Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Słabo  wygląda auto wielkości  3er na 16''.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doladnie mam takie samo zdanie ;) Slabo tez miec najslabszy silnik, ale tu przynajmniej mozna zamowic bez znaczkow :lol:

W kwestii przegladow, audi wczoraj dalo ciala i zapomnieli o oponach, wiec dzisiaj znowu zabrali auto. BMW mialo byc gotowe w 2godzinki bedzie do odbioru jutro...

Rozmawialem dzisiaj z kolezanka ktora zamawiala auto dwa miesiace temu i wybrala zwykle q3. Sportbacka jeszcze nie miala w ofercie, a ten mial niby najwiecej opcji.

Czekam bardzo na info co z 3ka jak sie nic nie zmieni to zaczne porowanie opcji.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie: mieliście może styczność jako kierowca z Dusterem 2 generacji ?

Jechałem, z dieslem 1.5 . Ergonomicznie dużo lepiej niż gen1, szczególnie fotele chodź do średniej rynkowej wciąż nieco brakuje . Skrzynia biegów byla precyzyjna a silnik chętnie napędzał auto i przy tym pracował bardzo kulturalnie, szokująco dobry napęd, ale slnik delikatny i trzeba co 10tys pilnować zmian oleju. Na kocich łbach coś tam się odzywało z okolic deski...sztywność konstrukcji jest na pewno niższa niż aut koncerny np. VW. Zawias mało wyrafinowany, taki kompromis. Dobrze pokonuje hopki i duze dziury gorzej z mniejszymi nierównościami które przenosi na nadwozie - ale z tym problem ma nawet mój Mercedes więc :D .... Ogólnie auto godne polecenia. Jak byłem w Hiszpanii to bardzo duzo gen2 widziałem na drogach. Bestseller.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info ;)

Duster wszedł właśnie na tapetę, samochód którego kompletnie nie brałem pod uwagę.

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko Ty nie brałeś go do tej pory na tapetę. Nowy Papa mobile :-)

B064377-C-F85-B-4377-892-E-6-D3-DDC8-B00

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doladnie mam takie samo zdanie ;) Slabo tez miec najslabszy silnik, ale tu przynajmniej mozna zamowic bez znaczkow :lol:

W kwestii przegladow, audi wczoraj dalo ciala i zapomnieli o oponach, wiec dzisiaj znowu zabrali auto. BMW mialo byc gotowe w 2godzinki bedzie do odbioru jutro...

Rozmawialem dzisiaj z kolezanka ktora zamawiala auto dwa miesiace temu i wybrala zwykle q3. Sportbacka jeszcze nie miala w ofercie, a ten mial niby najwiecej opcji.

Czekam bardzo na info co z 3ka jak sie nic nie zmieni to zaczne porowanie opcji.

Z tego co piszesz audi najbardziej przejrzyste, zamawiasz opcje i wiesz ze masz. A bmw to wiele niewiadomych, trzeba  doprecyzować, dopytac itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekin :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2002 to raczej nie rekin ;)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ślepym :) jestem

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii samochodu, konkluzja jest taka, że konfigurator jest jaki jest i co nam pan zrobi  :lol:, wiec muszę sobie wybrać coś korzystnego, poniżej główne opcje i różnice:

3ka sedan advantage

Live cockpit professional

Connected pack professional

Ładowanie indukcyjne

Czujniki cofania przód tył

3 strefowa klimatyzacja

Przednie fotele sportowe i podgrzewane

Koła 16” model 774

3ka kombi advantage

Live cockpit plus

Connected pack plus

DAB tuner

HiFi sound system (10głośników)

LED przeciwmgielne przód

Czujniki cofania przód tył

3 strefowa klimatyzacja

Kola 18” model 780

Oczywiście konfiguracja wnętrza dużo bardziej mi leży w sedanie ze względu na duże ekrany, fotele itp., z zewnątrz kombi. Jakby połączyć byłby ideał. Koszt kół 18" ~10k...

Pytanie w kwestii reflektorów:

w obu wersjach są takie same podstawowe światła, można dokupić:

LED o rozszerzonym zakresie ~4.5k

Laserowe ~9k

Pytanie czy ktoś testował, ma porównanie? Pytam, ponieważ w a4 są podstawowe, LED, Matrixy. Obecnie mam LED i wcale nie są jakieś szczególnie mocne. Jeżdżę bardzo dużo po autostradach, również w nocy i światła potrafią robić diametralną różnicę. Szczególnie w percepcji innych użytkowników drogi... teraz z reguły podpinam się pod kogoś z laserami/matrixami itp. Od razu mniej wycieczek na lewy pas tuż przed maską

Konfiguracja a4ki kombi, model advanced

MMI Nawigacja Plus z MMI touch

Audi connect

Audi Virtual Cockpit plus

Audi smartphone interface

Audi sound system (10 głośników)

Przednie fotele sportowe i podgrzewane

Czujniki parkowania przód i tył

Swiatła przód tył LED

Klimatyzacja automatyczna

Przyciemniane szyby tył

Kamera tył

Koła 17”

W przypadku a4ki musiałbym dopłacić do:

Klimatyzacja 3strefowa ~3,5k

Ladowanie indukcyjne ~2k

Światła matrix ~4k

To takie must have na bazie tego co mam w obecnej. Jak widzę ten panel zwykłej klimatyzacji to tak jakby auto miało dodatkowe 10lat na karku. Do ładowania indukcyjnego też się już przyzwyczaiłem.

Są pewnie jeszcze jakieś opcje które musiałbym dokupić by była tak samo wyposażona jak obecna: regulacja odcinka lędźwiowego, komfortowy podłokietnik, siatka na fotelach itp. Ale te opcje już nie są aż tak ważne.

W obu modelach muszę dodać do opcji większy bak paliwa, ad-blue i koło zapasowe. BMW silnik 136KM i prawdopodobnie nie wyjedzie na run flatach z salonu, ale broker też nie był w stanie tego potwierdzić.

Irytujące jest to, że wartościowo 3ka jest tańsza niż a4, więc jakby wykorzystać pozostały budżet to byłaby na prawdę fajna konfiguracja.

Ze względu na fakt, że auto będzie w leasingu i raczej go nie wykupię na koniec wolałbym ograniczyć ilość opcji do dokupienia. Szczególnie, że opcje nie są wliczone w ratę, tylko muszę je opłacić na starcie :lol:

Tak więc mam teraz dylemat...

Na pierwszy rzut oka wygrywa audi, ale ze względu na to, że mam ten sam model przed liftem w dobrym wyposażeniu to muszę pododawać parę opcji ;)

Z BMW, patrząc na wyposażenie to jednak sedan, a nie kombi. Tylko te koła, w końcu będę patrzył na ten samochód codziennie...

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

136KM w bawarce daje rade? Wyposażenie wyposażeniem, ale żeby nie było rozczarowania podczas jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybrał bym 3er Tourning,na 18tkach będzie stabilniejsza przy prędkościach autostradowych ,DAB plus HI FI  to duży plus  ,a dodatkowo dopłata do laserów i zewnętrznie masz sztos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

136 koni to taki silnik jak w Mini?

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, zabijcie mnie, ale wydaje mi się, że BMW nie montuje w serii 3 silnika 1,5R3... Jest dostępny w serii 1 i rzeczywiście jest to ten sam silnik co w Miniaku.

Choć oczywiście jest możliwe, że to jakaś specjalna, flotowa wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

318 ma silnik 1.5 i moc 136 km. Coś mi to przypomina. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mówisz o poprzedniej generacji. W najnowszej, obecnie sprzedawanej G20 na razie nie ma tego silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz pytanie, jaką Janek dostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno napisał o nowym modelu, bo w starym nie było Live cockpit. Ale jednocześnie napisał o silniku 136 KM, którego teoretycznie nie ma jeszcze w sprzedaży w BMW 3, chociaż zapewne z czasem się pojawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SIlnik to 2l tyle, że moc wykastrowana do 136KM  G20 318d 2.0 (B47D20B) 136 KM 

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janek przy Twoich przebiegach i autostradowej jezdzie to 136km to jakiś ppnury żart...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng

SIlnik to 2l tyle, że moc wykastrowana do 136KM  G20 318d 2.0 (B47D20B) 136 KM 

A mówili, że BMW to skrót od Będziesz Mógł Wyprzedzać. Z tą mocą raczej będziesz wyprzedzany... Jeżeli to ma być auto do połykania kilometrów to trochę słabo.

Ale to tylko moje zdanie - ja mam inną zagwozdkę: czy brać 388 kunia czy dopłacić do 514 :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, czy ktoś z Was jeździł skodą kodiaq diesel 150KM? Ktoś z mojej rodziny chce kupić i podpytuje o opinie użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi