nav 10477 #328826 Napisano Czwartek o 08:42 10 godzin temu, Saint napisał(-a): (...) Zauważyłem jedynie zmianę na przestrzeni lat, że obecnie spora ilość postów to Rolexy i Omegi, często jeden i ten sam popularny model, podczas gdy wcześniej różnorodność marek była większa. Czy to spowodowane jest wyłącznie wysoką jakością tych czasomierzy? Raczej nie, tutaj prestiż i rozpoznawalność wśród tłumu gra pierwsze skrzypce, żadnemu miłośnikowi zegarków nie trzeba chyba tłumaczyć, że jest wiele innych marek oferujących porównywalne lub lepsze rzemiosło zegarmistrzowskie, które tutaj bardzo rzadko widać, jakby większość zafiksowała się tylko na kilku rozpoznawalnych markach premium. Myślę że jest to efekt bogacenia się polskiego społeczeństwa, i bardzo dobrze, sporo się zmieniło jeśli popatrzeć jakie (i w jakich ilościach) zegarki były pokazywane na Forum 10-15 lat temu, a jakie są obecne teraz. Tak, jak napisał Auto1984: 3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): (...) Miejmy świadomość również tego, że to co dziś stało się "normą", 30 lat temu nie było nawet marzeniem. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 7364 #328827 Napisano Czwartek o 09:01 Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 10505 #328828 Napisano Czwartek o 09:03 34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31363 #328829 Napisano Czwartek o 09:24 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 14011 #328830 Napisano Czwartek o 09:54 Dobrek😄 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 64865 #328831 Napisano Czwartek o 10:02 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur74 57216 #328832 Napisano Czwartek o 10:05 37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31363 #328833 Napisano Czwartek o 10:18 16 godzin temu, Saint napisał(-a): Nie macie wrażenia, że przewijają się tutaj wciąż te same, „mainstreamowe” zegarki typu Rolex Submariner i Omega Seamaster/ Aquaterra, bo wmówiono ludziom, że to wyznacznik sukcesu, i wszyscy jak lemingi/jeden mąż rzucili się na te modele wiele nie myśląc i podbijając ich ceny, a coraz mniej jakiś alternatyw, microbrandów, „zegarka w zegarku”, itp.? Ja mam pytanie, co można tak maksymalnie kupić, żeby nie być posądzonym o bycie niewiele myślącym lemingiem? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
K_J 1000 #328834 Napisano Czwartek o 10:30 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teston 7013 #328835 Napisano Czwartek o 10:31 29 PozdrawiamTomeK (Teston) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 14288 #328836 Napisano Czwartek o 10:56 12 godzin temu, Saint napisał(-a): Nowy, nie nowy, zależy, jak na to spojrzeć, forum to czytam od wielu lat, jedynie sporadycznie się udzielam na nim pisząc:) Pełna zgoda, w cenę zegarka wkalkulowana jest cała otoczka marketingowa, historia, wkład w rozwój technologii, utrzymanie salonów, reklama, dywidendy akcjonariuszy i wiele innych składowych, dlaczego zegarki marki X są droższe niż marki Y większość ludzi rozumie, jak również fakt, że cena rośnie niewspółmiernie do jakości. Zauważyłem jedynie zmianę na przestrzeni lat, że obecnie spora ilość postów to Rolexy i Omegi, często jeden i ten sam popularny model, podczas gdy wcześniej różnorodność marek była większa. Czy to spowodowane jest wyłącznie wysoką jakością tych czasomierzy? Raczej nie, tutaj prestiż i rozpoznawalność wśród tłumu gra pierwsze skrzypce, żadnemu miłośnikowi zegarków nie trzeba chyba tłumaczyć, że jest wiele innych marek oferujących porównywalne lub lepsze rzemiosło zegarmistrzowskie, które tutaj bardzo rzadko widać, jakby większość zafiksowała się tylko na kilku rozpoznawalnych markach premium. Za bardzo filozofujesz 😉 Koledzy @Autor1984 i @nav w zasadzie odpowiedzieli na Twoje wątpliwości: zwyczajnie mamy więcej kasy. I to bardzo dosłownie MY mamy więcej kasy. Oczywiście społeczeństwo jako całość też się bogaci, ale na samym forum mocno zmieniła się struktura wiekowa. W uproszczeniu, kiedyś było: 1. bardzo wąskie grono doświadczonych specjalistów, spędzających czas w dziale zegarmistrzowskim oraz w zegarach, 2. trochę dobrze sytuowanych trzydziesto-czterdziestolatków, 3. Bardzo duża grupa circa about dwudziestolatków w krótkich spodenkach (ewentualnie poliestrowych garniturach), których kręciły zegarki. Dziś wszystko się przesunęło o te 15-20 lat, trochę nas ubyło, kasy mamy więcej. młodych na forum jest bardzo mało - są raczej w socjalach. Stąd i mniej jest zegarków budżetowych. Oczywiście pozostała grupa ludzi, których kręcą zegarki w różnych przedziałach cenowych (w jakiejś mierze sam się do tej grupy zaliczam). Tylko nawet w tej grupie, jak byś wziął wartość całych kolekcji, to są kwoty rzędu 50+ tysięcy złotych (czasem bardzo plus). Natomiast jak chcesz wydać na pojedynczy zegarek 20-50 tysięcy, to wbrew temu, co piszesz, wybór nie jest wcale jakiś bardzo szeroki. Plus decydowanie się na bardziej rozpoznawalne, a więc i łatwiej zbywalne marki, pozwala się cieszyć tą zabawą bez topienia ogromnej gotówki. 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
greenmag 5884 #328837 Napisano Czwartek o 11:03 33 > Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137060 #328838 Napisano Czwartek o 11:09 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 4095 #328839 Napisano Czwartek o 11:14 49 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Ja mam pytanie, co można tak maksymalnie kupić, żeby nie być posądzonym o bycie niewiele myślącym lemingiem? To pytanie tak mnie urzekło, że zaproponuję trzy wersje odpowiedzi do wyboru: 1) Jak to co? Hanharta. 2) Zakłócarkę sygnału internetowego. 3) Nie trzeba nic kupować. Wystarczy nie reagować na zaczepki o "lemingach" i nie zadawać takich pytań. 6 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 4095 #328840 Napisano Czwartek o 11:35 (edytowane) 39 minut temu, rafi napisał(-a): Za bardzo filozofujesz 😉 Koledzy @Autor1984 i @nav w zasadzie odpowiedzieli na Twoje wątpliwości: zwyczajnie mamy więcej kasy. I to bardzo dosłownie MY mamy więcej kasy. Oczywiście społeczeństwo jako całość też się bogaci, ale na samym forum mocno zmieniła się struktura wiekowa. W uproszczeniu, kiedyś było: 1. bardzo wąskie grono doświadczonych specjalistów, spędzających czas w dziale zegarmistrzowskim oraz w zegarach, 2. , 3. Bardzo duża grupa których kręciły zegarki. Dziś wszystko się przesunęło o te 15-20 lat, trochę nas ubyło, kasy mamy więcej. młodych na forum jest bardzo mało - są raczej w socjalach. Próbowałem odnaleźć się w tej typologii i okazało się, że najpierw byłem circa about dwudziestolatkiem w poliestrowym garniturze, potem "trochę dobrze sytuowanym" trzydziesto-czterdziestolatkiem, potem regulowałem swoje zegary korzystając z działu zegarmistrzowskiego, w międzyczasie ówczesne moderatory zeżarły mi większość mojej historii na forum, a na koniec powróciłem do Seiko i G-Shocków więc okazało się, że znowu mnie kręcą zegarki w różnych przedziałach cenowych. Chyba zaliczyłem całość, może nawet trochę więcej. 39 minut temu, rafi napisał(-a): jak chcesz wydać na pojedynczy zegarek 20-50 tysięcy, to wbrew temu, co piszesz, wybór nie jest wcale jakiś bardzo szeroki. Plus decydowanie się na bardziej rozpoznawalne, a więc i łatwiej zbywalne marki, pozwala się cieszyć tą zabawą bez topienia ogromnej gotówki. Z mojego doświadczenia nie jest łatwo sprzedać zegarek jako prywatna osoba, nawet jeśli jest marki łatwo zbywalnej. Chyba, że się ma dużo czasu albo wyznaczy się bardzo atrakcyjną cenę, tzn. sporo poniżej wartości rynkowej. Edytowane Czwartek o 11:36 przez ireo 9 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31363 #328841 Napisano Czwartek o 11:41 23 minuty temu, ireo napisał(-a): To pytanie tak mnie urzekło, że zaproponuję trzy wersje odpowiedzi do wyboru: 1) Jak to co? Hanharta. 2) Zakłócarkę sygnału internetowego. 3) Nie trzeba nic kupować. Wystarczy nie reagować na zaczepki o "lemingach" i nie zadawać takich pytań. Spełniam warunek nr 1, więc trochę mi ulżyło 😉 26 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 14288 #328842 Napisano Czwartek o 11:45 3 minuty temu, ireo napisał(-a): Próbowałem odnaleźć się w tej typologii i okazało się, że najpierw byłem circa about dwudziestolatkiem w poliestrowym garniturze, potem "trochę dobrze sytuowanym" trzydziesto-czterdziestolatkiem, potem regulowałem swoje zegary korzystając z działu zegarmistrzowskiego, w międzyczasie ówczesne moderatory zeżarły mi większość mojej historii na forum, a na koniec powróciłem do Seiko i G-Shocków więc okazało się, że znowu mnie kręcą zegarki w różnych przedziałach cenowych. Chyba zaliczyłem całość, może nawet trochę więcej. Z mojego doświadczenia nie jest łatwo sprzedać zegarek jako prywatna osoba, nawet jeśli jest marki łatwo zbywalnej. Chyba, że się ma dużo czasu albo wyznaczy się bardzo atrakcyjną cenę, tzn. sporo poniżej wartości rynkowej. To też fakt. Może dlatego nie lubię sprzedawać prywatnie - zegarków, samochodów, generalnie nic. Dlatego też coraz bardziej rozumiem fanów Roleksa, bo tu w większości modeli gotowość do straty max 10% jest wystarczająca, żeby szybko sprzedać. W pozostałych markach rzecz nieosiągalna. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pierce34 1861 #328843 Napisano Czwartek o 11:48 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 397 #328844 Napisano Czwartek o 12:02 17 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 20882 #328845 Napisano Czwartek o 12:06 38 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avardi 937 #328846 Napisano Czwartek o 13:05 36 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 12684 #328847 Napisano Czwartek o 13:09 39 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimmibaton 15572 #328848 Napisano Czwartek o 13:23 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 14288 #328849 Napisano Czwartek o 14:31 39 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 68629 #328850 Napisano Czwartek o 14:55 😁😁😁 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach