Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

30-20 lat temu nie było ceramiki i te  samochody do dziś jeżdżą i Świetnie wyglądają ich lakierom  nic nie dolega .

Można zastosować twardy wosk o wiele tańszy, a cena jest adekwatna do produktu.

3 minuty temu, KRISTOF_KON napisał(-a):

30-20 lat temu nie było ceramiki

20-30 lat temu były zupełnie inne lakiery i inne grubości powłoki lakierniczej. Zresztą...moja prywatna 8 letnia skoda z 2012 r i przebiegu grubo ponad 200 tys km miala lakier w lepszym stanie niż roczne renault z przebiegiem 25 tys km, w którym lakier rysuje się od samego patrzenia...

Dobry lakier miałem w Stilo. W Subaru odpryski były częstsze, o dziwo najwiecej na dachu (mama parkowała pod drzewami???) a w Suzuki Swift Sport to jakaś masakra. Brat „profesjonalnie” zaciapuje odpryski na masce i dachu, i gdyby użył białej farby, byłby już cudowny muchomor 😂

Miłego dnia!

Mnie serwis MB w Poznaniu zaproponował polerkę i położenie ceramiki w cenie promocyjnej 1,5k. Pomyślałem sobie - tanio jak barszcz. Poczytałem o tej super powłoce, porozmawiałem z fachowcami i ostatecznie odpuściłem temat. Teraz mając na uwadze powyższe wyceny zastanawiam się, czy nie podali mi ceny w EUR. 😁 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Mnie cały ten odświeżający zabieg czyli, pranie całego środka (jasny beż), odświeżenie i zaimpregnowanie skóry, cztery folie pod klamkami, polerowanie całości, nałożenie dwóch warstw ceramiki, usunięcie dwóch wgniotek na drzwiach i zamalowanie i spolerowanie kilku odprysków na przednim zderzaku, (dorabiali lakier na podstawie numeru VIN) kosztowało 5500 zł. Samochód trzymali 5 dni i miesiąc wcześniej musiałem zarezerwować termin. 

Resztę lakieru w takiej małej fiolce mi oddali. 

Aktualnie od kilku już lat rocznie moimi prywatnymi samochodami robię około 10 do 14 tysięcy kilometrów rocznie wyłącznie latem i głównie na długich trasach.  

Obecnie mam na stanie trzy prywatne samochody i wszystkie Volvo. Miałem w życiu wiele różnych samochodów z różnych fabryk i w mojej ocenie Volvo dla takiego dziadka jak ja jest najlepsze i najwygodniejsze i z moich takich pobieżnych wyliczeń wynika, że jest nieco tańsze w utrzymaniu niż porównywalne BMW czy MB. 

Wokół komina i zimą jeżdżę najlepszym samochodem pod słońcem, czyli służbowym. :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

A ja trzymam kurczowo słowa mojego mechanika - za czasów Forda Scorpio V6 Cossworth - auta dzielą się na niemieckie i materiał zastępczy 😉 

Co do ceramiki mam teraz mały dylemat , czekam na moją 5er i też czarna , wiem że ceramika nadaje nieprawdopodobną głębię koloru nie osiągalną w przypadku wosku- miałem to i to na obecne auto , ale nie , mój styl jazdy 40tyś km/ rok autostradami większość, skłania mnie jednak do wosku i częstszego mycia deatalingowego 

3 godziny temu, dziadek napisał(-a):

Mnie cały ten odświeżający zabieg czyli, pranie całego środka (jasny beż), odświeżenie i zaimpregnowanie skóry, cztery folie pod klamkami, polerowanie całości, nałożenie dwóch warstw ceramiki, usunięcie dwóch wgniotek na drzwiach i zamalowanie i spolerowanie kilku odprysków na przednim zderzaku, (dorabiali lakier na podstawie numeru VIN) kosztowało 5500 zł. Samochód trzymali 5 dni i miesiąc wcześniej musiałem zarezerwować termin. 

Resztę lakieru w takiej małej fiolce mi oddali. 

Aktualnie od kilku już lat rocznie moimi prywatnymi samochodami robię około 10 do 14 tysięcy kilometrów rocznie wyłącznie latem i głównie na długich trasach.  

Obecnie mam na stanie trzy prywatne samochody i wszystkie Volvo. Miałem w życiu wiele różnych samochodów z różnych fabryk i w mojej ocenie Volvo dla takiego dziadka jak ja jest najlepsze i najwygodniejsze i z moich takich pobieżnych wyliczeń wynika, że jest nieco tańsze w utrzymaniu niż porównywalne BMW czy MB. 

Wokół komina i zimą jeżdżę najlepszym samochodem pod słońcem, czyli służbowym. :)

I to jest w moim przekonaniu bardzo przyzwoita kwota. Volvo jest tańsze w utrzymaniu od BMW lub Audi . Z MB nie mam doświadczenia.

9 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Mnie serwis MB w Poznaniu zaproponował polerkę i położenie ceramiki w cenie promocyjnej 1,5k. Pomyślałem sobie - tanio jak barszcz. Poczytałem o tej super powłoce, porozmawiałem z fachowcami i ostatecznie odpuściłem temat. Teraz mając na uwadze powyższe wyceny zastanawiam się, czy nie podali mi ceny w EUR. 😁 

Polerka i powłoka za 1,5k... Hm🤔 Gdzie jest haczyk.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

A ja trzymam kurczowo słowa mojego mechanika - za czasów Forda Scorpio V6 Cossworth - : auta dzielą się na niemieckie i materiał zastępczy  
Co do ceramiki mam teraz mały dylemat , czekam na moją 5er i też czarna , wiem że ceramika nadaje nieprawdopodobną głębię koloru nie osiągalną w przypadku wosku- miałem to i to na obecne auto , ale nie , mój styl jazdy 40tyś km/ rok autostradami większość, skłania mnie jednak do wosku i częstszego mycia deatalingowego 

Z mojego doświadczenia odpuść ceramikę ;) szkoda kasy. U mnie po roku i 40kkm z przodu auta ślad po ceramice zaginął. Jak zostawiasz auto na dłużej to przy jeździe autostradowej tylko folia, przynajmniej na przód. Ja po zakończeniu leasingu raczej rozstanę sie z autem, wiec nie chciałem przesadnie w nie inwestować. Ceramiki nigdy nie miałem, więc stwierdziłem sprawdzę.

Drugi wątek, te obecne lakiery to są tak delikatne że to jest masakra… maskę to już mam jak szwajcarski ser, a i z boku samochodu też mam odpryski od kamyczków

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrawiam,

Janek

A ja trzymam kurczowo słowa mojego mechanika - za czasów Forda Scorpio V6 Cossworth - : auta dzielą się na niemieckie i materiał zastępczy  

Dobrze, że dodałeś emota na końcu. Większość mechaników, z którymi rozmawiałem mówi zgodnie, że dziś różnice w cenach samochodów wynikają z komfortu jazdy, wyposażenia, po prostu pewnych oczywistych oczywistości. Ale od dawna nie są kwestią trwałości, bezawaryjności, etc.

1 godzinę temu, vvv napisał(-a):

Z mojego doświadczenia odpuść ceramikę ;) szkoda kasy. U mnie po roku i 40kkm z przodu auta ślad po ceramice zaginął. Jak zostawiasz auto na dłużej to przy jeździe autostradowej tylko folia, przynajmniej na przód. Ja po zakończeniu leasingu raczej rozstanę sie z autem, wiec nie chciałem przesadnie w nie inwestować. Ceramiki nigdy nie miałem, więc stwierdziłem sprawdzę.

Drugi wątek, te obecne lakiery to są tak delikatne że to jest masakra… maskę to już mam jak szwajcarski ser, a i z boku samochodu też mam odpryski od kamyczków

Sent from my iPhone using Tapatalk

Widzę że podobnie korzystamy z auta , tak , też uważam że w naszym przypadku ceramika nie jest dobrym pomysłem .

Co do lakierów , niestety obecne lakiery tzw. wodne to porażka , i to nie ważne czy to zwykły lakier czy metalizowany , z tego co mi mówił fachowiec od ceramiki,obecnie tylko lakier tzw. perłowy ma solidną jakość na długie lata

1 godzinę temu, rafi napisał(-a):

Dobrze, że dodałeś emota na końcu. Większość mechaników, z którymi rozmawiałem mówi zgodnie, że dziś różnice w cenach samochodów wynikają z komfortu jazdy, wyposażenia, po prostu pewnych oczywistych oczywistości. Ale od dawna nie są kwestią trwałości, bezawaryjności, etc.

Dokładnie tak jest , jak w przypadku innych urządzeń zresztą- pralki , zmywarki...itc- kupujesz drożej oczekując więcej możliwości , komfortu użytkowania ..itd ale nie dłuższej eksploatacji, Takie czasy 🙄.

36 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Widzę że podobnie korzystamy z auta , tak , też uważam że w naszym przypadku ceramika nie jest dobrym pomysłem .

Co do lakierów , niestety obecne lakiery tzw. wodne to porażka , i to nie ważne czy to zwykły lakier czy metalizowany , z tego co mi mówił fachowiec od ceramiki,obecnie tylko lakier tzw. perłowy ma solidną jakość na długie lata

Gładki , metalizowany czy perłowy wszystko jedno. I tak przykrywane są tym samym bezbarwnym. W segmencie premium lepsza jakość bezbarwnego.

2 godziny temu, Eugeniusz Szwed napisał(-a):

Zagadka - z którego roku pochodzi ten silnik ? Jest jak najbardziej sprawny i napędza jeżdżący samochód 😜

IMG_3023.jpeg.2c43587f645ca4c4e626bae5a71a6ed8.jpeg

Merc Benz 180 - koniec lat 50 zeszlego wieku ;);)

Edited by Trojin

A mnie to wyglada na przedwojenną konstrukcję...

Miłego dnia!

7 minut temu, pmwas napisał(-a):

A mnie to wyglada na przedwojenną konstrukcję...

M136 silnik - pierwsza wersja powstala w latach 30 ale produkowany co najmniej do polowy 50. To wyglada na 1.8 z koncowki produkcji

To jest tzw. mb ponton... Produkowany do 1959 roku

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Tak, to ponton. Ten egzemplarz (pierwszy z lewej) pochodzi z 1957 roku. Trudno uwierzyć, ale to auto ma 65 lat. Jest odrestaurowane, jeździ i jest w doskonałej kondycji. Chociaż najpiękniejszy samochód to ten w środku - Adenauer,  ma już 67 lat ! 

IMG_3025.jpeg.9f83514c80293d5b4b1c0427b5b02599.jpeg             IMG_3008.jpeg.f089e2f690ebe627819bd88e5c11aa89.jpeg

W zeszły weekend rozpoczęliśmy sezon nad morzem

spacer.png

Były gonitwy po zamkniętym odcinku drogi

spacer.png

Sceny jak z Driver 1

spacer.png

Zabawa na luzie do późnego popołudnia

spacer.png

Później zalogowaliśmy się w bungalow na campingu na dodatkowe kilka dni

spacer.png

Ale po powrocie i odpoczynku auto znowu zaprzęgnięte do roboty, dzień bez szpadla, to dzień stracony :D

spacer.png

Kurcze, no ja jeszcze muszę trochę popracować zanim rozpocznie sezon...😆IMG20220523110759.thumb.jpg.5e9e93b7b646dfa544415f99515eb215.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…