agremi 12222 #3051 Napisano 25 Maja 2022 Ja coś lekkiego, dla odmóżdżenia: 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wahnik 4151 #3052 Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) Angielski pisarz wyprawił się statkiem do międzywojennej Polski. Poznaje kraj, rozmawia z ludźmi ... i szpieguje jeżdżąc na rowerze. Edytowane 27 Maja 2022 przez Wahnik 1 pozdrawiam, Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 67613 #3053 Napisano 29 Maja 2022 Kupiłem taką na urlop. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ps1974 302 #3054 Napisano 29 Maja 2022 Właśnie skończyłem "Cylinder van Troffa" Janusza Zajdla. Po prawdzie to za dużo czytania nie było 😉 ale książka coraz lepsza z każdą kolejną stroną. Generalnie lubię Zajdla, natomiast ta trafiła na moje "top ten" obok "Solaris", "Powrotu z Gwiazd" (obydwie autorstwa Lema oczywiście), "Twierdzy" Exupery'ego (na równi z "Małym Księciem" 😉 ) i jeszcze kilku pozycji, do których od czasu do czasu wracam, żeby chociażby przekartkować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 70642 #3055 Napisano 30 Maja 2022 Ja z prozy Zajdla najbardziej zapamiętałem Paradyzję. Jak Rok 1984 Orwella - zawsze aktualna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 563 #3056 Napisano 16 Czerwca 2022 (edytowane) Wakacje i urlop. Zwykle wtedy robię odskok w kierunku czegoś lekkiego i zwykle była to Agata Christie. Tym razem takie coś. Polszczyzna odrobinę archaiczna. Ale bardzo przystępny wykład. Wzorów prawie nie ma. Czyli jak wytłumaczyć rzeczy trudne w sposób generalnie prusty przez kogoś kto to naprawdę rozumiał. Edytowane 16 Czerwca 2022 przez jakubos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #3057 Napisano 16 Czerwca 2022 I faktycznie zrozumiałe ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AKPS 5655 #3058 Napisano 28 Czerwca 2022 (edytowane) Lekko schizofreniczne, a polecam. Lepsze niż serial na jego podstawie. Edytowane 28 Czerwca 2022 przez AKPS 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AKPS 5655 #3059 Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) 😁 relaks w upalny dzień 😁 True Crime w pełni, dotrzymywali równo kroku „zgniłemu zachodowi” Edytowane 29 Czerwca 2022 przez AKPS 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AKPS 5655 #3060 Napisano 7 Lipca 2022 Wolność słowa, interpretacji czy szczucie? Nóż się w kieszeni otwiera. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 109 #3061 Napisano 8 Lipca 2022 W dniu 24.04.2022 o 00:59, mandaryn44 napisał(-a): Tego wołodię to mam w planie. Czytałem wywiad z autorką i musi być ciekawa. Jestem w połowie. Tak, ciekawa. Ale również przerażająca. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9239 #3062 Napisano 8 Lipca 2022 Przeczytałem ostatnio prawie wszystkie książki Witolda Szabłowskiego i serdecznie polecam, szczególnie "Jak nakarmić dyktatora", "Rosja od kuchni" i "Merhaba". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1242 #3063 Napisano 8 Lipca 2022 Co prawda wg nowego premiera Izraela wyssałem antysemityzm z mlekiem matki ale zacząłem czytać książkę żydowskiego pisarza i jest wciągająca. Kto jak nie oni wiedzą najwięcej o współczesnym świecie i nadchodzących zmianach 😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kingcrimson 20034 #3064 Napisano 15 Lipca 2022 Miałem oglądać film z gwiazdorską obsadą ale wziąłem się za książkę i po 50 stronach widzę że to był właściwy wybór 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bromborek 98 #3065 Napisano 19 Lipca 2022 Odkryłem Roberta Małeckiego i nie zawaham się go polecić! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba83 284 #3066 Napisano 20 Lipca 2022 free photo hosting 😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7833 #3067 Napisano 22 Lipca 2022 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koorchuck 1495 #3068 Napisano 25 Lipca 2022 Długo wyczekiwana, pierwszy raz po polsku, dorwana miesiąc przed premierą. Jaram się 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 67613 #3069 Napisano 27 Lipca 2022 😀 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #3070 Napisano 28 Lipca 2022 Dune książki 1-3 po angielsku w kindle daily deals za $2,09. Razem ponad 1200 stron lektury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon G 330 #3071 Napisano 28 Lipca 2022 Pół życia nie mogłem się zebrać ale teraz może nie czytam ale słucham Władcy Pierścieni. Tak przed premierą serialu, może zdążę. Hobbita, Silmarilion, Dzieci Hurina i kilka innych przeczytałem jakiś czas temu i została mi tylko trylogia. Tolkiena pewnie każdy zna jednak ja polecam mojego ulubionego pisarza mniej znany Steven Erikson z jego Malazańską Księgą Poległych.Wysłane z mojego RMX1993 przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #3072 Napisano 8 Sierpnia 2022 Wciąga.... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #3073 Napisano 8 Sierpnia 2022 Wciąga....Napisane trochę siermiężnie, ale daje do myślenia.Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solve 208 #3074 Napisano 8 Sierpnia 2022 Jestem w trakcie czytania - Szczepan Twardoch - Byk - nie jestem ze śląska a tym bardziej nie znam gwary śląskiej - ciężko idzie z tego powodu ale idzie .... 0 Krystian "KriSu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #3075 Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) 30 minut temu, Stierlitz napisał(-a): Napisane trochę siermiężnie, ale daje do myślenia. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka To fakt, też sporo informacji technicznych na temat sposobu działania sieci przesyłowych i infrastruktury energetycznej. Natomiast uzmysławia jak bardzo nasze zycie jest zależne od prądu. Ja się osobiście zderzyłem swojego czasu po przeprowadzce z małym dzieckiem do nowego mieszkania gdzie nie było instalacji gazowej. I nagle przy pierwszej awarii trwającej pół dnia okazało się, że jest delikatny problem. Instalacja grzewcza nie działa bo pompy w kotłowni zasilane prądem, wody nie ma bo hydrofornia zasilana prądem. Woda w butelkach jest ale co z tego skoro nie moge dziecku przygotować mleka bo indukcja nie działa bo nie ma pradu. A to wszystko tylko w skali mikro i z poziomu gospodarstwa domowego a nie całego kraju czy kontynentu....dla osoby wychowanek na wsi, z piecem na węgiel i drewno i instalacja grawitacyjna, własna studnia i agregatem prądotwórczym było to nie pojęte..... Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez Łukasz_M 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach