Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

😁

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, piteks napisał(-a):

Żółte jest piękne😋

Wczoraj w końcu znalazłem trochę czasu i bawiłem się tak jak lubię. Oczywiście lakier został przygotowany zgodnie ze sztuką. Poprzednio też była aqua.

20240503_104444.jpg

20240504_062812.jpg

20240504_0628351.jpg

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kurcze nie mam pojęcia za bardzo, o wyciszeniu nie będę w ogóle pisał bo mam tak zniszczony słuch że mam aparat ale go nie nosze. 
Natomiast komfort jest  więcej niż poprawny, wg mnie jest to super samochód jeżeli planuje sie go używać tak jak zaplanowała to Toyota. 
Jest to zwykly point A to B dupowóz, który odwdzięczy się niesamowicie niskim z użyciem paliwa, najprawdopodobniej totalną bezawaryjnoscią i bardzo fajnym komfortem jazdy. 
Mam ten samochod wynajęty, wiec to są tylko wrażenia z krótkiego użytkowania 

dorzucę 3gr -- miałem Camry 2.5 hybrid na 2 tygodnie jako auto zastępcze jakieś 2 lata temu i miałem takie same odczucia; jedyne co mi w niej przeszkadzało to skrzynia
Kurcze nie mam pojęcia za bardzo, o wyciszeniu nie będę w ogóle pisał bo mam tak zniszczony słuch że mam aparat ale go nie nosze. 
Natomiast komfort jest  więcej niż poprawny, wg mnie jest to super samochód jeżeli planuje sie go używać tak jak zaplanowała to Toyota. 
Jest to zwykly point A to B dupowóz, który odwdzięczy się niesamowicie niskim z użyciem paliwa, najprawdopodobniej totalną bezawaryjnoscią i bardzo fajnym komfortem jazdy. 
Mam ten samochod wynajęty, wiec to są tylko wrażenia z krótkiego użytkowania 

dorzucę 3gr -- miałem Camry 2.5 hybrid na 2 tygodnie jako auto zastępcze jakieś 2 lata temu i miałem takie same odczucia; jedyne co mi w niej przeszkadzało to skrzynia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewody hamulcowe elastyczne przednie wymieniane jakieś 2 lata temu, może 3. Ale ostatnio jeden puścił, więc dzisiaj pół dnia zabawy z naprawą auta. Teraz pytanie, jak w Waszej ocenie to wygląda? Starośc k..wa starość, czy ktoś delikatnie mi go nadciął? By strzelił w najmniej spodziewanym momencie. Auto stoi tak, że można się pod nim położyć akurat przy tym kole i nikt niczego nie będzie widział.

IMG_20240504_220700.jpg

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Przewody hamulcowe elastyczne przednie wymieniane jakieś 2 lata temu, może 3. Ale ostatnio jeden puścił, więc dzisiaj pół dnia zabawy z naprawą auta. Teraz pytanie, jak w Waszej ocenie to wygląda? Starośc k..wa starość, czy ktoś delikatnie mi go nadciął? By strzelił w najmniej spodziewanym momencie. Auto stoi tak, że można się pod nim położyć akurat przy tym kole i nikt niczego nie będzie widział.

IMG_20240504_220700.jpg

Albert jak masz podejrzenia, że mogło tak się zdarzyć daj to technikom.

Aspirantowi sztabowemu nikt nie odmówi. A tutaj co my stwierdzimy na "oko i szkiełko"?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, plszcto napisał(-a):

jedyne co mi w niej przeszkadzało to skrzynia

A co z nią "nie tak" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z nią "nie tak" ?
Te skrzynie ecvt specyficznie działają, nie dla każdego, a jak ktoś lubi częściej depnąć w gaz to już w ogóle;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

specyficznie działają, nie dla każdego

Hmmm 😡 ... Tym niemniej dzięki za info ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko opisać, trzeba przetestować, ta skrzynia nie zmie ia biegów tylko 'ciagnie' przez cały czas jak masz wcisniety gaz a do tego wyje, coś jakbyś w manuału na jednym biegu ciągnął do końca, tylko tu nie ma zmiany biegu i ciągnie dopóki masz wcisniegy gaz
Ale przy normalnej spokojnej nie dynamicznej jezdzie jest bardzo przyjemna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, albiNOS 01 napisał(-a):

IMG_20240504_220700.jpg

2-3 lata to nie starość chyba że wcześniej 10 lat przeleżał na półce w piwnicy

co do uszkodzeń - widziałem przewody które sobie lóźno dyndały i ocierały o jakiś element metalowy gdzie ubytek gumy był już spory a przewód żył. Dziwna sprawa

Ta rysa po lewej stronie "puszcza"? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z nią "nie tak" ?

jak napisał wcześniej kolega bober5264 - przy mocniejszym depnięciu mamy coś jak odkurzacz/suszarkę; przyśpiesza i jednostajnie wyje, jakby w zwykłej skrzni wejść na, powiedzmy, 4krpm i tak trzymać.
W mieście szybko się do tego przyzwyczaiłem, w trasie, a na drogach krajowych i niższej klasy, to było mega upierdliwe - każde wyprzedzanie, to takie „atrakcje” :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezdzi ktoś z Was tym nowszym s60? Poproszę o szczere opinie co się podoba a co nie, bardziej co nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżdżę, więc jak dobrze pójdzie, to się przejedziesz

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was jest biegły w temacie elektryków?

Rozważam zmianę na pełne elektryczne auto do jazdy wokół komina, głównie na krótkie dystanse, czasem około 300 km na raz, z rocznym przebiegiem około 15 000 km.

Planuję wziąć auto w leasing, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy z wykupem czy bez. Na razie rozważam trzy modele:

Mini Cooper SE - albo budżetowo na 3 lata i oddanie, albo jsw z wykupem.
Tesla Model 3 - podobnie jak w przypadku Mini, albo podstawowa wersja, albo Long Range z autopilotem i wykupem na koniec.
BMW i4 - tutaj prawdopodobnie tylko najem, ponieważ jest znacznie droższe od dwóch poprzednich.
Nie mam pojęcia, jakie są rzeczywiste osiągi na baterii w tych samochodach. Kilku moich znajomych ma BMW iX3 i mówią, że realny maksymalny zasięg to około 300 km. Mam nadzieję, że i4 dzięki mniejszej powierzchni czołowej poradzi sobie bez problemu. Drugą kwestią jest degradacja baterii i użyteczność samochodu, ale wiele Tesli ma już ponad 10 lat i nadal jeździ. Plus jest taki, że głównie ładowałbym w pracy na 22 kW.

Czy są jakieś inne ciekawe samochody, na które warto zwrócić uwagę? Myślałem również o BMW iX1 lub iX2, ponieważ prawdopodobnie będę miał najlepsze warunki finansowe w BMW. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź w najem z opcją wykupu. Pojeździsz przez czas najmu i będziesz wiedział, czy chcesz go wykupić. Różnicę w racie między klasycznym leasingiem a najmem odkładaj na wykup. Nikt za ciebie nie zdecyduje, czy elektryk będzie ci pasował, czy nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wypadku elektryka to rzeczywiście najbezpieczniejsza opcja, o ile te najmy są jakoś sensownie policzone.

Bo dochodzi jeszcze niepewność co do wartości auta po 3 latach, elektryki pod tym względem są nieprzewidywalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, vvv napisał(-a):

Czy ktoś z Was jest biegły w temacie elektryków?

Rozważam zmianę na pełne elektryczne auto do jazdy wokół komina, głównie na krótkie dystanse, czasem około 300 km na raz, z rocznym przebiegiem około 15 000 km.

Planuję wziąć auto w leasing, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy z wykupem czy bez. Na razie rozważam trzy modele:

Mini Cooper SE - albo budżetowo na 3 lata i oddanie, albo jsw z wykupem.
Tesla Model 3 - podobnie jak w przypadku Mini, albo podstawowa wersja, albo Long Range z autopilotem i wykupem na koniec.
BMW i4 - tutaj prawdopodobnie tylko najem, ponieważ jest znacznie droższe od dwóch poprzednich.
Nie mam pojęcia, jakie są rzeczywiste osiągi na baterii w tych samochodach. Kilku moich znajomych ma BMW iX3 i mówią, że realny maksymalny zasięg to około 300 km. Mam nadzieję, że i4 dzięki mniejszej powierzchni czołowej poradzi sobie bez problemu. Drugą kwestią jest degradacja baterii i użyteczność samochodu, ale wiele Tesli ma już ponad 10 lat i nadal jeździ. Plus jest taki, że głównie ładowałbym w pracy na 22 kW.

Czy są jakieś inne ciekawe samochody, na które warto zwrócić uwagę? Myślałem również o BMW iX1 lub iX2, ponieważ prawdopodobnie będę miał najlepsze warunki finansowe w BMW. 

Znajomy ma Model 3 Long Range z 2022 (przedliftowy) i jest realnie w stanie zrobic 520km przy predkosciach autostradowych 120-130km/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna zgoda w konteksie finansowania, pytanie bardziej czy ktoś się orientuje w elektrykach i na moim miejscu pomyślałby o jakimś innym samochodzie. 

Teraz jeżdżę hybrydami i tankuję raz na dwa tygodnie, a głównie jeżdżę na prądzie. Stąd przeświadczenie, że jako drugi samochód elektryk się sprawdzi.

Teslę biorę pod uwagę głównie przez przeświadczenie, że to są bardzo dobre elektryki z punktu widzenia silnik/bateria. Druga sprawa, że w tych pieniądzach tesla oferuje kawał funkcjonalnego samochodu. BWM/Mini ze względu na wykonanie i pozytywne doświadczenia, ale nie wiem czy już odrobili lekcje jak produkować elektryki. No i taka mała popierdułka jak cooper jako drugie auto w domu, bardzo mi się podoba ;)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vvv Jeśli możesz, to jeszcze się wstrzymaj: rząd podał główne założenia związane ze wsparciem dotyczącym nabycia pojazdów elektrycznych. Inwestycja będzie dotyczyć dotacji na zakup, leasing lub wynajem długoterminowy pojazdów zeroemisyjnych (elektrycznych) i w przypadku zakupu pojazdu używanego wsparcie wyniesie maksymalnie 40 tys. zł dla osoby fizycznej, a w przypadku leasingu i wynajmu długoterminowego wysokość wsparcia nie będzie mogła przekroczyć wielkości opłaty wstępnej.

W przypadku osób, które złożą zaświadczenie o zezłomowaniu pojazdu spalinowego, posiadanego od co najmniej trzech lat, wsparcie zostanie podwyższone o 10 proc. 

Aby ograniczyć wsparcie najdroższych pojazdów elektrycznych, w ramach nowych zasad wprowadzony zostanie limit cenowy. Maksymalna cena nowego auta elektrycznego kwalifikującego się do uzyskania wsparcia została ustalona na poziomie 225 tys. zł

https://www.gov.pl/web/planodbudowy/rada-ministrow-zatwierdzila-zmiany-w-kpo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli można spodziewać się, że tańsze elektryki dobiją cenowo do limitu, aby załapać się na dotację, która popłynie szerokim strumieniem do dealerów/producentów. Sytuacja przypomina mi "pomoc" państwa przy nabywaniu pierwszych nieruchomości i wpływu na ceny na rynku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.05.2024 o 20:46, irekm napisał(-a):

Fajna odmiana, nie? 

Camry chyba wszędzie sa takie same 

20240504_144819.jpg

Oj chyba nie takie same wszędzie, bo nie wydaje mi się by u nas można było  nabyć bez skóry na kierownicy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi