Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Jeżeli wystarcza, to nie masz powodów do narzekań ;) A, że dobre wrażenia pozostały z GLC, to masz odczucia jakie masz. Niestety, jak się Niemiaszki z branżą automotive całkowicie wyniosą produkcyjnie do USA, będzie jeszcze gorzej. A czuję, że tak może być...

Nie narzekam, odpowiadam raczej na pytania dodając przy okazji swoje komentarze, porównuję i zauważam, że jakość wykonania i użytych materiałów spada. Za wszystkie extra dodatki, zmianę/poprawę wyposażenia trzeba teraz słono płacić. W poprzednim GLC jak dobrze pamiętam dopłacałem 75-80k tak, aby mieć to co chciałem, a nowe auto kosztowało 8 lat temu finalnie niecałe 230k. Gdybym Audi Q5 chciał wyposażyć w podobny zestaw, musiałbym wydać kolejne 50k ponad to, co już zapłaciłem. A za extra dodatki, które mam w swoim modelu fabryka naliczyła mi z konfiguratora extra 58k. Reasumując, aby mieć w Audi to co miałem w GLC, musiałbym wydać na doposażenie blisko 110k, a ten koszt extrasów wyniósłby dobre 40% wartości końcowej auta. To jest temat rzeka... 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Nie narzekam, odpowiadam raczej na pytania dodając przy okazji swoje komentarze, porównuję i zauważam, że jakość wykonania i użytych materiałów spada. Za wszystkie extra dodatki, zmianę/poprawę wyposażenia trzeba teraz słono płacić. W poprzednim GLC jak dobrze pamiętam dopłacałem 75-80k tak, aby mieć to co chciałem, a nowe auto kosztowało 8 lat temu finalnie niecałe 230k. Gdybym Audi Q5 chciał wyposażyć w podobny zestaw, musiałbym wydać kolejne 50k ponad to, co już zapłaciłem. A za extra dodatki, które mam w swoim modelu fabryka naliczyła mi z konfiguratora extra 58k. Reasumując, aby mieć w Audi to co miałem w GLC, musiałbym wydać na doposażenie blisko 110k, a ten koszt extrasów wyniósłby dobre 40% wartości końcowej auta. To jest temat rzeka... 

doceniam, że przedstawiasz swoje q5 takim, jakie jest, bez koloryzowania i udawania, że coś jest super, jak takie nie jest. Dużo użytkowników chwali swoje, mimo że nie zawsze jest co chwalić. Najczęściej okazuje się jaka była prawda, gdy auto już sprzedali lub oddali. Wtedy szczerze opowiadają co było z nim nie tak ;) 

A co do cen, 8 lat temu a teraz to przepaść, jeśli chodzi o ceny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Jasne.

Rozumiem o co Ci chodzi. Problem polega na tym, że auta okrutnie drożeją i kupując Q5 jednak się oczekuje określonej jakości wykonania i wykończenia.

W przełożeniu na Świat zegarków; kupujesz niby Moonwatch 321 Platinium, a otrzymujesz MoonSwatcha Mission to the Moon ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.01.2025 o 12:17, zielony.m napisał(-a):

Część estetyczna zakończona, bierzemy się za delikatne poprawki "eksploatacyjne"

610320692_ZdjcieWhatsApp2025-01-10o21_31.39_f48c6a31.thumb.jpg.1e8b7cdcf844ab8da76f38ddc71a9a29.jpg

Zakładam, że nie tylko użytkujesz, ale i śledzisz losy tego modelu na forach. Wychodzą na jaw choroby wieku dziecięcego bądź wady fabryczne napędu?

Podobno polift ma porobione poprawki, ale czy to całkowity gamechanger?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest przedlift.

Auto ma problemy ze skrzynią, ale one ujawniają się dość szybko, więc paradoksalnie kupno auta 3-letniego z najechanymi przynajmniej 20k km daje duże szanse, że o ile problemy były, to poprzedni właściciel już się z nimi uporał. A historię serwisową można sprawdzić.

A jakie jeszcze inne problemy występują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zielony.m napisał(-a):

Co zrobisz, nie można mieć samych porządnych :)

Ogolnie kupiłem to auto żeby się pobawić w zimie na śniegu... zapomniałem tylko że u nas w zimie sniegu nie ma. 

mam nadzieje, ze nie bedzie sprawiac problemow 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

mam nadzieje, ze nie bedzie sprawiac problemow 

Ja też, najważniejsze jak ma się psuć to na gwarancji;)

2 godziny temu, Kierownik napisał(-a):

Zakładam, że nie tylko użytkujesz, ale i śledzisz losy tego modelu na forach. Wychodzą na jaw choroby wieku dziecięcego bądź wady fabryczne napędu?

Podobno polift ma porobione poprawki, ale czy to całkowity gamechanger?

Ogólnie zdaje sobie sprawę jak to wygląda, natomiast w związku z tym, że trochę się ścigam i znam dużo GR Yarisow to wiem, że te auta nie mają lekko. Ludzie upalaja je na potęgę, a później się dziwią że coś jest nie tak. Ja mam 3 samochody na tor więc nie będzie przesadnie obciążony ;)

Oczywiście mam go od 3000km i 2 m-cy więc jeszcze będzie szansa żeby coś jebło xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ciekawi mnie @mario1971 , jak mogłeś nie zauważyć te minusy w Q5 przed zakupem , nie oglądałeś tego auta w salonie ,nie miałeś go na dłuższą jazdę próbną ? 

natomiast co do cen , uważam że jedyna gałąź gdzie ceny najmniej poszły w górę to motoryzacja , np cena A6 C8 przez 4 lat i dziś to różnica minimalna, patrząc na cenę mojego ulubionego koncentratu pomidorowego gdzie przed 4 lat kosztował 3,5zł a słoik ważył 300g , a dziś 6,5zł i waży 190 g 😅

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Tylko ciekawi mnie @mario1971 , jak mogłeś nie zauważyć te minusy w Q5 przed zakupem , nie oglądałeś tego auta w salonie ,nie miałeś go na dłuższą jazdę próbną ? 

natomiast co do cen , uważam że jedyna gałąź gdzie ceny najmniej poszły w góry to motoryzacja , np cena A6 C8 przez 4 lat i dziś to różnica minimalna, patrząc na cenę mojego ulubionego koncentratu pomidorowego gdzie przed 4 lat kosztował 3,5zł a słoik ważył 300g , a dziś 6,5zł i waży 190 g 😅

Powtórzę raz jeszcze, kupowałem to co miał dealer zamówione i potwierdzone w fabryce, a co było dostępne "od ręki"z realizacją w ciągu 2 miesięcy. O niezbyt dobrym wykończeniu w Audi wiedziałem, ale brałem co mieli. 

Nie ma co wałkować dalej tego tematu. 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, zielony.m napisał(-a):

Niestety to nic nie daje... w moim przypadku, chciano przerzucic koszty na mnie twierdzac, ze to moja wina. Dopiero po kontakcie z osoba, ktora znalem z Toyota, plus postraszenie prawnikami - ruszylo. Uwazaj na zmiany w samochodzie, Toyota tez to lubi wykorzystywac przeciwko klientom.

11 godzin temu, zielony.m napisał(-a):

Ogólnie zdaje sobie sprawę jak to wygląda, natomiast w związku z tym, że trochę się ścigam i znam dużo GR Yarisow to wiem, że te auta nie mają lekko. Ludzie upalaja je na potęgę, a później się dziwią że coś jest nie tak. Ja mam 3 samochody na tor więc nie będzie przesadnie obciążony ;)

Oczywiście mam go od 3000km i 2 m-cy więc jeszcze będzie szansa żeby coś jebło xD

Moja miala problemy od poczatku, a im dalej w las, tym miala ich wiecej i wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, irekm napisał(-a):

Do pracy jechało się fajnie, ciekawe jak sie będzie  wracać bo na jutro zapowiadają akurat mocne opady śniegu a musze wjechać na 1800m żeby wrócić do domu 

20250127_114636.jpg

20250127_114404.jpg

Ładny samochód w ładnej scenerii. Tylko pozazdrościć. U mnie śniegu było tyle co kot napłakał... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2025 o 17:03, Autor1984 napisał(-a):

IMG_0539.thumb.JPG.56c1f09f1edfb2bd1b9525b8fe547033.JPG

Ale piękne i luksusowe  jest to wnętrze w 7er  , i te nowoczesne trony 👑🫠😍

a to porównanie z A6 C8 😉 

20250131_090117.jpg

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogoda była ładna, to i bez dachu pojechałem po młodego do szkoły, a po drodze taki rywal

PXL_20250130_112932236.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

Ale piękne i luksusowe  jest to wnętrze w 7er  , i te nowoczesne trony 👑🫠😍

a to porównanie z A6 C8 😉 

20250131_090117.jpg

Jerzy co jasne wnętrze, to jasne ;)  Pieknie się to u Ciebie prezentuje, świetny wzór z przeszyciem.

Godzinę temu, pechagto napisał(-a):

Pogoda była ładna, to i bez dachu pojechałem po młodego do szkoły, a po drodze taki rywal

Aż wiosną zaleciało ;)

Mach 1 kę, w ubiegłym roku można było wziąć w dobrej cenie.

Masz V6 czy V8 w Camaro?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Aż wiosną zaleciało ;)

Mach 1 kę, w ubiegłym roku można było wziąć w dobrej cenie.

Masz V6 czy V8 w Camaro?

6.2 V8

I taka ciekawostka, Camaro normalnie czyli w USA wersję z V8 oznacza jako Super Sport, w skrócie SS.

Jednak wersje na Europę nie są tak oznaczane ze względu na negatywne skojarzenia tej zbitki dwóch spółgłosek 🤦‍♂️

I ciekawostka #2: ta ikonka 🤦‍♂️ to "strzał z liścia w twarz", natomiast ta 🤦‍♀️ to :Damski facepalm" 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, pechagto napisał(-a):

6.2 V8

I taka ciekawostka, Camaro normalnie czyli w USA wersję z V8 oznacza jako Super Sport, w skrócie SS.

Jednak wersje na Europę nie są tak oznaczane ze względu na negatywne skojarzenia tej zbitki dwóch spółgłosek 🤦‍♂️

I ciekawostka #2: ta ikonka 🤦‍♂️ to "strzał z liścia w twarz", natomiast ta 🤦‍♀️ to :Damski facepalm" 😆

V8 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety 

3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Masz V6 czy V8 w Camaro?

Myślę, że takie pytanie do kolegi, patrząc na jego posty w tej grupie, to jak strzał z liścia w twarz xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, zielony.m napisał(-a):

Niestety 

Myślę, że takie pytanie do kolegi, patrząc na jego posty w tej grupie, to jak strzał z liścia w twarz xD

Pan wybaczy, ale czasem bywa tak, że mam dobrą pamięć, ale krótką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pechagto napisał(-a):

zawsze tak blisko parkujesz ? 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet silnika nie zgasiłem, stanąłem tylko do zdjęcia.
Dzisiaj o 8:00 ten stang nadal tam stał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.01.2025 o 12:37, cordi7 napisał(-a):

Fiat robił świetne, relatywnie dostępne cenowo auta. Miał niezłe silniki. Dzięki fuzji z PSA dostali 1.2 Pure Tech 😂

500 spalinowej już nie ma. Elektryczna 500 jest niezła ale bądźmy też szczerzy: w cenie, jaką sobie życzą mizerne 320 km deklarowanego zasięgu i realnie dwa miejsca plus chlebak to przegięcie.

(...)

W ub. roku fiat wypuścił po kilka sztuk na salon gdzie e500 można był mieć za ok 300 zł miesięcznie i jakiejś absurdalnie śmiesznej wpłacie. Szybko sie rozeszły z tego co wiem.

Dziś od zorientowanego w temacie człowieka usłyszałem, że stellantis ma ogromne problemy i salony w PL mają wielkie ciśnienie na sprzedaż czegokolwiek, bardziej dla sztuk niż dla zarobku. Opel, Peugeot a szczególnie Citroen. Nie powiem, zaciekawił mnie i sam przejrzałem pobieżnie kilka ofert. Bardzo fajnie wyposażona hybryda C5 cross za 10% plus ok 600 zł netto z GAP 🤔 To brzmi max ciekawie. Muszę to głębiej rozeznać, w marcu planuję kupić kolejnemu pracownikowi auto i kusi mnie test takiego powiedzmy dwuletniego najmu B2B 🧐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

W ub. roku fiat wypuścił po kilka sztuk na salon gdzie e500 można był mieć za ok 300 zł miesięcznie i jakiejś absurdalnie śmiesznej wpłacie. Szybko sie rozeszły z tego co wiem.

Dziś od zorientowanego w temacie człowieka usłyszałem, że stellantis ma ogromne problemy i salony w PL mają wielkie ciśnienie na sprzedaż czegokolwiek, bardziej dla sztuk niż dla zarobku. Opel, Peugeot a szczególnie Citroen. Nie powiem, zaciekawił mnie i sam przejrzałem pobieżnie kilka ofert. Bardzo fajnie wyposażona hybryda C5 cross za 10% plus ok 600 zł netto z GAP 🤔 To brzmi max ciekawie. Muszę to głębiej rozeznać, w marcu planuję kupić kolejnemu pracownikowi auto i kusi mnie test takiego powiedzmy dwuletniego najmu B2B 🧐

Fiat sprzedaje w Polsce mniej samochodów niż Porsche, pozostałe marki koncernu jakoś ciągną ale też bez rewelacji, tylko duże promocje mogą ich poratować.

Fajne 500 to bym może i przytulił ale nie za 130k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ostatnio trafiłem na artykuł z informacją, że w grupie Stellantis najwięcej na świecie sprzedał Fiat, to w Polsce taka mała sprzedaż jest, a przecież kiedyś był w czołówce sprzedaży.

Co byście wybrali z takich dwóch samochodów: Alfa Romeo Tonale Veloce 1.5 T4 Hybrid 160 KM DCT7 + pakiet Techno /z grupy Stellantis/ vs Cupra Terramar 1.5 e-TSI 150 KM 7-DSG + pakiety: Edge, Intelligent Drive, Dinamica Moon Light /z grupy VAG/?

Ewentualnie czy jeszcze jakiś samochód zasugerowalibyście do wzięcia pod uwagę do rozważań, jako konkurent dla tych dwóch opisanych? 

Foto z konfiguratorów

AlfaRomeoTonale01.jpg

CupraTerramar01.jpg

AlfaRomeoTonale02.jpg

CupraTerramar02.jpg

AlfaRomeoTonale03.jpg

CupraTerramar03.jpg

AlfaRomeoTonale04.jpg

CupraTerramar04.jpg

Edytowane przez zegarek_watch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizualnie Cupra. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi