Bugs 4901 #52326 Napisano Czwartek o 12:54 24 minuty temu, StaryWilk napisał(-a): F10 jakościowy? Tak średnio chyba, tzn. ogólnie blachy, wnętrze, materiały fajne ale sporo problemów jakościowych było, awaryjność ponadprzeciętna też. Wydaje mi się, że takie G30 lci jest ogólnie trochę lepszej jakości i powinno zapewnić niższą awaryjność. Jaką wersję i z jakim nalotem wybrałeś? Awaryjność to zawsze loteria, cośtam już się działo ale liczę się z tym i uwzględniam w budżecie. Jakościowy w sensie wykończenia i materiałów, nie masz tam ekoskóry ze śmietnika za dopłatą i chińskiego tabletu doczepionego do konsoli. Krajowy 530d x-drive z prawie maksymalnym wyposażeniem, udokumentowane 150k w chwili zakupu. G30 jest trochę większe a ja mam bardzo ciasno w garażu, następna pewnie będzie 3r chyba że znajome X4M będzie do wzięcia to będę miał trudny temat. 0 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10443 #52327 Napisano Czwartek o 14:14 3 godziny temu, souls_hunter napisał(-a): Takie powiedzonko kiedyś krążyło: "A jak się użyć ośmielę, to tylko w pogodną niedzielę." Teraz trzeba będzie dokupić ubiór z epoki dla siebie oraz ewentualnie maużonki i można wozić lawetą na zloty takich staroci. Mnie się marzy, żeby kupić ubiór z epoki i jechać tym w Tatry. Tylko troche daleko... 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 81455 #52328 Napisano Czwartek o 14:23 9 minut temu, pmwas napisał(-a): Mnie się marzy, żeby kupić ubiór z epoki i jechać tym w Tatry. Tylko troche daleko... Eee tam zobacz to 😁😁😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10450 #52329 Napisano Czwartek o 14:56 38 minut temu, pmwas napisał(-a): Mnie się marzy, żeby kupić ubiór z epoki i jechać tym w Tatry. Tylko troche daleko... Tym czymś to ty możesz do mnie na Mille Miglia przyjechać. Takich w strojach z epoki jest na tym rajdzie multum. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 826 #52330 Napisano Czwartek o 15:54 (edytowane) 3 godziny temu, Bugs napisał(-a): Awaryjność to zawsze loteria, cośtam już się działo ale liczę się z tym i uwzględniam w budżecie. Jakościowy w sensie wykończenia i materiałów, nie masz tam ekoskóry ze śmietnika za dopłatą i chińskiego tabletu doczepionego do konsoli. Krajowy 530d x-drive z prawie maksymalnym wyposażeniem, udokumentowane 150k w chwili zakupu. G30 jest trochę większe a ja mam bardzo ciasno w garażu, następna pewnie będzie 3r chyba że znajome X4M będzie do wzięcia to będę miał trudny temat. Ładna maszyna, jeśli oleje co 10-15 kkm robione to powinno pojeździć jeszcze, ale tak czy siak trza kolektor czyścić co kilkadzisiat kkm, czasem panewki 200 kkm nie dojadą, jak rzadko olej zmieniany, podobnie łańcuch rozrządu, poza tym "ekologia" doskwiera, chłodniczka EGR pewnie już wymieniona na akcji serwisowej, ale i to ponoć nie zawsze gwarantuje spokój... W G30 brałbym raczej B58 (rarytas) lub przynajmniej B48 (wariant minimum). Chyba, że głównie trasy to diesel super. G20 jest wg mnie śliczne (najładniejsze w klasie), natomiast zdecydowanie nie tak ładnie zrobione (materiały) w środku jak G30. Edytowane Czwartek o 16:17 przez StaryWilk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1740 #52331 Napisano Czwartek o 16:59 23 godziny temu, GostRado napisał(-a): Dzisiaj audi wrzuciło mi na maila: czyli jesteś klientem docelowym, nie ma co czekać 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 13151 #52332 Napisano Czwartek o 17:27 25 minut temu, Krakus1 napisał(-a): czyli jesteś klientem docelowym, nie ma co czekać 😉 😄👌 Prędzej używany i nie RS czy S, a zwykłe. 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4901 #52333 Napisano Czwartek o 17:57 1 godzinę temu, StaryWilk napisał(-a): Ładna maszyna, jeśli oleje co 10-15 kkm robione to powinno pojeździć jeszcze, ale tak czy siak trza kolektor czyścić co kilkadzisiat kkm, czasem panewki 200 kkm nie dojadą, jak rzadko olej zmieniany, podobnie łańcuch rozrządu, poza tym "ekologia" doskwiera, chłodniczka EGR pewnie już wymieniona na akcji serwisowej, ale i to ponoć nie zawsze gwarantuje spokój... W G30 brałbym raczej B58 (rarytas) lub przynajmniej B48 (wariant minimum). Chyba, że głównie trasy to diesel super. G20 jest wg mnie śliczne (najładniejsze w klasie), natomiast zdecydowanie nie tak ładnie zrobione (materiały) w środku jak G30. Olej zmieniany, kolektor już czyszczony, EGR i airbag wymienione w ramach akcji a i tak trzeba było naprawiać węże chłodzenia po kunie, wymienić pokrywę zaworów, pęknięty króciec wody i cośtam jeszcze ( na hamulce ASO ma 50% rabatu, warto skorzystać ). Nie jest to Toyota pod względem awaryjności ale fajnie mi się tym jeździ, tylko BO mnie rozczarowało, nie jest warte dopłaty w konfigu. 2 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 775 #52334 Napisano Czwartek o 19:50 ja od 7 lat mam e91 wcześniej miałem e46. Ktoś powiedziałby że naturalny wybór na następne to F20 ale jak patrzę na zdjęcie wnętrza to słyszę plastik wokół drążka skrzyni. Ogólnie e9x to już był regres a w F jest lipa po całości. Ja wiem że listwy nie są po to żeby je gnieść przy każdej nadarzającej się okazji ale niestety wszystko porównuję do e46. Aktualnie jestem na etapie szukania większego kombiaka i celuję w G31 - ostatnio oglądałem jeden egzemplarz, niecałe 150 tys km przebiegu, na pewno bezwypadkowe. Jak otwierałem drzwi to "pomyślałem" na głos "coś dziwnie ta klamka pracuje". W moim 20 letnim e91 klamki nie robią "brzdęk" 😅 6 godzin temu, Bugs napisał(-a): 530d x-drive za dużo złego chyba słyszałem o N57 i xDrive. W tym G31 które oglądałem połączenie skrzyni i vtg miało już wyciek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4901 #52335 Napisano Piątek o 07:23 11 godzin temu, trollu napisał(-a): ja od 7 lat mam e91 wcześniej miałem e46. Ktoś powiedziałby że naturalny wybór na następne to F20 ale jak patrzę na zdjęcie wnętrza to słyszę plastik wokół drążka skrzyni. Ogólnie e9x to już był regres a w F jest lipa po całości. Ja wiem że listwy nie są po to żeby je gnieść przy każdej nadarzającej się okazji ale niestety wszystko porównuję do e46. Aktualnie jestem na etapie szukania większego kombiaka i celuję w G31 - ostatnio oglądałem jeden egzemplarz, niecałe 150 tys km przebiegu, na pewno bezwypadkowe. Jak otwierałem drzwi to "pomyślałem" na głos "coś dziwnie ta klamka pracuje". W moim 20 letnim e91 klamki nie robią "brzdęk" 😅 za dużo złego chyba słyszałem o N57 i xDrive. W tym G31 które oglądałem połączenie skrzyni i vtg miało już wyciek Miałem poliftowe E46 jako pierwsze BMW i jakościowo było super ale technologia wyposażenia na dzisiaj już mocno archaiczna. Pod względem prowadzenia rewelacja - lepiej niż E90, F10 czy F20 ale ogólnie to już trochę dziadkowóz. Ja też dużo złego czytałem o N47, N57 i x-drive ale uważam że w tym wypadku "jak dbasz tak masz" - miałem dwa F90 N47 x-drive czyli najgorsza wg forumowych znawców kombinacja, jeden przejechał 120tys drugi 220tys bez jakiejkolwiek awarii silnika, skrzyni czy VTG. Ważne żeby nie stosować się do zaleceń producenta i wskazań komputera odnośnie wymian oleju, żadne LongLife, no i jak kupujesz auto z pół miliona przebiegu z cofniętym licznikiem to nie licz na cud. Wycieki z okolic uszczelnień silnika, turbiny czy skrzyni są do ogarnięcia, robocizna i nowe uszczelki, w obu autach miałem wycieki z uszczelnień pokrywy zaworów ( N57 i N55 ). W F10 na razie - odpukać - nie ma wtopy, sprawdzałem przed zakupem czy nie ma opiłków w filtrze, mam nadzieję że wymieniając olej co 10-12k uniknę obrócenia panewek do czasu zmiany auta. Jest niestety parę fakapów na które masz niewielki wpływ - wspomniany króciec wody który jak się okazało lubi pękać a wymiana wymaga prac wielokrotnie przewyższających jego wartość albo czujnik ciśnienia paliwa który przepuszcza ropę do wiązki elektrycznej i w skrajnym przypadku doprowadza do uszkodzenia sterowników silnika i turbiny i całej instalacji. Ile kosztują nowe to można sobie wyobrazić, regeneracja jest niby możliwa ale efekt zwykle wątpliwy. 1 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 775 #52336 Napisano Piątek o 14:07 ogólnie wymiana panewek to nie jest jakoś skomplikowana operacja ale są też historie o pękających wałach, tu już się robi drożej. Obrócona panewka to wiadomo, żeby wszystko miało ręce i nogi trzeba pozbyć się opiłków z układu a to też kosztuje. N47 fakt, jedni plują a inni mówią "zmieniasz rozrząd i jeździsz". Tutaj też ciekawa narracja jest co do N20, wszyscy plują a też wystarczy zmienić łańcuch z pompą i reszta niby nie jest problematyczna. Cieknące pokrywy zaworów w BMW to standard, w M52TU miałem z tworzywa, w N52 mam magnezową i wszędzie ta sama historia. Ja teraz stoję przed wyborem B47 czy B48, z racji raczej krótkich odcinków benzyna wydaje się lepsza 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4901 #52337 Napisano Piątek o 14:49 (edytowane) 3 godziny temu, trollu napisał(-a): ogólnie wymiana panewek to nie jest jakoś skomplikowana operacja ale są też historie o pękających wałach, tu już się robi drożej. Obrócona panewka to wiadomo, żeby wszystko miało ręce i nogi trzeba pozbyć się opiłków z układu a to też kosztuje. N47 fakt, jedni plują a inni mówią "zmieniasz rozrząd i jeździsz". Tutaj też ciekawa narracja jest co do N20, wszyscy plują a też wystarczy zmienić łańcuch z pompą i reszta niby nie jest problematyczna. Cieknące pokrywy zaworów w BMW to standard, w M52TU miałem z tworzywa, w N52 mam magnezową i wszędzie ta sama historia. Ja teraz stoję przed wyborem B47 czy B48, z racji raczej krótkich odcinków benzyna wydaje się lepsza N47 to teraz nie jest żaden problem, zwłaszcza w silnikach po modernizacji wału w styczniu 2009 które nie padają znienacka a wymiana rozrządu to już nie jest kosmiczny koszt, nawet w wersji x-drive. B48 to ciekawa opcja, zależy w jakiej wersji, jest ich wiele i duża podatność na modyfikacje, z kolei B47 to solidny i oszczędny pewniak ( oczywiście jako co najmniej 20d ) - nie ma złego wyboru. Masz 335i? Edytowane Piątek o 18:07 przez Bugs 1 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 775 #52338 Napisano Piątek o 21:42 335i to N54, ja mam 325i z N52, też owianym złą sławą B25. Były jeszcze 325i z zdławionym N52B30. Wiem że wszyscy sie rozpisują o modach, ja szukam auta do wożenia 2 dużych fotelików RWF, możliwie wygodnie i bezawaryjnie przez następne kilka lat 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur74 71674 #52339 Napisano Sobota o 16:53 W dniu 28.08.2026 o 16:49, Bugs napisał(-a): N47 to teraz nie jest żaden problem, zwłaszcza w silnikach po modernizacji wału w styczniu 2009 które nie padają znienacka a wymiana rozrządu to już nie jest kosmiczny koszt, nawet w wersji x-drive. B48 to ciekawa opcja, zależy w jakiej wersji, jest ich wiele i duża podatność na modyfikacje, z kolei B47 to solidny i oszczędny pewniak ( oczywiście jako co najmniej 20d ) - nie ma złego wyboru. Masz 335i? Witam, czasami odwiedzam ten dział, żeby poczytać i pooglądać. Bardzo rzadko zmieniam auta, częściej zegarki i rowery 🙂. Ale akurat szykuje się nieplanowany zakup BMW E83, właśnie z N47 i sporo czytałem o problemach, ale też jestem zdania "jak dbasz tak masz". Auto sprzedaje sąsiad, i po oględzinach przestałem się zastanawiać. Auto jakby wyjechało max dwa lata temu z salonu, a to rocznik 2010, przebieg 136 tyś, auto cały czas u niego z polskiego salonu. Ostatnie kilka lat przebiegi po 1tys km, a i tak ci roku wymieniał olej. Mam nadzieję że z takim nie będzie problemu. Jeden minus, to że zarejestrowany na 4 osoby i kratka z tyłu. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy eksploatacji takiego auta? Pozdrawiam. Artur 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2471 #52340 Napisano Sobota o 16:59 Byłem dzisiaj u dealera BMW, pogadałem trochę, mogę myśleć i3 First Edition – zamówione teraz mają być w listopadzie, ale na zamówieniach nie ma jeszcze VIN-ów, więc czas pokaże. Konfigurator powinien się otworzyć w okolicy października dla regularnej wersji. W salonie nie mieli informacji, kiedy będzie Touring. iX3 40 – zamówione teraz, odbiór w grudniu. 50 – maj przyszłego roku. iX5 – jeszcze nie mają konfiguratorów, ale jedno już stało w salonie. Tyle że miało sesję i nie chciało mi się czekać. Zresztą i tak jest poza moim budżetem. Wracając do i3 – trzeba się z nim trochę oswoić. Podoba mi się profil, a szczególnie nadkola – bardzo muskularne. Sylwetka jest zwarta, przód to chyba najsłabsza część. Iconic Glow jest bardzo nachalny, a w salonowym samochodzie nie można było go wyłączyć, żeby zobaczyć, jak wygląda bez tego. Narożnik maski, w zależności od kąta patrzenia, jest OK. Wszystkie tapicerki są z ekoskóry. Jest jedna Individual ze skórą, ale nie dało się jej wybrać przy konfigurowaniu First Edition. Kierownice są takie jak w iX3, więc jest jedna bardziej klasyczna, bez pionowego pałąka. W środku są te same ekrany co w iX3 czy nawet już w i7. Jednak przez to, że i3 jest trochę bardziej kompaktowe, daje to nieco inne wrażenie. W iX3 trochę się czułem jak w starym Renault Espace. Bagażnik całkiem spory, ustawny i z małym progiem. Co uważam za zaletę po paru latach z hybrydowymi BMW, gdzie podłoga bagażnika przez baterię jest wyżej niż otwór załadunkowy. Mała rzecz, a cieszy Nie zliczę, ile razy coś mi się przez to wyturlało. Fotele są składane, więc jakaś praktyczność jest. Ostatni sedan, jakiego miałem, to Avensis z 2004 albo Corolla E15 z 2007. Myślałem, że tam bagażnik był słabo wykończony, bo jego górna część to była goła blacha. Jednak w i3 jest podobnie. Sprawdziłem i w stojącym obok i7 też jest blacha. Frunk bardzo mały – jest tam zestaw naprawczy i miejsce na kabel. Ogólnie samochód odbieram bardzo pozytywnie. Zaskoczył mnie tak szybki czas realizacji. 2 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 13479 #52341 Napisano Sobota o 22:00 Witam, czasami odwiedzam ten dział, żeby poczytać i pooglądać. Bardzo rzadko zmieniam auta, częściej zegarki i rowery . Ale akurat szykuje się nieplanowany zakup BMW E83, właśnie z N47 i sporo czytałem o problemach, ale też jestem zdania "jak dbasz tak masz". Auto sprzedaje sąsiad, i po oględzinach przestałem się zastanawiać. Auto jakby wyjechało max dwa lata temu z salonu, a to rocznik 2010, przebieg 136 tyś, auto cały czas u niego z polskiego salonu. Ostatnie kilka lat przebiegi po 1tys km, a i tak ci roku wymieniał olej. Mam nadzieję że z takim nie będzie problemu. Jeden minus, to że zarejestrowany na 4 osoby i kratka z tyłu. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy eksploatacji takiego auta? Pozdrawiam. Artur Miałem podobną X3 tylko z silnikiem M57. Ogólnie bardzo fajne autko, jeszcze lepszy silnik 3.0d, tylko wnętrze trochę plastikowe. Mój też był 4-osobowy. Bolączki, to cieknąca woda spod uszczelek drzwi, tych zgarniających szyb oraz tych we wnękach nadwozia, niezamykającą się klapka popielniczki, rdza tylnej klapy, parujące lampy, X-drive (reduktor i takie tam) i pewnie jeszcze coś by się znalazło Potem zachorowałem na X5 z silnikiem 4.4 V8 lub Range Rovera Vogue z tym samym motorem. Oglądałem kilka sztuk i w każdym silnik był zarzygany olejem. Koszt uszczelnienia i roboty niestety zniechęcił mnie do tego pomysłu. Choć komfort jazdy (głównie w RR) i ten dźwięk motoru to poezja. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1245 #52342 Napisano Niedziela o 06:17 13 godzin temu, Artur74 napisał(-a): Witam, czasami odwiedzam ten dział, żeby poczytać i pooglądać. Bardzo rzadko zmieniam auta, częściej zegarki i rowery 🙂. Ale akurat szykuje się nieplanowany zakup BMW E83, właśnie z N47 i sporo czytałem o problemach, ale też jestem zdania "jak dbasz tak masz". Auto sprzedaje sąsiad, i po oględzinach przestałem się zastanawiać. Auto jakby wyjechało max dwa lata temu z salonu, a to rocznik 2010, przebieg 136 tyś, auto cały czas u niego z polskiego salonu. Ostatnie kilka lat przebiegi po 1tys km, a i tak ci roku wymieniał olej. Mam nadzieję że z takim nie będzie problemu. Jeden minus, to że zarejestrowany na 4 osoby i kratka z tyłu. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy eksploatacji takiego auta? Pozdrawiam. Artur Każdy mój N47 robił 400000 bez problemu i poboru oleju. W E61 za chwilę będzie tyle. Za to najwięcej radości daje mi jazdą poliftową E46 w rzędowej szóstce. Co ją chcę sprzedać, wsiadam i już nie chcę... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur74 71674 #52343 Napisano Niedziela o 11:40 5 godzin temu, wisniap napisał(-a): Każdy mój N47 robił 400000 bez problemu i poboru oleju. W E61 za chwilę będzie tyle. Za to najwięcej radości daje mi jazdą poliftową E46 w rzędowej szóstce. Co ją chcę sprzedać, wsiadam i już nie chcę... Ok, dziękuję za odzew. Jestem już umówiony na zakup, więc musi być dobrze 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4901 #52344 Napisano Niedziela o 12:05 19 godzin temu, Artur74 napisał(-a): Witam, czasami odwiedzam ten dział, żeby poczytać i pooglądać. Bardzo rzadko zmieniam auta, częściej zegarki i rowery 🙂. Ale akurat szykuje się nieplanowany zakup BMW E83, właśnie z N47 i sporo czytałem o problemach, ale też jestem zdania "jak dbasz tak masz". Auto sprzedaje sąsiad, i po oględzinach przestałem się zastanawiać. Auto jakby wyjechało max dwa lata temu z salonu, a to rocznik 2010, przebieg 136 tyś, auto cały czas u niego z polskiego salonu. Ostatnie kilka lat przebiegi po 1tys km, a i tak ci roku wymieniał olej. Mam nadzieję że z takim nie będzie problemu. Jeden minus, to że zarejestrowany na 4 osoby i kratka z tyłu. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy eksploatacji takiego auta? Pozdrawiam. Artur Na tabliczce znamionowej będzie napisany kod silnika - jak N47D20C to w zasadzie spokojnie, tam od stycznia 2009 jest już wał korbowy o innej konstrukcji. Auto z opisu wygląda na zadbane i pewnie właściciel robił w nim wszystko na bieżąco co było potrzebne. BMW miało akcję serwisową na rozrząd w tych silnikach, sprawdzali stopień rozciągnięcia łańcucha i czasem kończyło się to wymiana rozrządu w ASO - to będzie w historii auta. Dobrze byłoby przed zakupem sprawdzić stan rozrządu i DPF. 5 godzin temu, wisniap napisał(-a): Każdy mój N47 robił 400000 bez problemu i poboru oleju. W E61 za chwilę będzie tyle. Za to najwięcej radości daje mi jazdą poliftową E46 w rzędowej szóstce. Co ją chcę sprzedać, wsiadam i już nie chcę... Poliftowe E46 jeździ za***iście...masz coupe? 1 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10443 #52345 Napisano Niedziela o 13:53 (edytowane) Jednak nie jest aż tak dobrze. Dziś postanowiłem się przejechać wokół garaży i auto padło po jakichś 150-200m. Jakos udało mi się to odpalić i wrócić, ale po wjeździe do garażu znów zdechł. Rzut oka do gaźnika. Komora pływaka na dwóch śrubkach. Powód? Chlupocze aż (nie) miło. Po wytarciu niby suchy, ale test z papierem ujawnił prawdę. Sączy się na wcześniej nałożonym lucie. Spróbuję ponownie zalutować, bo to naprawdę mikro nieszczelność. Wolałbym nowy pływak, ale nie idzie dostać. Tylko jak się pozbyć tej benzyny że środka bez wiercenia dziurki? Przez tą nieszczelność to będzie się wylewać bardzo długo... Edytowane Niedziela o 13:54 przez pmwas 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10443 #52346 Napisano Niedziela o 14:38 Teraz czytam, że i tak muszę wywiercić otworek, bo może pęknąc od ciśnienia przy lutowaniu, plus kwestia oparów paliwa. Ta ciapa cyny na górze to pewnie zalutowany otworek, więc go otworzę. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 81455 #52347 Napisano Niedziela o 16:52 2 godziny temu, pmwas napisał(-a): Teraz czytam, że i tak muszę wywiercić otworek, bo może pęknąc od ciśnienia przy lutowaniu, plus kwestia oparów paliwa. Ta ciapa cyny na górze to pewnie zalutowany otworek, więc go otworzę. A mógłbyś go obfocić 🤗🤗🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10443 #52348 Napisano Niedziela o 16:58 Pokażę coś, gdy już mi się to uda uszczelnić i będę montował. Ogólnie trudne początki, myślałem, że będę dzwonił po pomoc drogową żeby mi go 150m do garażu przeciągnęli. 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 7262 #52349 Napisano Niedziela o 19:53 2 godziny temu, pmwas napisał(-a): Pokażę coś, gdy już mi się to uda uszczelnić i będę montował. Ogólnie trudne początki, myślałem, że będę dzwonił po pomoc drogową żeby mi go 150m do garażu przeciągnęli. Wystarczyło po mnie zadzwonić, dopchalibyśmy 💪🏻 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 10443 #52350 Napisano Niedziela o 20:14 (edytowane) Swoją drogą to zawsze tak jest. Jak ktoś sprzedaje za fajne auto, to musi być z nim coś nie tak. Ten pływak był naprawiany już że 3 razy (3 luty na boku) i pewnie to jest realny powód, że przez ostatnie 2 lata pan praktycznie nim nie jeździł 🤦 Zatem czwarta naprawa pewnie zakończy się podobnym sukcesem, natomiast rozesłałem zapytania (i czekam na odpowiedź) , czy ktoś ma nowy. Jest w Niemczech oferta, ciekawe czy aktualna... Trochę też się niepokoję o opary benzyny w pływaku, nie wiem jak sprawdzić, czy cała odparowała, a byłaby trochę lipa jakby mi przy lutowaniu eksplodował... Edit Mam odpowiedź, pływak jest. Nowy, z zapasów. Edytowane wczoraj o 06:26 przez pmwas 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach