Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Przykra sytuacja; bo kupujesz substytut auta, które nie pełni tej funkcji. Chyba, że ma posturę Pudziana to go tyle dopcha do domu ;)

Ja już jako 14 - 16 latek jeździłem na "dziko" normalnie po mieście, do szkoły w trasę. Ile adrenaliny przy patrolach było :)

Ktoś tu się znów prosi o gorącą dyskusję😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, facecik napisał(-a):

Ktoś tu się znów prosi o gorącą dyskusję😎

W tym Świecie? 

To było jedynie wykroczenie.

Większość moich znajomych jeździła bez prawka; ale ustalony był jeden scenariusz... A prawko uzyskałem już jako 17 latek.

Więc rozumiem, że to w formie żartu było ;)

Jak dobrze pamiętam, grzywna była w granicach 400 lub 500zł.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.11.2024 o 08:54, Krakus1 napisał(-a):

taki dziwactwo elekyryczne od Citroën

Widziałem, dotykałem, obwąchałem i powiem tak. Jeśli chodzi o plastik karoserii to Trabant przy tym jest Rolls Roycem.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem dzis w salonie Toyoty, ta nowa Camry to jakas tandeta, wszystko się rusza, skrzypi a dźwięk zamykania drzwi lepszy miałem kiedyś w seacie ibiza..

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, souls_hunter napisał(-a):

Widziałem, dotykałem, obwąchałem i powiem tak. Jeśli chodzi o plastik karoserii to Trabant przy tym jest Rolls Roycem.

czyli mamy kolejny produkt typu : responsible 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, pechagto napisał(-a):

znajomy kupił dla syna na dojazdy do szkoły, niestety bateria nie starcza na powrót do domu, zabrakło mu już kilkakrotnie 5km od domu

Rozwiązaniem może być powerbank w kieszeni :)

Rzeczywiście plastik jest okrutny, tak jak kolega powyżej napisał Trabant to przy tym RR. Teraz zrobił się tego wysyp, a Renault Twizy ma już pewnie z 10 lat na rynku i przynajmniej pojedzie 80km/h. Microlino, Topolino itp. może mieć problem z rozpędzonym rowerzysta podczas wyprzedzania. 

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracając do młodego wieku kierowców.

Ja bym dopuścił, naturalnie jeśli dana osoba spełnia kryteria zdrowotne i osiągnie odpowiedni wzrost: 15 latków do ruchu drogowego.

To wiek, w którym młody człowiek idzie do szkoły średniej i fakt, o którym wspomniał Tomek przynajmniej dałby młodej osobie możliwość bezstresowego powrotu np. zimą do domu oddalonego o 50 - 80 km.

Volvo wydaje pomarańczowy klucz, w którym można zmienić limit prędkości. Osobiście dodałbym również w przypadku pomarańczowego klucza system rozpoznawania znaków i ich nie przekraczania.

Sądzę, że większość 15 latków ma zdecydowanie lepszą reakcję, orientację, motorykę od osób w wieku lat osiemdziesięciu.

Ja osobiście wolałbym, aby np. Córki dojeżdżały do szkoły bezpiecznie, a nie w plastikowym badziewiu gdzie strefa zgniotu kończy się zapewne na zderzaku. Tylnym. Wypadków jest masa, nasza DK10 to praktycznie codzienność...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

kto nie robi tego błędu,  niech rzuci kamieniem 😉

To, że wjechał jak świeciła się sygnalizacja?

Powinien tą rogatkę przełamać, szlabany są tak projektowane, aby bez problemu ustępowały pod naporem.

Jak przeczytałem jak i za co go podliczą, to szkoda mi się gościa zrobiło. Ale dał d*py po całości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

To, że wjechał jak świeciła się sygnalizacja?

Tak , z moich obserwacji jest to bardzo częsta praktyka , a ruch kolejowy - przynajmniej Małopolsce - jest coraz bardziej intensywny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

kto nie robi tego błędu,  niech rzuci kamieniem 😉

🤾🪨

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

Tak , z moich obserwacji jest to bardzo częsta praktyka , a ruch kolejowy - przynajmniej Małopolsce - jest coraz bardziej intensywny 

Niestety ruch samochodowy, jak i ruch kolejowy jest na innym poziomie; również prędkości, aniżeli 30 lat temu i są skutki.

A poniżej Rosja i wypadek przy 3 pakach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, 70' napisał(-a):

Rozwiązaniem może być powerbank w kieszeni :)

Prędzej mały spalinowy generatorek prądu.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka Gelenda na Polskich blachach 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.11.2024 o 21:49, Lincoln Six Echo napisał(-a):

唔好信中國共產黨。唔好信佢哋。呢個係一個陰謀。 ;)

Znajomy mnie ostatnio przewiozl swoim nowym nabytkiem MG3, hybryda. Wyposazenie niczego sobie (LEDy, dotep bezkluczykowy, fotele poodgrzewane i wiele innych). Ma 8 sek do 100km/h. Pali mu to realnie srednio 5l (normalnej jazdy). I to wszystko za 22k CHF 😳

Jest jeden duzy minus. Ma samochod 3 tygodnie i dwa razy juz byl w naprawie 😂

20 godzin temu, stefanekmac napisał(-a):

U nich też ciężarowe wyprzedzają się przez 8 km.

Tak, to wina duzych, ze sie wyprzedzali przez 8km, nie faceta, ktory lecial 300km/h 😂😂😂

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Tak, to wina duzych, ze sie wyprzedzali przez 8km, nie faceta, ktory lecial 300km/h 😂😂😂

Nie wiem jak w Rosji, bo średnio mnie to interesuje, ale w Polsce nawet gdyby geniusz z Audi jechał bez świateł, to kierowca ciężarówki byłby współwinny.

A ja dziś podpisałem zamówienie, teraz tylko czekać...

BTW; podobno OMODA są niezłej jakości, ale w nawiązaniu do tego co napisałeś ciekawe jak z awaryjnością i z jakością na osi czasu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.11.2024 o 01:41, Autor1984 napisał(-a):

Ja bym dopuścił, naturalnie jeśli dana osoba spełnia kryteria zdrowotne i osiągnie odpowiedni wzrost: 15 latków do ruchu drogowego.

To wiek, w którym młody człowiek idzie do szkoły średniej i fakt, o którym wspomniał Tomek przynajmniej dałby młodej osobie możliwość bezstresowego powrotu np. zimą do domu oddalonego o 50 - 80 km.

Volvo wydaje pomarańczowy klucz, w którym można zmienić limit prędkości. Osobiście dodałbym również w przypadku pomarańczowego klucza system rozpoznawania znaków i ich nie przekraczania.

Ja zdecydowanie bym się nad tym zastanowi i chyba bym swojego dzieciak anie narażał w taki sposób.

Nie u nas, nie w Polsce..

Taki mikrocar i każda osoba która zdecyduje się przestrzegać znaków a zwłaszcza ograniczeń prędkości jest postrzegana jak "gnojek do zepchnięcia w rów".

Osobiście często jadę zdecydowanie wolniej od większości użytkowników drogi, aczkolwiek jednocześnie trochę powyżej ograniczeń na znakach.

Nie dalej jak 3 dni temu jadąc licznikowe 95km/h prawym pasem na autostradzie (ograniczenie do 80km/h ze względu na roboty drogowe) siedział mi "na ogonie" TIR jakieś 5-7m od zderzaka bezpośrednio bijąc światłami we wsteczne lusterko. Jechaliśmy tak może z 4km aż zdecydował się mnie wyprzedzić mimo zakazu wyprzedzania dla pojazdów powyżej 3,5t.

Na autostradach też zauważam, że TIRowcy mają wyrąbane w kwestii odległości do poprzedzającego pojazdu i często "wjechanie" pomiędzy TIRy trzeba robić dosłownie na żyletki.

Mijam kolejnych 7...8 ciężarówek, zanim znajduję odpowiednią lukę na manewry.

Nikt tego nie ściga, nikt nie kontroluje...

Nigdy nie widziałem żadnego patrolu policji, która sprawdzałaby prędkości TIR'ów w Polsce mogą one poruszać się z max prędkością 80km/h (autostrady i ekspresówki) oraz 70km/h (drogi jednojezdniowe).

Podobne zachowania jak na przytoczonej wcześniej autostradzie zauważam na zwykłych drogach, ale tu już nie ma gdzie uciekać i 70% "szybszych, lepszych" w BMW, ałdi czy innym lexusie uważa się za króla któremu "powolni" przeszkadzają.

O ile ja mogę uciec, bo moje auto pozwala mi dość łatwo przyspieszyć i reagować na takie zagrywki o tyle auto którego prędkość max to 80km/h a przystosowane do jazdy normalnej przy 60km/h tej możliwości już nie posiada..

Tak samo odradzałbym każdemu jazdę skuterkiem 50ccm po drogach publicznych w ruchu pozamiejskim bo to również bezpieczne wg mnie nie jest.

Trzeba brać pod uwagę nie tylko swoje umiejętności ale często bezmyślność i samowolę innych użytkowników dróg.

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, zadra napisał(-a):

Ja zdecydowanie bym się nad tym zastanowi i chyba bym swojego dzieciak anie narażał w taki sposób.

Taki mikrocar i każda osoba która zdecyduje się przestrzegać znaków a zwłaszcza ograniczeń prędkości jest postrzegana jak "gnojek do zepchnięcia w rów".

Osobiście często jadę zdecydowanie wolniej od większości użytkowników drogi, aczkolwiek jednocześnie trochę powyżej ograniczeń na znakach.

Nie dalej jak 3 dni temu jadąc licznikowe 95km/h prawym pasem na autostradzie (ograniczenie do 80km/h ze względu na roboty drogowe) siedział mi "na ogonie" TIR jakieś 5-7m od zderzaka bezpośrednio bijąc światłami we wsteczne lusterko. Jechaliśmy tak może z 4km aż zdecydował się mnie wyprzedzić mimo zakazu wyprzedzania dla pojazdów powyżej 3,5t.

Na autostradach też zauważam, że TIRowcy mają wyrąbane w kwestii odległości do poprzedzającego pojazdu i często "wjechanie" pomiędzy TIRy trzeba robić dosłownie na żyletki.

Mijam kolejnych 7...8 ciężarówek, zanim znajduję odpowiednią lukę na manewry.

Nikt tego nie ściga, nikt nie kontroluje...

Nigdy nie widziałem żadnego patrolu policji, która sprawdzałaby prędkości TIR'ów w Polsce mogą one poruszać się z max prędkością 80km/h (autostrady i ekspresówki) oraz 70km/h (drogi jednojezdniowe).

Podobne zachowania jak na przytoczonej wcześniej autostradzie zauważam na zwykłych drogach, ale tu już nie ma gdzie uciekać i 70% "szybszych, lepszych" w BMW, ałdi czy innym lexusie uważa się za króla któremu "powolni" przeszkadzają.

O ile ja mogę uciec, bo moje auto pozwala mi dość łatwo przyspieszyć i reagować na takie zagrywki o tyle auto którego prędkość max to 80km/h a przystosowane do jazdy normalnej przy 60km/h tej możliwości już nie posiada..

Tak samo odradzałbym każdemu jazdę skuterkiem 50ccm po drogach publicznych w ruchu pozamiejskim bo to również bezpieczne wg mnie nie jest.

Trzeba brać pod uwagę nie tylko swoje umiejętności ale często bezmyślność i samowolę innych użytkowników dróg.

Ja się chyba niezbyt precyzyjnie wyraziłem, dopuściłbym 15latków do poruszania się normalnymi pojazdami o masie do 3.5T. Naturalnie z ogranicznikiem i za zgodą rodziców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Znajomy mnie ostatnio przewiozl swoim nowym nabytkiem MG3, hybryda. Wyposazenie niczego sobie (LEDy, dotep bezkluczykowy, fotele poodgrzewane i wiele innych). Ma 8 sek do 100km/h. Pali mu to realnie srednio 5l (normalnej jazdy). I to wszystko za 22k CHF 😳

Jest jeden duzy minus. Ma samochod 3 tygodnie i dwa razy juz byl w naprawie

Ja nie mam pojęcia, jakiej jakości są te, czy inne chińskie samochody. Zdjęcie wkleiłem jako ciekawostkę, bo wizualnie prezentuje się dość sympatycznie.

Przy okazji, jakieś pomysły na małego SUVa/crossovera (powiedzmy nie dłuższego niż 4,5m) lub ewentualnie podobnie nie za wielkiego sedana/hatcha/coupe z prześwitem chociaż trochę wyższym niż Giulia? Powoli myślę o wymianie mojej "mumki" na coś innego.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

czy przypadkiem TIRy nie mają wmontowanych ograniczników prędkości na 90km/h? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie wiem jak w Rosji, bo średnio mnie to interesuje, ale w Polsce nawet gdyby geniusz z Audi jechał bez świateł, to kierowca ciężarówki byłby współwinny.

A ja dziś podpisałem zamówienie, teraz tylko czekać...

BTW; podobno OMODA są niezłej jakości, ale w nawiązaniu do tego co napisałeś ciekawe jak z awaryjnością i z jakością na osi czasu ;)

Co zamowiles?
M2 jak czlowiek?

Na chinczyki jeszcze za wczesnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi