Gość norbie #6001 Napisano 30 Grudnia 2019 Właśnie wróciłem z seansu najnowszych Gwiezdnych Wojen. W dużym skrócie: film nie przypadł mi do gustu, ani jako część składowa sagi, a tym bardziej jako zakończenie tej epickiej opowieści, ani nawet jako film sam w sobie. Pełna analiza poniżej. (...) Dobra analiza. Głównym problemem ostatniej części jest po prostu brak pomysłu na dokończenie sagi, a w konsekwencji bardzo zły scenariusz filmu.Dodatkowo w ramach widowiskowej papki dla oczu robi się z widzów półgłówków, którzy łykną każdą ekranową głupotę.Przykłady pierwsze z brzegu:1. Zestrzelenie Tie Fightera.przez jedną z bohaterek z łuku. Gdyby chociaż przypadkowe, jedna szansa na miliard, ale nie - w filmie odbywa się to po dokładnym celowaniu.Po wyjściu z kina zastanawiałem się dlaczego nie użyła oszczepu, procy, albo po prostu kamienia.2. Szarża rebeliantów na włochatych koniach z kłami po pokładzie głownego statku kosmicznego floty Imperatora prosto na laserowe działa.Czy to był ukłon w strone polskiego widza i upamiętnienie przez Hollywood szarży pod Rokitną? Proszę napiszcie, bo mnie to męczy, kto oczyścił z glonów X-Winga podarowanego Rey przez eterycznego Luka Skywalkera? Akurat mi to umknęło. Może ktoś zauważył?To musiała być kluczowa scena dla całej sagi, no bo taki glon mógłby się wkręcić w silnik, albo przepalić styki i Rey nie doleciałaby tam, gdzie jednak doleciała. A gdyby nie doleciała to Dobro by nie wygrało. A przecież wygrało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 586 #6002 Napisano 30 Grudnia 2019 Gdyby mnie film irytowal to nie oglądałbym do końca, bo po co się irytować hehehe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #6003 Napisano 30 Grudnia 2019 A ja przez weekend nadrobiłem zaległości - oglądałem 1 i 2 sezon Watahy. I nie będę nawet ukrywał, jestem pod wielkim wrażeniem. A jak sobie pomyślę, że to polska produkcja, to ...tym bardziej jestem pod wielkim wrażeniem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6295 #6004 Napisano 30 Grudnia 2019 Ja dzisiaj obejrzałem "Anna", o kobitce szpiegu. Całkiem fajny film, fabuła ok, akcja ok, obsada się zgadza. Warto obejrzeć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 771 #6005 Napisano 30 Grudnia 2019 co do Mandaloriana to mi się podoba i czekam na kolejny sezon (podobno jesień 2020) ale chciałbym nieco więcej faktów o małym Yodzie - a tak wyszło, że Mando włóczył za sobą małego po całym kosmosie i w sumie - niby mu na nim zależy ale nic nie stara się o nim dowiedzieć W 8 odcinku co nieco było powiedziane ale z drugiej strony - fajnie że nie odkryli wszystkich kart bo teraz zasugerowali dwa wyjścia, ciekawe w którym kierunku potoczy się akcja Wataha - rozkręca się i to całkiem nieźle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1956 #6006 Napisano 30 Grudnia 2019 Fidelio, pełna zgoda - świetny serial. I bardzo dobre zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #6007 Napisano 30 Grudnia 2019 Fidelio, pełna zgoda - świetny serial. I bardzo dobre zdjęcia. Po obejrzeniu drugiego sezonu tak sobie pomyślałem, że może by zostawić to wszystko w cholerę i w jakimś lesie się zaszyć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1084 #6008 Napisano 30 Grudnia 2019 Po obejrzeniu drugiego sezonu tak sobie pomyślałem, że może by zostawić to wszystko w cholerę i w jakimś lesie się zaszyć? Jestem za, ale co z zegarkami, zabieramy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #6009 Napisano 30 Grudnia 2019 Jestem za, ale co z zegarkami, zabieramy? No przynajmniej jeden to obowiązkowo ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1084 #6010 Napisano 30 Grudnia 2019 No przynajmniej jeden to obowiązkowo ;-)I ten Twój jedyny to będzie?Ja bym zabrał Baby Tune 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #6011 Napisano 30 Grudnia 2019 I ten Twój jedyny to będzie?Ja bym zabrał Baby Tune Ciężka sprawa, ale do lasu to bym chyba Damasko zabrał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1498 #6012 Napisano 30 Grudnia 2019 Ja może odgrzeję starego kotleta ale ostatnio wolę ogladać seriale niż reklamy w telewizji i po obejrzeniu Gry o Tron przyszedł czas na Vikingów i powiem że bardziej mi podchodzą Vikingi.Aczkolwiek Gra o Tron też był fajny.Zobaczyłem też Polityke i taki se. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
colector 736 #6013 Napisano 30 Grudnia 2019 Obejrzałem kontrowersyjny film '' złota rękawiczka''. Historia Fritza Honki seryjnego mordercy z Monachium. Film ciężki, dobrze przedstawia problem picia i degeneracji. Wedlug mnie dobrze oddaje klimat Niemiec lat 70 tych. Bardzo brutalne i brudne kino. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #6014 Napisano 3 Stycznia 2020 PowitołNightcrawler - https://www.filmweb.pl/film/Wolny+strzelec-2014-687674Przeszedł jakoś bez echa ten film, według mnie całkowicie niezasłużenie Jake świetny. 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #6015 Napisano 3 Stycznia 2020 Jojo rabbit. Film rewelacyjny. Świetna muzyka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRISTOF_KON 22617 #6016 Napisano 3 Stycznia 2020 A ja dziś widziałem "Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa". Fajny polecam!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8698 #6017 Napisano 4 Stycznia 2020 American Hustle - Bale i Cooper genialni! 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8795 #6018 Napisano 4 Stycznia 2020 Obejrzałem kontrowersyjny film '' złota rękawiczka''. Historia Fritza Honki seryjnego mordercy z Monachium. Film ciężki, dobrze przedstawia problem picia i degeneracji. Wedlug mnie dobrze oddaje klimat Niemiec lat 70 tych. Bardzo brutalne i brudne kino. O, ciekawe - słyszałem, że przyjęty został z bardzo mieszanymi odczuciami, jako zbyt turpistyczny, ale mnie akurat te opisy zaciekawiły, więc może uda mi się po niego sięgnąć. PowitołNightcrawler - https://www.filmweb.pl/film/Wolny+strzelec-2014-687674Przeszedł jakoś bez echa ten film, według mnie całkowicie niezasłużenie Jake świetny. Na forum dużo się pisało o tym filmie, głównie ze względu na Breitlinga głównego bohatera. Chyba pierwszy raz od lat 90. w Święta nie obejrzałem żadnego filmu. Ale w tym roku już dwa i oba bardzo dobre:- "Zabójcy", wersja z 1946. Reżyseria Robert Siodmak, którego bardzo lubię i cenię. Tak jak w "Przepraszam, pomyłka" bardzo fajnie poprowadzona narracja - od końca, z retrospekcjami, zmieniającymi się narratorami. Modelowa scena wprowadzenia femme fatale, boks, przeszłość rzucająca swój cień - czyli to, co każdy lubi w noir. Debiut Lancastera i tego gościa w środku, na którego ostatnio dość często trafiam: - "Niewidoczne życie sióstr Gusmao" - kurczę, ale dobry film! Kapitalnie nakręcony, udźwiękowiony i opowiedziany. Jedyna rysa - może zbyt tendencyjnie "antypatriarchalny", no ale chyba taki miał być... Wciąga jednak bardzo. Niestety - nie zakwalifikował się na oscarową shortlistę, a moim zdaniem jest znacznie lepszy niż "Ból i blask" i "Kraina miodu", a co najmniej równie dobry jak "Wysoka dziewczyna" (te filmy widziałem). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #6019 Napisano 5 Stycznia 2020 obejrzane ostatnio:- nowe GW - dobra rozrywka, nie zgłębiałem za bardzo szarż po statkach kosmicznych itp- 6 underground - fantastycznie nakręcony film, niesamowicie realistyczne efekty, pościg alfą super- serial Wiedźmin - jak dla laika od Sapkowskiego - bardzo dobrze się to oglądało, a nie jestem jakimś specjalnym fanem fantasy - Parasite - obowiązkowo do obejrzenia zacząłem nowy mini serial Dracula - po pierwszym z trzech półtoragodzinnych odcinków jestem zadowolony, nie mogę się doczekać oglądania kolejnych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4838 #6020 Napisano 6 Stycznia 2020 Obejrzałem Netflixowego Wiedźmina.Potem przypomniałem sobie książki.Teraz obejrzałem ponownie polskiego Wiedźmina. Muszę powiedzieć że poza nieporównywalnie mniejszym budżetem i czasem produkcji - co w olbrzymim stopniu wpłynęło na efekty i scenografie - polski serial wcale nie wydaje mi się taką chałą jakim go kiedyś zapamiętałem, nawet w paru miejscach jest dzięki mniej politycznie poprawnemu językowi ciekawszy chociaż polscy aktorzy często drętwi i pompatyczni ( Olbrychski ).Nie znając książek ciężko się trochę połapać w zachodniej produkcji bo dużo jest niechronologicznie ułożonych wątków a do tego bardzo rozszerzono rolę Yennefer, nawet może do pierwszoplanowej bo Geralt to głównie nieskomplikowane "hmmm", dialogowo mógłby spokojnie rywalizować z Arnim w Terminatorze..Słyszałem gdzieś że nowy Wiedźmin mial budżet większy niż Gra o Tron, jeśli to prawda to jestem trochę rozczarowany. Może bardziej niż trochę. Na plus w nowym zdecydowanie reżyseria i filmowanie walk, tu po prostu przepaść w stosunku do Żebrowskiego ze słowiańską kataną. 0 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 771 #6021 Napisano 6 Stycznia 2020 zależy o który sezon GoT chodzi bo pierwsze sezony miały słaby budżet. Chyba od 3 czy 4 się poprawiło bo serial był znany i dobrze się przyjął więc z sezonu na sezon budżet rósł. Kiedyś czytałem jakiś artykuł o kręceniu GoT i były przykłady, jak kombinowali, żeby nagrać jakieś sceny nie mając scenografii ani ludzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zeno 319 #6022 Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 1917 Dwie godziny z życia żołnierza nakręcone jednym ujęciem. Najlepsze kino, jakie widziałem od wielu lat. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Zeno 0 Ale Tudora to Ty szanuj! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 771 #6023 Napisano 6 Stycznia 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 18204 #6024 Napisano 7 Stycznia 2020 Dracula do obejrzenia jako typowa rozrywka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6295 #6025 Napisano 8 Stycznia 2020 Dzisiaj przez przypadek natknąłem się na "Togo". Zobaczyłem, ze główną rolę gra Willem Dafoe, to wystarczyło żeby mnie przekonać i nie zawiodłem się ani odrobinę. Świetny film oparty na faktach, genialne widoki, jak zwykle świetny Willem. Jeśli ktoś nie widział to szczerze polecam, można obejrzeć z rodziną i nawet młodszymi dzieciakami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach