Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

Moja amfibia paruje po zanurzeniu. Mam pytanie czy to szkło wygląda na oryginalne? Szklo jest jakoś uszczelniane w kopercie czy tylko ciasne pasowanie ma zapewnić szczelność?

20201103_204306.jpg

20201103_204255.jpg

8 godzin temu, Szczepek napisał:

Moja amfibia paruje po zanurzeniu. Mam pytanie czy to szkło wygląda na oryginalne? Szklo jest jakoś uszczelniane w kopercie czy tylko ciasne pasowanie ma zapewnić szczelność?

Brakuje pierścienia, który rozpręża szkiełko i powoduje uszczelnienie (srebrny/złoty, który nakłada się na krawędzi szkiełka przed jego osadzeniem w kopercie). Kup nowe szkiełko i zamontuj poprawnie, nie będzie parować 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Witajcie,

Nie bardzo wiem gdzie zapytać więc jak coś to wybaczcie :) Poszukuję nowego bezela (albo najlepiej samej wkładki) do mojej amfibii. Niestety oryginalny jest już nieco porysowany. Pytanie czy coś bliskiego oryginałowi w kolorze zielonym znajdzie się? Koniecznie ceramika. W najgorszym przypadku czerwony (będzie pasował do sekundnika) albo czarny.

post-107487-0-93310600-1560753756_thumb.jpg

Witam, niestety podczas nakręcania „przekręciłem” koronkę od Aeronavigatora 3602 i poszedł gwint. Nie da się dokręcić koronki niestety - chodzi luzem. U lokalnych krakowskich zegarmistrzów niestety rozkładają ręce bo nie mają dostępu do części. Czy istnieją może zamienniki bądź źródlo cześci do Aeronavigatora?

Edited by MCDave

Pozdrawiam

2 godziny temu, MCDave napisał:

Witam, niestety podczas nakręcania „przekręciłem” koronkę od Aeronavigatora 3602. U lokalnych krakowskich zegarmistrzów niestety rozkładają ręce bo nie mają dostępu do części. Czy istnieją może zamienniki bądź źródlo cześci do Aeronavigatora?

Kup mołnię 3602 na części. Z walniętym balansem kupisz za niewiele ponad 50 zł. Pewnie potrzebujesz sprężyny naciągu.

Edit. W innym dziale doczytałem, że przekręciłeś jednak gwint na koronce. No to inny problem

Edited by mkoch

Panowie, czy kotwica od niskiej Mołni pasuje do wysokiej? Czy tam wszystko jest wyższe? 😁😁😁

12 godzin temu, mkoch napisał:

Brakuje pierścienia, który rozpręża szkiełko i powoduje uszczelnienie (srebrny/złoty, który nakłada się na krawędzi szkiełka przed jego osadzeniem w kopercie). Kup nowe szkiełko i zamontuj poprawnie, nie będzie parować 

To jest ten puerścień rozprężny? Jego zewnetrzna średnica pokrywa się z wewnętrzną szkiełka?

20201104_203743.jpg

Edited by Szczepek
brak zdjęcia

1 minutę temu, Szczepek napisał:

To jest ten puerścień rozprężny? Jego zewnetrzna średnica pokrywa się z wewnętrzną szkiełka?

Tak

6 minut temu, mkoch napisał:

Tak

A mogę poprosić o informację w jakiej kolejności montować szkiełko i pierścień zeby było poprawnie? Robić to na pustej kopercie czy z mechanizmem i tarczą?

Szkiełko dosyć ciężko się zaciska, dlatego najlepiej wyjąć cały mechanizm. Najbezpieczniej robić to praską, ale jeśli nie masz można zrobić to ręcznie. Najpierw montujesz pierścień w szkiełku, potem wkładasz szkiełko w kopertę, żeby z jesnej strony weszło do końca. Obracasz kopertę szkiełkiem do dołu, kładziesz na czymś co nie uszkodzi szkła (np podkładka pod myszkę) i zdecydowanie naciskasz na kopertę od tej wystającej strony szkiełka. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś usłyszysz kliknięcie. Jak masz parę w łapach zaciśniesz w palcach. Powodzenia

15 minut temu, mkoch napisał:

Szkiełko dosyć ciężko się zaciska, dlatego najlepiej wyjąć cały mechanizm. Najbezpieczniej robić to praską, ale jeśli nie masz można zrobić to ręcznie. Najpierw montujesz pierścień w szkiełku, potem wkładasz szkiełko w kopertę, żeby z jesnej strony weszło do końca. Obracasz kopertę szkiełkiem do dołu, kładziesz na czymś co nie uszkodzi szkła (np podkładka pod myszkę) i zdecydowanie naciskasz na kopertę od tej wystającej strony szkiełka. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś usłyszysz kliknięcie. Jak masz parę w łapach zaciśniesz w palcach. Powodzenia

Mam jeszcze małe pytanie. Pierścień od strony koperty wkładamy płaską, a od strony szkła(w górę) fazowaną stroną? Praski nie mam ale jak ręce nie dadzą rady to imadełko modelarskie + tuleje plastikowe.

Tak, płaska część w stronę koperty. Odwrotnie nie dasz rady włożyć go do szkiełka

Mało i ostrożnie - można.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

4 godziny temu, Po Bieda napisał:

Mało i ostrożnie - można.

również nie wytrzymałbym i spróbował; ciepła woda, mydło w kostce, wacik i trochę cierpliwości..

Edited by zadra

W dniu 6.11.2020 o 20:09, zadra napisał:

również nie wytrzymałbym i spróbował; ciepła woda, mydło w kostce, wacik i trochę cierpliwości..

pędzelek, dość sztywny - i lekka ręka do manewrów

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

nie wiedziałem co to meglio, nie mam go. użyłem wody z mydłem wacika, a później pędzelka, czy jest lepiej, chyba, czy gorzej, chyba nie. Jedyne miejsce skuchy to między 3 a 4, mówi się trudno

image.png.6030efbb15bd407296e6368ca1f6658c.png 

Witam. Przedstawi ktoś jak wygląda od podstaw założenie takiego sekundnika? Od razu mówię że raczej bym się tego sam nie podjął a zegarek prędzej czy później trafi do zegarmistrza chciałem tylko wiedzieć jak to wygląda krok po kroku, bo raczej to nie jest łatwe zadanie.

20201110_101352.jpg

1. zdjąć szkło

2. chwycić sekundę

3. nałożyć ją na oś ,jeżeli nie jest złamana (wystaje ponad wskazówkę minutową)

10 minut temu, Mawis napisał:

1. zdjąć szkło

2. chwycić sekundę

3. nałożyć ją na oś ,jeżeli nie jest złamana (wystaje ponad wskazówkę minutową)

Oś złamana napewno nie jest. A jak zdjąć szkło? I jeszcze jedno: funkcja stop sekundy nie działa. Czy majster byłby w stanie to naprawić?

36 minut temu, Progfan_87 napisał:

A jak zdjąć szkło? I jeszcze jedno: funkcja stop sekundy nie działa. Czy majster byłby w stanie to naprawić

Nie rozpoznaję zegarka, ale albo w taki sposób jak w mojej Slavie (kilka postów wyżej temat poruszony i jest odpowiedź) albo należy zdjąć dolny dekiel, wyjąć mechanizm i wówczas na wyjętym mechaniźmie nałożyć wskazówkę sekundową.

2 godziny temu, zadra napisał:

Nie rozpoznaję zegarka, ale albo w taki sposób jak w mojej Slavie (kilka postów wyżej temat poruszony i jest odpowiedź) albo należy zdjąć dolny dekiel, wyjąć mechanizm i wówczas na wyjętym mechaniźmie nałożyć wskazówkę sekundową.

Zegarek Sportivny. Pytam, bo wiem że jest więcej niż jedna metoda zdejmowania szkła a sam nie wiem jak to się robi w tym modelu.

ja jestem zbyt krótko na forum i mało jeszcze obeznany, ale gdybyś zrobił dobre zdjęcie mechanizmu po zdjęciu dekielka od spodu zegarka, to wszystko byłoby już jasne.