TomcioMiki 78712 #52076 Napisano Piątek o 08:54 Godzinę temu, pmwas napisał(-a): Ogolnie jakość samochodów to ostatnio katastrofa. Że się sypie skomplikowana elektronika,to nawet rozumiem, ale właśnie psują się rzeczy, z którymi kiedyś nie było problemów. Zresztą nawet w ASO mówili, że jak ta Rio ma LPG, to trzeba się spodziewać kłopotów z zaworami, bo materiały marne. Póki co działa dobrze, ale czekam... W Imprezie rocznik 2008 owszem, sprężarkę wymieniali na gwarancji, bo uważali, że za głośno pracuje (ja nie słyszałem), ale ogólnie do czasu korozji wydechu auto było bezproblemowe. A do marki Kia nic personalnie nie mam, ale jakość tego Rio jest taka se, a teraz jeszcze się spieprzyła. Kolega ma Optimę - klapa totalna. Znajomi drugiego z kolegów (mam takiego znajomego fana motoryzacji i mechanika-amatora) mają jeden Optimę, drugi Sportagea trzeci Proceeda,wsztscy mają z nimi problemy. Kia jest przystępna, ale to nie są genialne auta. On sam ma min kilkuletnie BMW i starą Hondę (pierwsze "UFO") . Z BMW ma problemy (półosie, wycieki), Honda nie do zarąbania. Ale on lubi BMW i wybacza. Takie coś trafić i po problemach 3litrowego diesla w Turbo 😁😁😁 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 635 #52077 Napisano Piątek o 09:10 Godzinę temu, pmwas napisał(-a): Ogolnie jakość samochodów to ostatnio katastrofa. Że się sypie skomplikowana elektronika Od połowy ub roku żona ma Q5 coupe z dwulitrową benzyną Piękna i mocna bestia (mam na myśli auto) Była już 6 czy 7 razy w serwisie bo elektronika szaleje su***syny przegieli z ilością niepotrzebnego badziewia które upakowali w ten wóz tapatalked 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10165 #52078 Napisano Piątek o 09:18 VAG ma kłopot z elektroniką. O Cuprach ostatnio na Interii pisali. Dużo problemów, serwisy nie wyrabiają, kolejki i potem i tak czekanie aż oddadzą. 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10165 #52079 Napisano Piątek o 09:56 Będzie jeszcze lepiej https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-rewolucja-w-produkcji-aut-popularny-material-zastapiony-tans,nId,23508507 Swego czasu eksperyment z przewodami z aluminium był prowadzony w PRL i nie był to udany eksperyment 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78712 #52080 Napisano Piątek o 10:19 Godzinę temu, Czujnik napisał(-a): Od połowy ub roku żona ma Q5 coupe z dwulitrową benzyną Piękna i mocna bestia (mam na myśli auto) Była już 6 czy 7 razy w serwisie bo elektronika szaleje su***syny przegieli z ilością niepotrzebnego badziewia które upakowali w ten wóz tapatalked Sprzedać i kupić takiego co wyżej 😁😁😁 24 minuty temu, pmwas napisał(-a): Będzie jeszcze lepiej https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-rewolucja-w-produkcji-aut-popularny-material-zastapiony-tans,nId,23508507 Swego czasu eksperyment z przewodami z aluminium był prowadzony w PRL i nie był to udany eksperyment Będzie premium aluminium 😁😁😁 Ja wolę w chacie miedź. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10203 #52081 Napisano Piątek o 10:51 (edytowane) Jedno jest pewne: producenci będą szukać oszczędności i ciąć koszty materiałów, ale ceny samochodów dla klientów będą szły w górę- takie czasy mamy. Edytowane Piątek o 10:56 przez beniowski 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Conway 844 #52082 Napisano Piątek o 10:59 (edytowane) 1 godzinę temu, Czujnik napisał(-a): Od połowy ub roku żona ma Q5 coupe z dwulitrową benzyną Piękna i mocna bestia (mam na myśli auto) Patrzyliśmy na Audi przy szukaniu samochodu, ale jak się dowiedziałem, że niektóre funkcje są dodatkowo płatne na abonament, to sobie daliśmy spokój. Już T-Roc byłby lepszym wtedy wyborem. A i tak wygrała Kia. Edytowane Piątek o 11:09 przez Conway 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 635 #52083 Napisano Piątek o 11:43 Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a): Sprzedać i kupić takiego co wyżej Nie stać nas 😢 34 minuty temu, Conway napisał(-a): niektóre funkcje są dodatkowo płatne na abonament To jest totalnie chore Pełen infotaiment ważny 3 lata, potem dopłata co rok plus obowiązkowe aktualizacje nawet jeśli wycinają jakieś funkcje Niestety kupiliśmy emocjami nie rozumem no i uroda auta przekonała żonę I tak najbardziej wkurzają awarie niby drobne ale jednak tapatalked 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 400 #52084 Napisano Piątek o 11:51 59 minut temu, beniowski napisał(-a): Jedno jest pewne: producenci będą szukać oszczędności i ciąć koszty materiałów, ale ceny samochodów dla klientów będą szły w górę- takie czasy mamy. Muszą rywalizować z Chinami, więc z cenami nie mogą przesadzać. Wiadomo, premium rządzi się swoimi prawami, ale kto by pomyślał jeszcze jakiś czas temu że Chiny zasypią rynek samochodami... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78712 #52085 Napisano Piątek o 13:08 (edytowane) A u mnie w galerii postawili takiego 😁😁 Edytowane Piątek o 13:17 przez TomcioMiki 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 13291 #52086 Napisano Piątek o 13:29 Troszkę mi zeszło z wymianą kółek, niestety pogoda nie sprzyjała, ale w końcu są. Podoba mnie się 😜 7 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78712 #52087 Napisano Piątek o 13:45 15 minut temu, tommly napisał(-a): Troszkę mi zeszło z wymianą kółek, niestety pogoda nie sprzyjała, ale w końcu są. Podoba mnie się 😜 👍👍👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10165 #52088 Napisano Piątek o 14:22 2 godziny temu, Remy napisał(-a): Muszą rywalizować z Chinami, więc z cenami nie mogą przesadzać. Wiadomo, premium rządzi się swoimi prawami, ale kto by pomyślał jeszcze jakiś czas temu że Chiny zasypią rynek samochodami... To nie jest żadna niespodzianka, np VAG od dawna współpracuje z FAW i myślę, że bardzo zdziwieni nie są. Problem jest chyba głębszy i bardziej "ogolnogospodarczy", bo gospodarka UE przez decyzję tejże jest coraz mniej konkurencyjna i nie tylko ta branża ma problemy. A elektronika to osobny temat. W zasadzie obecnie mało jest urządzen elektronicznych, które działają idealnie i nigdy się nie zawieszają, nie trzeba ich resetować itp. Tylko w samochodach to jest problem o wiele większy niż np w telewizorze. Mnie najbardziej zadziwiają problemy z tym, co od dekad jest dopracowane i niby umiemy to robić dobrze (łożyska, synchra,napinacxe itp.) Ostatnio też byl material na YT o wadliwych manualnych skrzyniach VW z padającymi synchrami (pan mówił, że już którąś taką skrzynię z małym przebiegiem naprawiają), gdzie akurat manualna skrzynia synchronizowana to technologia dopracowywana już od 100 lat i tu problemów być po prostu nie powinno. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 158175 #52089 Napisano Piątek o 16:22 8 godzin temu, pmwas napisał(-a): Ogolnie jakość samochodów to ostatnio katastrofa. Że się sypie skomplikowana elektronika,to nawet rozumiem, ale właśnie psują się rzeczy, z którymi kiedyś nie było problemów. Zresztą nawet w ASO mówili, że jak ta Rio ma LPG, to trzeba się spodziewać kłopotów z zaworami, bo materiały marne. Póki co działa dobrze, ale czekam... W Imprezie rocznik 2008 owszem, sprężarkę wymieniali na gwarancji, bo uważali, że za głośno pracuje (ja nie słyszałem), ale ogólnie do czasu korozji wydechu auto było bezproblemowe. A do marki Kia nic personalnie nie mam, ale jakość tego Rio jest taka se, a teraz jeszcze się spieprzyła. Kolega ma Optimę - klapa totalna. Znajomi drugiego z kolegów (mam takiego znajomego fana motoryzacji i mechanika-amatora) mają jeden Optimę, drugi Sportagea trzeci Proceeda,wsztscy mają z nimi problemy. Kia jest przystępna, ale to nie są genialne auta. On sam ma min kilkuletnie BMW i starą Hondę (pierwsze "UFO") . Z BMW ma problemy (półosie, wycieki), Honda nie do zarąbania. Ale on lubi BMW i wybacza. Z koncernu Kia/Hyundai mam dwa samochody i nie ma raczej powodów do krytyki. W ProCeedzie po 28k km przepaliła mi się jedna cewka, ale to nie unieruchomiło pojazdu, więc raczej drobny kłopot. W ASO zrobili (poza gwarancją) za niecały tysiąc zł. Samochód mam prawie 6 i pół roku i nic więcej się nie działo. Płynnie zmienia biegi, ale po 60k km wymieniłem olej w skrzyni. i30 żony ma półtora roku, wszystko OK, poza jedną drobną usterką, nie domykała się klapka wlewu paliwa. Zrobione w ramach gwarancji, więc ja koreańczyki oceniam na 4+/5-, w starej szkolnej skali. W obu tych samochodach nigdy nie uzupełniałem oleju między przeglądami, żadnych wycieków, a z tym podobno mają kłopoty niemieckie marki (nie sprawdzałem, zasłyszane opinie). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10165 #52090 Napisano Piątek o 17:22 58 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Z koncernu Kia/Hyundai mam dwa samochody i nie ma raczej powodów do krytyki. W ProCeedzie po 28k km przepaliła mi się jedna cewka, ale to nie unieruchomiło pojazdu, więc raczej drobny kłopot. W ASO zrobili (poza gwarancją) za niecały tysiąc zł. Samochód mam prawie 6 i pół roku i nic więcej się nie działo. Płynnie zmienia biegi, ale po 60k km wymieniłem olej w skrzyni. i30 żony ma półtora roku, wszystko OK, poza jedną drobną usterką, nie domykała się klapka wlewu paliwa. Zrobione w ramach gwarancji, więc ja koreańczyki oceniam na 4+/5-, w starej szkolnej skali. W obu tych samochodach nigdy nie uzupełniałem oleju między przeglądami, żadnych wycieków, a z tym podobno mają kłopoty niemieckie marki (nie sprawdzałem, zasłyszane opinie). Wycieków ewidentnych nie ma, ale poziom płynu w ukl. chłodzenia spada, musi gdzies wyciekać. Te piski zmieniły się w terkotanie łożyska. Rolka albo pompa wody na ucho. Pamiętam, że jeszcze 10 lat temu jak auto nie przejechało 100 tysięcy bez awarii, było źle. Dziś jak przejedzie, yo jest dobrze. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15212 #52091 Napisano Piątek o 17:50 Jak to nie jest ustawka, to... 4 godziny temu, tommly napisał(-a): Troszkę mi zeszło z wymianą kółek, niestety pogoda nie sprzyjała, ale w końcu są. Podoba mnie się 😜 Zdecydowanie na plus! 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 158175 #52092 Napisano Piątek o 17:57 7 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Jak to nie jest ustawka, to... Zdecydowanie na plus! Na pewno nie każdy właściciel BMW tak słabo kojarzy. 35 minut temu, pmwas napisał(-a): Wycieków ewidentnych nie ma, ale poziom płynu w ukl. chłodzenia spada, musi gdzies wyciekać. Te piski zmieniły się w terkotanie łożyska. Rolka albo pompa wody na ucho. Pamiętam, że jeszcze 10 lat temu jak auto nie przejechało 100 tysięcy bez awarii, było źle. Dziś jak przejedzie, yo jest dobrze. Ewidentnie Ty miałeś trochę pecha, a ja być może odwrotnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 13291 #52093 Napisano Piątek o 20:46 Zdecydowanie na plus! No ja myślę DziękiTeraz przydałoby się wyczyścić i pomalować zaciski hamulcowe.Z oczoje…ch kolorów już raczej wyrosłem, ale taki niebieski jak w R-Design? 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 51403 #52094 Napisano Piątek o 20:56 8 minutes ago, tommly said: ale taki niebieski jak w R-Design? Dej pod kolor tła łosia 😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15212 #52095 Napisano Sobota o 03:14 (edytowane) 8 godzin temu, tommly napisał(-a): No ja myślę Dzięki Teraz przydałoby się wyczyścić i pomalować zaciski hamulcowe. Z oczoje…ch kolorów już raczej wyrosłem, ale taki niebieski jak w R-Design? 8 godzin temu, Londek napisał(-a): Dej pod kolor tła łosia 😉 I to nie jest zły pomysł. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, pomimo tego, że Tomasz wyklucza "oczojebny" kolor, to właśnie złote zaciski Polestara. Polestar Swedish Gold Caliper Paint - tak brzmi oryginalna nazwa tego koloru. Prezentuje się to mniej więcej tak. Fakt, mamy tutaj nowszą generację, ale nie wyklucza to doboru dokładnie tego odcienia do czarnego lakieru nadwozia. Jak wspomniał Seweryn, będzie to świetnie korespondowało z logo "łosia". Tomek gdybyś jeszcze zafundował czarnemu lakierowi porządną korektę, to w zestawieniu ze złotymi zaciskami całość wyglądałaby rewelacyjnie. SI trochę pogubiła się z tylnym i przednim zaciskiem, ale... Edytowane Sobota o 05:05 przez Autor1984 3 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 13291 #52096 Napisano Sobota o 07:12 Muszę przyznać Łukasz, że ten złoty fajny jest. Pierwotnie od razu pomyślałem o żółtych, jak na naklejce, ale jak mówiłem, to chyba zbyt krzykliwy kolor. Muszę to przetrawić.A na razie serwis panoramy, bo po środowych ulewach miałem kałużę pod nogami 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 13733 #52097 Napisano Sobota o 11:25 Dziś będąc na rowerze przejeżdżałem przez holenderski Haarlem. Spotkałem dwie takie piękności 🇮🇹💚🤍❤️ 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15212 #52098 Napisano Sobota o 13:44 6 godzin temu, tommly napisał(-a): Muszę przyznać Łukasz, że ten złoty fajny jest. Pierwotnie od razu pomyślałem o żółtych, jak na naklejce, ale jak mówiłem, to chyba zbyt krzykliwy kolor. Muszę to przetrawić. A na razie serwis panoramy, bo po środowych ulewach miałem kałużę pod nogami Uuu, uszczelka do wymiany. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 13291 #52099 Napisano Sobota o 14:32 47 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Uuu, uszczelka do wymiany. Albo zatkany odpływ, zobaczymy, kupiłem już wyciorki, jeśli to nie pomoże, to faktycznie trzeba będzie wymienić uszczelkę. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 158175 #52100 Napisano Sobota o 20:26 Dziś samochód oddałem w ręce fachowca i tak wygląda po kilkugodzinnym dopieszczeniu. Subiektywnie, ładnie wygląda, ma się mniej brudzić. Dwie fotki po odebraniu z warsztatu. 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach