tomek11 16 #15251 Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Dlatego wolałem do GTD manula a nie DSG.Co do bonusu mocy, nie sprawdzałem na hamowni, ale chyba ma coś więcej niż te 184KM. Brałem tez wcześniej pod uwagę Fokę ST kombi z tym 2.0TDCI 185KM.Niestety, przez bardzo grube przednie fotele Recaro, na tylnej kanapie jest po prostu ciasno.Ale poza tym świetne auto IMHO. Edytowane 26 Września 2016 przez tomek11 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #15252 Napisano 26 Września 2016 Naprawde tak malo wytrzyma dwumasa w 2.0tdi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1213 #15253 Napisano 26 Września 2016 Przy 150 tys w b6 dwukrotnie wymieniana dwumasa?Co On z tym autem robił? Mój CR 140 km ma 130 tys i nawet jej nie słychać..Auto bezawaryjne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg 23 #15254 Napisano 26 Września 2016 Wręcz odwrotnie i nie robił czyli tylko muskał gaz. Powodem pewnie jest przyspieszanie na wysokich biegach z niskich obrotów. Ekologiczne szajsowate oprogramowanie i na D przy 50 km/h to już 4b. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek11 16 #15255 Napisano 26 Września 2016 Wręcz odwrotnie i nie robił czyli tylko muskał gaz. Powodem pewnie jest przyspieszanie na wysokich biegach z niskich obrotów. Ekologiczne szajsowate oprogramowanie i na D przy 50 km/h to już 4b. O to to to.Manual górą, he he.DSG dla emerytów;)Ale i w manualu trzeba trzymać przynajmniej min. te 1500-1600 obrotów, a nie próbować permanentnie przyśpieszać od 1200-1300 obr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #15256 Napisano 26 Września 2016 Tak mówią Ci, którzy z dsg nie jeździli... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek11 16 #15257 Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Tak mówi ten, który z dsg jeździł No właśnie u nas, jak się poczyta prasę motoryzacyjną ogólnie dostępną w sklepach i na stacjach benzynowych (wiecie o jakich tytułach piszę ) to DSG jest miszczem nad miszcze.Nie mówię, że to zła skrzynia, o nie. Ale do różowości i zachwytów redaktorków to trochę brakuje, zwłaszcza w porównaniu z manualem, gdzie sam jestem Panem i Władcą i żadna elektronika nie pieprzy mi, co mam zrobić, albo co gorsza podejmuje za mnie decyzję. Może to za daleko idące porównanie, ale mi to pachnie trochę jak kwarc i mechanik... Przecież kwarc jest wygodniejszy, nieprawdaż? Nie trzeba nic nakręcać i niepotrzebnie się męczyć. Zupełnie jak z DSG. Edytowane 26 Września 2016 przez tomek11 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fw86 12 #15258 Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Tomekk11 widzę że dołączyłeś do klubu polskich filozofów ręcznej wajchy. A co mi powiesz na to, że jako zwykły użytkownik a nie kierowca rajdowy, bo z całym szacunkiem do 250 kilometrów każdy potrafi się rozpędzić, nieporównywalnie rzadziej zmieniasz bieg na właściwy a tym samym przeciążasz cały układ napędowy i niszczysz go szybciej niż w aucie z dsg / innym typem automatycznej skrzyni biegów, oczywiście właściwie serwisowanej ? Rozumiem sens manualnej skrzyni w autach typu mx-5 z silnikiem wolnossącym, bez dachu jest fun, jednakże w mocnym dieslu w kombi Będziesz Panem wajchy i sprzęgła stojąc w korku Odnoście dwumasu w dsg w swoim wymieniałem przy przebiegu 195 tys km. W autach z dsg dwumas wytrzymuje większą ilość kilometrów, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji oraz doświadczeń moich znajomych użytkujących skrzynie dwusprzęgłowe. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 26 Września 2016 przez fw86 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #15259 Napisano 26 Września 2016 Jak bym mial do wyboru dsg, a manual bralbym dsg Wiec wychodzi na to, ze w 2.0tdi czy z dsg czy bez, dwumasa powinna wytrzymac w granicach 200kkm, a nie jak wyzej ok 60kkm? Pytam z ciekawosci bo paru znajomych mialo/ma taki zestaw, a na liczniku u niektorych bylo/jest ponad 200kkm, a dwumasa nie daje znakow zuzycia. Wiec czy te 60kkm to z doswiadczenia czy sasiad znajomego wspominal? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #15260 Napisano 26 Września 2016 Ojciec miał paska CC z dsg. Sprzedawał jakoś z 140k na liczniku i skrzyni nie tykał. Ja w swoim volvo z normalnym automatem mam teraz cos. Na zimnym silniku, przy wrzucaniu 3 szarpie troche. No ale mojemu przyjacielowi w zeszłym tygodniu umarł golf v plus. Jechaliśmy sobie autostrada, najpierw zmiękło sprzęgło, potem auto zgasło, zero hałasu, nic. Assistance i do mechanika. Pęknięty wał, silnik cały w opiekach metalu, do tego dwumasa i sprzęgło. 210k w legendarnym 1.9 tdi. Nie opłaca sie remontować. Właśnie szuka nowego silnika. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #15261 Napisano 26 Września 2016 Wiec reguly nie ma. Ciekawe czy kwestia eksploatacji czy jak sie trafi . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #15262 Napisano 26 Września 2016 Ojciec miał paska CC z dsg. Sprzedawał jakoś z 140k na liczniku i skrzyni nie tykał. Ja w swoim volvo z normalnym automatem mam teraz cos. Na zimnym silniku, przy wrzucaniu 3 szarpie troche. No ale mojemu przyjacielowi w zeszłym tygodniu umarł golf v plus. Jechaliśmy sobie autostrada, najpierw zmiękło sprzęgło, potem auto zgasło, zero hałasu, nic. Assistance i do mechanika. Pęknięty wał, silnik cały w opiekach metalu, do tego dwumasa i sprzęgło. 210k w legendarnym 1.9 tdi. Nie opłaca sie remontować. Właśnie szuka nowego silnika.Kiedy wymieniałeś olej w ASB? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek11 16 #15263 Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Tomekk11 widzę że dołączyłeś do klubu polskich filozofów ręcznej wajchy. A co mi powiesz na to, że jako zwykły użytkownik a nie kierowca rajdowy, bo z całym szacunkiem do 250 kilometrów każdy potrafi się rozpędzić, nieporównywalnie rzadziej zmieniasz bieg na właściwy a tym samym przeciążasz cały układ napędowy i niszczysz go szybciej niż w aucie z dsg / innym typem automatycznej skrzyni biegów, oczywiście właściwie serwisowanej ? Rozumiem sens manualnej skrzyni w autach typu mx-5 z silnikiem wolnossącym, bez dachu jest fun, jednakże w mocnym dieslu w kombi Będziesz Panem wajchy i sprzęgła stojąc w korku Odnoście dwumasu w dsg w swoim wymieniałem przy przebiegu 195 tys km. W autach z dsg dwumas wytrzymuje większą ilość kilometrów, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji oraz doświadczeń moich znajomych użytkujących skrzynie dwusprzęgłowe. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Żaden ze mnie filozof, tylko pragmatyk.Co do DSG i manuala - firmy zajmujące się wynajmem długoterminowym zakładają dużo szybsze awarie skrzyń DSG i związane z tym większe koszty serwisu, a oni chyba są dobrze poinformowani, nieprawdaż?W korku - racja, manual to masakra,Ale przejedź się choć raz w miarę mocnym kompaktem +150KM z dobrym zawiasem na trasie Szczytno-Olsztynek, ale w manualu. Nie zechcesz automatu. I nie potrzeba tu Alp, uwierz mi, nasz kraj też jest piękny.A co do tych 250 km/h - nie jestem kierowcą rajdowym, to był zwykły probefahrt:) Edytowane 26 Września 2016 przez tomek11 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #15264 Napisano 26 Września 2016 Kiedy wymieniałeś olej w ASB?Z tego co wiem do tej skrzyni dolewa sie oleju a nie wymienia. Z 4 lata na pewno nic nie tykałem ze skrzynia, zrobiłem niewiele bo około 50k. W każdej innej sytuacji skrzynia śmiga bez problemu, ale jak jest zimno przez pierwsze kilka min szarpie i to tylko wrzucając z 2 na 3. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 750 #15265 Napisano 26 Września 2016 Z tego co wiem do tej skrzyni dolewa sie oleju a nie wymienia.jak w niektórych silnikach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #15266 Napisano 26 Września 2016 Nie znam sie absolutnie na automatach stad wspomniałem o tym tutaj pytałem ostatnio mojego mechanika czy to ogarnie ale do automatu wolał sie nie tykać. Auto samo w sobie ma zrobione Ok 150k, od kilku jest ten przeskok na 3 biegu. Podjechać do specow od skrzyni na wymianę ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 750 #15267 Napisano 26 Września 2016 lepiej tak. Na przykładzie ZF 5HP19 które posiadam - pierwsza wymiana po 120 tys, następne co 80 tys. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg 23 #15268 Napisano 26 Września 2016 Pitu, pitu, bla, bla, bla , można sobie przejrzeć fora audi, passata, wątki o dwumasie i wymianie przy przebiegu niższym niż 100 tys km. Ale oni sie mylą, a wymieniają tylko dlatego, że mają nadmiar gotówki . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1213 #15269 Napisano 26 Września 2016 To sprawdź ile z tych aut to przywieziona padlina z przekręconym przebiegiem.Miarodajne są dane tych ,którzy kupili auto w salonie,a ich jest może 20 procent. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg 23 #15270 Napisano 26 Września 2016 Opieram się na autach krajowych, passat 2x wymiana przebieg 150 tys km. Czy też z forum http://forum.vw-passat.pl/threads/41728-Ko%C5%82o-dwumasowe-i-jego-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-silnik-BKP-2-0TDi-140PS 85 tys km i nawet 22 tys km. Można przyjąć, że była to wadliwa partia części, ale nie zmienia to faktu, że wymiany dwumasy przy stosunkowo niewielkich przebiegach miała miejsce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 709 #15271 Napisano 27 Września 2016 (edytowane) No ale mojemu przyjacielowi w zeszłym tygodniu umarł golf v plus. Jechaliśmy sobie autostrada, najpierw zmiękło sprzęgło, potem auto zgasło, zero hałasu, nic. Assistance i do mechanika. Pęknięty wał, silnik cały w opiekach metalu, do tego dwumasa i sprzęgło. 210k w legendarnym 1.9 tdi. Nie opłaca sie remontować. Właśnie szuka nowego silnika. Który rocznik golfa? Może miał owiany złą sławą silnik BXEhttps://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=7582http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/silniki/318251,Z-tymi-silnikami-moga-byc-problemy-VW-19-TDI-105KM-BXE.htmlhttp://forum.vw-passat.pl/threads/104106-Wada-fabryczna-BXE Są różne 1.9 TDI 105 KM, tym bardziej różne 1.9 TDI między sobą. Nie wszystkie są tak samo dobre. Edytowane 27 Września 2016 przez StaryWilk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4789 #15272 Napisano 27 Września 2016 Nie mam znajomych, który mieli by mechaniczną awarie DSG, ale dwóch kolegów wymieniało jakieś moduły po raptem drobne 7500 zł.Oba auta u nich od nowości, przebegi po ok 75 000 km. Oba 3 latki mniej więcej....... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #15273 Napisano 27 Września 2016 Który rocznik golfa? Może miał owiany złą sławą silnik BXEhttps://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=7582http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/silniki/318251,Z-tymi-silnikami-moga-byc-problemy-VW-19-TDI-105KM-BXE.htmlhttp://forum.vw-passat.pl/threads/104106-Wada-fabryczna-BXE Są różne 1.9 TDI 105 KM, tym bardziej różne 1.9 TDI między sobą. Nie wszystkie są tak samo dobre. Samochód jest z 2008 bodajże. Mechanik wspomniał, że była jakaś seria silników, które miały wadę fabryczną, ale o ile dobrze pamiętam sprawdzili od razu sygnaturę na silniku i było BMM. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #15274 Napisano 27 Września 2016 Koniecznie wymień olej w skrzyni, bo niedługo będzie konwerter do wymiany a potem to już poleci. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 221 #15275 Napisano 27 Września 2016 Panowie a VW to w ogóle samochód. Po ostatnim ich wyczynie z oprogramowaniem, dziwię się, że rozmawiacie o jej skrzyniach. Dodać jeszcze wcześniejsze wady silnika 2.0 TDI, wymianę wtrysków o której wiedzieli nieliczni... co więcej dopisać. ASUS wytapa...coś...tam! 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach