Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, ireo napisał(-a):

IMG_2677.jpeg

To Godzilla, czy japońska wersja Buki? Uuu bezel nie centruje ;) 

buka.thumb.png.3c1a41040964d4b462f971a267daec07.png

Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

IMG_2088.jpeg

Aż razi.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

To Godzilla, czy japońska wersja Buki?

Japońska wersja Godzilli, 1st Edition

Bukę też bardzo cenię, ale nie jest tak efektowna jak Godzilla, bo działa po cichu.

Buka u Tove Jansson nosi imię Mårran – od czasownika morra, który znaczy  „pomrukiwać”, „warczeć”, „mruczeć groźnie”. W angielskim tłumaczeniu  pojawia się The Groke, od to growl – „buczeć”, „warczeć”. W polskim

38 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Uuu bezel nie centruje ;) 

Bo go używam.

To tak jak z chronografem. U mnie działa cały czas, ale są ludzie, którzy kupują chronograf po to, żeby go nie używać. Tzn. lubią, kiedy wskazówka sekundnika zawsze stoi na dwunastej i nie śmie drgnąć.

Miałem taki pomysł, kiedyś o nim pisałem, żeby dla takich użytkowników produkować chronografy fałszywe (fr. faux chronograph), tj. zegarki ze wszystkimi tarczkami i wskazówkami, ale nieruchomymi. Kolosalna oszczędność.

Oczywiście bezel też mógłby być nieruchomy, i trochę takich zegarków już jest, bo po co te wszystkie sprężynki i grzechotki pod spodem? Jeszcze się przekręci, będzie denerwował i raził w oczy.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, ireo napisał(-a):

Japońska wersja Godzilli, 1st Edition

Nie wiedziałem, że są inne wersje. Dla przykładu - polska. W sumie smok wawelski by się nadawał. 

11 minut temu, ireo napisał(-a):

Bo go używam.

Nieprawdopodobne. Przyznam szczerze, że też się nim bawię, ale nigdy nie korzystałem z funkcji w sposób profesjonalny.

Nurkujesz?

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie wiedziałem, że są inne wersje. Dla przykładu - polska. W sumie smok wawelski by się nadawał. 

Są. https://screenrant.com/godzilla-versions-eras-differences-explained/

Godzilla to właściwie franszyza, jak Gwiezdne Wojny albo McDonald's, więc są wersje odpowiadające poszczególnym filmom, grom video, itd. Wersje amerykańskie związane są z "parkami tematycznymi" i serialem The Monsterverse. Najbardziej rozczulające były Godzille z wczesnych filmów japońskiej wytwórni Toho z lat '50, z aktorem w niezdarnym kostiumie potwora, zapinanym na zamek błyskawiczny. Wersja na koszulce to stylizowana odmiana czegoś takiego.

31 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nieprawdopodobne. Przyznam szczerze, że też się nim bawię, ale nigdy nie korzystałem z funkcji w sposób profesjonalny.

Nurkujesz?

Akurat mierzyłem jak długo mój stary kot jest na spacerze. Przy chłodnej pogodzie trzeba go wpuścić do domu po jakichś 20 minutach.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi