdewaluowało. W Mercedesie kiedyś A klasa odstawała ale to był entry level. Teraz żeby poczuć Mercedesa trzeba brać od E wzwyż - a i to dobrze skonfigurowanego. A piano black to zmora dzisiejszych czasów… 1 Share this post Link to post Share on other sites