piatus 0 #7376 Napisano 21 Sierpnia 2012 To ja polecam podstawy. W szczegolnosci jak kreuje sie opine na ten temat na uniwersytetach amerykanskich. http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kontrowersje_wokół_globalnego_ocieplenia#section_2 Uwierz, że temat ten nie jest mi obcy (kiedyś referowałem go na jednym seminarium). Poczytaj, porozmawiaj z ludźmi, którzy własne tezy opierają na nauce, nie propagandzie....a jeśli mowa o podstawach: NIGDY nie powołuj się na wikipedie!!! Broń Panie Boże bym wiadomości (wiedzę) miał czerpać z tego serwisu. EOT 0 Pozdrawiam,Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pioter_ 0 #7377 Napisano 21 Sierpnia 2012 To ja polecam podstawy. W szczegolnosci jak kreuje sie opine na ten temat na uniwersytetach amerykanskich. http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kontrowersje_wokół_globalnego_ocieplenia#section_2 Mozna udawac ze czloweka nie ma w tym procesie i za nic nie odpowiada. Latwiej sie zyje wtedy. Fakty sa takie ze klimat nigdy nie zmienial sie tak szybko jak obecnie gdzie wlasnie katalizatorem jest szkodnik zwany czlowiekiem:) Polecam dobry film Age of stupid. http://m.guardian.co.uk/film/2009/mar/20/the-age-of-stupid-review?cat=film&type=articleJak już się powołujemy na filmy, to w takim klimacie "idiocracy" będzie o wiele bardziej pouczające ;-) Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nash13 16 #7378 Napisano 21 Sierpnia 2012 Piatus dlatego tez wkleilem linka z IMGW. A wikipedia sluzy za jedynie pierwszy krok do poszukiwan wiedzy:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiob 231 #7379 Napisano 29 Sierpnia 2012 Widzę, że ekoterroryści tutaj też straszą. Więc żeby im popsuć humor, update mojego samochodu. Oczywiście dalej mam eMkę, ale dodałem kompresor i "grubą rurę" {żeby straszyć biedne ptaszki, co wiją sobie gniazdka przy drodze). parę filmów, Pierwszy, to moje refleksje po przeróbce. Jest też "wątek zegarkowy": Drugi film to tylko nagrany dźwięk, jaki autko teraz wydaje: A ten to już nie moja produkcja, ale pokazuje jaka przepaść jest między seryjnym M3, który przecież nie jest wolnym samochodem, a autem z dokładnie takim samym kompresorem, jak w moim aucie: Jedyna różnica to taka, że w naszym stanie mamy benzynę 93 oktany AKI (odpowiednik 98 RON w Europie), a więc różnica powinna być jeszcze większa. Kilka fotek. Auto przed, zdjęcia z postępu prac i efekt końcowy: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #7380 Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Hiob, uwielbiam oglądać Twoje filmiki. Proszę o więcej, na torze... Przepięknie Ci oddycha to auto. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez carlito1 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #7381 Napisano 29 Sierpnia 2012 Widzę, że ekoterroryści tutaj też straszą. Więc żeby im popsuć humor, update mojego samochodu. Oczywiście dalej mam eMkę, ale dodałem kompresor i "grubą rurę" {żeby straszyć biedne ptaszki, co wiją sobie gniazdka przy drodze). hiob +1 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #7382 Napisano 29 Sierpnia 2012 Widzę, że ekoterroryści tutaj też straszą. Więc żeby im popsuć humor, update mojego samochodu. Oczywiście dalej mam eMkę, ale dodałem kompresor i "grubą rurę" {żeby straszyć biedne ptaszki, co wiją sobie gniazdka przy drodze). Wszędzie straszą. Ekoterror się po prostu opłaca - w końcu paru kolesi dobrze żyje z "walki" z globalnym ociepleniem Faaajna ta Twoja M-ka...... 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #7383 Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) ---- Edytowane 7 Listopada 2012 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiob 231 #7384 Napisano 29 Sierpnia 2012 Hiob, uwielbiam oglądać Twoje filmiki. Proszę o więcej, na torze... Jasne, będzie, ale to może potrwać jakiś czas. Niestety, moje auto jest dopiero na którymś tam miejscu, za rodziną pracą, nie wspominając nawet o wierze. Ale w ciągu paru tygodni, najpóźniej w listopadzie, wybiorę się na tor. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maks 3 10 #7385 Napisano 29 Sierpnia 2012 Hiob, BMW to jedna z marek do której mam słabość. Niestety nie mam BMW jeszcze. Bardzo podoba mi się Twój wóz i gratuluję wytrwałości i samego pojazdu. Filmiki świetne,jednak najbardziej podbudowały mnie Twoje słowa,że warto marzyć.... ( a obecnie mam ciężki czas)Dzięki 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carlito1 59 #7386 Napisano 29 Sierpnia 2012 Jasne, będzie, ale to może potrwać jakiś czas. Niestety, moje auto jest dopiero na którymś tam miejscu, za rodziną pracą, nie wspominając nawet o wierze. Ale w ciągu paru tygodni, najpóźniej w listopadzie, wybiorę się na tor.Nie istotne kiedy, ja mam czas Czekam z niecierepliwością Jeszcze raz dzięki za ożywienie tego tematu. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
