Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

@rafalmostyRafał jak się jeździ Q7 w porównaniu z GLE?

@Paulus57jak "objeździsz" N-kę napisz co nieco :)

@łowcaJak Astral?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

20 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

@łowcaJak Astral?

W sumie to całkiem dynamiczny samochód. Nie czuję dużo mniej mocy w stosunku do ProCeeda, choć to 140 zamiast 204 KM. Mam wrażenie, że mocniejszy od Toyoty Corolli z podobną mocą, ale to już raczej odczucie, niż realne  porównanie. Więcej Ci opowiem, przy okazji naszej następnej rozmowy. Boję się tak publicznie wyrażać swoje niefachowe opinie. ;) No i bez żadnej kokieterii, to jednak samochód odstający od prezentowanych tu przez Kolegów wozów z wyższej półki. 

16 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

@łowcaJak Astral?

Łukasz, więc tak:

- od 31 grudnia (odbiór auta) przejechałem ok 2 k km i na ten moment nie mam jakiś większych uwag😉

- w GLE nie miałem pneumatyki, tutaj jest, więc to na +

- w Audi jest więcej miejsca i powierzchnia ładunkowa też wyraźnie pokaźniejsza, a to dla mnie ważne. 
- światła matrix fajne, ale nie wiem czy jednak Merc lepiej nie ,,wycinał”. Plus, że w Audi automat wrzuca długie w ułamku sekundy, a Merc robił to zdecydowanie wolniej, co mi przeszkadzało. 
- wyciszenie wnętrza zdecydowanie lepsze w Audi, bo te szyby wygłuszające robią robotę. Przez to wyciszenie, nie czuć prędkości😉 W Mercu nie miałem też podgrzewanej przedniej szyby, a to spore udogodnienie. 
- fotele w Mercu były chyba wygodniejsze, chociaż te fotele w S line są też wygodne, bardziej sztywne, ale też lepiej trzymają. Zobaczę na dłuższych trasach, jak będzie z tą wygodą. 
- na śniegu, lodzie itp. Audi pewniej się prowadzi. 

- w Mercu miałem 2 litry, tutaj jest V6, więc różnica w kulturze pracy jest zauważalna. 
- w Audi mam elektryczny hak, czego brakowało mi w Mercu. 
Niech służy przynajmniej do końca gwarancji, bo potem i tak go pewnie wymienię😉

40 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

W sumie to całkiem dynamiczny samochód. Nie czuję dużo mniej mocy w stosunku do ProCeeda, choć to 140 zamiast 204 KM. Mam wrażenie, że mocniejszy od Toyoty Corolli z podobną mocą, ale to już raczej odczucie, niż realne  porównanie. Więcej Ci opowiem, przy okazji naszej następnej rozmowy. Boję się tak publicznie wyrażać swoje niefachowe opinie. ;) No i bez żadnej kokieterii, to jednak samochód odstający od prezentowanych tu przez Kolegów wozów z wyższej półki. 

Nie poznałem tutaj fachowca, raczej wszyscy operujemy opiniami typowych użytkowników :) Zdzwonimy się.

30 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Łukasz, więc tak:

- od 31 grudnia (odbiór auta) przejechałem ok 2 k km i na ten moment nie mam jakiś większych uwag😉

- w GLE nie miałem pneumatyki, tutaj jest, więc to na +

- w Audi jest więcej miejsca i powierzchnia ładunkowa też wyraźnie pokaźniejsza, a to dla mnie ważne. 
- światła matrix fajne, ale nie wiem czy jednak Merc lepiej nie ,,wycinał”. Plus, że w Audi automat wrzuca długie w ułamku sekundy, a Merc robił to zdecydowanie wolniej, co mi przeszkadzało. 
- wyciszenie wnętrza zdecydowanie lepsze w Audi, bo te szyby wygłuszające robią robotę. Przez to wyciszenie, nie czuć prędkości😉 W Mercu nie miałem też podgrzewanej przedniej szyby, a to spore udogodnienie. 
- fotele w Mercu były chyba wygodniejsze, chociaż te fotele w S line są też wygodne, bardziej sztywne, ale też lepiej trzymają. Zobaczę na dłuższych trasach, jak będzie z tą wygodą. 
- na śniegu, lodzie itp. Audi pewniej się prowadzi. 

- w Mercu miałem 2 litry, tutaj jest V6, więc różnica w kulturze pracy jest zauważalna. 
- w Audi mam elektryczny hak, czego brakowało mi w Mercu. 
Niech służy przynajmniej do końca gwarancji, bo potem i tak go pewnie wymienię😉

Czytając odnoszę wrażenie, że jednak Audi na zdecydowany plus, w przeciwieństwie do Mariusza @mario1971.

A jakość materiałów, jakbyś ocenił względem Merca?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Porównując jakość materiałów w GLE i Q7, muszę przyznać, że jest remis, ze wskazaniem jednak chyba na Mietka😉 W kukle nie ma się obiektywnie do czego przyczepić. Materiały są bardzo przyjemne w dotyku, wyglądają solidnie, nic nie skrzypi, trzeszczy itp. (przynajmniej na razie😉). 

Teraz, rafalmosty napisał(-a):

Porównując jakość materiałów w GLE i Q7, muszę przyznać, że jest remis, ze wskazaniem jednak chyba na Mietka😉 W kukle nie ma się obiektywnie do czego przyczepić. Materiały są bardzo przyjemne w dotyku, wyglądają solidnie, nic nie skrzypi, trzeszczy itp. (przynajmniej na razie😉). 

Dzięki Rafał, wiem, że Jerzy @Krakus1 też zadowolony ze swojej Audicy.

13 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Czytając odnoszę wrażenie, że jednak Audi na zdecydowany plus, w przeciwieństwie do Mariusza @mario1971.

Tu nie ma co porównywać. Wystarczy spojrzeć na wykończenie odcięć plastikowych form w Audi (wewnętrzne uchwyty, kolumny) czy obszycia skórą kierownicy. Audi nie ma żadnych szans. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Tu nie ma co porównywać. Wystarczy spojrzeć na wykończenie odcięć plastikowych form w Audi (wewnętrzne uchwyty, kolumny) czy obszycia skórą kierownicy. Audi nie ma żadnych szans. 

A jakie masz wnętrze? S czy zwykłe? Ja mam pełne S i się z Tobą nie zgadzam. W szczególności kiera jest lepiej wykonana w Audi niż mercu. No chyba, że miałeś jakąś szczególną wersje GLC, bogatszą niż moje GLE🤷🏻‍♂️

11 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

Niestety to bujda. Mam kota. Mam kuny obok na szczęście leśne. Na podwórku mi się kiedyś tłukły.

Kiedyś mi zeżarly sondę lambda i całe wygłuszenie maski i grodzi.

czyli jak na razie,  mam szczęście tymi kunami 

Pomaga spryskiwanie takim smrodliwym środkiem liqui moly. Znajomemu w nowym Outlander że kiedyś zeżarly cały szynę can. Ogromne koszty .

18 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Dzięki Rafał, wiem, że Jerzy @Krakus1 też zadowolony ze swojej Audicy.

Bardzo , jazda tym autem to czysta przyjemność: komfort , wyciszenie , Hi End audio , jakość materiałów, długa lista wyposażenia dodatkowego i ergonomia , premium przez duże P 👑👍🏼

ciekawy jestem jak wygląda spalanie w Q7 V6 , to Diesel ? @rafalmosty

Edited by Krakus1

Łukasz @Autor1984 jeszcze mi się przypomniało. Kamera tylna w Audi zdecydowanie gorsza niż w Mietku. W GLE kamerka była chowana i elektronicznie wychodziła, w Audi ciągle jest zachlapana i nawet ten jej spryskiwacz średnio daje radę🤷🏻‍♂️

17 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Łukasz @Autor1984 jeszcze mi się przypomniało. Kamera tylna w Audi zdecydowanie gorsza niż w Mietku. W GLE kamerka była chowana i elektronicznie wychodziła, w Audi ciągle jest zachlapana i nawet ten jej spryskiwacz średnio daje radę🤷🏻‍♂️

A widzisz, w BMW mam spryskiwacz, który daje radę ją oczyścić. W Volvo brak i trzeba przecierać. 😕 

31 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

A jakie masz wnętrze? S czy zwykłe? Ja mam pełne S i się z Tobą nie zgadzam. W szczególności kiera jest lepiej wykonana w Audi niż mercu. No chyba, że miałeś jakąś szczególną wersje GLC, bogatszą niż moje GLE🤷🏻‍♂️

Na pewno odpowiedni wybór wykończenia ma wpływ na jakość.

Każda marka premium stosuje ten sam "trik" z wyborem lepszego wykończenia na poszczególnych poziomach od "podstawowego" po "rozszerzony". I dla tego samego modelu wykończenie może powodować inne wrażenia w odbiorze.

35 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Tak jak wpsomniał Rafał, być może masz "podstawę" w Q5, a GLC było wyżej - lepiej skonfigurowane.

Volvo w 2021 miało 3 wersje wyposażenia i np. Momentum był tym najoszczędniejszym, który był "plastikowy" w odbiorze, co innego R-Design i Inscription.

Dziś są również 3 wersje i np dla wersji Ultra zarezerwowana jest podsufitka w nubuku co wynosi ten samochód na na prawdę wysoki poziom jakościowy.

Edited by Autor1984

Jeśli mogę się włączyć. Panowie a jak w Waszych premiumach wygląda sytuacja z przednim radarem? Jest podgrzewanie?
Bo mnie ostatnio złapała śnieżyca na autostradzie i co chwilę radar wyświetlał informację o ograniczonej funkcjonalności i wyłączał się tempomat aktywny, dwa razy zjeżdżałem na MOPa oczyścić ale później dałem sobie spokój :(

1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

To on ma tylko 140 KM 🤔🤔🤔

40 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Mam wersję S. W Mercu miałem drewno jesionowe, a tu fortepian z plastikiem. Tylko ja mam mniejsze Q5, a w wyższym modelu Q7 jakość może być zdecydowanie lepsza. 

7 minut temu, alleck napisał(-a):

Jeśli mogę się włączyć. Panowie a jak w Waszych premiumach wygląda sytuacja z przednim radarem? Jest podgrzewanie?
Bo mnie ostatnio złapała śnieżyca na autostradzie i co chwilę radar wyświetlał informację o ograniczonej funkcjonalności i wyłączał się tempomat aktywny, dwa razy zjeżdżałem na MOPa oczyścić ale później dałem sobie spokój :(

U mnie przymiarka śnieżycy funkcja radaru się wyłączyła. Zastosowałem oczyszczanie ręczne. 🤣

36 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

W Mercu miałem kamerę 360 stopni, oczywiście chowaną. W Audi zwykła, ciągle uwalona. W MB miałem wyższą wersję wyposażenia, w Audi zwykłe S, z olbrzymią ilością plastików. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że mogę bagażnik otworzyć ruchem nogi. 😅

20250126_124715.jpg

20250126_124650.jpg

20250126_124719.jpg

13 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

To całkiem ok na takie autko. W Imprezie miałem 150 i szło to ładnie, tylko trzeba było wysoko kręcić. 

Miłego dnia!

30 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Mam wersję S. W Mercu miałem drewno jesionowe, a tu fortepian z plastikiem. Tylko ja mam mniejsze Q5, a w wyższym modelu Q7 jakość może być zdecydowanie lepsza. 

U mnie przymiarka śnieżycy funkcja radaru się wyłączyła. Zastosowałem oczyszczanie ręczne. 🤣

W Mercu miałem kamerę 360 stopni, oczywiście chowaną. W Audi zwykła, ciągle uwalona. W MB miałem wyższą wersję wyposażenia, w Audi zwykłe S, z olbrzymią ilością plastików. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że mogę bagażnik otworzyć ruchem nogi. 😅

20250126_124715.jpg

20250126_124650.jpg

20250126_124719.jpg

Mariusz jak dobrze pamiętam brałeś ze stocku?

32 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ta ale masę ~ 1300kg bodajże.

@szuwi

elmo.gif.fa19dec58304c40e5905475b8985dc4d.gif

@alleck

W Volvo żadnych problemów z radarem - prawdopodobnie dlatego, że jest wbudowany w Intelisafe, a BMW jeszcze nie widziało śnieżycy ;)

Edited by Autor1984

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

@łowcaJak Astral?

Hm... ciekawy samochód, dobrze dopracowany. Ogrzewanie przedniej szyby wraz elektrycznym ogrzewaniem w 30 sek. całkowicie odmrozilo przednią szybę, dodatkowo nawiewy w słupku są idealnie skierowane w  boczne szyby - tego się nie spodziewałem. Auto ogólnie bardzo stabilne, nie czuć nawet zakrętów, przy 90 km/h  cicho wewnątrz. Spalanie  wyższe niż  w Dusterze  1.3   - od 5,2 w trasie na płaskim po 7,7 na lekkich pagórkach - to przy delikatnej jeździe  oczywiście, tempomat rewelacyjny. Wewnątrz  klasa premium. Zmieniłem koła na 18" zimowe - a jak będzie dalej czas pokaże 🙂. Na pewno  warto dopłacić (jak jest kasa) do każdej innej nowej renówki SUV (captur, arkana, symbioz) - bo tam wnętrze mocno odstaje niestety.  Wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie... 

20250122_.jpg

Edited by łowca

3 minuty temu, łowca napisał(-a):

Hm... ciekawy samochód, dobrze dopracowany. Ogrzewanie przedniej szyby wraz elektrycznym ogrzewaniem w 30 sek. całkowicie odmrozilo przednią szybę, odoatkowo nawiewy w słupku są idealnie skierowane w  boczne szyby - tego się nie spodziewałem. Auto ogólnie bardzo stabilne, nie czuć nawet zakrętów, przy 90 km/h  cicho wewnątrz. Spalanie  wyższe niż  w Dusterze  1.3   - od 5,2 w trasie na płaskim po 7,7 na lekkich pagórkach - to przy delikatnej jeździe  oczywiście, tempomat rewelacyjny. Wewnątrz  klasa premium. Zmieniłem koła na 18" zimowe - a jak będzie dalej czas pokaże 🙂. Na pewno  warto dopłacić (jak jest kasa) do każdej innej nowej renówki SUV (captur, arkana, symbioz) - bo tam wnętrze mocno odstaje niestety.  Wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie... 

20250122_.jpg

Niech cieszy każdy jeden przejechany kilometr :) 

Spalanie świetne, zwłaszcza, że się "układa" dopiero.

26 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Mariusz jak dobrze pamiętam brałeś ze stocku?

Brałem co było do wzięcia "od ręki" w fabryce. 

48 minut temu, mario1971 napisał(-a):

20250126_124715.jpg

20250126_124650.jpg

20250126_124719.jpg

Po Twoich zdjęciach widzę, że jednak Q5 i Q7 różnią się materiałami, stąd nasze odmienne spostrzeżenia. U mnie tak to nie wygląda. Mam piękne, równe przeszycia na desce i nie bije po oczach takimi plastikami, jak u Ciebie na zdjęciach. 

1 minutę temu, rafalmosty napisał(-a):

Po Twoich zdjęciach widzę, że jednak Q5 i Q7 różnią się materiałami, stąd nasze odmienne spostrzeżenia. U mnie tak to nie wygląda. Mam piękne, równe przeszycia na desce i nie bije po oczach takimi plastikami, jak u Ciebie na zdjęciach. 

Q7 to auto premium, stąd jakość użytych materiałów jest zdecydowanie lepsza, jak w Q5. Następnym razem wezmę Volvo, albo wrócę do Mercedesa. 

Premium się mocno zdewaluowało. W Mercedesie kiedyś A klasa odstawała ale to był entry level. Teraz żeby poczuć Mercedesa trzeba brać od E wzwyż - a i to dobrze skonfigurowanego. A piano black to zmora dzisiejszych czasów…