Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

trochę trwało nim znalazłem odpowiednio dużo czasu na zabawę oraz prawidłowo zaplanowałem dzień do tego typu działań..

Jestem właśnie po prawidłowym tymczasowym montażu balansu oraz tarczy w moim poliocie. 

Zegarek oczywiście ruszył bez zająknięcia a po wstawieniu tarczy i wskazówek (przednia zabawa bez imadełka,  wkładu długopisu i praski - po prostu trzymając werk ręką a druga uzbrojona w pęsetę.. ) i ustawieniu prawidłowego czasu werk został odłożony na noc dla kontroli chodu.

Rano zobaczę czy nadal chodzi a jeśli tak, to jak wygląda z odchyłką. 

Kolejnymi krokami będą: demontaż tarczy i jej czyszczenie, rozmontowanie i złożenie mechanizmu dla prawidłowego czyszczenia i smarowania.

Na razie jednak cieszę się z uruchomienia i patrzę w grafik na jakąś lukę czasową aby znaleźć że dwa dni wolnego na zegarki..

zdjęcia :

20200924_231522.jpg

20200924_231446.jpg

20200924_231747.jpg

Miód, malina. Świetna tarcza, balans prawidłowo. Przy demontażu mechanizmu po stronie cyferblatu zrób sobie zdjęcia przed rozłożeniem, żebyś miał pomoc przy składaniu. Ostrożnie tam z drobnymi częściami, sprężynkami itd, które bardzo lubią "pryskać" na boki.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

spokojnie, mam 2dodatkowe werki do treningu..

na razie i tak daję spokój, bo czasu mało.

17 godzin temu, zadra napisał:

trochę trwało nim znalazłem odpowiednio dużo czasu na zabawę oraz prawidłowo zaplanowałem dzień do tego typu działań..

Jestem właśnie po prawidłowym tymczasowym montażu balansu oraz tarczy w moim poliocie. 

Zegarek oczywiście ruszył bez zająknięcia a po wstawieniu tarczy i wskazówek (przednia zabawa bez imadełka,  wkładu długopisu i praski - po prostu trzymając werk ręką a druga uzbrojona w pęsetę.. ) i ustawieniu prawidłowego czasu werk został odłożony na noc dla kontroli chodu.

Rano zobaczę czy nadal chodzi a jeśli tak, to jak wygląda z odchyłką. 

Kolejnymi krokami będą: demontaż tarczy i jej czyszczenie, rozmontowanie i złożenie mechanizmu dla prawidłowego czyszczenia i smarowania.

Na razie jednak cieszę się z uruchomienia i patrzę w grafik na jakąś lukę czasową aby znaleźć że dwa dni wolnego na zegarki..

zdjęcia :

20200924_231522.jpg

20200924_231446.jpg

20200924_231747.jpg

Poskładaj zegarek do Pamiętaj wskazówki zakładasz w momencie jak przeskoczy Ci data na datowniku. Poskladaj zegarek do koopy i odłóż na półkę. Weź werk do ćwiczeń i na nim eksperymentuj i ćwicz. Tak będziesz miał pewność że jak coś pójdzie nie tak to będzie werk do ćwiczeń 😄

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Jak myślicie do jakiej Sławy pasuje ten rozmiar? 2b459acbe133a620954fc7f94e7cc1f0.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

13 godzin temu, MWATCH napisał:

Jak myślicie do jakiej Sławy pasuje ten rozmiar?

Może do tej? (były jeszcze w tej kopercie tylko w chyba złoconej czerwona i zielona z datą na dole)

Piekny-mechaniczny-zegarek-slawa-21-jewels

edit może też do tej?(jak chcesz przymierzyć to mam taką kopertę w świetnym stanie(tarcza w słabym), mogę sprzedać :P )

37128940.jpg

Edited by prw6

Sprawdzam szkła przed wysyłką, a tu taka niespodzienka, myślę że kiedyś był modne...? e3d679ab015133b437b4cab5204336d4.jpg

12 godzin temu, renqien napisał:

Kolorofon można zrobić :D  Kto to dziś pamięta...

Kolorofon hmmmmm pamiętam 

To zależy, były takie na 3 i na 4 lampy, w różnych kolorach, zależnie co się udało w fabryce zmontować. Ja miałem taki:

1155037873_Zrzutekranu2020-09-29o12_09_58.png.d361f0af94105accf026a6a4172ffb34.png

i kolory się zgadzają.

Samemu to robiłem, to się nazywało Iluminofonia ;)

PS

Schematy oczywiście z Radioamator i Krótkofalowiec, potem Radioelektronik, takie to czasu były że młody człowiek miał szerokie możliwości rozwijania zainteresowań.

Teraz w dobie internetu jest całkiem inaczej, mam wrażenie że wiedza schodzi na psy :unsure:

Edited by Wieniek1410

2 godziny temu, Wieniek1410 napisał:

Samemu to robiłem, to się nazywało Iluminofonia ;)

PS

Schematy oczywiście z Radioamator i Krótkofalowiec, potem Radioelektronik, takie to czasu były że młody człowiek miał szerokie możliwości rozwijania zainteresowań.

Teraz w dobie internetu jest całkiem inaczej, mam wrażenie że wiedza schodzi na psy :unsure:

I do każdej potrzebnej informacji trzeba było dotrzeć różnymi szlakami a nie wklepać w googla i bec masz jak na talerzu. Był jeszcze Młody Technik 😄

Jedynym utrudnieniem pozyskania "wiedzy" było kupienie danego pisma, pamiętam jak z kumplem rowerami jeździliśmy po wszystkich kioskach RUCH-u aby upolować MT, czy Radioelektronika, czy Małego Modelarza albo Plany Modelarskie.

Pamiętam jak robiło się wypady na cały dzień (oczywiście wagary) do Warszawy, aby kupić niezbędne części elektroniczne w Składnicy Harcerskiej czy jakimś Bomisie (kto dziś wie co to BOMIS, tzw.  buble :D )

Gdyby nie Bomis i Gomis, to nie byłoby czym robić. Tak było. Głośniki, isostaty i inne wyluty do własnej twórczości tylko tam albo na giełdzie. Jak ZURTY dawały radę funkcjonować? Do tej pory nie wiem.

41 minut temu, renqien napisał:

Gdyby nie Bomis i Gomis, to nie byłoby czym robić. Tak było. Głośniki, isostaty i inne wyluty do własnej twórczości tylko tam albo na giełdzie. Jak ZURTY dawały radę funkcjonować? Do tej pory nie wiem.

Gospodarka tamtych czasów, w obszarze działalności indywidualnej i pół-indywidualnej, miała zrzeszenia, spółdzielnie i cechy (to w zależności od tego co się robiło). Ale każdy z tych tworów miał Pana Zaopatrzeniowca.

A jeśli Zaopatrzeniowiec był dobry, to miał kontakty, dzięki którym mógł załatwić:

1) rzeczy bezpośrednio potrzebne;

2) rzeczy potrzebne innym, które można było wymienić na przysługę albo pkt. 1.

I to się jakoś kręciło o dziwo.

(ZURTy miały dodatkowo pakiety części z przydziału. Oczywiście nie wszystkie części były w danym punkcie potrzebne, ale brało się wszystko a następnie działał Pan Zaopatrzeniowiec)

- Czas? Czas jest najprostszą rzeczą.

Magia pracy w zaopatrzeniu. Prośby, przysługi i coś za coś w sumie to do dziś działają tylko, ze teraz to wszystko można kupić a kluczowy stał się czas dostawy... Telefon z magazynu, nie mam na półce bo nie zgadza się z systemem i zaopatrzeniowiec musi spinać poślady. Oj, książkę o tym mógłbym napisać...

Widziałem stalowe koperty do Urala ale czy są stalowe koperty z przeszklonym deklem?

2 godziny temu, JanekTheFizyk napisał:

Konkretnie takie Uralowe? Jeśli tak, to niestety nie widziałem, tylko do pasówek ze szkłem.

Tak, takie z wyglądu jak do Urala. Koperta bardzo dobrze wygląda, w zapasie zostawiłbym oryginał ale chciałby podziwiać mechanizm.

To nie pomogę.

Swoją drogą, z tym podziwianiem... Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego do Urali wkładane były mechanizmy bez pasów, gdy w tym samym czasie produkowane Mołnie, z tej samej fabryki, wyglądają pięknie z pasami.