Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, tommly napisał(-a):

Dobrze dobrze kojarzysz. 

Z roku na rok i to w zastraszającym tempie, widzę, że jest coraz gorzej, a zaczęło się po pandemii... chyba faktycznie jakieś chipy im wszczepili ze szczepionkami :D Kiedyś takie rzeczy słyszało i widziało się tylko w Wawie, teraz rozlało się to już prawie na cały kraj.

O nie, do Wawy to nam jeszcze daleko, musiałem tam niedawno pojechać i to jest jednak inny świat. Oni do tej pory nie odkryli do czego jest ta dźwignia ze strzałkami po lewej albo oznakowanie poziome. Ilość zjebow ganiających się po ulicach w ryczących superbrykach to też nie nasza liga. Cieszmy się prowincją póki możemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Bugs napisał(-a):

podświetlenia głośników systemu B&O, taki chyba prekursor tych ambientów bo to starsze auto, na szczęście można dać na off

Coś podobnego (wyłączanie podświetlenia deski i "zegarów" - za wyjątkiem prędkościomierza) miałem kiedyś w Saabie 9-3 - nazywało się night panel. Bardzo użyteczne w trasie nocą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, StaryWilk napisał(-a):

@Autor1984 Mercedes ostatnio zdementował plotki o braniu silników z BMW, chcą więcej w V8 znowuż zainwestować oraz zostawić v12 jak najdłużej...

https://autogaleria.pl/mercedes-bmw-silniki-spalinowe-fame-informacje

Można by rzec: 
Contra spem spero.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Wygląda jakby kręcili wznowienie serialu Telefon 110 ;)  Aha, i to chyba tylko KWP.

To ujęcie z serialu "Breslau" ,akcja toczy się w 1936 r. - obecnie na Netflix

Edytowane przez Marak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2025 o 17:17, Marak napisał(-a):

To ujęcie z serialu "Breslau" ,akcja toczy się w 1936 r. - obecnie na Netflix

Golf II i Astra I to racze nie 1936r ;)

cytowałem zdjęcie @tommly

Aha, i z tego co widzę w reklamach - Disney

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Bugs napisał(-a):

Golf II i Astra I to racze nie 1936r ;)

cytowałem zdjęcie @tommly

Tak, błąd techniczny, chodziło mi o zdjęcie z Polizeipräsidium Breslau.

Telefon 110 to oczywiście przede wszystkim czasy DDR/NRD jak kto woli.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do powyższych wpisów nt. poziomu wykończenia nowych pojazdów, zauważam to samo i dlatego wróciłem po kolejną Mazdę;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2025 o 21:21, Marak napisał(-a):

Tak, błąd techniczny, chodziło mi o zdjęcie z Polizeipräsidium Breslau.

Telefon 110 to oczywiście przede wszystkim czasy DDR/NRD jak kto woli.

Te auta to nie z NRD, tylko od nieboszczyka Janosa Kadara. Z przodu i z boku miały oznaczenia madziarskiej  milicji, również węgierskie tablice rejestracyjne. Wiem bo podziwiałem je jako pieszy od frontu 🙂 Może to zlot jakiejś milicyjnej grupy rekonstrukcyjnej? 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, mmaniek napisał(-a):

Nawiązując do powyższych wpisów nt. poziomu wykończenia nowych pojazdów, zauważam to samo i dlatego wróciłem po kolejną Mazdę;)

Gratulacje. Czekamy na prezentację. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Gratulacje. Czekamy na prezentację. :) 

To tylko CX-30, za cienki sprzęt na prezentację w tym wątku ;). Auto bardzo poprawne, dobrze wykonane i w mojej ocenie, o odpowiednim stosunku jakości do ceny. W obecnych warunkach oczywiście, bo niezmiennie uważam, że samochody są za drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mmaniek napisał(-a):

To tylko CX-30, za cienki sprzęt na prezentację w tym wątku ;). Auto bardzo poprawne, dobrze wykonane i w mojej ocenie, o odpowiednim stosunku jakości do ceny. W obecnych warunkach oczywiście, bo niezmiennie uważam, że samochody są za drogie.

Nie przesadzaj z tą skromnością, sam prezentowałem nabyty w styczniu samochód żony o chyba mniejszej wartości. Poza tym Mazdy zwykle zachwycają pięknym lakierem, więc pokazać zawsze warto. :) 

Tak więc, nie leń się i fotografuj. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mmaniek napisał(-a):

Ten wątek nie zawiera klauzuli o prestiżowych, premium, luksusowych czy niedostępnych markach pojazdów. Cieszą nas wszystkie nowe, stare, dające nam frajdę. Więc jak Kolega Paweł również zachęcam do prezentacji auta. Niech wątek żyje na takich obrotach - jak temat "co dziś masz na ręku" :) 

31 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

taki potwór dziś 🤩

20250916_162750.jpg

20250916_162702.jpg

20250916_161928.jpg

Jak wrażenia!?  

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

taki potwór dziś 🤩

20250916_162750.jpg

20250916_162702.jpg

20250916_161928.jpg

Masz kilka samochodów, czy też auto zastępcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie przesadzaj z tą skromnością, sam prezentowałem nabyty w styczniu samochód żony o chyba mniejszej wartości. Poza tym Mazdy zwykle zachwycają pięknym lakierem, więc pokazać zawsze warto. :) 

Tak więc, nie leń się i fotografuj. :) 

W sprawie lakierów, masz rację, nasz to jedyny słuszny wg. mojej małżonki, kierowniczki owego pojazdu - Soul Red Crystal.

Fotki z odbioru, nowe zrobię jak nałożę wosk.692632123_IMG_20250719_125823145__AE_exported_1232_17544326018022.thumb.jpg.73345cee7a379515c6293e386937a0d9.jpg

IMG_20250719_125812938_MP_AE.jpg

Edytowane przez mmaniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Jak wrażenia!?  

no wiesz , nie mam doświadczenia z autami sportowymi jak Ty , ale jak na mój gust , tak powinien być auto sportowe, mocne, agresywne,zwinne,  brzmiące. w takim aucie detale nie mają znaczenia , liczy się silnik , skrzynia , wydech i jakość prowadzenia , bardzo mi się podobał jako sportowe auto do jazdy codziennej , ale nie na długie trasy,a może i by był,  ale ja jestem zainfekowany komfortem A6 😅, jest fun 👍🏼 

35 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Masz kilka samochodów, czy też auto zastępcze?

dali mi na jazdę próbną,  na czas wymianę listwy w A6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, mmaniek napisał(-a):

W sprawie lakierów, masz rację, nasz to jedyny słuszny wg. mojej małżonki, kierowniczki owego pojazdu - Soul Red Crystal.

Fotki z odbioru, nowe zrobię jak nałożę wosk.692632123_IMG_20250719_125823145__AE_exported_1232_17544326018022.thumb.jpg.73345cee7a379515c6293e386937a0d9.jpg

Ten lakier się podoba, a i model też może cieszyć oko. Gratulacje. :) 

Który to rocznik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, mmaniek napisał(-a):

Trzeba przyznać, że Mazda w czerwieni wygląda rewelacyjnie. Gratuluję! Po nałożeniu wosku uzyskasz piękną głębię. 

24 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

no wiesz , nie mam doświadczenia z autami sportowymi jak Ty , ale jak na mój gust , tak powinien być auto sportowe, mocne, agresywne,zwinne,  brzmiące. w takim aucie detale nie mają znaczenia , liczy się silnik , skrzynia , wydech i jakość prowadzenia , bardzo mi się podobał jako sportowe auto do jazdy codziennej , ale nie na długie trasy,a może i by był,  ale ja jestem zainfekowany komfortem A6 😅, jest fun 👍🏼 

Jerzy to 370KM, a w rzeczywistości pewnie i z 390 więc wierzę, że mogła się jazda podobać. Audi trzeba przyznać robi świetne Ski i Rski - RSkami, którymi jeździłem zostawiły trwały i pozytywny ślad w pamięci LTM. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RS to nie agresywne,  tylko pewnie już brutalne auto, pamiętam jak miałem krótką jazdę M5 competition g30 jako pasażer z przodu,  prawie zemdlałem podczas przyspieszenia , za dużo emocji tam było ☠️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ten lakier się podoba, a i model też może cieszyć oko. Gratulacje. :) 

Który to rocznik?

Rocznik 2024, ostatni z jeszcze  "normalnym" silnikiem Skyactiv G 2.0 150KM, gwarancja do 2030r. :) Teraz już tylko Skyactiv X. Poprzednią, CX3, też podobnie kupiłem od salonu, miała 11 m-cy. Jeżeli ktoś bierze na klatę pierwszą, pokaźną, utratę wartości a konfiguracja mi odpowiada, to nie mam z tym problemu. Tu jest pakiet aktywnych ledów, nagłośnienie Bose, aktywny tempomat, pakiety bezpieczeństwa, head-up itd. itp.

Jedyne co, to unikam demówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

RS to nie agresywne,  tylko pewnie już brutalne auto, pamiętam jak miałem krótką jazdę M5 competition g30 jako pasażer z przodu,  prawie zemdlałem podczas przyspieszenia , za dużo emocji tam było ☠️

RS w trybie "najmniejszego dozoru" to faktycznie bardzo brutalne auta. V8mkami, którymi miałem przyjemność jeździć pozostawiły piękne wspomnienia. Ale dla przykładu taka limitowana do 555 sztuk RSQ3 ze swoim słynnym 5 garowym 2.5 litrowym potworkiem również. Tak to są brutalne auta, ale zmieniasz tryb i zamieniają się w "zwykłą" Audi, która wiezie nas do celu. Więc emocje można regulować :) 

Mnie teraz Stuttgart-Zuffenhausen mocno kusi... Siedzę i tylko myślę...

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Trzeba przyznać, że Mazda w czerwieni wygląda rewelacyjnie. Gratuluję!

No na prawdę, wiesz co?! Czerwony to jest Opel albo Skoda, to jest Red Soul Crystal! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mmaniek napisał(-a):

Rocznik 2024, ostatni z jeszcze  "normalnym" silnikiem Skyactiv G 2.0 150KM, gwarancja do 2030r. :) Teraz już tylko Skyactiv X. Poprzednią, CX3, też podobnie kupiłem od salonu, miała 11 m-cy. Jeżeli ktoś bierze na klatę pierwszą, pokaźną, utratę wartości a konfiguracja mi odpowiada, to nie mam z tym problemu. Tu jest pakiet aktywnych ledów, nagłośnienie Bose, aktywny tempomat, pakiety bezpieczeństwa, head-up itd. itp.

Jedyne co, to unikam demówek.

Dobrze liczysz, a demówki to prawie zawsze zły pomysł. Z opisu wynika, że to pewnie "topka" modelu. Wymyśliłem niedawno określenie "mazdowaty kolor", w domyśle ta piękna czerwień. :) 

Dużo przyjemności z jazdy! 

4 minuty temu, mmaniek napisał(-a):

No na prawdę, wiesz co?! Czerwony to jest Opel albo Skoda, to jest Red Soul Crystal! ;)

Niech Ci będzie ten "sołl kryształ". ;) 

11 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Przy jeździe żwawym samochodem, zawsze lepiej być kierowcą, a nie pasażerem. :)

Miałem ostatnio okazję pojeździć XC 60 T8 i to dawało poczucie mocy. 455 KM i 709 Nm robi robotę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Mnie teraz Stuttgart-Zuffenhausen mocno kusi... Siedzę i tylko myślę...

mówią, że są w największym kryzysie w swojej historii. Chociaż tych kryzysów już kilka przetrwali 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi