Szczepek 0 #7576 Posted November 3, 2020 Moja amfibia paruje po zanurzeniu. Mam pytanie czy to szkło wygląda na oryginalne? Szklo jest jakoś uszczelniane w kopercie czy tylko ciasne pasowanie ma zapewnić szczelność? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 885 #7577 Posted November 4, 2020 8 godzin temu, Szczepek napisał: Moja amfibia paruje po zanurzeniu. Mam pytanie czy to szkło wygląda na oryginalne? Szklo jest jakoś uszczelniane w kopercie czy tylko ciasne pasowanie ma zapewnić szczelność? Brakuje pierścienia, który rozpręża szkiełko i powoduje uszczelnienie (srebrny/złoty, który nakłada się na krawędzi szkiełka przed jego osadzeniem w kopercie). Kup nowe szkiełko i zamontuj poprawnie, nie będzie parować 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Ralf58 877 #7578 Posted November 4, 2020 Witajcie, Nie bardzo wiem gdzie zapytać więc jak coś to wybaczcie Poszukuję nowego bezela (albo najlepiej samej wkładki) do mojej amfibii. Niestety oryginalny jest już nieco porysowany. Pytanie czy coś bliskiego oryginałowi w kolorze zielonym znajdzie się? Koniecznie ceramika. W najgorszym przypadku czerwony (będzie pasował do sekundnika) albo czarny. 0 Share this post Link to post Share on other sites
MCDave 0 #7579 Posted November 4, 2020 (edited) Witam, niestety podczas nakręcania „przekręciłem” koronkę od Aeronavigatora 3602 i poszedł gwint. Nie da się dokręcić koronki niestety - chodzi luzem. U lokalnych krakowskich zegarmistrzów niestety rozkładają ręce bo nie mają dostępu do części. Czy istnieją może zamienniki bądź źródlo cześci do Aeronavigatora? Edited November 4, 2020 by MCDave 0 Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 885 #7580 Posted November 4, 2020 (edited) 2 godziny temu, MCDave napisał: Witam, niestety podczas nakręcania „przekręciłem” koronkę od Aeronavigatora 3602. U lokalnych krakowskich zegarmistrzów niestety rozkładają ręce bo nie mają dostępu do części. Czy istnieją może zamienniki bądź źródlo cześci do Aeronavigatora? Kup mołnię 3602 na części. Z walniętym balansem kupisz za niewiele ponad 50 zł. Pewnie potrzebujesz sprężyny naciągu. Edit. W innym dziale doczytałem, że przekręciłeś jednak gwint na koronce. No to inny problem Edited November 4, 2020 by mkoch 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Qba. 4822 #7581 Posted November 4, 2020 Panowie, czy kotwica od niskiej Mołni pasuje do wysokiej? Czy tam wszystko jest wyższe? 😁😁😁 0 Share this post Link to post Share on other sites
Szczepek 0 #7582 Posted November 4, 2020 (edited) 12 godzin temu, mkoch napisał: Brakuje pierścienia, który rozpręża szkiełko i powoduje uszczelnienie (srebrny/złoty, który nakłada się na krawędzi szkiełka przed jego osadzeniem w kopercie). Kup nowe szkiełko i zamontuj poprawnie, nie będzie parować To jest ten puerścień rozprężny? Jego zewnetrzna średnica pokrywa się z wewnętrzną szkiełka? Edited November 4, 2020 by Szczepek brak zdjęcia 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 885 #7583 Posted November 4, 2020 1 minutę temu, Szczepek napisał: To jest ten puerścień rozprężny? Jego zewnetrzna średnica pokrywa się z wewnętrzną szkiełka? Tak 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Szczepek 0 #7584 Posted November 4, 2020 6 minut temu, mkoch napisał: Tak A mogę poprosić o informację w jakiej kolejności montować szkiełko i pierścień zeby było poprawnie? Robić to na pustej kopercie czy z mechanizmem i tarczą? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 885 #7585 Posted November 4, 2020 Szkiełko dosyć ciężko się zaciska, dlatego najlepiej wyjąć cały mechanizm. Najbezpieczniej robić to praską, ale jeśli nie masz można zrobić to ręcznie. Najpierw montujesz pierścień w szkiełku, potem wkładasz szkiełko w kopertę, żeby z jesnej strony weszło do końca. Obracasz kopertę szkiełkiem do dołu, kładziesz na czymś co nie uszkodzi szkła (np podkładka pod myszkę) i zdecydowanie naciskasz na kopertę od tej wystającej strony szkiełka. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś usłyszysz kliknięcie. Jak masz parę w łapach zaciśniesz w palcach. Powodzenia 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Szczepek 0 #7586 Posted November 4, 2020 15 minut temu, mkoch napisał: Szkiełko dosyć ciężko się zaciska, dlatego najlepiej wyjąć cały mechanizm. Najbezpieczniej robić to praską, ale jeśli nie masz można zrobić to ręcznie. Najpierw montujesz pierścień w szkiełku, potem wkładasz szkiełko w kopertę, żeby z jesnej strony weszło do końca. Obracasz kopertę szkiełkiem do dołu, kładziesz na czymś co nie uszkodzi szkła (np podkładka pod myszkę) i zdecydowanie naciskasz na kopertę od tej wystającej strony szkiełka. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś usłyszysz kliknięcie. Jak masz parę w łapach zaciśniesz w palcach. Powodzenia Mam jeszcze małe pytanie. Pierścień od strony koperty wkładamy płaską, a od strony szkła(w górę) fazowaną stroną? Praski nie mam ale jak ręce nie dadzą rady to imadełko modelarskie + tuleje plastikowe. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 885 #7587 Posted November 4, 2020 Tak, płaska część w stronę koperty. Odwrotnie nie dasz rady włożyć go do szkiełka 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
Szczepek 0 #7588 Posted November 4, 2020 Pstrykneło. Niestety praktycznie bez oporu. Szukam nowej szybki. Dziękuję za rady. 0 Share this post Link to post Share on other sites
prw6 488 #7589 Posted November 6, 2020 Myć czy nie myć, oto jest pytanie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Po Bieda 264 #7590 Posted November 6, 2020 Mało i ostrożnie - można. 0 "Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman) Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1931 #7591 Posted November 6, 2020 (edited) 4 godziny temu, Po Bieda napisał: Mało i ostrożnie - można. również nie wytrzymałbym i spróbował; ciepła woda, mydło w kostce, wacik i trochę cierpliwości.. Edited November 6, 2020 by zadra 0 Share this post Link to post Share on other sites
Po Bieda 264 #7592 Posted November 9, 2020 W dniu 6.11.2020 o 20:09, zadra napisał: również nie wytrzymałbym i spróbował; ciepła woda, mydło w kostce, wacik i trochę cierpliwości.. pędzelek, dość sztywny - i lekka ręka do manewrów 0 "Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman) Share this post Link to post Share on other sites
Brat Pit 199 #7593 Posted November 9, 2020 Jedno psiknięcie Meglio można by zaryzykować 0 Share this post Link to post Share on other sites
prw6 488 #7594 Posted November 9, 2020 nie wiedziałem co to meglio, nie mam go. użyłem wody z mydłem wacika, a później pędzelka, czy jest lepiej, chyba, czy gorzej, chyba nie. Jedyne miejsce skuchy to między 3 a 4, mówi się trudno 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4489 #7595 Posted November 10, 2020 Witam. Przedstawi ktoś jak wygląda od podstaw założenie takiego sekundnika? Od razu mówię że raczej bym się tego sam nie podjął a zegarek prędzej czy później trafi do zegarmistrza chciałem tylko wiedzieć jak to wygląda krok po kroku, bo raczej to nie jest łatwe zadanie. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Mawis 537 #7596 Posted November 10, 2020 1. zdjąć szkło 2. chwycić sekundę 3. nałożyć ją na oś ,jeżeli nie jest złamana (wystaje ponad wskazówkę minutową) 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4489 #7597 Posted November 10, 2020 10 minut temu, Mawis napisał: 1. zdjąć szkło 2. chwycić sekundę 3. nałożyć ją na oś ,jeżeli nie jest złamana (wystaje ponad wskazówkę minutową) Oś złamana napewno nie jest. A jak zdjąć szkło? I jeszcze jedno: funkcja stop sekundy nie działa. Czy majster byłby w stanie to naprawić? 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1931 #7598 Posted November 10, 2020 36 minut temu, Progfan_87 napisał: A jak zdjąć szkło? I jeszcze jedno: funkcja stop sekundy nie działa. Czy majster byłby w stanie to naprawić Nie rozpoznaję zegarka, ale albo w taki sposób jak w mojej Slavie (kilka postów wyżej temat poruszony i jest odpowiedź) albo należy zdjąć dolny dekiel, wyjąć mechanizm i wówczas na wyjętym mechaniźmie nałożyć wskazówkę sekundową. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4489 #7599 Posted November 10, 2020 2 godziny temu, zadra napisał: Nie rozpoznaję zegarka, ale albo w taki sposób jak w mojej Slavie (kilka postów wyżej temat poruszony i jest odpowiedź) albo należy zdjąć dolny dekiel, wyjąć mechanizm i wówczas na wyjętym mechaniźmie nałożyć wskazówkę sekundową. Zegarek Sportivny. Pytam, bo wiem że jest więcej niż jedna metoda zdejmowania szkła a sam nie wiem jak to się robi w tym modelu. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1931 #7600 Posted November 10, 2020 ja jestem zbyt krótko na forum i mało jeszcze obeznany, ale gdybyś zrobił dobre zdjęcie mechanizmu po zdjęciu dekielka od spodu zegarka, to wszystko byłoby już jasne. 0 Share this post Link to post Share on other sites