antigalacticos1980 6 #7387 Napisano 30 Sierpnia 2012 Brzmi faktycznie przepięknie...Mógłbym słuchać naprawdę długo... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #7388 Napisano 30 Sierpnia 2012 Swietnie brzmi.....mozna tylko pozazdroscic i pogratulowac:) Czekamy na dalsze filmiki 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiob 231 #7389 Napisano 1 Września 2012 Jeszcze raz dzięki za ożywienie tego tematu. Cała przyjemność po mojej stronie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #7390 Napisano 1 Września 2012 Snorkel założony, w Albanii było za sucho więc test odbył się ostatnio Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiob 231 #7391 Napisano 2 Września 2012 Pięknie. Mnie by się coś takiego przydało, u mnie filtr powietrza jest w przednim zderzaku. Nawet na głębokie kałuże trzeba uważać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #7392 Napisano 2 Września 2012 Jakiś czas temu kolega wpadł do kałuży (sporej ) Skodą Octavią 1,9 TDI i niestety musiał wymienić cały blok bo tłoki wyszły bokiem.Disco fabrycznie wlot powietrza ma w nakolu i teoretycznie można brodzić do 50cm, ale mi już zdarzyło się kiedyś w rzeczce do połowy koła zaamoczyć filtr (jazda wzdłuż rzeki i zrobiła sę mała fala w nakolu)Teraz mogą jedynie uszczelki drzwi puścić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #7393 Napisano 2 Września 2012 Może macie bardziej czyste ulice i mniej deszczu, ale takie umiejscowienie CAI to proszenie się o kłopoty.Jak zassie wodę to może być ciężko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #7394 Napisano 2 Września 2012 Jakiś czas temu kolega wpadł do kałuży (sporej ) Skodą Octavią 1,9 TDI i niestety musiał wymienić cały blok bo tłoki wyszły bokiem. No to miał pecha.Ja wjechałem podobnie i nic się nie stało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #7395 Napisano 2 Września 2012 Słowa "większa kałuża" to stwierdzenie tego kolesia, ja tego nie widziałem. Dla niektórych pojęcie kałuży jest względne Inna sprawa że samochody na platformie Golfa IV miały z tym poważny problem, a dodatkowo też z nisko umieszczoną miską olejową.Ale to w sumie nie ten wątek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiob 231 #7396 Napisano 2 Września 2012 Może macie bardziej czyste ulice i mniej deszczu, ale takie umiejscowienie CAI to proszenie się o kłopoty.Jak zassie wodę to może być ciężko. Musiałbym wjechać w kałużę głęboką na 30 cm Setki M trójek ma taką modyfikację, nikt nigdzie nie pisał o problemie z takim usytuowaniem filtra, a czytam kilkanaście for pasjonatów takich samochodów. Zbytnio się więc nie obawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #7397 Napisano 3 Września 2012 Jakiś czas temu kolega wpadł do kałuży (sporej ) Skodą Octavią 1,9 TDI i niestety musiał wymienić cały blok bo tłoki wyszły bokiem. Przecież tam filtr niemal na silniku leży... Musiał wpaść do kałuży oznaczonej na mapie jako jezioro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #7398 Napisano 3 Września 2012 Umiejscowienie filtra i wlotu powietrza do niego to dwie różne sprawy. Puszkę filtra zawsze masz na wierzchu blisko kolektora, a wlot to już różnie. Jedne wlot mają w nakolach, inne w atrapie a i pewnie są jeszcze inne patenty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiob 231 #7399 Napisano 3 Września 2012 Umiejscowienie filtra i wlotu powietrza do niego to dwie różne sprawy. Puszkę filtra zawsze masz na wierzchu blisko kolektora, a wlot to już różnie. Jedne wlot mają w nakolach, inne w atrapie a i pewnie są jeszcze inne patenty W moim aucie po modyfikacjach akurat jest to jedno i to samo, filtr nie ma osobnego wlotu, jest wyeksponowany w otworze w zderzaku, obok chłodnicy. Chyba zawsze filtry K&N są tak montowane. To znaczy nie zawsze w zderzaku, ale zawsze "na wierzchu". Jednak w oryginalnym samochodzie było tak, jak mówisz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #7400 Napisano 3 Września 2012 Przecież tam filtr niemal na silniku leży... Musiał wpaść do kałuży oznaczonej na mapie jako jezioro Ale wlot masz na wysokości reflektora/błotnika. to ile to jest ? 40 cm ?Ja wjechałem środku miasta w takie coś, co okazało się zapadniętym chodnikiem + auto z naprzeciwka pojechało na pełnym bucie to fala zalała mi maskę.Silnik stanął i papa. Laweta.Samo rozebranie / złożenie chyba ze 5 tys kosztowało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach